
Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι κάθονται στο τραπέζι των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη για τον δεύτερο γύρο άμεσων ειρηνευτικών συνομιλιών με τις δύο πλευρές ωστόσο, να εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς το πώς να τερματίσουν τον πόλεμο.
Των σημερινών διαπραγματεύσεων προεδρεύει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι είναι χαρούμενος που ξεκίνησε ένας δεύτερος γύρος απευθείας συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να συζητηθούν οι απαιτήσεις κατάπαυσης του πυρός και των δύο πλευρών.

Για την αμερικανική συνεισφορά, ο Φιντάν είπε ότι "είναι σημαντικό να συνεισφέρουν οι ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία και είπε ότι είναι βέβαιος ότι οι συνομιλίες θα φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα".


Για την προετοιμασία των συνομιλιών από πλευράς Ρωσίας, προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.
Σε ανακοίνωσή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι "αντάλλαξαν απόψεις για διάφορες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με μια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης", συμπεριλαμβανομένων των σημερινών συνομιλιών.
Ξεχωριστά, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παρουσιάσει σήμερα στους Ουκρανούς αξιωματούχους ένα υπόμνημα σχετικά με "όλες τις πτυχές της αξιόπιστης υπέρβασης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης".

Ουκρανοί αξιωματούχοι στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν με εκπροσώπους από τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει των συνομιλιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κιέβου.
Στη συνάντηση οι διαφορετικές "πλευρές συντόνισαν τις θέσεις τους ενόψει της σημερινής συνάντησης μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών αντιπροσωπειών. Τα μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας επανέλαβαν τη δέσμευση της Ουκρανίας στις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Russia and Ukraine to talk about peace but are still far apart https://t.co/8esPYuvQon https://t.co/8esPYuvQon
— Reuters (@Reuters) June 2, 2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει απαιτήσει από τη Ρωσία και την Ουκρανία να συνάψουν ειρήνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει και ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα "αποχωρήσουν" από τον πόλεμο εάν οι δύο πλευρές είναι πολύ πεισματάρικες για να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr