Ρουμανία: Επιμένει η κυβέρνηση για τον νόμο περί διαφθοράς

Αρνείται η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ρουμανίας να αποσύρει το διάταγμα με το οποίο προβλέπεται χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα για τους πολιτικούς.

roumania-epimenei-i-kubernisi-gia-ton-nomo-peri-diafthoras
SHARE THIS
0
SHARES

Αρνείται η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ρουμανίας να αποσύρει το διάταγμα με το οποίο προβλέπεται χαλάρωση των ρυθμίσεων του ποινικού κώδικα απέναντι στα αδικήματα διαφθοράς των πολιτικών και το οποίο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς.

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Λίβιου Ντραγκνέα δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Σορίν Γκριντεάνου έχει την πλήρη υποστήριξη του κόμματος. “Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν είναι αποφασισμένα να ασκήσουν την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία που τους έδωσαν οι οπλίτες” είπε ο Ντραγκνέα, ο οποίος δεν μπόρεσε να γίνει πρωθυπουργός της χώρας καθώς έχει καταδικαστεί για εκλογική απάτη.  

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Το βράδυ της Τετάρτης, χιλιάδες Ρουμάνοι κατέβηκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις της χώρας διαδηλώνοντας ενάντια σε ένα κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο θεωρείται η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση σε μεταρρυθμίσεις στην χώρα έπειτα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007.

Τουλάχιστον 250.000 Ρουμάνοι συμμετείχαν στις  διαδηλώσεις οι οποίες όπως μετέδωσαν αρκετά τοπικά μέσα ενημέρωσης ήταν πρωτοφανείς σε όγκο και οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις έπειτα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην χώρα το 1989.

 

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM) νωρίτερα κατέθεσε προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο ενάντια στο διάταγμα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Σορίν Γκριντεάνου. Μεταξύ 130.000 και 150.000 διαδηλωτών είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ έξω από το κτίριο συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου στο Βουκουρέστι, ενώ ακόμη 100.000 έως 150.000 πολίτες σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας, διαδήλωσαν σε ακόμη 55 πόλεις της χώρας.

Το διάταγμα εγκρίθηκε την Τρίτη το βράδυ από τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου πλην του υπουργού εμπορίου Florin Jianu ο οποίος παραιτήθηκε  γράφοντας μάλιστα στο facebook: Αν έμενα δεν θα μπορούσα να κοιτάξω στα μάτια τον γιο μου.

 

«Αποσύρετε το και μετά φύγετε», «Κλέφτες, κλέφτες», φώναζαν οι διαδηλωτές με πολλούς εξ αυτών να κραδαίνουν εθνικές σημαίες της Ρουμανίας. Το κυβερνητικό διάταγμα, αν εγκριθεί όπως εκτιμάται, εντός 10 ημερών, θα επιτρέψει μεταξύ άλλων σε πολλούς πολιτικούς να αποφύγουν τις ποινικές διώξεις.

Έτσι θα τερματιστεί η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) της Ρουμανίας, Λίβιου Νταγκνέα που κατηγορείται ότι άσκησε πολιτική επιρροή για να διασφαλίσει την κρατική μισθοδοσία δύο ανθρώπων που εργάζονταν στο κόμμα του στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2006 και 2013.

 

Δεκάδες άλλοι πολιτικοί από όλα τα κόμματα αναμένεται να επωφεληθούν από το διάταγμα.

«Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο οι διαδηλωτές είναι αναστατωμένοι» τόνισε την Τρίτη το βράδυ ο Νταγκνέα στους δημοσιογράφους.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς ερευνούν αυτή την στιγμή πάνω από 2000 υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοβάνις που συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, τόνισε έπειτα στους δημοσιογράφους: «Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν μπορεί να δράσει με τον τρόπο που η κυβέρνηση έδρασε σε μια χώρα με κανόνες δικαίου, όπου η Ρουμανία είναι και θέλει να παραμείνει».

Σάλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση

«Ο αγώνας κατά της διαφθοράς πρέπει να προχωρήσει, όχι να ηττηθεί. Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρουμανία», δήλωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς σε κοινή τους ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα.

Έξι δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Γερμανία και οι ΗΠΑ, εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση προειδοποιώντας ότι η κίνηση της κυβέρνησης θα υπονομεύσει την διεθνή φήμη και θέση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook