X

Reuters: Οι τουρκικές λιμενικές Αρχές ζητούν από τα πλοία να δηλώνουν ότι δεν σχετίζονται με το Ισραήλ

Τα πλοία που φτάνουν απευθείας από το Ισραήλ ή αναχωρούν προς ισραηλινά λιμάνια δεν θα επιτρέπεται πλέον να αγκυροβολούν σε τουρκικά λιμάνια.

Γράφει: TheToc team

Οι τουρκικές λιμενικές αρχές έχουν αρχίσει να απαιτούν ανεπίσημα από τους ναυτιλιακούς πράκτορες να προσκομίζουν επιστολές που δηλώνουν ότι τα πλοία δεν συνδέονται με το Ισραήλ και δεν μεταφέρουν στρατιωτικό ή επικίνδυνο φορτίο με προορισμό τη χώρα, σύμφωνα με δύο πηγές του ναυτιλιακού κλάδου που επικαλείται το Reuters,

Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα που έχει κάνει η Τουρκία εναντίον του Ισραήλ, μετά την περσινή διακοπή των εμπορικών συναλλαγών με τη χώρα, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, λόγω του πολέμου στη Γάζα με την Χαμάς.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η οδηγία ισχύει για όλα τα λιμάνια της Τουρκίας.

Η δεύτερη πηγή ανέφερε ότι τα πλοία που φτάνουν απευθείας από το Ισραήλ ή αναχωρούν προς ισραηλινά λιμάνια δεν θα επιτρέπεται πλέον να αγκυροβολούν σε τουρκικά λιμάνια, σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από την λιμενική αρχή της βορειοδυτικής επαρχίας Κοτζάελι.

Τα πλοία με τουρκική σημαία θα απαγορεύεται επίσης να προσεγγίζουν ισραηλινά λιμάνια, σύμφωνα με την πηγή.

Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις μεταφορές προς το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι Χούθι της Υεμένης, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, στοχεύουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από το 2023, σε μια ενέργεια που αποκαλούν πράξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει επικρίνει σφοδρά το Ισραήλ για τις επιθέσεις του στη Γάζα και τις έχει χαρακτηρίσει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων, κατηγορία που το Ισραήλ αρνείται.

Οι νέες εγγυητικές επιστολές θα πρέπει να αναφέρουν ότι οι ιδιοκτήτες, οι διαχειριστές και οι χειριστές των πλοίων δεν έχουν καμία σχέση με το Ισραήλ και ότι ορισμένα είδη φορτίου, όπως εκρηκτικά και ραδιενεργά υλικά ή στρατιωτικός εξοπλισμός, δεν βρίσκονται επί του πλοίου κατά τη διαδρομή προς το Ισραήλ, ανέφερε η δεύτερη πηγή.

Διαβάστε Επίσης