Πώς ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας

Ο θρίαμβος του κόμματος του Μακρόν στον α' γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία αλλάζει την πολιτική σκηνή στη χώρα. Τι σημαίνει αυτό για την επόμενη μέρα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας

Kαθολική επικράτηση του La Republique en marche (LREM) του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές δίνουν τα αποτελέσματα του α' γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών καθιστώντας τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας απόλυτο κυρίαρχο στην πολιτική σκηνή της χώρας. Το κόμμα Μακρόν και ο σύμμαχός του MODEM κατέλαβαν με διαφορά την πρώτη θέση με 32,32% των ψήφων αλλάζοντας τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας.

Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών. Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%,

Η ανάδυση του LREM το οποίο εμφανίστηκε ως ένα νεοφυές κίνημα μόλις πριν από ένα χρόνο έχει προκαλέσει μείζονα αλλαγή στο πολιτικό τοπίο στη Γαλλία. Ο θρίαμβος Μακρόν αλλάζει τα δεδομένα, πρόκειται για μια ιστορική νίκη που «πάγωσε» τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων που στις πρώτες τους δηλώσεις θέτουν ζήτημα δημοκρατικών διαδικασικών στην γαλλική Εθνοσυνέλευση με δεδομένο ότι πρακτικά τίποτα δεν μπορεί πλέον να σταθεί εμπόδιο στη νέα κυβέρνηση. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν καταρρέει, το ίδιο και οι Σοσιαλιστές ενώ για την Δεξιά το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Πάντως η αποχή κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών, στο 51,4% σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.

Το αποτέλεσμα του α γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών αποτυπώνει την ολοκληρωτική κατάρρευση του παραδοσιακού κομματικού συστήματος και των προσώπων του. Το ιστορικό ποσοστό αποχής ερμηνεύεται ως απόρροια απογοήτευσης των ψηφοφόρων των παλαιών κομμάτων αλλά και ως ένδειξη δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας. 1 στους 2 Γάλλους δεν ψήφισε και όσοι προσήλθαν στις κάλπες ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό του κόμμα του Μακρόν.

Πώς ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας

Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη διάσπασή της σημειώνοντας μια επίδοση πολύ κατώτερη από εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές, η οποία δεν του επιτρέπει να ελπίζει σε περισσότερες από μια 20 έδρες στην Εθνοσυνέλευση. Μολονότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, με 34,3% των ψήφων, βρίσκεται ο ίδιος σε καλη θέση για να κερδίσει στη Μασσαλία, όπου θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο με την Κορίν Βερσινί του προεδρικού κόμματος Republique en Marche (REM) (22,7%), η κατρακύλα της Ανυπότακτης Γαλλίας ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα θεωρηθεί ήττα του πρώην υποψηφίου για την προεδρία, του οποίου η στρατηγική μετά τις 23 Απριλίου μπέρδεψε πολλούς από τους ψηφοφόρους του.

Ορισμένοι μεταξύ αυτών δεν κατάλαβαν ούτε την άρνησή του να ζητήσει να ψηφιστεί ο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών --είχε αρκεσθεί να δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει το Εθνικό Μέτωπο-- ούτε τις δραστικές προϋποθέσεις που έθετε στα άλλα κόμματα της αριστεράς πριν από οποιαδήποτε συμμαχία στις βουλευτικές εκλογές.

Όμως χθες το βράδυ, καθώς οι προβολές τού έδιναν περίπου 11% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ο Μελανσόν έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα» λέγοντας πως «δεκάδες υποψήφιοι» του κόμματός του περνούν στον δεύτερο γύρο.

«Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας, για να μειωθούν οι δήμόσιες ελευθερίες ούτε για την οικολογική ανευθυνότητα ούτε για να καλοπιάνονται οι πλούσιοι», δήλωσε ο Μελανσόν από τη Μασσαλία.

Αυτή τη φορά κάλεσε μάλιστα αμέσως τους ψηφοφόρους του «να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση την εκλογή υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου».

Για τον ιδρυτή της, η Ανυπότακτη Γαλλία, «μια εντελώς καινούρια πολιτική κίνηση», «ανταμείβεται με την επιβεβαίωσή της στην εξέχουσα θέση που κατέλαβε στις προεδρικές εκλογές».

Ο Μελανσόν δεν είπε λέξη για τον περιορισμό σχεδόν στο μισό της εθνικής επίδοσής του σε ψήφους σε σχέση με την 23η Απριλίου, όταν είχε κερδίσει 19,6% των ψήφων. Ούτε για τη συντριβή άλλων κομμάτων της αριστεράς, ασφαλώς του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά επίσης του πρώην συμμάχου του, του Κομμουνιστικού Κόμματος, που είχε καλέσει τους ψηφοφόρους του να τον ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές.

Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο οποίος είχε πριν από πέντε εβδομάδες τη φιλοδοξία να γίνει ο πρωθυπουργός του Εμανουέλ Μακρόν σε μια κυβέρνηση συγκατοίκησης κερδίζοντας την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, δεν θα διαθέτει περισσότερες από 20 έδρες, περιλαμβανομένων αυτών των κομμουνιστών βουλευτών, σύμφωνα με την τελευταία προβολή του Ipsos.

Oι έδρες

Ο En Marche μαζί με τον σύμμαχό του το Modem του Μπαϊρού θα καταλάβουν έως και 415 έδρες από τις 557 στο νέο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο.

Πώς ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας - εικόνα 2

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο ήλεγχε τη μισή απερχόμενη Εθνοσυνέλευση, θα καταρρεύσει συγκεντρώνοντας γύρω στις 15 έως 40 έδρες, δηλαδή ακόμη λιγότερες από τις 57 της μεγάλης ήττας του 1993.

Η δεξιά, η οποία ήλπιζε στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας να στερήσει την πλειοψηφία από τον νέο πρόεδρο Μακρόν, θα συγκεντρώσει συνολικά 80 έως 132 βουλευτές των Ρεπουμπλικάνων (LR) και του UDI. Ενα μέρος εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποστηρίξει τελικά την προεδρική πλειοψηφία.

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο (FN), έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με μια επίδοση 13% έως 14%, που απέχει πολύ από το σκορ της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,30%).

Για το FN είναι μια απογοήτευση: το όριο των 15 βουλευτών για να μπορεί να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα είχε αποτελέσει από καιρό τον ελάχιστο στόχο. Στις προεδρικές εκλογές, η ηγέτης του Εθνικού Μπετώπου είχε πράγματι ξεπεράσει το 50% σε 45 περιφέρειες κατά τον δεύτερο γύρο.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα λάβει από την πλευρά της 10 έως 23 έδρες, του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) περιλαμβανομένου.

Η αποχή κονιορτοποιεί το προηγούμενο ρεκόρ σε πρώτο γύρο, που είχε γίνει το 2012 (42,8%, μετά 44,6% στον δεύτερο γύρο).

Kατέρρευσε η Λεπέν

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της. Η ίδια πρόσθεσε πως «οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν κανέναν ενθουσιασμό στους Γάλλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι παρά ποτέ που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημόσια ζωή». Η Λεπέν ανακοίνωσε επίσης πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» σ' αυτόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, υπό της επευφημίες των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στο Ενέν-Μπομόν.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου πρόσθεσε στη δήλωσή της πως έλαβε 56% των ψήφων στην πόλη αυτή, που θεωρείται «φέουδο» του Εθνικού Μετώπου, και ότι θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο «την υποψήφια του Εμανουέλ Μακρόν» που έχει, όπως είπε η Λεπέν, «λιγότερο από 20% των ψήφων».

«Παγωμένοι» οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων

Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), δήλωσε σήμερα ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια». Ωστόσο μιλώντας στη France 2 ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως το LR και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI είναι «η δεύτερη δύναμη της χώρας» μετά τον πρώτο γύρο και απηύθυνε έκκληση για «μια αφύνπιση» ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».

Ζαν-Λικ Μελανσόν: Ο επικεφαλής του σχηματισμού Ανυπότακτη Γαλλία δήλωσε πως με δεδομένη την «τεράστια αποχή» στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δεν υπάρχει πλειοψηφία «για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας» και επισήμανε πως «δεκάδες υποψήφιοι» του σχηματισμού του θα είναι στον δεύτερο γύρο. «Η τεράστια αποχή δείχνει πως δεν υπάρχει πλειοψηφία για να καταστραφεί ο εργατικός κώδικας», τόνισε ο Μελανσόν σε δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Κάλεσε τους οπαδούς του να εξασφαλίσουν «παντού» την εκλογή βουλευτών του σχηματισμού του, ο οποίος θα έχει «δεκάδες υποψηφίους» παρόντες στον δεύτερο γύρο, ενώ τους ζήτησε επίσης «να μην επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση την εκλογή υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου».

Η Βαλερί Πεκρές, η πρόεδρος του LR στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, κάλεσε τους πολίτες «σε κινητοποίηση στον δεύτερο γύρο επειδή έχουμε τον κίνδυνο ενός πολύ ηγεμονικού κόμματος, του ενός και μόνου κόμματος, της ενιαίας σκέψης, του μοναδικού προγράμματος», δήλωσε στην TF1.

Φρανσουά Μπαρουέν: Η πολιτική δύναμη δεν πρέπει να βρίσκεται στα χέρια ενός κόμματος.

Το μεγάλο ποσοστό της αποχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, «σε επίπεδο που δεν είχαμε δει ποτέ από το 1958, φανερώνει ότι τα ρήγματα επιμένουν στη γαλλική κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) Φρανσουά Μπαρουέν. Για τον Μπαρουέν, η ήδη πολύ υψηλή αποχή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών «ενισχύθηκε» και αυτό είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «απόψε τα ρήγματα (στη γαλλική κοινωνία) δεν έχουν ούτε ξεχασθεί ούτε σβηστεί και ακόμη λιγότερο ξεπεραστεί». Ο Μπαρουέν κάλεσε επίσης τους ψηφοφόρους σε κινητοποίηση για να αποφευχθεί όλες οι εξουσίες να «συγκεντρωθούν» σε «ένα και μόνο κόμμα». «Λέμε σε όλους αυτούς που απείχαν, που έκαναν μια διαφορετική επιλογή (...) πως η χώρα μας περιμένει εξισορροπημένες εξουσίες που να μην είναι συγκεντρωμένες σε ένα και μόνο κόμμα», πρόσθεσε καλώντας σε «κινητοποίηση» στον δεύτερο γύρο.

Ο γραμματέας του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος (PS) Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δήλωσε ότι αν επιβεβαιωθεί ο αριθμός των εδρών στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών δεν θα υπάρχει χώρος για δημοκρατικό διάλογο. Ο Καμπαντελίς όπως και ο Μπενουά Αμόν αποκλείστηκαν.

Οι υπουργοί του Μακρόν στον Β' γύρο

Πέντε από τους έξι υπουργούς του Εμανουέλ Μακρόν που ήταν υποψήφιοι/ες στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθη χθες, και που κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους στην κυβέρνηση αν δεν εκλεγούν, πέρασαν στον δεύτερο γύρο με ισχυρές πιθανότητες νίκης, με εξαίρεση την Ανίκ Ζιραρντέν.

Ρισάρ Φεράν (Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών), 34%

Ο Ρισάρ Φεράν, υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών, πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος που τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 34% των ψήφων στην έκτη περιφέρεια του Φινιστέρ, παρά την έρευνα που έχει ξεκινήσει η εισαγγελία για την κατακύρωση ενός συμβολαίου του μη κερδοσκοπικού, ασφαλιστικού οργανισμού Mutuelles de Bretagne, του οποίου ήταν τότε γενικός διευθυντής, στην εταιρία της συντρόφου του.

Εκλεγείς το 2012 με ποσοστό 58% των ψήφων, προηγείται με μεγάλη διαφορά των αντιπάλων του, μεταξύ των οποίων ο τοπικιστής Κριστιάν Τροαντέκ. Μια νίκη που κερδήθηκε «παρά τις αξιέπαινες προσπάθειές σας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Μπρουνό Λε Μερ (Οικονομίας), 45%

Ο υπουργός Οικονομίας, πρώην βουλευτής του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι, πρώην υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές, που εγκατέλειψε την ομάδα του Φιγιόν μετά το Πενελοπεγκέιτ, πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον πρώτο γύρο με ποσοστό 45% των ψήφων στην πρώτη περιφέρεια της Ερ, ως υποψήφιος του REM.

Διεκδικεί τρίτη βουλευτική θητεία απέναντι στη Φαμπιέν Ντελακούρ (Εθνικό Μέτωπο) που έλαβε το 23% των ψήφων. Ο ένοικος του Μπερσί αποπέμφθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους μετά την είσοδό του στην κυβέρνηση.

Κριστόφ Καστανέρ (κυβερνητικός εκπρόσωπος), 44%

Πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέλαβε την πρώτη θέση με 44% των ψήφων, πολύ πιο μπροστά από τον υποψήφιο της Ανυπότακτης Γαλλίας Λεό Βαλτέρ (16,55%), στη δεύτερη περιφέρεια της Αλπ-ντε-Οτ-Προβάνς όπου είχε εκλεγεί το 2012.

Δήμαρχος της πόλης Φορκαλκιέρ, πρώην εισηγητής του νόμου Μακρόν, συντάχθηκε από πολύ νωρίς με τον Εμανουέλ Μακρόν. Διαγωνιζόταν σε μια δύσκολη περιφέρεια όπου στις προεδρικές εκλογές ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν προηγηθεί στον πρώτο γύρο.

Μαριέλ ντε Σαρνέζ (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), 40%

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος του MoDem, δεξί χέρι του Φρανσουά Μπαϊρού, προηγήθηκε με μεγάλη διαφορά με περίπου 40% των ψήφων στην ενδέκατη περιφέρεια του Παρισιού, δήλωσε η ίδια στο BFMTV, απέναντι στον Φρανσίς Σπινέρ (Οι Ρεπουμπλικάνοι), τον απερχόμενο Πασκάλ Σερκί (Σοσιαλιστικό Κόμμα) και την Αμελί Μαλβουαζέν, μέλος του MoDem και του La Republique en Marche (REM), η οποία δεν είχε την υποστήριξη του κόμματός της.

Ευρωβουλευτής από το 1999, η Μαριέλ ντε Σαρνέζ, 66 ετών, αποτελεί όπως ο Ρισάρ Φερνάν αντικείμενο έρευνας για εικονικές θέσεις απασχόλησης.

Μουνίρ Μαζουμπί (Ψηφιακής Πολιτικής), 37%

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, το πιο νέο μέλος της κυβέρνησης (33 ετών), για πρώτη φορά υποψήφιος σε εκλογές, εξασφάλισε περίπου το 37% των ψήφων στη 16η περιφέρεια του Παρισιού.

Κατέλαβε την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά απέναντι κυρίως στον πρώτο γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, ο οποίος αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Ο τελευταίος, που εκλεγόταν στο Παρίσι εδώ και 20 χρόνια, είχε εκλεγεί με το 70% των ψήφων το 2012.

Ανίκ Ζιραρντέν (Υπερπόντιων Εδαφών), 41,5%

Υποψήφια του Ριζοσπαστικού Κόμματος της Αριστεράς (PRG), η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών και πρώην υπουργός του Φρανσουά Ολάντ, που διεκδικεί τρίτη θητεία στο Σεν Πιερ και Μικελόν, εξασφάλισε το 41,6% των ψήφων όσο ακριβώς και ο Στεφάν Λενορμάντ (του κόμματος Αρχιπέλαγος Αύριο) ο οποίος κέρδισε όπως κι εκείνη 1.209 ψήφους στο αρχιπέλαγος των 6.000 κατοίκων στον βόρειο Ατλαντικό.

«Πέρασαν» Βαλς-Μελανσόν

Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, προκρίνονται στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές

Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές στη Γαλλία είναι "πλειοψηφικό με μονοεδρικές, δύο γύρων". Το σύνολο των 577 εκλογικών περιφερειών, όπως καθορίσθηκαν το 2009, μετά την τελευταία απογραφή, θα δώσει τους 577 βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Κατά τον πρώτο γύρο, εκλεγμένοι θα θεωρηθούν όσοι εκ των συνολικά 7.880 υποψηφίων σε όλη την επικράτεια καταφέρουν να συγκεντρώσουν άνω του 50% των εκφρασμένων ψηφοδελτίων, που θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% των εγγεγραμμένων.

Στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι δύο πρώτοι, αλλά και όσοι το επιθυμούν, εφ' όσον όμως έχουν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου.

Πώς ο Εμανουέλ Μακρόν άλλαξε τον εκλογικό χάρτη της Γαλλίας - εικόνα 3

Φωτο: Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΜΑΚΡΟΝ 12 Ιαν 2022 | 11:16

Πόλεμος λάσπης στη Γαλλία: Ο Μακρόν, το μυστηριώδες τηλεφώνημα προς την Μπριζίτ και οι φήμες περί ομοφυλοφιλίας

Ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα που φημολογείται πως δέχθηκε η σύζυγός του Μακρόν και οι υπόνοιες που διατυπώθηκαν περί ομοφυλοφιλικών σχέσεών του.

ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΚΑΤΑ ΜΑΚΡΟΝ 09 Ιαν 2022 | 21:10

​Γαλλία: Ποιοι είναι οι ανεμβολίαστοι Γάλλοι που ο Μακρόν θέλει να τους "την σπάσει"- Οι αδιάφοροι, οι απομονωμένοι και οι φτωχοί

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν δήλωσε πως "θέλει να τσαντίσει" τους ανεμβολίαστους προκαλώντας σάλο ενώ ακολούθησαν διαδηλώσεις.

ΧΩΡΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΝ ΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕΤΑΜΕΛΕΙΑ 06 Ιαν 2022 | 12:59

Συμβαίνει στη Γαλλία: Με πλαστό πιστοποιητικό το 5% όσων νοσηλεύονται με κορονοϊό

Τα στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν κατά την συζήτηση στην Εθνοσυνέλευση για το υγειονομικό και εμβολιαστικό πάσο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 05 Ιαν 2022 | 09:14

Μακρόν: "Θέλω να τσαντίσω τους ανεμβολίαστους" με το εμβολιαστικό πάσο - Σφοδρές αντιδράσεις

Νέο γύρο αντιδράσεων από τους ανεμβολίαστους στη Γαλλία πυροδότησε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη δήλωσή του ότι θέλει να τους "τσαντίσει".

ΣΚΛΗΡΟ ΡΟΚ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ 04 Ιαν 2022 | 16:10

Γαλλία: Πυρ ομαδόν δεξιάς και ακροδεξιάς στον Μακρόν γιατί "τόλμησε" να βάλει τη σημαία της ΕΕ στην Αψίδα του Θριάμβου

Το 2022 ξεκίνησε στη Γαλλία με μια πρώτη γερή πολιτική κόντρα με αφορμή... μια σημαία. Πώς αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.

ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 01 Ιαν 2022 | 08:25

Η Ευρώπη ψάχνει ηγεσία και διάδοχο της Μέρκελ για το 2022: Σολτς, Μακρόν ή Ντράγκι;

Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι ή Ολαφ Σολτς; Ποιος θα αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ στην ατμομηχανή της Ευρώπης

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΗ ΛΟΙΜΩΞΗ 20 Ιαν 2022 | 14:59

Κορονοϊός - Βρετανοί επιστήμονες: Η Όμικρον δεν αύξησε τις νοσηλείες ηλικιωμένων

Κύμα κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού δεν οδήγησε σε αύξηση των νοσηλειών των ηλικιωμένων, αναφέρουν οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Βρετανίας

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 20 Ιαν 2022 | 14:09

Νέα ενοχοποιητικά στοιχεία "καίνε" τον πρώην Πάπα Βενέδικτο: Γνώριζε την κακοποίηση παιδιών και δεν έκανε τίποτα

Έρευνα αποκαλύπτει στοιχεία που "καίνε" τον πρώην προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας Βενέδικτο.

ΖΗΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ 20 Ιαν 2022 | 14:02

Μετά το σόου και τα ψέματα, ο Τζόκοβιτς ετοιμάζεται να μηνύσει την Αυστραλία για... ψυχική οδύνη

Τι σκέφτεται να κάνει τώρα ο Τζόκοβιτς μετά το φιάσκο της Αυστραλίας - Πληροφορίες ότι ετοιμάζεται να διεκδικήσει αποζημίωση για την ταλαιπωρία που πέρασε.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ 20 Ιαν 2022 | 12:09

Enigma: Το διαμάντι που ήρθε από το Διάστημα- Δημοπρατείται στο Λονδίνο για 6 εκ. ευρώ

Τα μαύρα διαμάντια, γνωστά και ως carbonado, είναι εξαιρετικά σπάνια

ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΠΡΩΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ 20 Ιαν 2022 | 11:41

Η Μέρκελ είπε "όχι" στον Γκουτέρες για να αναλάβει κορυφαία θέση στον ΟΗΕ: "Θέλω να κοιμηθώ και να διαβάσω"

Η επί 16 χρόνια Καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε πρόταση του γγ Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει σημαντικό πόστο.