Ρωσία: Το Ίδρυμα του Ναβάλνι στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας»

Το Ίδρυμα διαψεύδει ότι έλαβε ποσά από πολίτες ξένων χωρών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρωσία: Το Ίδρυμα του Ναβάλνι στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας»

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι στο μητρώο των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεων που λειτουργούν ως «πράκτορες ξένης χώρας». Το Ίδρυμα διαψεύδει ότι έλαβε ποσά από πολίτες ξένων χωρών υποστηρίζοντας ότι χρηματοδοτείται αποκλειστικά από Ρώσους πολίτες, ενώ ο ίδιος ο Ναβάλνι υποστήριξε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε την απόφαση αυτή με «απευθείας εντολή του Πούτιν».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται, ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον έλεγχο της δραστηριότητας του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς, τον οποίο πραγματοποίησε η Κύρια Διεύθυνση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Μόσχας, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεις, που λειτουργούν ως «πράκτορες ξένης χώρας», είναι υποχρεωμένες κάθε έξι μήνες να παρουσιάζουν τον απολογισμό της δραστηριότητας τους και τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ηγεσία τους, μια φορά το τρίμηνο πρέπει να παρουσιάζουν έγγραφα στα οποία να επεξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους διέθεσαν χρηματικά ποσά ή έκαναν χρήση ξένων περιουσιακών στοιχείων, ενώ κάθε χρόνο επιθεωρητές θα εκδίδουν σχετικό πόρισμα μετά τους ελέγχους που πραγματοποιούν. Επίσης μια φορά το εξάμηνο, οι οργανώσεις αυτές θα πρέπει να δημοσιοποιούν στο διαδίκτυο ή να παρουσιάζουν στα ΜΜΕ τον απολογισμό της δράσης τους.

Στις αρχές Αυγούστου η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για ξέπλυμα παράνομων χρηματικών ποσών, με τα οποία χρηματοδοτούνταν το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018 άτομα που έχουν σχέση με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος έλαβαν μεγάλο χρηματικό ποσό σε ξένο συνάλλαγμα και ρούβλια, ενώ το ποσό αυτό είχε αποκτηθεί με εγκληματική δραστηριότητα. Η Ανακριτική Επιτροπή πιστεύει ότι όσοι συμμετείχαν σ’ αυτή την εγκληματική δραστηριότητα νομιμοποίησαν τα χρήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την χρηματοδότηση του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας οι δικαστικές αρχές κατέσχεσαν τους λογαριασμούς του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς και της οργάνωσης «Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών», όπως και περισσότερους από 100 τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι διέψευσε ότι χρηματοδοτήθηκε από το εξωτερικό, δηλώνοντας ότι χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους Ρώσους πολίτες.

«Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς χρηματοδοτείται αποκλειστικά από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το ίδρυμα δεν έλαβε ποτέ καμία ξένη χρηματοδότηση» έγραψε στο twitter ο διευθυντής του Ιδρύματος Ιβάν Ζντάνοφ, θεωρώντας ότι η καταχώριση του ιδρύματος στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης δύναμης» συνιστά «μια ακόμη απόπειρα φίμωσης του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ιδρύματος Κίρα Γιάρμις έγραψε στο Twitter ότι το Ίδρυμα δεν έλαβε ποτέ χρήματα από ξένους. «Με την απόφαση αυτή θέλουν να μας ασκήσουν πίεση, πρόκειται για μια απόπειρα να σταματήσουν τη δραστηριότητα μας, όπως έγινε και με την υπόθεση για το δήθεν ‘ξέπλυμα χρημάτων’ », έγραψε η Γιάρμις.

Ο ίδιος ο Αλεξέι Ναβάλνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε την απόφαση αυτή «με απευθείας εντολή του Πούτιν», ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειες του υπουργείου Δικαιοσύνης «απολύτως έκνομες».

Πηγές : TASS, Reuters, Vedomosti

ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΕΙ 400 ΕΛΛΗΝΕΣ 31 Μαϊ 2020 | 18:24

Ακόμη 110 Έλληνες στην Αθήνα με τρίτη ειδική πτήση από Μόσχα

Είχαν εγκλωβιστεί στη Ρωσία εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων.

29 Μαϊ 2020 | 19:12

Νέα ένταση: Ρωσικά μαχητικά αναχαίτισαν βομβαρδιστικά των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

H διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη και Αφρική είχε ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν πτήσεις

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ 29 Μαϊ 2020 | 13:38

Ρωσία: 232 θάνατοι από κορονοϊό σε ένα 24ωρο, πρώτη φορά στο φως τα στοιχεία θνησιμότητας

Η Ρωσία κατηγορήθηκε από ΜΜΕ και επικριτές ότι αλλοιώνει τα ποσοστά θνητότητας.

ΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ 28 Μαϊ 2020 | 21:21

ΠΟΥ: Οκτώ υποψήφια εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν κατοχυρώσει Ρώσοι επιστήμονες

Το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ρωσία είναι έτοιμο να συνεργασθεί απευθείας με τους Ρώσους επιστήμονες

BABY BOOM 28 Μαϊ 2020 | 14:40

Σιβηρία: Έξαρση γεννήσεων σε ζωολογικό κήπο λόγω της καραντίνας του κορονοϊού

Έξαρση γεννήσεων παρατηρήθηκε σε έναν ζωολογικό κήπο της Σιβηρίας την περίοδο της καραντίνας που ήταν κλειστός για τους επισκέπτες

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 25 Μαϊ 2020 | 17:54

Λιβύη: Χάνει "συμμάχους" ο Χάφταρ; Απομακρύνονται Ρώσοι μισθοφόροι, σύμφωνα με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, εδώ και έναν χρόνο έχει εξαπολύσει επίθεση με στόχο την κατάληψη της Τρίπολης όπου εδρεύει η GNA

ΤΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ 25 Μαϊ 2020 | 15:57

Απίστευτο: Πατέρας και γιοί κρύφτηκαν σε δάσος στη ρωσική Άπω Ανατολή για να σωθούν από τον κορονοϊό!

Οι αστυνομικοί βρήκαν στο σπίτι των εξαφανισθέντων ένα σημείωμα στο οποίο έγραφαν ότι είχαν πρόθεση να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

23 Μαϊ 2020 | 16:27

Μόσχα: 'Εληξε η ομηρία στη Μόσχα - Σώοι και αβλαβείς οι έξι πολίτες

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, ο δράστης είχε ψυχολογικά προβλήματα.

8.849 ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 21 Μαϊ 2020 | 15:00

Ρωσία-Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί

Σε ένα 24ωρο στην χώρα καταγράφηκαν 127 θάνατοι, εκ των οποίων 68 στην Μόσχα.

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 20 Μαϊ 2020 | 20:56

Τούρκος υπουργός Υγείας: Δεν θα δεχθούμε τον Ιούνιο Ρώσους τουρίστες

Ο Φαχρετίν Κότζα τόνισε την ανησυχία για ταξιδιώτες από χώρες στις οποίες καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΠΛΗΓΕΙ Η ΜΟΣΧΑ 20 Μαϊ 2020 | 12:39
ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 19 Μαϊ 2020 | 22:36

Ρωσία: Συνετρίβη στρατιωτικό ελικόπτερο κοντά στη Μόσχα - Νεκρό το πλήρωμα

Τα αίτια της συντριβής ερευνώνται, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πιθανόν το δυστύχημα να οφείλεται σε τεχνική βλάβη

“ΚΟΙΝΟΣ ΕΧΘΡΟΣ” 19 Μαϊ 2020 | 14:56

Απόρρητη έκθεση ΟΗΕ: "Μέτωπο" Πούτιν, Άσαντ και Χαφτάρ εναντίον Ερντογάν στη Λιβύη

Η πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ Δαμασκού και Χάφταρ είναι απόδειξη της αυξανόμενης επικάλυψης των συγκρούσεων σε Συρία και Λιβύη.