RSF: Ο ορίζοντας σκοτεινιάζει για τους δημοσιογράφους

Στον παγκόσμιο χάρτη, μόλις στο 24% από τις 180 χώρες και περιοχές που μελετήθηκαν καταγράφηκε «καλή» ή «μάλλον καλή» κατάσταση ως προς την ελευθερία του Τύπου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
RSF: Ο ορίζοντας σκοτεινιάζει για τους δημοσιογράφους

«Το μίσος για τους δημοσιογράφους εκτραχύνεται στη βία», προειδοποιεί η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF) στην έκθεσή της για την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο το 2019, που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη.

Στον παγκόσμιο χάρτη, μόλις στο 24% από τις 180 χώρες και περιοχές που μελετήθηκαν καταγράφηκε «καλή» ή «μάλλον καλή» κατάσταση ως προς την ελευθερία του Τύπου, από 26% το 2018.

Αφού κλιμακώθηκε τα τελευταία χρόνια, «η εχθρότητα έναντι των δημοσιογράφων, ή ακόμη και το μίσος που εκφράζεται σε αριθμό χωρών από πολιτικούς ηγέτες, κατέληξε να υποκινήσει το πέρασμα σε πράξεις πιο σοβαρές και πιο συχνές», υπογραμμίζει η ΜΚΟ στο δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.

Η RSF διαπιστώνει «αύξηση των κινδύνων και, εξαιτίας αυτού, ένα χωρίς προηγούμενο επίπεδο φόβου σε ορισμένες τοποθεσίες» στις τάξεις των δημοσιογράφων. Οι ασφυκτικές πιέσεις, οι απειλές κατά ζωής, οι αυθαίρετες συλλήψεις γίνονται ολοένα περισσότερο «κίνδυνοι του επαγγέλματος», τονίζει.

Στις ΗΠΑ (48η θέση, -3), εγκαθίσταται ένα κλίμα ολοένα πιο εχθρικό: «ποτέ πριν οι αμερικανοί δημοσιογράφοι δεν δέχονταν τόσες απειλές κατά της ζωής τους» και ποτέ πριν δεν προσέφευγαν τόσο «σε ιδιωτικές εταιρείες» ώστε να έχουν «εγγυήσεις για την ασφάλειά τους», υπογραμμίζει η οργάνωση. Τον περασμένο Ιούνιο, θυμίζει, τέσσερις δημοσιογράφοι και μια εργαζόμενη σε εφημερίδα του Μέιν, την Capital Gazette, έπεσαν νεκροί σε επίθεση ενόπλου.

Στη Βραζιλία (105η θέση, -3) η προεκλογική εκστρατεία σημαδεύτηκε από τον «λόγο μίσους» και την παραπληροφόρηση, κάτι που η ΜΚΟ ερμηνεύει ως «οιωνό μιας ζοφερής περιόδου για τη δημοκρατία και την ελευθερία του Τύπου».

Στον πάτο της κατάταξης, το Τουρκμενιστάν διαδέχεται τη Βόρεια Κορέα: τα περισσότερα ΜΜΕ ελέγχονται από το κράτος, ενώ οι τελευταίοι δημοσιογράφοι που εργάζονται μυστικά ως ανταποκριτές εξόριστων μέσων αντιμετωπίζουν ανηλεή και «αδιάκοπο διωγμό», στηλιτεύει η RSF.

Στο Βιετνάμ όπως και στην Κίνα, ο επίσημος Τύπος ελέγχει τον δημόσιο διάλογο και δεκάδες δημοσιογράφοι, επαγγελματίες και μη, βρίσκονται πίσω από τα σίδερα. Το κινεζικό «αντιπαράδειγμα», το οποίο βασίζεται «σε οργουελιανή παρακολούθηση και χειραγώγηση της πληροφόρησης χάρη στις νέες τεχνολογίες, είναι ακόμη πιο ανησυχητικό διότι το Πεκίνο προωθεί πλέον το καταπιεστικό του μοντέλο κι εκτός συνόρων», κρίνει η ΜΚΟ.

«Χώρες-εργαστήρια ελέγχου»

«Οι χώρες-εργαστήρια ελέγχου της πληροφόρησης γίνονται ολοένα περισσότερες», προειδοποιεί ο Κριστόφ Ντελουάρ, ο Γενικός Γραμματέας της RSF. Δημιουργείται κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης», συνεχίζει: «χρειαζόμαστε να υπάρξει ανάκτηση των δυνάμεων των δημοκρατικών μοντέλων. Αλλιώς, τα αντιπαραδείγματα θα ακμάσουν και θα πολλαπλασιαστούν», προσθέτει.

Αλλού, η πολυφωνία στον Τύπο «αντιστέκεται όλο και λιγότερο στη λογική της συγκέντρωσης και των οικονομικών συμφερόντων», για παράδειγμα στην Ιαπωνία (67η), ή στην Αυστραλία (21η, -2), επισημαίνει η RSF.

Αλλά και στην Ευρώπη, η κατάσταση επιδεινώνεται σε σημαντικό βαθμό.

Σε αυτή την περιοχή του κόσμου, που θεωρητικά παραμένει η πιο ασφαλής, οι δημοσιογράφοι «σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις χειρότερες απειλές», απαριθμεί η ΜΚΟ: φόνους στη Μάλτα, στη Σλοβακία και στη Βουλγαρία, λεκτική και σωματική βία στη Σερβία ή στο Μαυροβούνιο, προπηλακισμούς και βία χωρίς προηγούμενο κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία (32η, +1) τόσο από πλευράς αστυνομικών, όσο και από πλευράς διαδηλωτών.

Η έκθεση του 2019 περιέχει πολλά και εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία, ωστόσο ορισμένες χώρες συνεχίζουν να δείχνουν τον δρόμο, όπως η Νορβηγία, που παραμένει στην κορυφή της κατάταξης, η Φινλανδία (2η), ή η Κόστα Ρίκα (10η), εξαίρεση στην αμερικανική ήπειρο, μια χώρα όπου οι δημοσιογράφοι είναι σε θέση να εργάζονται με ηρεμία.

Άλλες χώρες άλλαξαν τελείως όψη λόγω αλλαγής κυβέρνησης ή καθεστώτος. Στη Μαλαισία (123η, +22), στις Μαλδίβες (98η, +22), στην Αιθιοπία (110η, +40) ή στην Γκάμπια (92η, +30), η έλευση νέων κυβερνήσεων έφερε μια πνοή καθαρού αέρα για τον Τύπο, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.

Η ετήσια κατάταξη της RSF βασίζεται στην καταγραφή των επεισοδίων βίας εναντίον δημοσιογράφων καθώς και σε αναλύσεις δημοσιογράφων, νομικών και ερευνητών από όλο τον κόσμο. Η ΜΚΟ αποτιμά σε κάθε περιοχή την πολυφωνία, την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, την ατμόσφαιρα που επικρατεί, την αυτολογοκρισία, το νομικό πλαίσιο, τη διαφάνεια και την ποιότητα των υποδομών στις οποίες βασίζεται η παραγωγή της ενημέρωσης.

Τι αναφέρει η έκθεση για την Ελλάδα

RSF: Ο ορίζοντας σκοτεινιάζει για τους δημοσιογράφους

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 16 Οκτ 2020 | 07:48

Καρουάνα Γκαλίζια: Από την έρευνα των Panama Papers στη δολοφονία - Βραβείο δημοσιογραφίας προς τιμήν της

Το βραβείο δημοσιογραφίας θα απονέμεται στην επέτειο της δολοφονίας της Καρουάνα Γκαλίζια.

ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ 15 Οκτ 2020 | 14:38

Οι δημοσιογράφοι αποχαιρετούν τον Γιώργο Δελαστίκ- Εναν μαχητή, αλλά πάντα ευγενή δημοσιογράφο

Οι συνάδελφοί του αποχαιρετούν τον Γιώργο Δελαστίκ που έφυγε σε ηλικία 68 ετών

ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ 12 Οκτ 2020 | 17:35

Χρυσή Αυγή: Η Ζαρούλια τα έβαλε με τους δημοσιογράφους - Πήρε τηλέφωνο την αστυνομία γιατί την... ενοχλούν [βίντεο]

Λίγο πριν πέσει η αυλαία στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Ελένη Ζαρούλια ενοχλείται από την παρουσία δημοσιογράφων έξω από το σπίτι της και καλεί την ΕΛΑΣ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 11 Οκτ 2020 | 08:36

Αρης Πορτοσάλτε: Κουκουλοφόροι πέταξαν τρικάκια και έγραψαν συνθήματα στο σπίτι του [εικόνες]

Επίθεση από αγνώστους στο σπίτι του καταγγέλλει ο δημοσιογράφος, Άρης Πορτοσάλτε.

Η ΟΥΡΑΝΙΑ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ 09 Οκτ 2020 | 20:56

Χρυσή Αυγή: Έξαλλη η κόρη του Μιχαλολιάκου - Πέταξε νερό σε δημοσιογράφους [βίντεο]

Δημοσιογράφοι προσπάθησαν να περάσουν την είσοδο της πολυκατοικίας του Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής και η κόρη του, Ουρανία τους έριξε νερό.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΑΙ 09 Οκτ 2020 | 10:42

Η Ιωάννα Μάνδρου επανήλθε για τη Μάγδα Φύσσα: Είπα δύο πράγματα για να τονίσω τη στάση της στη δίκη

Σάλο έχει προκαλέσει μία δήλωση της δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ, Ιωάννας Μάνδρου για τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα.

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΟ FACEBOOK 08 Οκτ 2020 | 19:16

Ιωάννα Μάνδρου: Ξεσπά η δημοσιογράφος για τις επιθέσεις μετά το σχόλιό της για τη Μάγδα Φύσσα on air στον ΣΚΑΪ [Βίντεο]

"Η αλητεία και η εκτόξευση λάσπης σε μένα δεν πιάνουν. Αλλού παιδιά", απαντά η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου στους επικριτές της για την αναφορά της στη Μάγδα Φύσσα

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ 05 Οκτ 2020 | 16:36

ΜΚΟ θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι "ξέφραγο αμπέλι"- Ηρθαν με αεροπλάνο για να πάρουν πρόσφυγες, μπλόκο στην προσγείωση

Η πτήση από την Ολλανδία τελικά προσγειώθηκε στην Αθήνα και όχι στη Λέσβο χωρίς να παραλάβει πρόσφυγες

ΑΠΟ ΑΖΕΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 01 Οκτ 2020 | 17:37

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Σε σοβαρή κατάσταση δύο δημοσιογράφοι της Le Monde - Δέχτηκαν πυρά πυροβολικού

Οι δημοσιογράφοι της Le Monde συνόδευαν τις τοπικές αρχές στην πόλη Μαρτουνί για να πάρουν συνεντεύξεις από τον πληθυσμό.

ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ... 29 Σεπ 2020 | 13:10

Και για κατασκοπεία κατηγορούνται τα μέλη των ΜΚΟ που έφερναν μετανάστες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τα μέλη των ΜΚΟ αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της κατασκοπείας

ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ 29 Σεπ 2020 | 07:52

Λέσβος: Έτσι δρούσαν οι ΜΚΟ που διακινούσαν παράνομα μετανάστες: Από ψεύτικες ειδοποιήσεις ναυαγίων μέχρι... κρατήσεις στη Μόρια

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το οργανωμένο κύκλωμα διευκόλυνε τη διακίνηση προς τη νήσο Λέσβο μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών.

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ 28 Σεπ 2020 | 12:32

Bαριές κατηγορίες για 33 μέλη ΜΚΟ: Είχαν στήσει κύκλωμα εισαγωγής μεταναστών στην Ελλάδα

Με τη συνδρομή της ΕΥΠ αλλά και της Αντιτρομοκρατικής, συνελήφθησαν 33 μέλη ΜΚΟ που είχαν στήσει κύκλωμα εισαγωγής μεταναστών στην Ελλάδα.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ 25 Οκτ 2020 | 21:49

Κορονοϊός: Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία - Νέο αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 50.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Η Γαλλία ανεβαίνει στην πέμπτη θέση σε αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.