Follow us

Ρατσιστική και σεξιστική η αστυνομία του Λονδίνου, αποκαλύπτει έρευνα "βόμβα"

Η αστυνομία του Λονδίνου είναι ρατσιστική και σεξιστική.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου είναι θεσμικά ρατσιστική και ομοφοβική και ανίκανη να αστυνομεύσει την εαυτό της, αναφέρεται σε ανεξάρτητη έκθεση επιθεώρησης που δόθηκε σήμερα Τρίτη στη δημοσιότητα, αυξάνοντας την πίεση στον νέο αρχηγό της Met, όπως είναι ανεπίσημα γνωστή η Metropolitan Police, να μεταρρυθμίσει αυτή την αστυνομική δύναμη, που είναι η μεγαλύτερη της Βρετανίας.

Την επιθεώρηση είχε παραγγείλει το 2021 η τότε αρχηγός της Met, η Κρεσίντα Ντικ, αφού ένας εν ενεργεία αστυνομικός είχε καταδικασθεί σε ισόβια για τον βιασμό και τον φόνο της Σάρα Έβεραρντ, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα και -μαζί με μετέπειτα περιπτώσεις εγκλημάτων εναντίον γυναικών- έστρεψε την προσοχή στην ευρύτερη κουλτούρα εργασίας της δύναμης αυτής.

"Υπάρχουν θεσμικός ρατσισμός, σεξισμός και ομοφοβία μέσα στον οργανισμό, όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζονται οι αστυνομικοί και το προσωπικό, και έξω από τον οργανισμό, όσον αφορά το πώς αστυνομεύονται οι κοινότητες", αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία προστίθεται πως η δύναμη "αποτυγχάνει όσον αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά".

Η ανεξάρτητη επιθεώρηση, της οποία ηγήθηκε η Λουίζ Κέισι, μέλος της άνω βουλής του βρετανικού κοινοβουλίου, διαπίστωσε "σοβαρές" αδυναμίες σε όλη τη Met για την οποία αναφέρει πως θα χρειαστεί "ριζική μεταρρύθμιση".

Οι διαπιστώσεις αυτές έρχονται περισσότερο από δύο δεκαετίες έπειτα από μια έρευνα του 1999 για το φόνο του μαύρου εφήβου Στίβεν Λόρενς, η οποία είχε διαπιστώσει θεσμικό ρατσισμό στους κόλπους της δύναμης αυτής για τον τρόπο με τον οποίο απάντησε στο φόνο.

Η επιθεώρηση διαπιστώνει πως η αστυνόμευση με συναίνεση έχει διαρραγεί στην πρωτεύουσα και αναφέρει πως το μεγαλύτερο εμπόδιο για τη βελτίωση της κατάστασης είναι η κουλτούρα άμυνας και άρνησης της Met όσον αφορά την κλίμακα των προβλημάτων της.

"Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, με οποιαδήποτε ετικέτα ή περιγραφή, τα στοιχεία είναι άραγε απολύτως σαφή ότι ως θεσμός είναι προκατειλημμένοι και μεροληπτικοί; Ναι, είναι", δήλωσε η Κέισι στους δημοσιογράφους πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Διαβάστε Επίσης

Ο αρχηγός της Met Μάρκ Ρόουλι, ο πιο υψηλόβαθμος αστυνομικός της Βρετανίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Απογοητεύσαμε τους Λονδρέζους (...) και αυτή η έκθεση το καταγράφει έντονα ... Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου".

"(Η έκθεση) προκαλεί μια ολόκληρη σειρά από συναισθήματα: θυμό, απογοήτευση, αμηχανία... Όμως πάνω απ' όλα προκαλεί αποφασιστικότητα", πρόσθεσε. Ο ίδιος δήλωσε πως το τμήμα επαγγελματικών προδιαγραφών της δύναμης έχει "παρέμβει" και πως με τη βοήθειά του "απολύουμε αστυνομικούς με ταχύτερο ρυθμό".

Και πάλι όμως, πρόσθεσε, η δουλειά δεν έχει γίνει ακόμα.

"Δεν μπορώ να πω πως έχω ήδη μειώσει τον κίνδυνο να υπάρξει ένας κακός αστυνομικός, όμως καθημερινά διώχνουμε ανθρώπους και κάνουμε πρόοδο", δήλωσε, όταν ερωτήθηκε αν εξακολουθουν να υπάρχουν αστυνομικοί που υπηρετούν στη δύναμη ενώ κατηγορούνται για εγκλήματα όπως φόνο, βιασμό και ενδοοικογενειακή βία.

Στην εν λόγω έκθεση των 360 σελίδων αναφέρεται πως η δύναμη χρειάζεται ισχυρή ηγεσία, μια υπηρεσία για την προστασία των γυναικών και μια νέα στρατηγική για τα παιδιά, μεταξύ άλλων συστάσεων για μεταρρυθμίσεις.

Στην προσωρινή έκθεση της Κέισι αναφερόταν τον περασμένο Οκτώβριο πως διαπιστώθηκε πως η δύναμη χρειαζόταν κατά μέσο όρο 400 ημέρες για να εξετάσει κατηγορίες σε βάρος των αστυνομικών της για κακή συμπεριφορά.

"Πιστεύω πως η υπόθεση Έβεραρντ είναι πολύ φρικτή και πρέπει να αποτελέσει μια στιγμή στην οποία ήρθε η αλλαγή - όμως η αλλαγή δεν ήρθε. Έτσι τώρα αυτή η έκθεση πρέπει να το κάνει και πρέπει να πάρει την ευθύνη για να γίνει η αλλαγή που χρειάζεται", δήλωσε η Κέισι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΞΥΛΑ 04 Ιουν 2023 | 20:06

Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο μεταξύ ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο [βίντεο]

Στη δημοσιότητα έρχεται βίντεο που δείχνει επεισόδιο και ξυλοδαρμό μεταξύ ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

ΜΕ ΜΕΡΜΑΡΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ 04 Ιουν 2023 | 16:57

Τέσσερις συλλήψεις για επίθεση σε αστυνομικούς στο Μοναστηράκι και φθορές σε καταστήματα

Επίθεση σε αστυνομικούς και φθορές σε καταστήματα μετά από πορεία. Έγιναν τέσσερις συλλήψεις.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ 04 Ιουν 2023 | 16:37

Πάτρα: Νόμιζαν πως κακοποιούσε τη σύντροφό του, αλλά εκείνος την έσωζε

Κάλεσαν την αστυνομία γιατί πίστεψαν ότι κακοποιούσε τη σύντροφό του. Εκείνος όμως την έσωζε.

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ BREXIT 04 Ιουν 2023 | 13:37

Νάιτζελ Φάρατζ: Ο No1 υποστηρικτής του Brexit παραδέχεται - "Η έξοδος από την ΕΕ έχει αποτύχει"

"Δεν το πετύχαμε και οι Τόρις μας έχουν απογοητεύσει πολύ, πολύ άσχημα".

ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΑΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΣ 03 Ιουν 2023 | 19:44

Θεσσαλονίκη: Νέα σύλληψη για αποπλάνηση ανηλίκου - Στα χέρια της ΕΛΑΣ 81χρονος

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη ένας 81χρονος για αποπλάνηση ανηλίκου.

ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ 03 Ιουν 2023 | 19:08

Μυστήριο με βρέφος στην Ξάνθη: Το εγκατέλειψαν στον δρόμο

Μία μυστηριώδης υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ξάνθη.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 10 ΑΤΟΜΑ 03 Ιουν 2023 | 12:17
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 02 Ιουν 2023 | 19:18

Ρόδος: Άγριο επεισόδιο στο Κτηματολόγιο - Μπουνιές και κλοτσιές υπαλλήλου με πολίτη, τον χτύπησε με κάδρο στο κεφάλι

Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με αποτέλεσμα μετά από βρισιές που αντάλλαξαν μεταξύ τους, να αρχίσουν να χτυπιούνται.

ΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ 02 Ιουν 2023 | 16:46

Μπορεί μία εξέταση αίματος να ανιχνεύσει τον καρκίνο; Νέα μελέτη του βρετανικού ΕΣΥ δίνει ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση

Η νέα εξέταση θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν έγκαιρες διαγνώσεις και τελικά να σωθούν χιλιάδες ζωές, όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 01 Ιουν 2023 | 20:19

"Γιατί δεν έβλεπες τι γινόταν;": 30χρονη αποκαλύπτει τη φρίκη που βίωσε από τον παιδεραστή πατέρα της

Mιλά για τη μαρτυρική παιδική της ηλικία ως θύμα του παιδεραστή πατέρα της.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ 01 Ιουν 2023 | 18:51

Τραγωδία στη Ρόδο: Οι τελευταίες ανέμελες στιγμές του 26χρονου λίγο πριν σκοτωθεί από κεραυνό ενώ έκανε SUP [Βίντεο]

Νέα στοιχεία για τον 26χρονο που χτυπήθηκε από κεραυνό στη Ρόδο - Εκανε θαλάσσια σπορ από παιδί - Τι λένε οι γονείς του

ΣΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ 01 Ιουν 2023 | 10:06

Ληστεία στον Αλμυρό: Την έκανα για να στείλω χρήματα στον καρκινοπαθή πατέρα μου, είπε ο δράστης

Ο δράστης της ληστείας στον Αλμυρό Βόλου παραδέχτηκε την πράξη του, λέγοντας πως το έκανε για να στείλει χρήματα στον άρρωστο πατέρα του.

ΟΜΑΛΟ ΘΡΑΚΙΚΟΥ 31 Μαϊ 2023 | 23:22

Σέρρες: Γυμνός άντρας περιφέρεται στις αυλές των σπιτιών - Τον κυνήγησαν κάτοικοι

Αστυνομικοί έσπευσαν αμέσως στο σημείο και ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του νεαρού άνδρα, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα ακόμη...