Πώς ο Φιγιόν προσκύνησε τον Σαρκοζί για να σώσει την προεκλογική εκστρατεία

Με την σφραγίδα του Νικολά Σαρκοζί αλλά και την συνοδεία αριστερών... κατσαρόλων, ο Φρανσουά Φιγιόν επιχειρεί στροφή στην εκστρατεία του για να γλιτώσει το ναυάγιο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς ο Φιγιόν προσκύνησε τον Σαρκοζί για να σώσει την προεκλογική εκστρατεία

Ήταν μια σκληρή μέρα η περασμένη Τετάρτη για τον Φρανσουά Φιγιόν, όταν το μαύρο αυτοκίνητό του με τα φιμέ παράθυρα, πέρασε την κόκκινη πόρτα της εισόδου στο 77 της οδού Μιρομενίλ, όπου βρίσκονται τα γραφεία του πρώην προέδρου Νικόλα Σαρκοζί. Έχοντας τελματώσει στις δημοσκοπήσεις, αυτός που δεν δίστασε κατά την προκριματική, να στιγματίσει τον πρώην πρόεδρο για τα μπλεξίματά του με τη δικαιοσύνη, χρειάστηκε να καταπιεί την αλαζονεία του και να προσκυνήσει, ζητώντας χείρα βοηθείας.

Όσοι γνωρίζουν από κοντά τον Φ.Φιγιόν, θεωρούν ότι πραγματικά «βίασε εαυτόν», προκειμένου να στείλει ένα «sos» και να ζητήσει συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο. Η επίσκεψη του Φιγιόν στα γραφεία του Σαρκοζί, είναι για τους Γάλλους, η απτή απόδειξη της κεντρικής θέσης, στην οικογένεια της δεξιάς, που συνεχίζει να κατέχει ο πρώην πρόεδρος.

Αν και ηττημένος, ο Νικολά Σαρκοζί παραμένει το «μεγάλο αφεντικό». Μερίδα του Τύπου μάλιστα, όπως η «Λε Μοντ», δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει ως «νονό της δεξιάς», ικανό να κινητοποιήσει στελέχη και μεγάλο μέρος οπαδών, εφ' όσον το αποφασίσει.Βέβαια, ο Σαρκοζί δεν έκανε τη χάρη στον Φιγιόν να εμφανισθεί μαζί του στους φωτογράφους, που περίμεναν έξω από την κόκκινη πόρτα. Όλα έγιναν κεκλεισμένων των θυρών.

Ξαφνικά όλοι άρχισαν να υποστηρίζουν τον Φιγιόν

Το σήμα, όμως, δόθηκε σε στελέχη και οπαδούς και το «θαύμα» επιτεύχθηκε για τον Φιγιόν. Έτσι, ενώ μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης «Πηνελόπη- gate» τα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων απέφευγαν συστηματικά τις προσκλήσεις σε εκπομπές ή σε συγκεντρώσεις για υποστήριξη της υποψηφιότητας Φιγιόν, από την επομένη της εν λόγω συνάντησης είχαμε γενική κινητοποίηση.

- Την Πέμπτη, ακόμα και ο Αλέν Ζυπέ που είχε παραμείνει σιωπηλός μετά την ήττα του στην προκριματική, κάλεσε για πρώτη φορά συγκέντρωση στο Μπορντώ, για να δοθεί νέα ώθηση στην εκστρατεία Φιγιόν, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «η μάχη θα είναι σκληρή».

- Στην Τουλούζη, ανέλαβε ενεργό δράση ο Φρανσουά Μπαρουέν, πρώην επικεφαλής της καμπάνιας του Σαρκοζί και ένας από τους εμπνευστές της ιδέας για ένα «Σχέδιο Β'». Και επειδή τίποτα δεν προσφέρεται δωρεάν, ιδιαίτερα στον πολιτικό κόσμο, αποτελεί πεποίθηση ότι η μελλοντική (πρωθυπουργική) θέση του Μπαρουέν σε πιθανή προεδρία Φιγιόν, θα αποτελέσει ένα από τα σιωπηλά ανταλλάγματα προς τον Σαρκοζί, για τη «χείρα βοηθείας».

- Στην πόλη Rennes, δραστηριοποιήθηκε η Ναταλί Κοσιουσκο Μοριζέ, αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για «Σχέδιο Β'».

- Συνολικά 15 πρωτοκλασάτα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων δραστηριοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα κατά το διήμερο μετά τη συνάντηση Σαρκοζί -Φιγιόν.

