Ρωσία, Τουρκία, Ιράν: Θετική η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα, η Τεχεράνη και Άγκυρα συμφώνησαν να αναλάβουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση της κατάστασης στο Ιντλίμπ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ρωσία, Τουρκία, Ιράν: Θετική η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι ότι οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συμφώνησαν στην άποψη ότι η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία θα έχει θετικό αποτέλεσμα.

«Κατά την διάρκεια των συνομιλιών μιλήσαμε για το πώς θα επηρεάσει τις εξελίξεις στην Συρία, η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας» δήλωσε ο Πούτιν και προσέθεσε ότι «κατά την κοινή μας πεποίθηση, η υλοποίηση παρόμοιων πρωτοβουλιών θα ήταν ένα θετικό βήμα, θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή αυτή της Συρίας, όπου σε τελική ανάλυση πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο η νόμιμη κυβέρνηση».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι στις συνομιλίες συζητήθηκε η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες όπως και η συνδρομή που πρέπει να έχουν για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, επισημαίνοντας ότι με την υποστήριξη των τριών χωρών έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την επανεγκατάσταση 1,5 εκ. προσφύγων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε παράλληλα ότι για να βελτιωθεί ριζικά η κατάσταση, να επιλυθούν τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα και να αναγεννηθεί η οικονομία, χρειάζονται οι συλλογικές προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και η συνδρομή του ΟΗΕ.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα, η Τεχεράνη και Άγκυρα συμφώνησαν να αναλάβουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ και πως κατά την διάρκεια των συνομιλιών συζητήθηκαν οι τρόποι εφαρμογής του ρωσο-τουρκικού μνημονίου για την αποστρατικοποιημένη ζώνη στο Ιντλίμπ.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «η δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στο Ιμλίμπ είναι προσωρινό μέτρο» προσθέτοντας ότι «οι επιθετικές επιδρομές των ανταρτών δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητες».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τον ενδοσυριακό διάλογο, και πως συμφώνησαν να συμβάλουν το ταχύτερο δυνατόν στη σύσταση της Συνταγματικής Επιτροπής, η οποία καλείται να ασχοληθεί με τις θεμελιώδεις πλευρές του μελλοντικού συντάγματος της Συριακής Δημοκρατίας. Επεσήμανε ότι τα υποψήφια μέλη της Συνταγματικής Επιτροπής στο μεγαλύτερο βαθμό έχουν γίνει αποδεκτά από την συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και αυτό που απομένει είναι να καταρτισθεί ο κατάλογος των μελών της επιτροπής και να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας της.

Η επιτυχία της πολιτικής διαδικασίας στην Συρία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος θα βοηθήσει στην περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων της Δαμασκού με τις αραβικές χώρες, την επανένταξη της στον Αραβικό Σύνδεσμο, θα συμβάλλει γενικά στην εδραίωση της ασφάλεια και της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή.

Ρωσία, Τουρκία, Ιράν: Θετική η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι «η παρουσία των ΗΠΑ στην Συρία και άλλες χώρες της περιοχής δεν είναι χρήσιμη…η Αμερική πρέπει να αναθεωρήσει την πολιτική της στην Μέση Ανατολή». Ο Ιρανός πρόεδρος αναφερόμενος στην μελλοντική διακυβέρνηση της Συρίας είπε ότι για το μέλλον της χώρας τους πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της, περιλαμβανομένων και των Κούρδων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του πρότεινε η επομένη τριμερής συνάντηση για την Συρία να διεξαχθεί στην Τουρκία. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε παράλληλα ότι «η ειρηνευτική διαδικασία της Αστανά δεν αποτελεί εναλλακτική των συνομιλιών της Γενεύης». «Προσπαθούμε η ‘Αστανά’ πράγματι να λειτουργεί, όταν η Γενεύη δεν λειτουργεί».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, είπε ότι η αποχώρηση τους δεν πρέπει να δημιουργήσει κενό εξουσίας στις περιοχές εκείνες από τις οποίες θα αποχωρήσουν, γιατί διαφορετικά η διαδικασία αυτή μπορεί να βοηθήσει τους τρομοκράτες της YPG (Μονάδες προστασίας του Λαού), της SDF (Συριακές δημοκρατικές Δυνάμεις) και του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Τούρκος πρόεδρος προσέθεσε επίσης ότι τα χρονικά όρια της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία είναι ακόμη ασαφή. «Μιλώντας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές τι θα επακολουθήσει στην συνέχεια. Βλέπουμε ότι μερικοί πολιτικοί στις ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τις απόψεις του Τραμπ στο ζήτημα αυτό. Ειπώθηκε ότι αυτό μπορεί να γίνει τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Εμείς θα παρακολουθούμε επισταμένα την πορεία των εξελίξεων», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στην αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, είπε ότι η Μόσχα προς το παρόν δεν βλέπει κάποιες ιδιαίτερες αλλαγές στην Συρία που να σχετίζονται με την απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματα τους, από την Συρία. Παράλληλα όμως επεσήμανε ότι η Μόσχα ξεκινάει από το ότι η αποχώρηση τους παρόλα αυτά θα γίνει. «Και αν γίνει αυτό –είπε– η μοναδική σωστή λύση του ζητήματος για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι να περιέλθουν αυτά τα εδάφη υπό τον έλεγχο των συριακών ενόπλων δυνάμεων».

Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το τέλος της συνάντησης στο Σότσι, τάσσονται για μια ακόμη φορά υπέρ της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας», ενώ «απορρίπτουν τις όποιες απόπειρες να δημιουργηθούν νέες πραγματικότητες ‘επί του εδάφους’ με πρόσχημα τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΣΤΗΝ 66Η ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ 23 Νοε 2020 | 19:36

Στόλτενμπεργκ: "Να δημιουργηθεί στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης" για Ελλάδα-Τουρκία

Στόλτενμπεργκ: "Πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν διαφορές ειλικρινά, ως Σύμμαχοι και ως φίλοι. Αυτό κάνουμε, για παράδειγμα, στην Ανατολική Μεσόγειο"

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ 23 Νοε 2020 | 15:15

Γερμανική φρεγάτα έκανε έλεγχο σε τουρκικό πλοίο ανοιχτά της Πελοποννήσου- "Ελληνική προβοκάτσια" φωνάζει η Αγκυρα

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης "χρεώνουν" την επέμβαση σε ελληνική προβοκάτσια, υποστηρίζοντας ότι Έλληνας διοικητής έδωσε την εντολή.

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΗΓΕΤΩΝ Ε.Ε. ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 23 Νοε 2020 | 15:12

Κομισιόν: Αποκλιμάκωση προσδοκά η Ε.Ε. από την Τουρκία

"Η προσδοκία της ΕΕ είναι η αποκλιμάκωση" διαμηνύνει η Κομισιόν στην Τουρκία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 23 Νοε 2020 | 07:38

Άντονι Μπλίνκεν: Αυτός είναι ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν

Ο Μπλίνκεν είναι ο πιθανότερος υποψήφιος για να αναλάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφού ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 22 Νοε 2020 | 21:26

Κορονοϊός: Η G20 υπόσχεται δίκαιη διανομή του εμβολίου σε όλες τις χώρες

"Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε την προσιτή και δίκαιη πρόσβασή τους σε όλους", επισήμαναν.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ 22 Νοε 2020 | 20:27
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 22 Νοε 2020 | 20:10

ΗΠΑ: Ανακοινώνει τα πρώτα μέλη της κυβέρνησής του ο Μπάιντεν - "Θα συνεργαστούμε με τον νικητή", λέει ο Πούτιν

Στις 20 Ιανουαρίου ο Μπάιντεν θα ορκιστεί ως ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών - Την Τρίτη θα ανακοινώσει τα ονόματα των πρώτων μελών της κυβέρνησής του.

ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΝΟΣΙΑ 22 Νοε 2020 | 19:10

Κορονοϊός: Στα μέσα Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ - Τον Ιανουάριο στην Ισπανία

Η χώρα θα μπορέσει να πετύχει τη "συλλογική ανοσία" τον μήνα Μάιο.

ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΤΟΝΟΙ 22 Νοε 2020 | 16:41

Το γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: "Αναμένουμε "πράξεις", οι κατευναστικές δηλώσεις δεν επαρκούν"

"Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ 22 Νοε 2020 | 16:34

Κορονοϊός: 1.381.915 θάνατοι από την αρχή της πανδημίας - 4.634 στην Κίνα, 255.905 στις ΗΠΑ

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό και η Βρετανία. Το Βέλγιο μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό του.

ΤΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΑΛΙ 22 Νοε 2020 | 16:17

Άνοιγμα στην ΕΕ επιχειρεί ο Ερντογάν: Η Τουρκία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα Κυριακή πως η Τουρκία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης.

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 22 Νοε 2020 | 11:19

Κορονοϊός: Οι νεκροί στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν αυτούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - Εκτιμήσεις για 438.000 θανάτους έως τον Μάρτιο του 2021

Πάνω από 250.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από την πανδημία κορονοϊού, από τον Φεβρουάριο του 2020 έως σήμερα

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ G20 21 Νοε 2020 | 20:52

Πούτιν: Έτοιμη η Ρωσία να παράσχει σε άλλες χώρες το εμβόλιο κατά του κορονοϊού Sputnik V

Η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου εμβολίων είναι ο "κοινός μας στόχος", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.