Αξιωματούχοι του Πενταγώνου στις ΗΠΑ έχουν ζητήσει τις τελευταίες εβδομάδες από αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ να χαμηλώσουν τους τόνους στις δημόσιες τοποθετήσεις τους σχετικά με την απειλή που συνιστά η Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων υπονομεύουν την ασφάλεια στην ήπειρο, σύμφωνα με τέσσερις ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.
Σύμφωνα με το Reuters, μεταξύ των χωρών που έχουν λάβει μηνύματα με τα οποία καλούνται να είναι πιο προσεκτικές στις δημόσιες δηλώσεις τους βρίσκονται η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Δεν είναι σαφές εάν αντίστοιχα μηνύματα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε διμερείς συναντήσεις, έχουν δοθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Στο επίκεντρο οι χώρες της Βαλτικής και οι αμερικανικές προσπάθειες για συμφωνία στην Ουκρανία
Τα αμερικανικά αιτήματα διατυπώνονται την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ επανεκκινεί την προσπάθειά της για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, ο οποίος έχει πλέον μπει για τα καλά στον πέμπτο χρόνο του. Η τελευταία πρωτοβουλία συνδυάζει κίνητρα προς τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και η άρση κυρώσεων, με πιέσεις προς την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις της σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές.
Ερωτηθείς σχετικά, αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε: "Οι ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ συμμάχων είναι ακριβώς αυτό, ιδιωτικές, επομένως δεν θα σχολιάσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς".
Μεταξύ των δηλώσεων που έχουν προσελκύσει την προσοχή Αμερικανών αξιωματούχων είναι οι τοποθετήσεις Ευρωπαίων ηγετών σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία βρίσκεται σε αδιέξοδο και καταφεύγει σε όλο και πιο απελπισμένες κινήσεις, καθώς η εισβολή της στην Ουκρανία έχει σχεδόν βαλτώσει, ανέφερε μία από τις πηγές.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

