Follow us

Qatargate: Σήμερα καταθέτει για όλους και για όλα ο εγκέφαλος του κυκλώματος, Αντόνιο Παντσέρι - Τι φοβάται η Εύα Καϊλή

Η συμφωνία του Παντσέρι προβλέπει να μην αποκρύψει τίποτα. Εάν δεν το πράξει, η συμφωνία για μείωση της ποινής του θα ακυρωθεί.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΠΑΝΤΣΕΡΙ

Στοιχεία φωτιά για πρόσωπα που ήδη εμπλέκονται στο σκάνδαλο διαφθοράς του ευρωκοινοβουλίου, και ενδεχομένως και για νέα, αναμένεται να δώσει σήμερα στις δικαστικές αρχές του Βελγίου, ο φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης που ευθύνεται για το Qatargate, Αντόνιο Παντσέρι.

Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής θα δώσει "ουσιώδεις πληροφορίες" στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει συνάψει προκειμένου ο ίδιος να πέσει στα μαλακά. Η συμφωνία αυτή, που πρώτος από τους συλληφθέντες έκανε με τις βελγικές αρχές, φέρνει σε δύσκολη θέση τόση την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, όσο και τον σύντροφό της, και βοηθό του Παντσέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Η μεν πρώτη, η Εύα Καϊλή, υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοικία της στις Βρυξέλλες και ζητεί την υπό όρους αποφυλάκισή της καταγγέλλοντας μάλιστα "βασανιστήρια", ενώ ο δεύτερος, ο Τζόρτζι, έχει συναργαστεί με τις αρχές χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό αν έχει προχωρήσει σε συμφωνία αντίστοιχη με αυτή του Παντσέρι.

Οι Βέλγοι δικαστές έχουν ζητήσει από την Εύα Καϊλή να δηλώσει την ενοχή της κάτι που ίδια αρνείται κατηγορηματικά να πράξει. Εφόσον επέλεγε την ίδια οδό με τον Αντόνιο Παντσέρι, θα έβλεπε την ποινή της να μειώνεται σημαντικά, αλλά όπως έχει υποστηρίξει ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, "δεν θέλει η κόρη της να κληρονομήσει το στίγμα μιας μητέρας που ήταν διεφθαρμένη πολιτικός".

Η συμφωνία του Παντσέρι προβλέπει να μην αποκρύψει τίποτα. Εάν δεν το πράξει, η συμφωνία για μείωση της ποινής του θα ακυρωθεί.

Γιατί ο Παντσέρι αποφάσισε να μιλήσει για όλους και για όλα

Δύο θεωρούνται οι εξελίξεις που ώθησαν τον Παντσέρι στην επιλογή της συμφωνίας για πλήρη συνεργασία με πολύ συγκεκριμένους όρους, η οποία συνεπάγεται την αναγνώριση από τις δικαστικές αρχές του ελαφρυντικού της "ειλικρινούς μεταμέλειας".

Αρχικά, η στάση που επέλεξαν να τηρήσουν Καϊλή και Τζόρτζι, θεωρείται ότι έκανε τον Παντσέρι να συνειδητοποιήσει ότι του τα φόρτωναν όλα. Η μεν Καϊλή αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή, ο δε Τζόρτζι αναγνωρίζει τη δική του συμμετοχή αλλά αποδίδει στον Παντσέρι τα πάντα, παρουσιάζοντάς τον στις καταθέσεις του ως τον ενορχηστρωτή όλων των αδιαφανών συναλλαγών μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια. Ο Τζόρτζι, σύμφωνα με στοιχεία από τις καταθέσεις του που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχει αναγνωρίσει για τον εαυτό του τον ρόλο του εκτελεστικού οργάνου και για τον Παντσέρι, τον μέντορά του στις Βρυξέλλες, αυτόν του ιθύνοντα νου.

Η απόφαση ιταλικού δικαστηρίου να εκδοθεί η κόρη του, Σίλβια, στο Βέλγιο θεωρείται ότι τον κλόνισε και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την αλλαγή τακτικής από την πλευρά του.

Σημειώνεται, ότι την ώρα που ο Παντσέρι αναμένεται να αρχίσει να υλοποιεί τη συμφωνία με τις δικαστικές αρχές στις Βρυξέλλες, η 38χρονη κόρη του, Σίλβια, άσκησε έφεση κατά της απόφασης έκδοσής της στο Βέλγιο. Την είδηση μετέδωσε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Οι δικαστές του Εφετείου της Μπρέσια είχαν σε προηγούμενη εξέταση της υπόθεσης τονίσει ότι "δεν συντρέχουν λόγοι κατά της παράδοσης που ζήτησαν οι βελγικές αρχές".

Σύμφωνα με τον συνήγορο της Σίλβια Παντσέρι, Νικόλα Κόλι, "δεν αποκλείεται το Ακυρωτικό Δικαστήριο να αποφανθεί για το αίτημα της κόρης του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, στις 31 Ιανουαρίου", την ίδια μέρα που έχει οριστεί η ακρόαση της Μαρία Κολεόνι, συζύγου του Παντσέρι.

Ο Παντσέρι, είδε τον κλοιό να σφίγγει ακόμη περισσότερο όταν την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη στην Ιταλία και η φοροτεχνικός του και πολύ στενή συνεργάτης του επί σειρά ετών.

Τι έχει δεσμευθεί να αποκαλύψει ο Παντσέρι και τι ενδέχεται να προσθέσει

Με το μνημόνιο που έχει υπογράψει ο Παντσέρι, δεσμεύεται να ενημερώσει τους ανακριτές και ειδικότερα τη Δικαιοσύνη για:

  • τον τρόπο λειτουργίας,
  • τις οικονομικές ρυθμίσεις με τρίτα κράτη,
  • τις οικονομικές δομές που έχουν δημιουργηθεί,
  • τους δικαιούχους των δομών και τα προσφερόμενα πλεονεκτήματα,
  • την εμπλοκή ατόμων γνωστών ή μη γνωστών στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας των ατόμων που παραδέχεται ότι διέφθειρε.
Qatargate: Σήμερα καταθέτει για όλους και για όλα ο εγκέφαλος του κυκλώματος, Αντόνιο Παντσέρι - Τι φοβάται η Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με το μνημόνιο, η ποινή του Αντόνιο Πάντσερι θα είναι η προβλεπόμενη, αλλά μειωμένη. Θα περιλαμβάνει φυλάκιση, πρόστιμο και κατάσχεση όλων των κεκτημένων περιουσιακών ωφελημάτων, αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το τελευταίο σημείο της συμφωνίας, ωστόσο δημιουργεί το έδαφος για νέες αποκαλύψεις ονομάτων. "Ο Παντσέρι πρόκειται να δώσει νέα ονόματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Κατάρ και του Μαρόκου", δήλωσε άλλωστε μια πηγή στον ιστότοπο Euractiv, η οποία, μάλιστα, επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει αντίστοιχη πρόταση για συμφωνία και στην Εύα Καϊλή.

Ποια είναι η στάση της Εύας Καϊλή

Ο ένας εκ των συνηγόρων της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, υποστήριξε ότι η Ελληνίδα πολιτικός "δεν αισθάνεται κάποια ανησυχία" για τα όσα φημολογείται ότι ετοιμάζεται να καταθέσει ο Αντόνιο Παντσέρι και διερωτήθηκε "γιατί ο Παντσέρι αποφάσισε τώρα να τα πει όλα;"

Ο κ. Δημητρακόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το βράδυ της Δευτέρας 23 Ιανουαρίου.

"Έχουν εμπλακεί η γυναίκα του και η κόρη του στο σκάνδαλο, οπότε για να σώσει την οικογένειά του είναι ικανός να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα από άλλες χώρες και να υπογράψει ό,τι του ζητήσουν. Πρόσωπα που δεν έχουν ακουστεί ακόμα, από χώρες όπως Αγγλία, Γαλλία και ίσως και Ελλάδα", τόνισε.

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως όσα μπορεί να γνώριζε η κ. Καϊλή για τον Παντσέρι τα ήξερε μόνο μέσω του συζύγου της. "Τις δοσοληψίες που είχε ο Παντσέρι είτε με το Κατάρ είτε με άλλες χώρες δεν τις ήξερε. Δεν ζητούσε πράγματα από την Καϊλή μέσω του συζύγου της", ξεκαθάρισε ο κ. Δημητρακόπουλος, τονίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές του Βελγίου δεν μπορούν να "δέσουν" την κατηγορία της δωροδοκίας για την κ. Καϊλή γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία. Αναφέρθηκε, επίσης, στο πώς αισθάνεται η Εύα Καϊλή για τον σύζυγό της, λέγοντας πως είναι μεν ο πατέρας του παιδιού της, αλλά, όπως είπε και στο δικαστήριο "έχει προδοθεί, αισθάνεται ότι τον εμπιστεύτηκε και έβαλε το πρόβλημα στο σπίτι της".

Τέλος, ο κ. Δημητρακόπουλος απάντησε και για το δημοσίευμα του Politico, το οποίο έκανε λόγο για προσπάθεια της αδελφής της Εύας Καϊλή να διαγράψει την εταιρεία της από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ. "Είναι πολύ ταραγμένη η Μανταλένα Καϊλή. Το δημοσίευμα είναι απολύτως ανακριβές, θα στείλουμε απάντηση στο Politico. Αυτή η διαγραφή από τη λίστα διαφάνειας της ΕΕ δεν έγινε κατόπιν αιτήματος της Μανταλένας Καϊλή, αλλά αυτό έγινε από την ίδια την ΕΕ γιατί δεν υπήρχε δραστηριότητα", διευκρίνισε ο δικηγόρος.

Η δεύτερη φορά που συνάπτεται τέτοια συμφωνία στο Βέλγιο

Η περίπτωση της συμφωνίας του Παντσέρι με τις δικαστικές αρχές είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της βελγικής δικαιοσύνης.

Πρόκειται για εφαρμογή από την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου του αποκαλούμενου νόμου "pentiti" (μεταμελημένος, που είναι μια αναφορά σε ανάλογη ιταλική νομοθεσία με την οποία διευκολύνονται οι έρευνες για υποθέσεις της μαφίας).

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΕΛΓΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ 31 Ιαν 2023 | 11:57

Qatargate: Άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο

H Επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών με 23 ψήφους υπέρ, καμία κατά και καμία αποχή.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 30 Ιαν 2023 | 22:02

Qatargate: Πώς σκοπεύει η Εύα Καϊλή να πείσει τον Εισαγγελέα για να γυρίσει στην κόρη της

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή μίλησε για την επόμενη κίνηση που θα επιδιώξουν να κάνουν για να πείσουν τον Εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 30 Ιαν 2023 | 20:14

Τρόμος στις Βρυξέλλες: Επίθεση με μαχαίρι στο Μετρό με έναν τραυματία - Συνελήφθη ο δράστης

Η αστυνομία δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν το θύμα είναι σοβαρά τραυματισμένο ή όχι.

Η ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ 29 Ιαν 2023 | 21:39

Financial Times: "Inside woman" του Παντσέρι η Εύα Καϊλή - Οι ύποπτες παρεμβάσεις υπέρ του Κατάρ

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Καϊλή είχε γίνει η "inside woman" του Παντσέρι. Η πολυτελής ζωή και η κατάληξη της στις φυλακές των Βρυξελλών.

QATARGATE 29 Ιαν 2023 | 17:40

Δημητρακόπουλος: "Πουθενά δεν λέει πως η Καϊλή έδωσε τη βαλίτσα με τα χρήματα στον πατέρα της για να τα κρύψει"

Η απάντηση της Εύας Καϊλή, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου σε χθεσινά δημοσιεύματα για το περιεχόμενο του εντάλματος σύλληψης της Ελληνίδας ευρωβουλευτή.

«ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ» Ο ΠΑΝΤΣΕΡΙ 28 Ιαν 2023 | 23:46

"Έδωσα εντολή στον πατέρα μου να κρύψει τα χρήματα" - Τι λέει το ένταλμα σύλληψης της Καϊλή, ο ρόλος της "Ολλανδέζας"

Σύμφωνα με το έγγραφο, η Εύα Καϊλή αναγνωρίζει ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα και ήξερε για τις κοινές δραστηριότητες του Τζιόρτζι με τον Παντσέρι.

IL FATTO QUOTIDIANO 28 Ιαν 2023 | 21:55

Qatargate: Έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από μέλη της οικογένειας Παντσέρι και τη φοροτεχνικό τους

Η ιταλική έρευνα σε μια πρώτη φάση θεωρείται πιθανόν να επικεντρωθεί στη δραστηριότητα της φοροτεχνικού της οικογένειας Παντσέρι, Μόνικα Μπελίνι.

QATARGATE 27 Ιαν 2023 | 18:44

Εύα Καϊλή: "Έχει δει δύο φορές την κόρη της"  - Τι αποκαλύπτει για τη ρήξη με τον Τζόρτζι ο νονός του παιδιού τους

Ο νονός του παιδιού της Εύας Καϊλή και του Φραντσέσκο Τζόρτζι δηλώνει ότι πιστεύει στην αθωότητα της Ελληνίδας πολιτικού.

BRUSSELS PLAYBOOK 27 Ιαν 2023 | 10:52

Αφιέρωμα Politico στη Θεσσαλονίκη λόγω Καϊλή: "Κοσμοπολίτικη πόλη με σκοτεινή ιστορία και διεφθαρμένους πολιτικούς"

Το Politico, με αφορμή την σύλληψη της Εύας Καϊλή, κάνει αναδρομή σε υποθέσεις διαφθοράς που έχουν ταλανίσει την πόλη, γυρνώντας στις υποθέσεις Τσοχατζόπουλου και Ψωμιάδη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Ιαν 2023 | 19:38

Qatargate: Στη φυλακή παραμένουν Τζόρτζι και Ταλαμάνκα - "Η κατάσταση δεν είναι χειρότερη λόγω της συμφωνίας Παντσέρι"

Ο δικηγόρος του Τζόρτζι ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι η συμφωνία του Παντσέρι θα είχε αποτέλεσμα, δηλαδή "θα δούλευε", όσον αφορά τον πελάτη του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 26 Ιαν 2023 | 19:13

Εύα Καϊλή: Μηνύει Πολωνό ευρωβουλευτή για "βόμβα ψεύδους" - Είχε δηλώσει ότι την παρακολουθούσαν για σχέσεις με τη Ρωσία

Πρόκειται για τον Πολωνό ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους Βόλσκι και τα όσα είχε πει για την Εύα Καϊλή σε συνέντευξή του.

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΛΥΨΗ 26 Ιαν 2023 | 16:54

Η Κομισιόν καλύπτει τον Αβραμόπουλο: Όλα νόμιμα με τη συμμετοχή του στην ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι

Στην επιστολή της Κομισιόν αναφέρεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος "ουδέποτε συνομίλησε ή άσκησε επιρροή σε μέλη της Επιτροπής ή άλλων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για θέματα που σχετίζονται με την ΜΚΟ".

ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ 26 Ιαν 2023 | 15:42