
Ο Ρώσος Γεβγκένι Πριγκόζιν, που πρόσφατα παραδέχθηκε ότι είναι ιδρυτής της οργάνωσης των μισθοφόρων Wagner που πολεμούν και στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ότι είχε ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές και ότι θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον, στην πρώτη τέτοια παραδοχή από ένα πρόσωπο, για το οποίο η Ουάσινγκτον έχει υπαινιχθεί ότι εμπλέκεται στις προσπάθειες επιρροής της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.
Τον Σεπτέμβριο ο Πριγκόζιν παραδέχθηκε ότι έχει ιδρύσει την οργάνωση μισθοφόρων Wagner Group, που είναι ευθυγραμμισμένη με το Κρεμλίνο και δραστηριοποιείται στη Συρία, την Αφρική και την Ουκρανία.
Σε σχόλια που αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte από την υπηρεσία ενημέρωσης της εταιρίας του Concord, ο Πριγκόζιν δήλωσε: "Είχαμε ανάμιξη (στις αμερικανικές εκλογές), έχουμε ανάμιξη και θα συνεχίσουμε να έχουμε ανάμιξη. Προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον δικό μας τρόπο, καθώς γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε".

Το σχόλιό του αναρτήθηκε την παραμονή των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, ως απάντηση σε αίτημα για σχολιασμό από ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα.
"Κατά τις ‘χειρουργικές’ μας ενέργειες, θα αφαιρέσουμε και τα δύο νεφρά και το ήπαρ με τη μία", δήλωσε ο Πριγκόζιν, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο Πριγκόζιν, που συχνά αναφέρεται ως ο ‘σεφ του Πούτιν’ καθώς η εταιρία κέτερινγκ που έχει συνεργάζεται με το Κρεμλίνο, έχει κατηγορηθεί επισήμως ότι χρηματοδοτεί "φάμπρικες τρολ" στη Ρωσία, που έχουν στόχο να επηρεάζουν την αμερικανική πολιτική σκηνή.
O ρόλος του στην διασπορά fake news στις ΗΠΑ
Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είναι σύμφωνα με το CNN πίσω από την παραγωγή ψευδών ειδήσεων στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είναι ρώσος ολιγάρχης που έχει χαρακτηριστεί ως ο "σεφ" του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τον ρωσικό Τύπο. Το 2002, ο ίδιος, πρόσφερε χαβιάρι και μανιτάρια τρούφες στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, στη διάρκεια γεύματος σε διάσκεψη στην Αγία Πετρούπολη. Πριν από αυτό, ο Πριγκόζιν είχε ανακαινίσει ένα πλοιάριο που έγινε το πιο ακριβό εστιατόριο στην πόλη, ενώ η επιχειρηματική αυτοκρατορία του επεκτάθηκε πολύ περισσότερο, ξεπερνώντας τους στενούς χώρους μιας κουζίνας.
Τον Δεκέμβριο του 2016 το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε βάρος του Πριγκόζιν για την οικονομική υποστήριξη που προσέφερε στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ουκρανικό έδαφος.

Το CNNi έχει επεξεργαστεί πολλά έγγραφα που διέρρευσαν από τις εταιρίες του Πριγκόζιν και τα οποία περιέχουν περισσότερες αποδείξεις για την εμπλοκή των εταιριών του στην επιχείρηση "τρολαρίσματος" στο διαδίκτυο, με στόχο την αναπαραγωγή διάφορων fake news και τον επηρεασμό έτσι των αμερικανικών εκλογών. Ένα σχετικό συμβόλαιο εξασφάλισε στην υπηρεσία IRA, τρόπους για την επιτήρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κι ένα "σύστημα αυτόματης προβολής στις μηχανές αναζήτησης" του διαδικτύου.
Ένα άλλο έγγραφο δείχνει ένα συμβόλαιο του 2013 που καταρτίστηκε από έναν εργαζόμενο στην εταιρία Concord Management and Consulting ιδιοκτηρίας του Πριγκόζιν με έδρα την Αγία Πετρούπολη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr