Ρόμπερτ Μιούλερ:Ενας «παλιός» του FBI επικεφαλής των ερευνών Τραμπ - Ρωσίας

Τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο στη θέση του διευθυντή του FBI, μία εβδομάδα πριν από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρόμπερτ Μιούλερ:Ενας «παλιός» του FBI επικεφαλής των ερευνών Τραμπ - Ρωσίας

“Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Όπως έχω πει πολλές φορές, μία λεπτομερής έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε, ότι δηλαδή δεν υπήρξε κανένα είδος συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής μου εκστρατείας κι οποιασδήποτε άλλης ξένης χώρας,” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

H ανακοίνωση αυτή του Τραμπ έγινε μετά τον διορισμό από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ του πρώην διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικού ανακριτή που θα διερευνήσει την υπόθεση πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και το ενδεχόμενο συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου με την Μόσχα.

Ο Λευκός Οίκος και προσωπικά ο Τραμπ προσπάθησε να αξιοποιήσει τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών στέλνοντας ένα μήνυμα ενότητας στα μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, έγινε μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού του πολιτικού ενδιαφέροντος, καθώς η πολιτική ατζέντα των προεκλογικών εξαγγελιών του Τραμπ έχει αποτραβηχτεί από την δημοσιότητα, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο Ρόμπερτ Μιούλερ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter: “Αποδέχομαι την ευθύνη και θα πράξω το καλύτερο δυνατό.”

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σφοδρής πολιτικής καταιγίδας που άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα με την αποπομπή από τον Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) σχετικά με πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Μετά την απόλυση του Κόμεϊ, τόσο Δημοκρατικοί, όσο και Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν τον διορισμό ενός ανεξάρτητου ανακριτή ο οποίος θα διερευνήσει την υπόθεση για ν' απαντήσει εάν υπήρξε ρωσική εμπλοκή υπέρ του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Από την άλλη μεριά, ο Κόμεϊ είχε δεχτεί σκληρή κριτική από τους Δημοκρατικούς με την απόφασή του να ενεργοποιήσει για δεύτερη φορά την έρευνα για την ιδιωτική διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον όταν η ίδια ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου κι ενώ η Κλίντον προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με μεταγενέστερες δηλώσεις της Κλίντον, η απόφαση αυτή του Κόμεϊ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στερώντας από την Κλίντον την προεδρική εκλογή. Την περίοδο εκείνη, ο Τραμπ έκανε θετικά σχόλια για τους χειρισμούς του Κόμεϊ έναντι του “διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος” στην Ουάσιγκτον, όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το ζήτημα της Ρωσίας επισκίασε τους πρώτους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της απορρίπτει το συμπέρασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η άσκηση πολιτικών πιέσεων στον Λευκό Οίκο κλιμακώθηκε μετά την απόλυση του Κόμεϊ, που είχε ηγετικό ρόλο στην έρευνα για τη Ρωσία. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη και πολύπλοκη μετά τη δημοσιοποίηση των ισχυρισμών ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Κόμεϊ τον τερματισμό της έρευνας για πιθανές σχέσεις μεταξύ του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν και της Ρωσίας. Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης, προκάλεσε υποψίες ότι ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να παρέμβει στη διεξαγωγή μιας ομοσπονδιακής έρευνας.

Οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν αρνητικά χθες και την πορεία της Γουόλ Στριτ με τους δείκτες S&P 500 και Dow να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες που είχαν μέσα σε μία ημέρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η αρνητική αυτή πορεία των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου προκλήθηκε καθώς οι επενδυτές είναι απαισιόδοξοι σχετικά με την υλοποίησης της ατζέντας του Τραμπ για τις φορολογικές απαλλαγές και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας εξαιτίας του κλίματος πολιτικής αναταραχής στην Ουάσιγκτον.

Η απόφασή μου για τον διορισμό ειδικού ανακριτή δεν σημαίνει ότι έχουν διαπραχθεί αδικήματα ή ότι η ενέργεια αυτή συνδέεται με την άσκηση οποιασδήποτε δίωξης. Δεν έχω τέτοια πρόθεση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ροντ Ροζενστάιν στην ανακοίνωσή του για τον διορισμό του ειδικού ανακριτή. “Αποφάσισα ότι ο διορισμός ενός ειδικού ανακριτή είναι αναγκαίος προκειμένου οι Αμερικανοί να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στο αποτέλεσμα της έρευνας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Τραμπ πληροφορήθηκε τον διορισμό του ειδικού ανακριτή από νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου περίπου 25 λεπτά πριν από την δημοσιοποίηση της είδησης, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου. Αμέσως μετά, συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των πιο στενών συνεργατών του στο Οβάλ Γραφείο στους οποίους και μίλησε σε ενωτικό τόνο υπαγορεύοντας την ανακοίνωση που επίσης εκδόθηκε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του διορισμού του ειδικού ανακριτή. Στην συνάντηση αυτή έγινε επίσης ξεκάθαρη η ουσιαστική ανάγκη που υπάρχει για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγελθεί, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ποιος είναι ο Ρόμπερτ Μιούλερ

O 72χρονος Μιούλερ, παρασημοφορήθηκε ως αξιωματικός των Πεζοναυτών στον Πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ διετέλεσε πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας που είναι γνωστός για την σοβαρότητά του και για το στιβαρό ύφος του. Τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους τον νεότερο στη θέση του διευθυντή του FBI, μία εβδομάδα πριν από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα του ζήτησε να παραμείνει για δύο χρόνια και ο ίδιος αντικαταστάθηκε από τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ το 2013.

Στη διάρκεια της θητείας στη διεύθυνση του FBI, ο Μιούλερ έμεινε γνωστός για την προσπάθεια του να μεταρρυθμίσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ, για την διάθεση περισσότερων πόρων στη διενέργεια ερευνών κατά της τρομοκρατίας, αλλά και για την ενίσχυση του επιπέδου συνεργασίας με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την επιλογή του αντικαταστάτη του Κόμεϊ στο FBI. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν χθες συνεντεύξεις υποψηφίων στον Λευκό Οίκο.

Μεταξύ των υποψηφίων που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες είναι ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ Γερουσιαστής Τζο Λίμπερμαν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ ανάμεσα στους υπόλοιπους υποψηφίους συμπεριλαμβάνονται, ο υπηρεσιακός διευθυντής του FBI Άντριου Μάκαμπι, ο πρώην κυβερνήτης της Οκλαχόμα Φράνκ Κίτινγκ, αλλά και ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FBI Ρίτσαρντ Μακφίλι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΚΑΝΑΝ ΣΕΞ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2018 03 Δεκ 2020 | 20:43

Βρετανία: Αθωώθηκε η 32χρονη Τέα Βίνσεντ για την αποπλάνηση 14χρονου - Τα ψευδή στοιχεία του ανήλικου [Βίντεο]

Η 32χρονη μητέρα τριών παιδιών έπεισε το δικαστήριο ότι ο 14χρονος δήλωσε ψευδή ηλικία στον λογαριασμό του στο facebook

ΣΤΑ ΥΨΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 03 Δεκ 2020 | 20:15

Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ θανάτων στην Ιταλία από την αρχή της πανδημίας - 993 νεκροί σε μία μόνο μέρα

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 58.038 άνθρωποι.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 03 Δεκ 2020 | 19:55

Σκληρό μήνυμα Βέμπερ: "Μην ξεγελιέστε από τον Ερντογάν - Κυρώσεις για την Τουρκία στο τραπέζι"

¨Επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν από τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 03 Δεκ 2020 | 19:31

Επιστρέφει στην Κίνα το Chang’e 5 - Επιτυχημένη η αποστολή του στη Σελήνη

Ολοκλήρωσε την αποστολή του στη Σελήνη και επιστρέφει στη Γη το κινεζικό διαστημικό σκάφος Chang’e 5

ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΤΑ 20% ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΚΟΡ 03 Δεκ 2020 | 15:43

Η μακάβρια "κληρονομιά" Τραμπ: Σπάει κάθε ρεκόρ ο αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ - 3.157 νεκροί από κορονοϊό μέσα σε 24 ώρες

Μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 3.157 θάνατοι στις ΗΠΑ. Αύξηση κατά 20% από το ρεκόρ που περασμένου Απριλίου.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 03 Δεκ 2020 | 15:27

Κορονοϊός: Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν σε όλο τον κόσμο

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.495.205 ανθρώπους παγκοσμίως

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 03 Δεκ 2020 | 15:27

Κορονοϊος: Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας - Πώς θα γιορτάσουν φέτος οι Ευρωπαίοι

Τα διαφορετικά Χριστούγεννα στην Ευρώπη της πανδημίας του κορονοϊού

ΕΧΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ 03 Δεκ 2020 | 15:14

Αγγλία: Μεγάλη έκρηξη στο Μπρίστολ - "4 νεκροί και 1 τραυματίας" σύμφωνα με τους Times

Έκρηξη σημειώθηκε πριν από λίγο σε περιοχή κοντά στην πόλη Μπρίστολ στην Αγγλία - Θύματα και σοβαρά τραυματίες.

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ 03 Δεκ 2020 | 13:13

CNN: Τρεις τέως Πρόεδροι των ΗΠΑ θα εμβολιαστούν δημοσίως για να πείσουν τον κόσμο για το εμβόλιο

Οι δηλώσεις των τριών πρώην Προέδρων των ΗΠΑ για το εμβόλιο και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 03 Δεκ 2020 | 11:27

Τουρκία: Ενοπλη επίθεση κατά αστυνομικών σε ξενοδοχείο - 5 τραυματίες

Επίθεση ενόπλων κατά αστυνομικών μέσα σε ξενοδοχείο, σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην επαρχία Καχραμανμαράς, στην Τουρκία.

ΣΤΟ ΜΠΡΙΣΤΟΛ 03 Δεκ 2020 | 11:17

Βρετανία: "Άσκηση Πανάκεια" του στρατού- Θα κάνουν μαζικούς εμβολιασμούς ακόμη και στα γηπεδα

Στη Βρετανία ο στρατός έκανε άσκηση προσομοίωσης με το κωδικό όνομα "Άσκηση Πανάκεια" για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών για τον κορονοϊό.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 03 Δεκ 2020 | 09:45

Καρδιά χωρίς σύνορα: Εβραίος γιατρός έδωσε μάχη να σωθεί ένας νεοναζί ασθενής

Συγκλονίζει εβραίος γιατρός στην Καλιφόρνια. Αποκάλυψε ότι περιέθαλψε με ζήλο ασθενή γεμάτο με ναζιστικά τατουάζ.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 94 ΕΤΩΝ 03 Δεκ 2020 | 07:50

Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄Εστέν: Πέθανε από κορονοϊό ένας εμβληματικός πολιτικός και φίλος της Ελλάδας

Πέθανε ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν, ένας φλογερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που κυβέρνησε τη Γαλλία από το 1974 ως το 1981.