Μπήκαν οι υπογραφές για την "επανεκκίνηση" της Ε.Ε των 27

Με πάσα επισημότητα ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης. Με δεσμεύσεις "επανεκκίνησης" του ευρωπαϊκού οράματος έπεσαν οι υπογραφές

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μπήκαν οι υπογραφές για την "επανεκκίνηση" της Ε.Ε των 27

Ολοκληρώθηκε στην Ρώμη η Σύνοδος Κορυφής για τα 60 χρόνια από την υπόγραφη της Συνθήκης, το 1957.

Εξήντα χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν την ενότητα, αλλά και τον δρόμο που θα ακολουθήσει η ΕΕ στο μέλλον, στη σκιά του Brexit.

Στο Καπιτώλιο, εκεί όπου είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Ρώμης, προσήλθαν από το πρωί του Σαββάτου διαδοχικά οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε., τους οποίους υποδέχθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Τις εργασίες της Συνόδου εγκαινίασε ο Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και ο Τζόζεφ Μούσκατ, οι οποίοι μνημόνευσαν τη βάση των αξιών πάνω στην οποία χτίσθηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπογράμμισαν την προσφορά της Ένωσης για την ευημερία και την ειρήνη στην ήπειρο.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σε ευχάριστο κλίμα ανέφερε ότι έχει την ίδια ηλικία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια κάλεσε τους 27 αρχηγούς των κρατών μελών της Ένωσης να "αποδείξουν" ότι είναι οι "ηγέτες της Ευρώπης".

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», είπε παράλληλα, ενώ «διαμαρτυρήθηκε» κατά της Ευρώπης των «πολλών ταχυτήτων, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία του σεβασμού των κοινών κανόνων, όπως η ελεύθερη μετακίνηση, η ελευθερία του λόγου και του κράτους δικαίου. «Αυτά είναι τα πραγματικά θεμέλια της Ευρώπης», σημείωσε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση»

«Η Ε.E. επιλέγει την επανεκκίνηση μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι θέτοντας ως προτεραιότητες την καταπολέμηση της φτώχειας, την κοινή μεταναστευτική πολιτική και τις κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.

«Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», είπε επίσης ο κ. Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να βασισθεί και να υπογραμμίσει τις κοινές της αξίες.

Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης, τέλος, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια νέα αρχή».

Στο ίδιο ενωτικό μήκος κύματος κινήθηκε κι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ που ανέφερε πως «ανανεώνουμε τους όρκους μας όχι από νοσταλγία αλλά γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», ενώ χαρακτήρισε «τραγωδία» το Brexit.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως "πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη", ενώ κατόπιν αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα επιτεύγματα της Ευρώπης, τα οποία όμως συχνά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα «ξεχνούν» αλλά στην Αφρική και την Ασία υπάρχει «αυξανόμενη αποδοχή».

«Πετύχαμε διαρκή ειρήνη, καταφέραμε να κάνουμε πραγματικότητα το ενιαίο νόμισμα, κάτι που κανένας δεν θεωρούσε πιθανό και τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά», υπογράμμισε. «Μόνο αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να παραδώσουμε στις μέλλουσες γενιές μια Ευρώπη πιο ευημερούσα, πιο κοινωνική και πιο ασφαλή», τόνισε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «σήμερα ανανεώνουμε τους όρκους μας και επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας σε μια αδιαίρετη Ευρώπη».

Νωριτερα το TheToc ανέφερε:

Η ειδική αυτή σύνοδος αποτελεί για την Ευρώπη μια πολύ άβολη στιγμή, η οποία διαμορφώθηκε από τρία αρνητικά γεγονότα. Πρώτον, ένας από τους θεμελιώδεις κανόνες της ύπαρξής της Ενωσης, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών που προβλέπεται από τη συμφωνία Σένγκεν, βρίσκεται υπό αναστολή. Δεύτερον, εντός ελαχίστων ημερών από σήμερα, μία από τις χώρες μέλη, η Βρετανία, πρόκειται επισήμως να ανακοινώσει ότι ζητά την αποχώρησή της από την Ενωση. Και τρίτον, οι “τέσσερις μεγάλοι” της Ενωσης, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την προοπτική της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, μια πρωτοβουλία που αυτομάτως θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Γενικόλογοι στόχοι

Στο κείμενο της διακήρυξης της Ρώμης δεν αναμένεται να υπάρχει καμία ουσιαστική αναφορά στις θεσμικές και άλλες αλλαγές που συζητιούνται, αλλά ούτε και στην προοπτική μιας αλλαγής πολιτικής στο ζήτημα της λιτότητας. Κι αυτό διότι οι ουσιαστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές τον Μάιο στη Γαλλία και τις γενικές εκλογές στο τέλος Σεπτεμβρίου στη Γερμανία. Ισως στο μεταξύ να έχουν στηθεί κάλπες και στην Ιταλία, με το αντι-ευρωπαϊκό “Κίνημα των 5 Αστέρων” να διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην διακήρυξη, η αναφορά σε «μια Ένωση, η οποία θα είναι ασφαλής, ευημερούσα και με ενισχυμένη την κοινωνική διάσταση» αντικαταστάθηκε από την φράση «μια Ένωση που είναι ασφαλής, ευημερούσα και κοινωνικά υπεύθυνη», μια γενική διατύπωση ώστε να μην προκαλεί κάποια δέσμευση σε καμία μελλοντική κυβέρνηση, ούτε καν στην ηγεσία της Ενωσης.

Οι Πολωνικές αντιδράσεις στις “πολλές ταχύτητες”

Η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο είχε ανοιχτά απειλήσει να μην υπογράψει τη Διακήρυξη, εάν δε συμπεριλαμβάνονταν οι «προτεραιότητες της Πολωνίας», δηλαδή την ενότητα της ΕΕ, τη στενή συνεργασία σε επίπεδο ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κυβερνήσεων, καθώς και τους κοινούς κανόνες της αγοράς. Με άλλα λόγια, η Πολωνία διαφωνεί στην πρόταση για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, θεωρώντας ότι αυτή η ιδέα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και ειδικά όσων δεν βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωζώνης.

Κοινή δράση με διαφορετικούς ρυθμούς

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, το κείμενο “φωτογραφίζει” την πρόθεση χωρίς να μπαίνει σε ουσιαστικές λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Θα δράσουμε από κοινού, με διαφορετικούς ρυθμούς και την ένταση όταν χρειάζεται, ενώ παράλληλα θα κινούμαστε προς την ίδια κατεύθυνση, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, σύμφωνα με τις Συνθήκες και κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για όσους επιθυμούν να ενταχθούν αργότερα. Η Ένωσή μας είναι αδιαίρετη». Επιπλέον, στην πρόταση περί αλληλεγγύης και ενότητας, προστίθεται μια φράση για την ανάγκη σεβασμού των κοινών κανόνων: «Θα κάνουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη και πιο ανθεκτική, με ακόμη μεγαλύτερη ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας και με σεβασμό στους κοινούς κανόνες».

Δείτε εδώ σε live streaming τους εορτασμούς της επετείου.

Απορρίφθηκε η πρόταση Τσίπρα για το εργασιακό κεκτημένο

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να συμπεριληφθεί στην διακήρυξη μια αναφορά στην ανάγκη «σεβασμού» του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου».

To προσχέδιο του κειμένου, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τελικά την αναφορά για το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά.

Ειδικότερα, στο κεφάλαιο για την Κοινωνική Ευρώπη, το κείμενο κάνει αναφορά στην ανάγκη «βιώσιμης ανάπτυξης» και διατήρησης της «ακεραιότητας της Ενιαίας Αγοράς», καθώς και ό,τι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα διαφορετικά εθνικά συστήματα. Επιπλέον, προστίθεται μια αναφορά στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα, στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης της Ρώμης, σημειώνεται πως οι «27» δεσμεύονται σε «μια Ένωση που στη βάση της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο, καθώς και τη συνοχή και τη σύγκλιση, διατηρώντας την ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς. Μια Ένωση που λαμβάνει υπόψη την ποικιλία των εθνικών συστημάτων και τον καίριο ρόλο των κοινωνικών εταίρων, μια Ένωση που προωθεί την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους, μια Ένωση η οποία αγωνίζεται κατά της ανεργίας, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, μια Ένωση όπου οι νέοι λαμβάνουν την καλύτερη εκπαίδευση και κατάρτιση και μπορούν να σπουδάσουν και να βρουν θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ήπειρο, μια Ένωση η οποία διατηρεί την πολιτιστική πολυμορφία και προάγει την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 07 Αυγ 2020 | 06:36
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 06 Αυγ 2020 | 11:24

Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης

Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση - Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χάλκη.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 05 Αυγ 2020 | 09:57

Ετοιμο να απογειωθεί C-130 για τη Βηρυτό -Μεταφέρει ομάδα της ΕΜΑΚ

Το C-130 θα μεταφέρει στον Λίβανο μια ομάδα της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων.

ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ο ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ 04 Αυγ 2020 | 16:23

Επιστροφή Τσιόδρα - Χαρδαλιά για κορονοϊό έπειτα από 70 ημέρες: Έντονη ανησυχία - "Αν μας ξαναδείτε τότε..."

Ανησυχία προκαλεί η επιστροφή του δίδυμου Τσιόδρα - Χαρδαλιά στην ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 04 Αυγ 2020 | 15:05

Κορονοϊός - DW: Φόβοι για δεύτερο κύμα στην Ελλάδα - Πιο αυστηρά τα μέτρα

Για δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ όπως αναφέρει η DW

ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ 03 Αυγ 2020 | 14:40

Ιός Δυτικού Νείλου: Πέθανε γυναίκα στις Σέρρες - Το δεύτερο θύμα στη χώρα

Δέκα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 02 Αυγ 2020 | 21:51

Κύπρος: Υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού σε Έλληνες - Στην ταξιδιωτική κατηγορία Β η Ελλάδα

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, η Κύπρος κατέταξε τη χώρα στην ταξιδιωτική κατηγορία Β.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 02 Αυγ 2020 | 08:10

Κορονοϊός: Ντόμινο μέτρων φέρνει το δεύτερο κύμα με 362 νέα κρούσματα σε 5 μέρες - Στο "κόκκινο" Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αθήνα

Μέρες... καραντίνας στην Ελλάδα λόγω της "έκρηξης" των κρουσμάτων κορονοϊού, κυρίως σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Καβάλα. Στο τραπέζι τοπικά lockdown και επαναφορά των SMS.

ΕΛΚΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ 01 Αυγ 2020 | 15:57

Ύμνοι CNN για την Ελλάδα: Ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός του φετινού καλοκαιριού

Τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα κάνουν ό,τι καλύτερο προκειμένου οι επισκέπτες να αισθανθούν ασφαλείς, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 31 Ιουλ 2020 | 19:07

Κορονοϊός: Συναγερμός με 78 νέα κρούσματα σήμερα - Η "έκρηξη" προκαλεί ανησυχία

Τα 10 στις πύλες εισόδους - Αύξηση και σε νεκρούς και διασωληνωμένους

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ 31 Ιουλ 2020 | 13:57

Pizza Hut: Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που αποχώρησε από την Ελλάδα

Τι πραγματικά οδήγησε την Pizza Hut να αποχωρήσει από την Ελλάδα

Η ΓΝΩΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 31 Ιουλ 2020 | 13:00

Πρόκληση της SZ: Αναμφισβήτητη η νίκη του "ξιφομάχου" Ερντογάν στο Αιγαίο

O "ξιφομάχος" Ερντογάν έχει σημειώσει αναμφισβήτητη νίκη του στο Αιγαίο, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung

ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ 31 Ιουλ 2020 | 10:01

Τουρκία - Ακάρ: Περιμένουμε τους Έλληνες γείτονες για συνομιλίες στην Άγκυρα τις επόμενες ημέρες

Ο Χουλουσί Ακάρ προανήγγειλε συνάντηση με τους "Έλληνες γείτονές μας" τις επόμενες ημέρες.