Ρέγκλινγκ: Σε πολύ καλή κατάσταση οι ελληνικές τράπεζες

Οι τράπεζες των χωρών που έχουν λάβει προγράμματα διάσωσης είναι σε πολύ καλή κατάσταση και θα περάσουν τα stress test της ΕΚΤ - Πρωταθλήτρια κόσμου στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα

regklingk-se-polu-kali-katastasi-oi-ellinikes-trapezes
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο επικεφαλής των κεφαλαίων διάσωσης της ευρωζώνης, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι οι τράπεζες στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιρλανδία είναι σε καλή κατάσταση και ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις από τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που διεξάγονται αργότερα εντός του 2014.

Oι τράπεζες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι σε καλή κατάσταση και δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις από τα stress tests

Σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της γερμανικής Sueddeutsche Zeitung, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ( ΕSM ), δήλωσε ότι οι πέντε χώρες επωφελούνται από την αύξηση των εξαγωγών και ότι η οικονομική ανάπτυξη είχε επιστρέψει, προσθέτοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις .

«Οι τράπεζες στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα διάσωσης είναι σε αρκετά καλή κατάσταση», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ χαρακτηριστικά. «Δεν θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα και την Ιρλανδία».

Ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης από την ΕΚΤ και η αξιολόγηση των ισολογισμών τους, αναμένεται να ολοκληρωθούν το προσεχές φθινόπωρο, θα πρέπει να φέρει διαφάνεια σχετικά με την ποιότητα των τραπεζικών δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων .

Οι τραπεζίτες λένε ότι οι τελευταίοι έλεγχοι κεφαλαίου και τα stress tests θα πρέπει να είναι αυστηρά, μετά από τα stress tests του 2011 τα οποία δεν βρήκαν αδυναμίες στις ισπανικές και τις ιρλανδικές τράπεζες, παρόλο που στη συνέχεια οι χώρες ζήτησαν τη διάσωση του τραπεζικού τους κλάδου.

Ο Επίτροπος Ευρωπαϊκών Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για τα αποτελέσματα των stress tests, αντλώντας κεφάλαια από την αγορά, με περίπου 80 δισ. ευρώ να έχουν ήδη αντληθεί για την ενίσχυση των τραπεζών τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μειωθεί δραστικά, από το 15% στο 2%

O Ρέγκλιγκ υπερασπίστηκε επίσης και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι Έλληνες κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από οποιοδήποτε άλλο κράτος από τα 36 του ΟΟΣΑ. Όπως πρόσθεσε, δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στην οικονομική ιστορία να μην έχουν οδηγήσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στην ανάπτυξη, και πως φυσικά θα πρέπει να συνεχιστούν, όπως έχει αποφασιστεί.

Τέλος τόνισει πως αν και οι Έλληνες δεν μπορούν να νιώσουν ακόμη τις προόδους που έχουν γίνει, η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί πολύ σημαντικά και τα δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν μειωθεί δραστικά, από το 15% στο 2%,

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook