Ρωσία, Ιράν και Τουρκία φθάνουν στο Σότσι με διαφωνίες για τη Συρία

Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, η τύχη των κουρδικών εδαφών, αλλά και τα ισραηλινά πλήγματα στην Συρία είναι μερικά από τα ζητήματα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρωσία, Ιράν και Τουρκία φθάνουν στο Σότσι με διαφωνίες για τη Συρία

Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, η τύχη των κουρδικών εδαφών, αλλά και τα ισραηλινά πλήγματα στην Συρία είναι μερικά από τα ζητήματα, που προκαλούν διαφωνίες μεταξύ της Ρωσίας της Τουρκίας και του Ιράν, επισημαίνουν Ρώσοι εμπειρογνώμονες, παραμονές της συνάντησης κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι στις 14 Φεβρουαρίου με θέμα την διευθέτηση της συριακής κρίσης, εκτιμώντας ότι οι διαφωνίες αυτές μπορεί εν μέρει να επιλυθούν κατά την διάρκεια της συνάντησης.

Οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες με δηλώσεις τους στο πρακτορείο TASS επισημαίνουν ότι οι τρεις ηγέτες Βλαντίμιρ Πούτιν, Χασάν Ροχανί και Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να συζητήσουν την κατάσταση στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, επειδή και οι τρεις χώρες έχουν διαφορετική αντίληψη η κάθε μια για το πώς πρέπει να λυθεί το κουρδικό ζήτημα. Ο Βλαντιμίρ Φίτιν από το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών, θεωρώντας βέβαιο ότι θα συζητηθεί η κατάσταση στο βορειονατολικό τμήμα της Συρίας, διερωτάται για το ποιοι θα παρευρίσκονται στην ζώνη ασφαλείας «αν θα δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας στο βορειονατολικό τμήμα της Συρίας, στη δημιουργία της οποίας τόσο επιμένει η τουρκική κυβέρνηση».

Ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Αραβικών και Ισλαμικών Μελετών του Ινστιούτου Ανατολικών Σπουδών Μπορίς Ντολγκόφ εκτιμά ότι η Άγκυρα θα εμμείνει στην άποψη της. «Η Τουρκία έχει τα δικά της συμφέροντα στην συριακή διένεξη, τα οποία προωθεί επίπονα και σκληρά, παραβλέποντας συχνά τα συμφέροντα του Ιράν, της Ρωσίας και της ίδιας της Συρίας» , δηλώνει ο Ντολγκόφ, επισημαίνοντας ότι στην συνάντηση κορυφής του Σότσι «θα συζητηθεί το πρόβλημα των Κούρδων, τις πολιτοφυλακές των οποίων η τουρκική πλευρά θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες που σχετίζονται με το ΡΚΚ το οποίο επίσης θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και διεξάγει έναν σχεδιασμένο πόλεμο εναντίον του»

Παράλληλα ο Φίτιν, υπογραμμίζοντας ότι η τύχη των κουρδικών εδαφών στο βορειοανατολικό τμήμα τη Συρίας σχετίζεται με το ζήτημα της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, επισημαίνει ότι είναι ακόμη ασαφές πώς θα γίνει αυτή η αποχώρηση και σε ποια έκταση, όπως και ότι εξαιτίας του εξαιρετικά απρόβλεπτου χαρακτήρα των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης είναι δύσκολο να υπολογίζει σε κάποιες συνεπείς ενέργειες εκ μέρους των ΗΠΑ.

Η αποστρατιωτικοποίηση του Ιντλίμπ

Ο Μπορίς Ντολγκόφ προβλέπει ότι στη συνάντηση του Σότσι θα τεθεί το ζήτημα ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για την δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην επαρχία του Ιντλίμπ. « Σύμφωνα με την επιτευχθείσα συμφωνία η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την εξομάλυνση της κατάστασης στη περιοχή αυτή, για την δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης , για το ότι οι ριζοσπαστικές ομάδες που σχετίζονται με το ‘Ισλαμικό Κράτος’, θα πρέπει να αφοπλισθούν, να απομακρυνθεί ο βαρύς οπλισμός» δηλώνει ο Ντολγκόφ και προσθέτει ότι «Τώρα αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Τζεμπάτ Αλ Νούσρα ‘ που σχετίζεται με το ‘Ισλαμικό Κράτος’, έχει εκτοπίσει όλες τις άλλες ένοπλες ομάδες και στην ουσία ελέγχει την κατάσταση στο Ινλτίμπ».

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, συμπεραίνει ο Ντολγκόφ «η Τουρκία είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει και τόσο να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με βάση την επιτευχθείσα συμφωνία, αλλά υπάρχουν προσδοκίες ότι το ζήτημα αυτό θα επιλυθεί τελικά κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής».

Ο Φίτιν από την πλευρά του εκτιμά ότι « η Τουρκία δεν διακατέχεται από την επιθυμία να ρισκάρει την ζωή των στρατιωτικών της ή να διεξαγάγει μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή. Εκτός των άλλων αν οι Τούρκοι άρχιζαν τις εχθροπραξίες, δεν θα είχαν λόγους να εμποδίσουν τον συριακό στρατό να προβεί σε εκκαθάριση της περιοχή από τους τρομοκράτες».

Ιράν και Ισραήλ

Οι ρώσοι εμπειρογνώμονες θεωρούν βέβαιο ότι στην συνάντηση του Σότσι το Ιράν θα θέσει το θέμα των επιδρομών του Ισραήλ εκτιμώντας ότι «είναι προφανές ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο σημείο της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραήλ και των φιλοϊρανικών δυνάμεων στη Συρία…. Οι Ιρανοί δεν είναι ικανοποιημένοι με το ότι η Ρωσία επιτρέπει στο Ισραήλ να βομβαρδίζει ατιμώρητα τις φιλοϊρανικές ομάδες στην Συρία» , δηλώνει ο Φίτιν. Από την πλευρά του ο Ντολγκόφ , αν και εκτιμά ότι πολλά από τα ζητήματα με την κατάλληλη πολιτική βούληση μπορούν να λυθούν, εκτιμά ότι « είναι δύσκολο να αναμένει κανείς ριζικές αποφάσεις. Θα υπάρχει κάποια πρόοδος, αλλά εκατό τοις εκατό λύση δεν θα υπάρξει καθώς πρόκειται για μια μακροχρόνια διαδικασία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Αρχείο reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΟΥ ΜΟΧΣΕΝ ΦΑΧΡΙΖΑΝΤΕΧ 30 Νοε 2020 | 14:21

Ιραν - Δολοφονία επιστήμονα: Δάκτυλο Μοσάντ και εμπλοκή των "Μουτζαχεντίν του Λαού" βλέπει η Τεχεράνη

Τη Μοσάντ και τους "Μουτζαχεντίν του Λαού" φωτογραφίζει η Τεχεράνη ως υπαίτιους για τη δολοφονία του πυρηνικού επιστήμονα

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΧΑΜΕΝΕΙ 28 Νοε 2020 | 12:28

Με αντίποινα απειλεί το Ιράν για τη δολοφονία του επιστήμονα - "Βλέπει" το Ισραήλ πίσω από την ενέδρα θανάτου

Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ για την ενέδρα κοντά στην Τεχεράνη με θύμα τον Μοχσέν Φαχριζαντέχ

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 27 Νοε 2020 | 17:27

Θρίλερ στο Ιράν: Νεκρός ο κορυφαίος πυρηνικός επιστήμονας της χώρας μετά από ένοπλη επίθεση

Ο "αρχιτέκτονας" του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν κατέληξε στο νοσοκομείο μετά ένοπλη επίθεση. "Θα καταδιώξουμε τους υπεύθυνους", λέει η Τεχεράνη.

ΑΠΟ ΤΗ SUN 27 Νοε 2020 | 10:44

Δημοσίευμα "φωτιά" για Πούτιν: Η εξώγαμη κόρη με πρώην καθαρίστρια και... νυν εκατομμυριούχο [εικόνες]

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να έχει αποκτήσει εξώγαμη κόρη με μία πρώην καθαρίστρια. Το Κρεμλίνο διαψεύδει το δημοσίευμα μιλώντας για "κίτρινη δημοσιογραφία".

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 25 Νοε 2020 | 13:50

Ο Ερντογάν... επιστήμονας: Ανακοίνωσε τουρκικό εμβόλιο για τον κορονοϊό έως τον Απρίλιο

"Η Τουρκία σχεδιάζει να αποκαλύψει ένα τοπικό εμβόλιο κορονοϊού έως τον Απρίλιο", δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ 23 Νοε 2020 | 21:12

Ο Ερντογάν "τα βάζει" με Γερμανία, Ιταλία και ΕΕ - Διαμαρτύρεται για τη νηοψία σε τουρκικό πλοίο

Το τουρκικό πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη - Έξαλλος ο Ερντογάν με τους Ευρωπαίους.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΤΟΝΟΙ 22 Νοε 2020 | 16:41

Το γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: "Αναμένουμε "πράξεις", οι κατευναστικές δηλώσεις δεν επαρκούν"

"Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ G20 21 Νοε 2020 | 20:52

Πούτιν: Έτοιμη η Ρωσία να παράσχει σε άλλες χώρες το εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V

Η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου εμβολίων είναι ο "κοινός μας στόχος", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

ΚΑΛΕΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ 21 Νοε 2020 | 17:06

Νέα πυρά Ερντογάν: "Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της και να μην μεροληπτεί σε βάρος μας"

Ο Ταγίπ Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρό του την ΕΕ, διατρανώνοντας πάντως πως βλέπουμε τους εαυτούς μας μόνο στην Ευρώπη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ 21 Νοε 2020 | 14:27

Ελληνική αντι-Navtex για την παράνομη τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου

Η ελληνική Navtex αναφέρει ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex που αφορά σε "παράνομη δραστηριότητα", σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ 19 Νοε 2020 | 12:43

Δημοσίευμα κόλαφος του Spiegel για Ερντογάν: "Στο Ντιγιαρμπακίρ υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε..."

Στην Τουρκία, με τον κατήφορο της λίρας, εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης δε μπορούν να πάνε ούτε στον χασάπη, λέει το γερμανικό Spiegel.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 18 Νοε 2020 | 15:30

Ανάλυση Die Welt: Γιατί ο Μπάιντεν θα μπορούσε να γίνει η απόλυτη καταστροφή για τον Ερντογάν

Ο Μπάιντεν είναι η "απόλυτη καταστροφή" του Ερντογάν; - Aνάλυση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt