Ρομπότ- δημοσιογράφοι στο Associated Press

Ρομπότ θα χρησιμοποιεί και το AP μετά τους Los Angeles Times για τη διαχείριση των ειδήσεων. Απειλούν τα ρομπότ τις θέσεις εργασίας και τι σημαίνει η άνοδός τους;

rompot--dimosiografoi-sto-associated-press
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ηρθαν στον κόσμο μέσα από τις σελίδες της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου. Συγγραφείς και κινηματογραφιστές στις αρχές του 20ου αιώνα διερευνούσαν τις ελπίδες και τους φόβους σχετικά με την τεχνολογία: από το Metropolis του Φριτζ Λανγκ έως το το I Robot του Ισαάκ Ασίμοφ αλλά και το WALL - E και το Terminator, ταινίες που προβλήθηκαν σε αμέτρητες επαναλήψεις πέτυχαν θαυμάσια το έργο τους. Από τότε όμως που μετακόμισαν από τις σελίδες των βιβλίων και την μεγάλη οθόνη στην πραγματική ζωή, τα ρομπότ ήταν μάλλον μια απογοήτευση. Μέχρι σήμερα τα ρομπότ δεν έχουν καταφέρει να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο. Αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει...

Η δουλειά του Quakebot είναι απλή. Όποτε φτάνει στους LA Times μία ειδοποίηση από τη Γεωλογική Υπηρεσία, για έναν σεισμό πάνω από ορισμένα Ρίχτερ, απομονώνει τις σχετικές πληροφορίες και τις εισάγει σε μία έτοιμη φόρμα.

Ενας από τους κλάδους όπου μπαίνουν τα ρομπότ και μάλιστα δυναμικά είναι ο δημοσιογραφικός... Το Associated Press μπαίνει και αυτό στον κατάλογο των ειδησεογραφικών οργανισμών που θα αρχίσει να χρησιμοποιεί ρομπότ για να γράφουν.... Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στο μακρινό μέλλον αλλά από αυτό τον μήνα και το πρακτορείο ελπίζει να εισάγει μια αυτοματοποιημένη τεχνολογία που θα της επιτρέπει να δημοσιεύει περισσότερες έκτακτες ειδήσεις. Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας το AP προσδοκά ότι θα είναι σε θέση να αυξήσει την «παραγωγή» του από 300 αναρτήσεις σε 4.400!

Θα χαθούν θέσεις εργασίες των δημοσιογράφων;

Το AP υποστηρίζει πως η νέα τεχνολογία δεν θα οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας. «Θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να απελευθερώσουμε τους δημοσιογράφους από τη επεξεργασία των πληροφοριών για να ασχοληθούν με την δημοσιογραφία».

Πρόσφατα η Ιαπωνία παρουσίασε το πρώτο ρομπότ-παρουσιαστή ειδήσεων που μπορεί να σπικάρει τις ειδήσεις χωρίς σαρδάμ!

Τον περασμένο Μάρτιο οι Los Angeles Times πειραματίστηκαν και αυτοί με την ρομποτική δημοσιογραφία. Η πρώτη είδηση που μετέδωσε ήταν για έναν σεισμό στην Καλιιφόρνια.

«Ένας ήπιος σεισμός μεγέθους 4.7 βαθμών καταγράφηκε το πρωί της Δευτέρας, πέντε μίλια από το Westwood, Καλιφόρνια, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Η δόνηση σημειώθηκε στις 06:25 π.μ. ώρα Ειρηνικού, σε βάθος 5 μιλίων. Σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το επίκεντρο ήταν 6 μίλια από το Beverly Hills, Καλιφόρνια, επτά μίλια από τη Universal City, Καλιφόρνια και 348 μίλια από το Σακραμέντο, Καλιφόρνια».

Αυτό ήταν μέρος του κειμένου με το οποίο οι Los Angeles Times ενημέρωναν τους αναγνώστες τους, στις 17 Μαρτίου, για τον σεισμό που τους είχε ταρακουνήσει τα χαράματα.Ο πραγματικός συγγραφέας του θέματος ήταν ένας αλγόριθμος με το όνομα Quakebot (στα ελληνικά, Σεισμομπότ).

Η δουλειά του Quakebot είναι απλή. Όποτε φτάνει στους LA Times μία ειδοποίηση από τη Γεωλογική Υπηρεσία, για έναν σεισμό πάνω από ορισμένα Ρίχτερ, απομονώνει τις σχετικές πληροφορίες και τις εισάγει σε μία έτοιμη φόρμα. Το θέμα που δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο μπαίνει στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου του μέσου, όπου περιμένει να ελεγχθεί και να δημοσιευθεί από έναν συντάκτη.

Ο στόχος των αλγόριθμων δεν είναι να γράψουν μία συναρπαστική ιστορία. Απλά, στοχεύουν να δημοσιεύσουν τις βασικές πληροφορίες για έκτακτα γεγονότα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ακριβέστερα. Έπειτα, εναπόκειται στους ανθρώπους να αποφασίσουν ποια από αυτά τα θέματα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Ρομπότ-εργαζόμενοι 

 

Σαν καταναλωτές και πολίτες, οι άνθρωποι θα ωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των ρομπότ. Είναι λιγότερο σαφές εάν θα ωφεληθούν και οι εργαζόμενοι. Δεν αποκλείεται κάποια στιγμή η ανθρώπινη εργασία να είναι περιττή. Για παράδειγμα τα ρομπότ της Aetheon που αναλαμβάνουν τους νοσοκομειακούς κάδους και τα απορρίμματα όταν χρειάζεται, είναι έτοιμα να πάρουν ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς των εργαζομένων. Τα ρομπότ αποθήκης της Kiva έχουν καταστήσει ευκολότερη για την Amazon την αποστολή περισσότερων δεμάτων με λιγότερα εργατικά χέρια. 

 Ενα ιαπωνικό ρομπότ που μοιάζει με μωρό φώκιας, ανταποκρίνεται φιλικά στα χάδια διακρίνει τις φωνές και φαίνεται να βοηθά τους ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια

 Οι ερευνητές εργάζονται πάνω στη δημιουργία σκεπτόμενων ρομπότ, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εξελίξουν τις μαθησιακές τους δυνατότητες μέσω της συντροφιάς με ανθρώπους όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα μικρά παιδιά.

Το ρομπότ iCub εξερευνά τον κόσμο, δοκιμάζει νέα πράγματα και

 

γίνεται πιο έξυπνο παίζοντας. Για παράδειγμα, μπορεί να δουν μια μπάλα και να πάνε προς το μέρος της, να την πιάσουν, να την αγγίξουν για να δουν πώς είναι, να τη βάλουν πάνω από μια άλλη μπάλα και να δουν τι θα συμβεί.  Κάποια ρομπότ θα προσφέρουν ακόμα και συντροφικότητα . Ενα ιαπωνικό ρομπότ που μοιάζει με μωρό φώκιας, ανταποκρίνεται φιλικά στα χάδια διακρίνει τις φωνές και φαίνεται να βοηθά τους ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια. Ηδη τα Paro χρησιμοποιούνται για συντροφιά σε ηλικιωμένους όπως ενώ είναι στην τελική ευθεία οι έρευνες για τα οικιακά ρομπότ που θα φροντίζουν τους ηλικιωμένους που  μένουν μόνοι τους. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook