Follow us

Reuters: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Eυρωζώνης- Ποιο το "στοίχημα" του Μητσοτάκη

"Να ενισχύσει τις αποταμιεύσεις και να βελτιώσει το κράτος δικαίου, αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός" σημειώνει το Reuters για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με τους 12 άθλους του Ηρακλή παρομοιάζει ο αρθρογράφος του Reuters Ούγκο Ντίξον, τα όσα καταφέρνει- και φιλοδοξεί να ολοκληρώσει- η Ελλάδα, στην ανοικοδόμησή της, μετά την κρίση του χρέους που χτύπησε για τα καλά τη χώρα. Σημειώνει δε πως "υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, "το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας και η εγχώρια διαφθορά υπονομεύουν την ελκυστικότητά της ως επενδυτικού προορισμού. Αλλά παραμένει το στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσει τις αποταμιεύσεις και να βελτιώσει το κράτος δικαίου, αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός" σημειώνει.

Τονίζει μάλιστα πως "η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρωζώνης, που πριν από μια δεκαετία απειλούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος" και συνεχίζει: "Οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι από την προοπτική η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει την πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου. Τα δεκαετή ελληνικά κρατικά ομόλογα αποδίδουν μόλις 3,7%, μόλις 1,4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το αντίστοιχο γερμανικό χρέος. Το ζήτημα, μάλλον, είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις στις ποσότητες που απαιτούνται για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της. Αυτό θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι εύκολες.

O Κ. Μητσοτάκης δικαίως πιστώνεται την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της ψηφιοποίησης της διακυβέρνησης, αλλά έχει ακόμα δρόμο για να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα, όπως αυτό της φοροδιαφυγής και το αδύναμο δικαστικό σύστημα, σχολιάζει ο οικονομικός συντάκτης Χιούγκο Ντίξον, κάνοντας αναφορά και στην υπόθεση των υποκλοπών για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν εμπλέκεται", επισημαίνει.

Reuters: Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Eυρωζώνης- Ποιο το "στοίχημα" του Μητσοτάκη

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, υπογραμμίζεται ότι "η ελληνική οικονομία γνώρισε ταχύτερη ανάκαμψη μετά την πανδημία του Covid-19 από ό,τι οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφοντας σωρευτική ανάπτυξη 15% τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά αυτό, σύμφωνα με τον Ντίξον, οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η χώρα επωφελήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΕ ως τίμημα των τριών προγραμμάτων διάσωσης".

Τονίζει όμως ότι "η ανάπτυξη ήταν ισχυρή επειδή ο Κ. Μητσοτάκης έριξε μεγάλα ποσά σε διάφορες επιδοτήσεις τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, η χρηματοδότηση για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση ήταν μία από τις υψηλότερες στην ΕΕ, στο 5,2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel. Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν μόλις 2,3% του ΑΕΠ πέρυσι, ενώ το χρέος έχει μειωθεί στο εντυπωσιακό 171%".

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται, πάντως, ότι "η εύκολη φάση της ανάκαμψης έχει πλέον παρέλθει. Από δω και στο εξής μια υψηλή ανάπτυξη είτε θα τροφοδοτεί τον πληθωρισμό είτε θα απορροφά τις εισαγωγές, εκτός αν η υποκείμενη ικανότητα της οικονομίας επεκτείνεται επίσης με ταχείς ρυθμούς".

Η αχίλλειος πτέρνα

"Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας ήταν πέρυσι 9,7% του ΑΕΠ. Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας ευθύνονται για περίπου το 40% αυτού, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αλλά αυτό εξακολουθεί να σημαίνει ότι το υποκείμενο έλλειμμα είναι περίπου 6%.

Η Ελλάδα ζει και πάλι πέρα από τις δυνατότητές της. Αυτή τη φορά, είναι ο ιδιωτικός τομέας που δημιουργεί χρέος με ταχείς ρυθμούς. Η κατανάλωση ανέρχεται στο 67% του εθνικού εισοδήματος, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 50%", επισημαίνεται στο Reuters.

Επιπλέον, "οι επενδύσεις εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το 14% του εθνικού εισοδήματος, αν και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά την πρώτη θητεία του K. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού.

Μία από τις πιο λαμπρές ελπίδες είναι ότι οι επενδύσεις θα αυξηθούν πιο κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 23% κατά τη δεύτερη θητεία της διακυβέρνησής του, στηρίζοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι διάφορα ταμεία της ΕΕ θα συμβάλουν σημαντικά, συνεισφέροντας συνολικά περίπου 70 δισ. ευρώ έως το 2026.

Μακροπρόθεσμα όμως, η χώρα δεν θα μπορέσει να διατηρήσει πολύ υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων αν δεν αποταμιεύσει περισσότερο. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων και ανησυχίας στις παγκόσμιες τράπεζες".

ενεργεια

"Ο Κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα", γράφει ο Ντίξον. "Για αρχή, θα μπορούσε να απεξαρτήσει το Δημόσιο από τις επιδοτήσεις, εστιάζοντας την κρατική βοήθεια στους πιο άπορους. Θα μπορούσε επίσης να πατάξει σκληρότερα τη φοροδιαφυγή -όχι μόνο από τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και από καλά δικτυωμένους "ολιγάρχες", σχολιάζει, σημειώνοντας ότι στην πρώτη θητεία της η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στη φοροδιαφυγή.

