Πώς οι τζιχαντιστές αγόρασαν τα όπλα τους από μουσείο στη Σλοβακία

Μέσα από τις τρύπες της χαλαρής νομοθεσίας για τις πωλήσεις όπλων, οι τζιχαντιστές του Παρισιού κατάφεραν να αγοράσουν τα όπλα τους με απόλυτα νόμιμο τρόπο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πώς οι τζιχαντιστές αγόρασαν τα όπλα τους από μουσείο στη Σλοβακία

Οι τζιχαντιστές που προκάλεσαν τρόμο στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου και τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και στην επίθεση στο τρένο Thalys τον Αύγουστο, εκμεταλλεύτηκαν με άριστο τρόπο τις τρύπες που υπάρχουν στους νόμους ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για την κατοχή και το εμπόριο όπλων και πυρομαχικών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal, οι τρομοκράτες κατάφεραν να αποκτήσουν τον οπλισμό που χρειάζονταν μέσα από μια αποθήκη – μουσείο με απενεργοποιημένα όπλα. Και μάλιστα με κάθε νομιμότητα.

Το Βέλγιο κόμβος στην διακίνηση όπλων

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, υπό την ονομασία AFG Security, έχει συλλέξει μια τεράστια γκάμα πολεμικού υλικού από όπλα και πυρομαχικά έως στολές, που είτε πωλούνται σε συλλέκτες είτε προσφέρονται για ταινίες εποχής.

Τα όπλα που όπως αποδείχθηκε χρησιμοποιήθηκαν στα συγκεκριμένα τρομοκρατικά χτυπήματα, αγοράστηκαν νόμιμα από την εταιρία και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σπίτια στην Δυτική Ευρώπη και κυρίως στο Βέλγιο, το οποίο θεωρείται κόμβος στην διακίνηση όπλων.

Εκεί, τα όπλα ενεργοποιήθηκαν ξανά και ορισμένα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου στο περιοδικό Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο.

Οπλα που είχαν αγοραστεί από την ίδια εταιρία χρησιμοποιήθηκαν και στην αποτυχημένη επίθεση στο τρένο υψηλών ταχυτήτων Thalys τον περασμένο Αύγουστο.

Οι μεσάζοντες που έσβησαν τα ίχνη

Η εφημερίδα εξηγεί ότι τα όπλα δεν αγοράστηκαν από τους τρομοκράτες αλλά από μεσάζοντες προκειμένου να χαθούν τα ίχνη των πραγματικών κατόχων.

Οι τζιχαντιστές εκμεταλλεύτηκαν τους πολύ χαλαρούς νόμους που επικρατούσαν στη Σλοβακία, καθώς έως πρόσφατα ήταν νόμιμο για έναν 18χρονο να αγοράζει όπλα χωρίς καν να απαιτείται άδεια οπλοφορίας.

Αν και είναι παράνομη η επανενεργοποίηση όπλων που έχουν αχρηστευτεί, τα όπλα αυτά μπορούν να καταστούν επιχειρησιακά χωρίς πολλές δυσκολίες. Οι μέθοδοι απενεργοποίησής τους που χρησιμοποιούν οι Σλοβακικές αρχές δίνουν την δυνατότητα σε έναν επαγγελματία να τα καταστήσει ενεργά χωρίς μεγάλη δυσκολία.

Πουλήθηκαν πάνω από 100 όπλα σε αγνώστους

Οι νόμοι για την εμπορία αλλά και την καταστροφή όπλων στην χώρα έγιναν πιο αυστηροί το περασμένο καλοκαίρι, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Τα όπλα που έχουν έως σήμερα χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές επιθέσεις είχαν αγοραστεί πολύ νωρίτερα.

Και όπως αποκαλύπτει ο ιδιοκτήτης της AFG Security, ένα χρόνο πριν εφαρμοστούν οι νέοι νόμοι, η εταιρία είχε πουλήσει σε αγνώστους απολύτως νόμιμα τουλάχιστον 100 απενεργοποιημένα όπλα.

Η Κομισιόν παίρνει μέτρα για την οπλοκατοχή

Την πριν από 10 μέρες, λίγο μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους νομικούς περιορισμούς σε συγκεκριμένους τύπους όπλων που χρησιμοποιήθηκαν από τρομοκράτες.

Τα νέα μέτρα θα επηρεάσουν την πώληση απενεργοποιημένων όπλων προκειμένου να μην υπάρχει η δυνατότητα να τεθούν ξανά σε λειτουργία. Στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν πολλοί και διαφορετικοί νόμοι για τις πωλήσεις παλαιών όπλων αλλά και στις μεθόδους αχρήστευσής τους. Μάλιστα τα Καλάσνικοφ που έχουν απενεργοποιηθεί, πωλούνται με μεγάλη ευκολία σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η Κομισιόν βιάζεται να υιοθετήσει νέους πανευρωπαϊκούς κανονισμούς μέσα το πολύ στους επόμενους τρεις μήνες. Η πρόταση περιλαμβάνει την απαγόρευση κάθε είδους πώλησης ημιαυτόματων όπλων σε Ευρωπαίους πολίτες αλλά της διαδικτυακής πώλησης παλαιών όπλων. Η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο υπουργών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ 22 Οκτ 2021 | 07:43

Σύνοδος Κορυφής: Καμπανάκι των 27 για τους εμβολιασμούς - "Η κατάσταση σε ορισμένα κράτη παραμένει πολύ σοβαρή"

Με βάση τις εμπειρίες από την υγειονομική κρίση, πρέπει να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα και η οριζόντια ετοιμότητα της ΕΕ για κρίσεις.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ 21 Οκτ 2021 | 07:47

Λαθρεμπόριο όπλων στα Χανιά: Βρέθηκε ολόκληρο οπλοστάσιο - 7 συλλήψεις [εικόνες]

Οι Αρχές βρήκαν τρία πλήρως εξοπλισμένα παράνομα εργαστήρια όπλων σε περιοχές των Χανίων.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 19 Οκτ 2021 | 20:27

Λαθρεμπόριο όπλων στα Χανιά: Ολόκληρο οπλοστάσιο βρήκαν οι Αρχές - 7 συλλήψεις [εικόνες]

Οι Αρχές βρήκαν τρία πλήρως εξοπλισμένα παράνομα εργαστήρια όπλων σε περιοχές των Χανίων.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 19 Οκτ 2021 | 16:05

Κρήτη: Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε Κίσσαμο, Κάντανο και Χανιά για λαθρεμπόριο όπλων [Εικόνες]

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Κρήτη για την εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας όπλων

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ 18 Οκτ 2021 | 09:00

Metaverce: O νέος διαδικτυακός κόσμος που ετοιμάζει το Facebook - Πώς και πού θα επικοινωνούν οι χρήστες

Πάνω από 10.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο στην ΕΕ για να αναπτυχθεί το Metaverce.

ΓΙΑΝΕΣ ΛΕΝΑΡΣΙΤΣ 12 Οκτ 2021 | 21:58

Η ΕΕ έτοιμη για παροχή διεθνούς βοήθειας στην Κρήτη αν κριθεί απαραίτητο

Η ΕE έτοιμη να κινητοποιήσει διεθνή βοήθεια για τον σεισμό στην Κρήτη ανέφερε με ανάρτησή του ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων

ΣΤΟ ΣΑΧΕΛ 08 Οκτ 2021 | 23:56

Μαλί: Οι γαλλικές δυνάμεις σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ανσαρούλ Ισλάμ

Ο Ουμάρου Μόμπο Μόντι "εξουδετερώθηκε" στην περιοχή Χομπόρι, σε μια επιχείρηση της αποστολής Μπαρκάν σε συντονισμό με τις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και των ΗΠΑ.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ 08 Οκτ 2021 | 20:33

ΕΕ: Δώδεκα χώρες ζητούν χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες για κατασκευή φραχτών στα σύνορα - Ανάμεσά τους και η Ελλάδα

Δώδεκα χώρες ζητούν από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φραχτών στα σύνορα για να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές ροές

06 Οκτ 2021 | 07:03

ΕΕ: Οι 27 σε αναζήτηση επιρροής και θέσης απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα

Ποια είναι η θέση της Ευρώπης απέναντι στις δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα;

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΙΣ 6/10 ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ. 05 Οκτ 2021 | 12:34

Την στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα επιβεβαιώσουν οι 27 της ΕΕ

Την πλήρη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αναμένεται να επιβεβαιώσουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ 04 Οκτ 2021 | 06:51

Eurogroup: Στο επίκεντρο οι τιμές της ενέργειας και οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη

Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και η μακροοικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, θα είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το Eurogroup.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 01 Οκτ 2021 | 13:03

Συμβούλιο της Ευρώπης: Υπερψηφίστηκε ομόφωνα η έκθεση Παπανδρέου για την δημοκρατία και την κλιματική αλλαγή

Υπερψηφίστηκε στο Στρασβούργο η έκθεση του Γιώργου Παπανδρέου για την κλιματική αλλαγή.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 30 Σεπ 2021 | 14:00

Μητσοτάκης σε Σλοβάκο πρωθυπουργό: Η συμφωνία με την Γαλλία βήμα ενδυνάμωσης του αυτόνομου δρόμου της Ευρώπης

Τι ειπώθηκε για την κλιματική αλλαγή, τις καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και τις δυνατότητες αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Έντουαρντ Χέγκερ.