Ραγδαίες εξελίξεις με την AstraZeneca: Στο 75% η μείωση των παραδόσεων εμβολίων - Αδιέξοδο με ΕΕ

Στον αέρα ο προγραμματισμός για τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη - Το κρίσιμο ραντεβού στις Βρυξέλλες μεταξύ ΕΕ και AstraZeneca

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
astra

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες όπου γίνεται το κρίσιμο ραντεβού μεταξύ ΕΕ και AstraΖeneca σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Νωρίτερα, ευρωπαϊκά ΜΜΕ που επικαλούνταν πηγές από τις Βρυξέλλες μετέδιδαν ότι η AstraZeneca αρνήθηκε να παρευρεθεί στην προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, συνάντηση με την Κομισιόν. Ωστόσο η εταιρεία διέψευσε ότι αρνήθηκε να προσέλθει στο ραντεβού και δήλωσε ότι η συνάντηση θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Στο 75% η μείωση στις παραδόσεις

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η AstraZeneca προσήλθε στη συνάντηση εκπροσωπούμενη από μόλις ένα άτομο και όχι από υψηλόβαθμα στελέχη της. Όπως μεταδίδει ο σταθμός, από τεχνική ενημέρωση που έγινε νωρίτερα, προκύπτει πως η μείωση στις παραδόσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι είχε φανεί τελικά και υπολογίζεται σε 75% και όχι 60%.

Το παραπάνω πρακτικά τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς αφού η ένωση είχε βασιστεί στο εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας το οποίο και είναι φθηνότερο και ευκολότερο στην αποθήκευσή του.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ σημειώνει μάλιστα πως η Ευρώπη είναι "στο σκοτάδι" όσον αφορά το τι θα γίνει στο επόμενο τρίμηνο.

Κύριο σημείο πίεσης της Κομισιόν στην εταιρεία είναι το αίτημα, τα δύο βρετανικά εργοστάσια, τα οποία παράγουν προς το παρόν εμβόλια μόνο να για το Ηνωμένο Βασίλειο, να αρχίσουν να τροφοδοτούν με εμβόλια και τα κράτη μέλη της ΕΕ, ισχυριζόμενη ότι η σύμβαση όπως είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο μεταξύ των δύο μερών, προβλέπει κάτι τέτοιο.

Σημειώνεται πως η Ευρώπη προσπαθεί να αποσπάσει την συναίνεση της Astrazeneca προκειμένου η σύμβαση να δημοσιοποιηθεί καθώς τονίζει ότι ήδη με τις χθεσινές συνεντεύξεις του επικεφαλής της εταιρείες και όχι μόνο, παραβιάζονται οι όροι εμπιστευτικότητας της σύβασης.

Σε κάθε περίπτωση επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον μηχανισμό διαφάνειας ο οποίος θα απαιτεί την κάθε εταιρεία η οποία παράγει εμβόλια για τον κορωνοιό εντός της ΕΕ να ενημερώνει για τυχόν προθέσεις εξαγωγών.

Όσον αφορά τον μηχανισμό διαφάνειας, με αυτό να μην έχει λεχθεί ανοικτά αλλά να αποτελεί περισσότερο υπόνοια, αυτός θα συνεπάγεται τη δυνατότητα οι αρμόδιες αρχές να μπλοκάρουν τυχόν εξαγωγές εφόσον κριθεί ότι αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια προμήθειας εμβολίων της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca δεν κατόρθωσαν να άρουν το αδιέξοδο για τις καθυστερημένες παραδόσεων εμβολίων κατά της Covid-19, δήλωσε αργά σήμερα η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Η ΕΕ πιέζει την εταιρεία να προμηθεύσει περισσότερες δόσεις του εμβολίου της από εργοστάσια στην Ευρώπη και τη Βρετανία, αφού η AstraZeneca ανακοίνωσε καθυστερήσεις παράδοσης, αυξάνοντας την απογοήτευση για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην ΕΕ.

"Λυπούμαστε για τη συνεχιζόμενη έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το πρόγραμμα παράδοσης", δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ με tweet, προσθέτοντας ότι η ΕΕ ζητούσε ένα σαφές σχέδιο από την AstraZeneca για την ταχεία παράδοση δόσεων του εμβολίου που έχει προαγοράσει το μπλοκ για το πρώτο τρίμηνο.

Κυριακίδου: Οι εταιρείες να μην έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει

Τις προσπάθειες που καταβάλλει η ΕΕ για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με την ΑstraZeneca τόνισε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ μίλησε για "ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία" οι οποίες προκάλεσαν "βαθιά δυσαρέσκεια στα κρατών μελών".

"Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ενωμένα στο ότι η AstraZeneca πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία μας" υπογράμμισε η Ευρωπαία επίτροπος και προσέθεσε ότι "οι φαρμακευτικές εταιρείες, όσοι παράγουν εμβόλια, έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και ευθύνες συμβολαίων, τις οποίες πρέπει να τηρήσουν".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"H άποψη της ΑstraZeneca δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή"

Επισήμανε ότι η "άποψη [της ΑstraZeneca] ότι δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει παραδόσεις, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία "βέλτιστης προσπάθειας" δεν είναι ούτε σωστή ούτε αποδεκτή", ενώ σημείωσε ότι "οι εταιρείες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η ΕΕ δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει".

Η Κυριακίδη είπε ότι η ΕΕ απαιτεί από την AstraZeneca να χρησιμοποιήσει και τις πέντε εγκαταστάσεις παραγωγής της - συμπεριλαμβανομένων δύο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τρεις στην Ήπειρο - για την εκπλήρωση των συμβάσεων αγοράς της Επιτροπής. Οι συμβάσεις της ΕΕ, οι οποίες απαιτούν έως και 400 εκατομμύρια δόσεις, δεν περιόρισαν την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο, και στην πραγματικότητα η ΕΕ περίμενε ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιούσε όλη της την ικανότητα.

Λογική "κρεοπωλείου"

"Απορρίπτουμε τη λογική του πρώτος στην σειρά, πρώτος στην εξυπηρέτηση", είπε η Επίτροπος.. "Αυτό μπορεί να λειτουργήσει στο γειτονικό κρεοπωλείο, αλλά όχι σε συμβόλαια και όχι στις προχωρημένες συμφωνίες αγοράς", όπως χαρακτηριστικά είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Στέλλα Κυριακίδη συνέχισε λέγοντας ότι η Επιτροπή και η AstraZeneca υπέγραψαν μια προχωρημένη συμφωνία αγοράς - η οποία ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι αξίζει 336 εκατομμύρια ευρώ - για την κατασκευή παραγωγικής ικανότητας, "ώστε να μπορούν να παραδώσουν έναν ορισμένο όγκο δόσεων την ημέρα που πουτο εμβόλιο εγκριθεί".

"Η λογική αυτών των συμφωνιών είναι τόσο έγκυρη όσο και τώρα", συνέχισε. "Παρέχουμε μια επένδυση με κίνδυνο εκ των προτέρων προκειμένου να πάρουμε μια δέσμευση από την εταιρεία να προπαραγάγει ακόμη και πριν λάβει άδεια".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ 05 Μαρ 2021 | 12:41

Εξαδάκτυλος: Στο 90% έχει επικρατήσει η μετάλλαξη σε κάποιες περιοχές

"Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΚΩΤΙΑ 05 Μαρ 2021 | 12:25

Πράσινο φως και από τη Δανία για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65

Οι αρχές της Δανίας θα συστήσουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65 ετών

ΝΕΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 05 Μαρ 2021 | 07:43

Εμβολιασμοί: Το δυνατό χαρτί του Μητσοτάκη – Θα ξεπεράσουν το 1,7 εκ τον Μάρτιο – Τον Απρίλιο το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Θα ξεπεράσουν το ένα εκατ. οι δόσεις που θα έρθουν τον επόμενο μήνα στην χώρα από τον επόμενο μήνα.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 05 Μαρ 2021 | 07:36

Εμβόλιο AstraZeneca: Ανάβει το πράσινο φως για τους άνω των 65 - Επισπεύδονται οι αποφάσεις

Η συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που και αυτή θεωρείται πως θα ανάψει το πράσινο φως για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca και για τις ηλικίες άνω των 65, ενδέχεται να γίνει και πριν την Τρίτη, όπως είναι προγραμματισμένο.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΡΑΓΚΙ 04 Μαρ 2021 | 19:10

Πρώτο "στοπ" της ΕΕ στην Astrazeneca: Η Ιταλία μπλόκαρε 250.000 δόσεις που προορίζονταν για την Αυστραλία

Οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να μπλοκάρουν την εξαγωγή 250.000 δόσεων κατά του κορονοϊού, της AstraZeneca. Θα αναδιανεμηθούν στις χώρες μέλη της Ένωσης.

ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΕΙΡΑ 04 Μαρ 2021 | 17:32

Εμβόλιο AstraZeneca: Γερμανία και Σουηδία ενέκριναν τη χορήγησή του στους άνω των 65

Πράσινο φως από την Γερμανία και τη Σουηδία για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τους άνω των 65

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 04 Μαρ 2021 | 17:01

Χάρτης ECDC: Στο "κόκκινο" η μισή Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τεστ, κρούσματα, θετικότητα

Το κόκκινο χρώμα έχει καλύψει την Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Κεντρική Μακεδονία και όλη την Πελοπόννησο

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 04 Μαρ 2021 | 15:02

Γερμανία: Αποτελεσματικό το εμβόλιο της ΑstraZeneca και για άτομα άνω των 65 ετών

Το εμβόλιο της ΑstraZeneca αποτελεσματικό και για άτομα άνω των 65 ετών, εκτιμά η γερμανική Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών.

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ 04 Μαρ 2021 | 12:35

Μητσοτάκης: Θέλει πολύ προσοχή για να μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά την οικονομική δραστηριότητα

"Το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 04 Μαρ 2021 | 12:33

Πελώνη: Το εμβόλιο της AstraZeneca θα εγκριθεί και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών

Η ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΤΟ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ 04 Μαρ 2021 | 12:10

Κορονοϊός: Ανατροπή με το εμβόλιο Sputnik V- Δεν συζητάμε την προμήθειά του λέει η Κομισιόν

Η Ρωσία υπόσχεται την προμήθεια 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Spuntik V στην Ευρώπη από τον Ιούνιο.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 04 Μαρ 2021 | 09:41

Εσπασε το φράγμα του 1 εκατ. εμβολιασμών- Μήνυμα Μητσοτάκη: Ας "τσικνίσουμε" μόνο με την οικογένειά μας

"Σήμερα, ξεπερνάμε τον συμβολικό αριθμό των 1.000.000 δόσεων", αναφέρει σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ «ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΠΑΓΟΒΟΥΝΟΥ» 03 Μαρ 2021 | 20:21

Κορονοϊός: Εμβόλια "μαϊμού" από την Κίνα - Η Ιντερπόλ ανακοίνωσε τις πρώτες κατασχέσεις

Περίπου 2.400 δόσεις ψεύτικων εμβολίων κορονοϊού κατασχέθηκαν στη Νότια Αφρική, ενώ ένα δίκτυο εμβολίων "μαϊμού" εξαρθρώθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε η Interpol.