Οι μεταρρυθμίσεις θα μειώσουν το ποσό που πρέπει να δαπανήσει ο ιδιωτικός τομέας. Θα εξαλείψουν επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει να μειώνει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Καλά σχεδιασμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και παροχές θα μπορούσαν ακόμη και να μειώσουν το ποσοστό ανεργίας της χώρας, το οποίο σήμερα ανέρχεται στο 12%, αυξάνοντας έτσι το παραγωγικό δυναμικό της. Όλα αυτά θα παρείχαν ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε περίπτωση που η Ελλάδα ή η παγκόσμια οικονομία πληγούν από περαιτέρω σοκ τα επόμενα χρόνια", τονίζει ο Ντίξον.

Στάβλοι του Αυγεία

O ίδιος εκτιμά ότι "η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει πρωταρχική της εστίαση την αντιμετώπιση προβλημάτων που πλήττουν της αξιοπιστία της χώρας, θωρακίζοντας το κράτος δικαίου. Η Ελλάδα κατέλαβε πέρυσι την 51η θέση στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. Πρόκειται για βελτίωση από την 60ή θέση όταν ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, αλλά εξακολουθεί να είναι μία από τις χαμηλότερες στην ΕΕ. Αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στις επενδύσεις".

Σύμφωνα με τον Ντίξον, "ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να καταστήσει τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά εντός της κυβέρνησης μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της, λέει ένας σύμβουλος. Παραλληλίζοντας αυτήν την κεντρική πρόκληση με τον άθλο του Ηρακλή να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία, ο Ντίξον τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει το ίδιο για την Ελλάδα".

Διαβάστε Επίσης


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 12:00 26 Σεπ 2023 | 08:11

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο

Η τακτική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ 26 Σεπ 2023 | 07:35

Τρομάζει την κυβέρνηση η νέα κακοκαιρία - Επί ποδός όλος ο μηχανισμός, στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει της κακοκαιρίας που ήδη έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια της, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται επί ποδός.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ 25 Σεπ 2023 | 19:20

Μαύρος (MRB) για Κασσελάκη: Στον ΣΥΡΙΖΑ το "έργο" δεν πήγαινε καλά και το άλλαξαν – Περιμένω μεγάλες ανατροπές [βίντεο]

"Στον ΣΥΡΙΖΑ το έργο δεν πήγαινε καλά. Άρα έπρεπε, αντί να αλλάξουμε τους ψηφοφόρους, να αλλάξουμε το έργο", είπε ο Δημήτρης Μαύρος για τον κ. Κασσελάκη

ΣΤΙΣ 12:00 25 Σεπ 2023 | 18:50

Συνεδριάζει αύριο το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία Μητσοτάκη

Στις 17:00 ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ 25 Σεπ 2023 | 14:23

Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Κασσελάκη και του έδωσε συγχαρητήρια: Τον κάλεσε να συναντηθούν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη τον συνεχάρη για τη νίκη του και τον κάλεσε να συναντηθούν.

ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 25 Σεπ 2023 | 13:59

Κακοκαιρία Elias: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με το Συντονιστικό Επιχειρήσεων στη Θεσσαλία - Σε συναγερμό οι αρχές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη νέα επιδείνωση καιρικών φαινομένων

25 Σεπ 2023 | 09:24

Κερδισμένοι ο Μητσοτάκης και ο Βουλαρίνος...

Οι επιλογές υπό το κράτος της απελπισίας σπανίως αποδεικνύονται αποδοτικές.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 25 Σεπ 2023 | 07:32

"Ο καθένας θα κάνει τη δουλειά του": Το πρώτο σχόλιο Μαξίμου για τη νίκη Κασσελάκη - Δύο μηνύματα εντός και εκτός

Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υποτιμά ποτέ κανέναν αντίπαλο.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 24 Σεπ 2023 | 10:48

Μητσοτάκης: "Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός - Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για φαινόμενα βροχής"

"Η τραυματισμένη Θεσσαλία πρέπει να δείξει ιδιαίτερη επαγρύπνηση. Θα είμαστε δίπλα της" ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση στο Facebook

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 22 Σεπ 2023 | 21:49

Ο πρόεδρος της FIFA Τζ. Ινφαντίνο χάρισε μια κόκκινη κάρτα στον Μητσοτάκη: "Θα είναι χρήσιμη στο υπουργικό συμβούλιο"

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο έκανε δώρο στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα πορτοφόλι διαιτητών με την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα και μία μπάλα.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 22 Σεπ 2023 | 20:46

Κοντά σε συμφωνία για το προσφυγικό Ελλάδα και Τουρκία μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν - Τι θα περιλαμβάνει

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να υπογραφούν πράγματα τα οποία "δεν είναι διακοσμητικού χαρακτήρα".

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ 22 Σεπ 2023 | 18:27

Μητσοτάκης στο Bloomberg: "Η επενδυτική βαθμίδα μας βοηθά στο κόστος δανεισμού μας"

"Πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και νομίζω ότι θα διατηρήσουμε την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια" είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο Bloomberg

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Σεπ 2023 | 06:47

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση -Ύψιστη προτεραιότητα το Κυπριακό

Για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προσφώνηση του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.