Η κινητοποίηση των στελεχών συνέβαλε προφανώς και στη σταθεροποίηση της εκλογικής βάσης του Φιγιόν. Σύμφωνα με σημερινή σφυγομέτρηση του Ifop για την εφημερίδα της Κυριακής το 96% των συμπαθούντων των Ρεπουμπλικάνων είναι πλέον πεπεισμένοι ότι ο Φιγιόν θα κρατήσει την υποψηφιότητα του μέχρι τέλος, το δε 70% δηλώνουν ότι είναι κάτι που και οι ίδιοι το επιθυμούν. Ο Φρεντερίκ Νταμπί του Ινστιτούτου Ιfop ερμηνεύει τα ποσοστά αυτά, λέγοντας ότι οι δεξιοί σκέφτονται ως εξής: «Ίσως δεν είναι ο υποψήφιος που θα θέλαμε, μας έχει απογοητεύσει, μη έχοντας άλλη επιλογή θα τον χρησιμοποιήσουμε για να αποφύγουμε τον Μακρόν και την Λεπέν».

Η στροφή "όλο δεξιά"

Πώς ο Φιγιόν προσκύνησε τον Σαρκοζί για να σώσει την προεκλογική εκστρατεία

Η σφραγίδα Σαρκοζί αναγνωρίζεται και σε μια στροφή «όλο δεξιά» που παρατηρήθηκε στις εξαγγελίες Φιγιόν, μετά τη συνάντησή του με τον πρώην πρόεδρο. Eνώ προηγούμενα η θεματολογία Φιγιόν αφορούσε κυρίως στην οικονομία, το πρόγραμμά του άρχισε να προσανατολίζεται στα προσφιλή στον πρώην πρόεδρο θέματα: ασφάλεια, μετανάστευση, ισλάμ.

Με αφορμή τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια μετά τη σύλληψη και τον τραυματισμό του 22χρονου Τεο, στο Ολνι σου Μπουά, ο Φιγιόν επαναφέρει τις «αυτόματες ελάχιστες ποινές» που είχε νομοθετήσει ο Σαρκοζί και καταργήσει η τωρινή κυβέρνηση. Δήλωσε, επίσης, τη δημιουργία 16.000 νέων θέσεων στις φυλακές και μείωση του όριου ηλικίας για ποινικές πράξεις, στην ηλικία των 16 ετών.

Οι δύο πρώτες συγκεντρώσεις του Φιγιόν, μετά τη συνάντηση της Τετάρτης με Σαρκοζί, έγιναν την Πέμπτη στη Τουλούζη, πόλη του Φρανσουά Μπαρουέν και την Παρασκευή στην πόλη Τουρκουέν (κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο), όπου είναι δήμαρχος ο Ζεράλντ Νταρμανέν πρώην εκπρόσωπος του Νικόλα Σαρκοζί κατά την προκριματική.

Η εκστρατεία της κατσαρόλας

Παρ' ότι ο δήμαρχος στην Τορκουέν είχε προετοιμάσει τα πάντα για την υποδοχή του, χρειάσθηκε να μπει στο δημαρχείο από την πίσω πόρτα, γιατί ομάδα αριστερών, στην πλειοψηφία τους οπαδοί του Μελανσόν, τον περίμεναν με κατσαρόλες που κτυπούσαν με μεταλλικά αντικείμενα και κουτάλια, φωνάζοντας «Φιγιόν στη φυλακή». Η «τακτική της κατσαρόλας» φαίνεται να ακολουθεί πλέον κάθε συγκέντρωση του Φιγιόν, με δεδομένο ότι για τους Γάλλους η «κατσαρόλα» συμβολίζει τα σκάνδαλα που προσάπτουν στον υποψήφιο.

Πώς ο Φιγιόν προσκύνησε τον Σαρκοζί για να σώσει την προεκλογική εκστρατεία - εικόνα 2

Φανερά ενοχλημένος ο Φιγιόν δήλωσε: « Όταν μας εμποδίζουν να κάνουμε την εκστρατεία όπως πρέπει, δεν βρισκόμαστε εντελώς σε δημοκρατία». Με προηγούμενη δήλωσή του μετά την απόφαση της οικονομικής εισαγγελικής αρχής να συνεχίσει τις έρευνες για την υπόθεση των πλαστών προσλήψεων είχε δηλώσει ότι «ανάμεσα στο δικαστήριο του Νόμου και το δικαστήριο του Λαού με την ψήφο, εναποθέτει τις τύχες του στο δεύτερο», γι' αυτό θα συνεχίσει την καμπάνια ακόμα και εάν η εισαγγελική αρχή του απαγγείλει κατηγορία, σε αντίθεση με την αρχική του θέση ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα παραιτείτο.

Ήταν στο άκουσμα της τελευταίας αυτής δήλωσης, που πήραν ζωή οι κατσαρόλες και δίνουν πλέον ένα νέο περίεργο και πρωτόγνωρο χρώμα, στην εκστρατεία του 2017

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΛΟΖΕΡ 10 Αυγ 2020 | 19:19

Κορονοϊός: Συναγερμός στη Γαλλία - Ρέιβ πάρτι με 10.000 άτομα στην ύπαιθρο [Βίντεο]

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη νότια Γαλλία με το ρέιβ πάρτι που συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου - Φόβοι για "βόμβα" κορονοϊού

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ 08 Αυγ 2020 | 12:25

Έκρηξη Βηρυτός: Με Μακρόν και Τραμπ η βιντεοδιάσκεψη με δωρητές για βοήθεια στη χώρα

Απαραίτητη η συνδιοργάνωση για να καλυφθούν οι πληγές που άνοιξε στο Λίβανο η έκρηξη.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 07 Αυγ 2020 | 06:47

Έληξε η ομηρεία στη Χάβρη: Ελεύθεροι όλοι οι όμηροι στη Γαλλική τράπεζα

Η κατάσταση ομηρείας ήταν σε εξέλιξη σε υποκατάστημα της τράπεζα Bred. Στον δράστη αποδόθηκε ιστορικό ψυχικής ασθένειας.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 06 Αυγ 2020 | 20:20

Συναγερμός στη Γαλλία: Ένοπλος κρατά ομήρους μέσα σε μια τράπεζα στη Χάβρη

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει επιχείρηση στη Χάβρη και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΚΑΜΠΙΝΓΚ 05 Αυγ 2020 | 16:39

Μεγάλη φωτιά στη Γαλλία: Απομακρύνθηκαν 2.700 άτομα στην Κυανή Ακτή - Στάχτη περισσότερα από 10.000 στρέμματα [Βίντεο]

Τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τη νύχτα για να ξεφύγουν από τις φλόγες στη Γαλάζια Ακτή, δυτικά της Μασσαλίας

29 Ιουλ 2020 | 17:12

Κορονοϊός: Έρχεται το δεύτερο κύμα - Συναγερμός στην Ευρώπη από τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Εξάπλωση του κορονοϊού δείχνει η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη

ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΝΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ 27 Ιουλ 2020 | 12:45

Η Google τιμά την Jeanne Baret: Την πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Jeanne Baret tην πρώτη γυναίκα που έκανε τον περίπλου της Γης

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ 24 Ιουλ 2020 | 12:44

Τέλος στη διατλαντική διαμάχη Γαλλίας - ΗΠΑ - ΕΕ: Η Airbus έκανε την τελική της παραχώρηση

Η Airbus έκανε την κίνηση για τον τερματισμό της διατλαντική διαμάχης Γαλλία-ΗΠΑ-ΕΕ.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ 24 Ιουλ 2020 | 08:48

Προκλητική απάντηση της Τουρκίας στον Μακρόν: Δεν έχουν αξία οι δηλώσεις του, απειλές χωρίς αποτέλεσμα

"Οι δηλώσεις του Προέδρου Μακρόν δεν έχουν καμία αξία για τη χώρα μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ 23 Ιουλ 2020 | 22:10

Κορονοϊός: Αντιμέτωπες ξανά με τον εφιάλτη Γαλλία και Ιταλία - Αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα

Συναγερμός σε Γαλλία και Ιταλία όπου τα κρούσματα κορονοϊού αρχίζουν πάλι να αυξάνονται.

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 23 Ιουλ 2020 | 12:37

Ισχυρό μήνυμα Μακρόν: Δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο- Ερχονται κυρώσεις

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ 22 Ιουλ 2020 | 12:24

Στο Παρίσι ο Αναστασιάδης - Συνάντηση με Μακρόν και το βλέμμα στην Τουρκία

Την Πέμπτη η συνάντηση Νίκου Αναστασιάδη - Εμανουέλ Μακρόν.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 21 Ιουλ 2020 | 10:48

Γάλλος ΥΠΟΙΚ για Σύνοδο Κορυφής: "Η νέα Ευρώπη πιο αλληλέγγυα, πιο πράσινη και πιο γαλλογερμανική"

Η γαλλική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου της για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας στις 24 Αυγούστου.