Πως ο Ερντογάν στρατολογεί μισθοφόρους για τη Λιβύη

Αποκαλυπτική είναι η νέα έκθεση του Συριακού Παραρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πως ο Ερντογάν στρατολογεί μισθοφόρους για τη Λιβύη

Αποκαλυπτική είναι η νέα έκθεση του Συριακού Παραρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOFR) για τον αριθμό των μαχητών που έχει στείλει η Τουρκία στη Λιβύη και κυρίως για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρατολογεί μισθοφόρους από τις τάξεις του πρώην ΙSS, Τουρκμένιους αλλά και φιλότουρκους για να πολεμήσουν για τη μεγάλη ιδέα της εξάπλωσης του Οθωμανικού Χαλιφάτου που ονειρεύεται ο Τούρκος πρόεδρος και στη Μεσόγειο.

Οι πηγές του SOFR θεωρούνται αξιόπιστες ωστόσο καμία κυβέρνηση δεν φαίνεται ικανή να βάλει φρένο στα επεκτατικά όνειρα του Σουλτάνου και μάλιστα ενώ ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από την ξεκάθαρη τοποθέτηση της Διάσκεψης του Βερολίνου για απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη αλλά και την καταδίκη των όσων μεταφέρουν μισθοφόρους μαχητές.

Ο Ερντογάν θέλει να στείλει 6.000 μισθοφόρους

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν λαμβάνει υπ΄όψη του τα όσα αποφασίστηκαν στο Βερολίνο αλλά κάνει και αγώνα δρόμου με το χρόνο για να προλάβει να στείλει όσο το δυνατόν περισσότερους μαχητές στην Τρίπολη πριν γενικευτούν ή επιβληθούν στην πράξη τα μέτρα του εμπάργκο όπλων και της μεταφοράς μαχητών.

Σύμφωνα με το SOFR, ο στόχος της Τουρκίας είναι να στείλει στην Τρίπολη 6.000 τζιχαντιστές και άλλους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στο πλευρό του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και του GNA και σε βάρος του Χαλίφα Χαφτάρ και του LNA.

Μέχρι την ημέρα που δημοσιεύτηκε η έκθεση (21/1) υπολογίζεται που έχουν αποσταλεί στην Τρίπολη 2.600 μαχητές, ενώ 1.790 βρίσκονται σε στρατόπεδα της Τουρκίας για εκπαίδευση και μαθήματα κατάρτισης σχετικά με τις ιδιαιτερότητες που θα συναντήσουν στη Λιβύη.

Οι απώλειες.

Από τους 2.600 μαχητές που ενεπλάκησαν σε μάχες με τον LNA στα νότια περίχωρα της Τρίπολης έχουν βεβαιωθεί 28 θάνατοι. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του SOHR, οι μισθοφόροι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο Salah Al-Din στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, στην πρώτη γραμμή στο Al-Ramlah κοντά στο αεροδρόμιο Τρίπολης και στον τομέα του Al-Hadabah Project. Οι νεκροί μεταφέρονται σε τρεις ιατρικούς σταθμούς - νοσοκομεία στο Sanitarium Al-Mashtal, Sanitarium Qaddour, Sanitarium Ghout Al-Sha'al. Οι νεκροί προέρχονται από τις ομάδες "al-Mutasim Division, Sultan Murad, Ταξίαρχος Suqur Al-Shamal, Al-Hamzat και Suleiman Σάχης.

Πώς πιέζονται για να υπογράψουν

Οι προσλήψεις μισθοφόρων από την Τουρκία εξαπλώνονται ευρέως στην πόλη Αφρίν στα σύνορα με τη συρία, στις περιοχές υπό τον έλεγχο των φατριών «Ασπίδα Ευφράτη» και στην περιοχή νοτιοανατολικά της Συρίας. Οι εθελοντές είναι μαχητές των φατριών al-Mu'tasim Division, Sultan Murad, Suqur Al-Shamal ταξιαρχία, Al-Hamzat, Al-Sham Σώμα, Suliman Shah και ταξιαρχία Σαμαρκάντ.

Στο μεταξύ πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου που όπως αναφέρει είναι από έγκυρες πηγές από τις τάξεις των εθελοντών, η Τουρκία προτίθεται να μειώσει τους καταβληθέντες μισθούς και να θέσει συγκεκριμένους όρους αποδοχής νέων προσληφθέντων, μόλις ολοκληρωθεί ο αριθμός των 6.000 εθελοντών. Αυτό το ανακοίνωσε σε μία προσπάθεια να επισπεύσει την στρατολόγηση μαχητών και να συμπληρωθεί ο στόχος της στρατολόγησης πριν επιβληθεί ολοκληρωτικό εμπάργκο.

Ένας από τους μαχητές που πολεμούσε στην πόλη Ιντλίμπ στη Συρία είπε πως ο μισθός που θα λαμβάνει για ένα μήνα στη Λιβύη θα είναι 9 φορές μεγαλύτερος από το μισθό που λαμβάνει σήμερα για τις «υπηρεσίες» του στη Συρία. «Θέλω να πάω στη Λιβύη να πολεμήσω για να κερδίσω αυτά που προσφέρει η Τουρκία. Δεν έχω να χάσω τίποτα. Ζω σε μια σκηνή και ο μισθός μου είναι 300 τουρκικές λίρες το μήνα. Αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν για το φαγητό μου. Στη Λιβύη θα πάρω 2.000 δολάρια το μήνα και οι συνθήκες μαθαίνω πως είναι καλύτερες από την πάλη στα ανατολικά του Ευφράτη».

Σύμφωνα πάντα με το SOFR αυτή η άποψη αυτού του μαχητή είναι η ίδια με πολλούς μαχητές που ζουν εκτοπισμένοι στη Συρία, στον Rif Dimashq στην Afrin και στο Idlib αλλά και την επαρχία Aleppo. Η κατάσταση της ζωής επιδεινώνεται και τα κίνητρα που δίνει η Τουρκία ωθούν τους μισθοφόρους να αποδεχθούν την ένταξη τους στον πόλεμο στη Λιβύη.

«Θα παραδώσουμε τις ψυχές μας στο Οθωμανικό Χαλιφάτο»

Οι μισθοφόροι μεταφέρονται με αεροπλάνα και απ΄ευθείας ιδιωτικές πτήσεις στην Τρίπολη, ενώ οι επιθέσεις που πραγματοποιεί από το πρωί της Τετάρτης 22/1 ο LNA έχουν σκοπό να αποκλείσουν την πρόσβαση και την προσγείωση αεροπλάνων με τζιχαντιστές από την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, ένας διοικητής του "Εθνικού Στρατού" εμφανίστηκε σε ένα τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, πιστό στην κυβέρνηση του Ερντογάν, επιβεβαιώνοντας την αποστολή μαχητών στη Λιβύη, όπου είπε: «Είμαστε έτοιμοι να πάμε παντού υποστηρίζοντας τους καταπιεσμένους αδελφούς μας. Μετά θα πάμε στο Τουρκμενιστάν και στη Συρία για να την απελευθερώσουμε από τον Άσαντ. Θα παραδώσουμε τις ψυχές μας για τον Οθωμανικό Χαλιφάτο» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι η στρατολόγηση μισθοφόρων είναι ένα έγκλημα σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που εξέδωσε ο ΟΗΕ πριν από περίπου 30 χρόνια αλλά μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει καταδικάσει τις πρακτικές της Τουρκίας για την αποδεδειγμένη εμπλοκή της στρατολόγησης μισθοφόρων στον εμφύλιο της Λιβύης.

Αραβικά μέσα: Η Τουρκία και η Μουσουλμανική Αδελφότητα θα χάσουν στη Λιβύη

Η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει τη Λιβύη για να ενισχύσει το στάτους της, αλλά θα υποστεί την ήττα, όπως ακριβώς και στη Συρία, αν επιμείνει να στηρίζει τον πόλεμο εκεί, έγραψε ο αρθρογράφος Abdulrahman Al-Rashed, στο Arab News.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μπορεί να παρατείνει και να διευρύνει το χάος στη Λιβύη, το οποίο έχει διαιρεθεί μεταξύ των τοπικών αντιπάλων από το 2014, αλλά δεν θα μπορέσει να κυριαρχήσει στη χώρα, ανέφερε το άρθρο.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους στη Λιβύη, για να υποστηρίξει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, η οποία μάχεται εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), του Χαλίφα Χαφτάρ.

Η Άγκυρα υπέγραψε επίσης συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το GNA που εδρεύει στην Τρίπολη τον Νοέμβριο και το κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα νομοσχέδιο που εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

"Οι Τούρκοι δικαιολογούν τη συμμετοχή τους στον πόλεμο υποστηρίζοντας ότι η Λιβύη τους οφείλει τεράστια χρηματικά ποσά αφού χρηματοδότησαν έργα κατά την ύστερη εποχή του Καντάφι. Η Τουρκία ισχυρίζεται επίσης ότι εκατομμύρια Τούρκων πολιτών ζουν στη Λιβύη, πράγμα που φυσικά δεν είναι αληθινό", ανέφερε το άρθρο.

Η Τουρκία κατηγορείται επίσης για χρηματοδότηση και όπλιση ισλαμιστικών φατριών στη Λιβύη που αγωνίζονται από την πλευρά του GNA.

Ο αρθρογράφος του Arab News θεωρεί ότι η Τουρκία, μετά την απώλεια ισχύος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επιμένει να δρα στη Λιβύη, η οποία είναι ένας "επικίνδυνος διάδρομος με πιθανότητα να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της Αιγύπτου και θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για να απειλήσει την Ευρώπη".

Ο LNA, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, θα σπείρει χάος εάν πάρει την Τρίπολη, την οποία χρησιμοποιεί ο Ερντογάν ως διαπραγματευτικό εργαλείο για να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην πραγματικότητα, ο Ερντογάν προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο, την Ευρώπη, ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει νέες απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις, αν η κυβέρνηση GNA πέσει.

Οι Τούρκοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Λιβύη θα γίνει μόνο ένα πρόσθετο βάρος και τελικώς αποτυχία για αυτούς, αν επιμείνουν στην υποστήριξη του πολέμου, έγραψε ο Al-Rashed.

Πηγή: Φιλελεύθερος, Capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 8 ΥΠΟΠΤΟΙ ΩΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ 07 Ιουλ 2020 | 14:00

Τουρκία: Αναχαιτίσθηκε πλοίο με 300 μετανάστες που ήθελαν να φτάσουν στην Ελλάδα

Ορισμένοι μετανάστες που συνελήφθησαν δυσκολεύονταν να αναπνεύσουν, σύμφωνα με το Anadolu.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΕΧΕΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΘΕΙ 07 Ιουλ 2020 | 09:20

Ανάλυση: Λιβύη, το καζάνι που βράζει στην γεωπολιτική κουζίνα της Μεσογείου

Η Λιβύη έχει γίνει μια θερμή αρένα για την έντονη πολιτική εξουσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΑΣΩΝ ΣΠΕΥΔΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, 06 Ιουλ 2020 | 20:42

Τουρκία: Μεγάλη δασική πυρκαγιά μαίνεται στη χερσόνησο της Καλλίπολης [Εικόνες-Βίντεο]

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή τροφοδοτούν τις φλόγες. Τα δρομολόγια των πλοίων στα Στενά των Δαρδανελλίων έχουν ανασταλεί.

ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ AL-WATIYA 06 Ιουλ 2020 | 20:14

Λιβύη: Με μαχητικά "Rafale" η επίθεση στην "τουρκική" βάση - "Βλέπουν" Γαλλία ή Αίγυπτο πίσω από το χτύπημα

"Οδυνηρό χαστούκι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους αντιπροσώπους του", λέει Λίβυος βουλευτής.

«ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ» 06 Ιουλ 2020 | 15:31

Παρέμβαση από το Κρεμλίνο για Αγιά Σοφιά: Η Τουρκία να λάβει υπόψη της ότι πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Μήνυμα και από την Κομισιόν: "Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία διαμάχης μεταξύ των θρησκειών".

ΑΠΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΚΑΝΑΛΙ 06 Ιουλ 2020 | 12:51

Λιβύη: Βίντεο από την επίθεση στην τουρκική βάση Αλ Ουατίγια

"Εννέα ισχυρές επιδρομές στόχευσαν τα τουρκικά συστήματα αεροπορικής άμυνας και κατέστρεψαν τρία ραντάρ στην αεροπορική βάση Αλ Ουατίγια".

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΞΑΝΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ 05 Ιουλ 2020 | 18:33

Αμετανόητος ο Ερντογάν: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο - Απειλές κατά της ΕΕ

Πυρά κατά πάντων εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος - Στο στόχαστρό του Ελλάδα και Ευρώπη για γεωτρήσεις και τουρισμό, αντίστοιχα.

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ 05 Ιουλ 2020 | 14:21

DW: Η "γενιά Ζ" που αμφισβητεί τον Ερντογάν – Ποιοι είναι

Το φιάσκο της τηλεδιάσκεψης με νέους που πραγματοποίησε πρόσφατα ο Ερντογάν επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη λεγόμενη "γενιά Ζ" η οποία φαίνεται να "απειλεί" την πρωτοκαθεδρία του τούρκου προέδρου.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 05 Ιουλ 2020 | 08:55

Βόμβα Μακρόν σε Μέρκελ: Φτάσαμε ένα βήμα πριν ανοίξουμε πυρ με τους Τούρκους

Οι πληροφορίες για το ναυτικό επεισόδιο και τη διάσταση που έδωσε, οργισμένος, ο Γάλλος πρόεδρος

ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ 04 Ιουλ 2020 | 16:12

Προκλητικές δηλώσεις Ακάρ μετά τη συνάντηση με Σάρατζ - "Θα πληρώσουν το τίμημα της αδικίας τους"

"Εσείς έχετε δίκιο και θα νικήσετε. Οι άλλοι, και όσοι τους υποστηρίζουν, ηττήθηκαν και θα ηττηθούν περισσότερο" είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας που μετέβη εσπευσμένα στη Λιβύη.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΖΩΝΕΣ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ 04 Ιουλ 2020 | 14:45

Δένδιας: Επιθυμούμε τον διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και προκλήσεων

Ως προς το ζήτημα της προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Δένδιας τονίζει πως η Ελλάδα δεν φοβάται

«ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ» 03 Ιουλ 2020 | 15:49

Γερμανικός Τύπος: "Θερμό καλοκαίρι" στην ανατολική Μεσόγειο - Στο πλευρό Κύπρου και Ελλάδας η Γαλλία

Τις πληροφορίες γύρω από το θερμό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας-Τουρκίας συνοψίζει σε εκτενές της άρθρο η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΕΥΤΟΜΝΗΜΟΝΙΟ 03 Ιουλ 2020 | 15:19

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ακάρ στη Λιβύη - Μαζί του ο αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου [Βίντεο]

Μετά τον επικεφαλής του τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, εκτάκτως στη Λιβύη ταξίδεψε και ο τούρκος υπουργός Άμυνας.