Ρουμάνος υποψήφιος ευρωβουλευτής εξαγόραζε ψήφους με... ψητά κοτόπουλα

Ψημένος... στο ρουσφέτι ήταν ο δεξιός πολιτικός που ζήτησε από επιχειρηματία να του χαρίσει 70 τόνους ψημένου κοτόπουλου για να εξαγοράσει ψήφους στην περιφέρειά του

roumanos-upopsifios-eurwbouleutis-eksagoraze-psifous-me-psita-kotopoula
|
SHARE THIS
0
SHARES

Μπλεξίματα με το νόμο έχει ο Φλορίν Ποπέσκου, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Λαϊκό Κίνημα» και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς της εισαγγελίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του, κατηγορώντας τον ότι είχε επιχειρήσει να εξαγοράσει ψήφους, πληρώνοντας με... ψητά κοτόπουλα.

Πολιτική «μπίζνα» αξίας 90.000 ευρώ

Όπως αποκάλυψε η εισαγγελία μετά από πολύμηνη έρευνα, στις εκλογές του 2012 ο Ποπέκσου, χρησιμοποιώντας την επιρροή του ως τοπικός κομματάρχης, είχε πλησιάσει τον διευθυντή μιας εμπορικής επιχείρησης και του ζήτησε, αντί για χρηματική ενίσχυση του προεκλογικού αγώνα, να διανείμει εξ ονόματός του στους πολίτες της εκλογικής περιφέρειάς του 60 έως 70 τόνους ψητού κοτόπουλου, με αντάλλαγμα την ψήφο τους. Τα κοτόπουλα υπολογίζεται ότι θα κότσιζαν στον επιχειρηματία 90.000 ευρώ. 

«Κοτόπουλα ήταν! Όχι ναρκωτικά!»

Η σύλληψη του Ποπέσκου δεν κατέστη δυνατή καθώς απαιτείται η άρση της βουλευτικής ασυλίας του. Αμέσως μετά την αποκάλυψη, το κόμμα του τον έβγαλε από την ευρω-λίστα. Ο ίδιος φαίνεται πως δεν θεωρεί ότι έκανε κάτι κακό και δηλώνει: «Με κατηγορούν ότι μοίρασα αγροτικά προϊόντα. Όμως δεν επρόκειτο για ναρκωτικά».

Το κυνήγι του διεφθαρμένου πολιτικού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει υπό επιτήρηση τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, σε ό,τι αφορά περιπτώσεις πολιτικής διαφθοράς. Η Ρουμανική δικαιοσύνη, εδώ και δύο χρόνια διερευνά περιπτώσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων. Πολλοί ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάζε, εκτίουν αυτήν τη στιγμή ποινές κάθειρξης αφού κρίθηκαν ένοχοι σε υποθέσεις διαφθοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook