Ρώσος τραπεζίτης: Μου έκαναν καλό οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Οι κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας, λόγω της κρίσης στην Κριμαία, «πλημμύρισαν» τα υποκαταστήματα με νέους πελάτες, υποστηρίζει ο Γιούρι Καβάλτσουκ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκούσαν οι ΗΠΑ, είχαν -σύμφωνα με τον τραπεζίτη και στενό συνεργάτη του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Καβάλτσουκ- οι κυρώσεις που επέβαλαν εναντίον της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας, λόγω της κρίσης της Κριμαίας.

«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα», δηλώνει ο Ρώσος τραπεζίτης, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στη Δύση

«Πλημμύρισαν τα υποκαταστήματα»

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας, υποστήριξε σήμερα ότι οι κυρώσεις όχι μόνο δεν πέτυχαν το στόχο των Αμερικανών, αλλά συνέβαλαν στο να αποκτήσει νέους πελάτες το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στο οποίο προΐσταται.

Σε μια σπάνια τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Καβάλτσουκ, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ρωσικής Εμπορικής Τράπεζας, είπε ότι οι πλούσιοι Ρώσοι πρέπει να επιδείξουν πατριωτισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης αυτής, ακολουθώντας τη γραμμή του προέδρου της Ρωσίας.

Μιμήθηκαν τον Πούτιν

Οι δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, που την Παρασκευή είπε πως σκοπεύει να ανοίξει λογαριασμό στην εν λόγω Τράπεζα φαίνεται πως βρήκε μιμητές στα πρόσωπα δεκάδων ανθρώπου που «πλημμύρισαν» τα υποκαταστήματα.

«Το πρωί μετά (την ανακοίνωση της επιβολής των κυρώσεων) όλοι ήταν έτοιμοι να δουν τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους. Οι δημοσιογράφοι περίμεναν. Δεν ήρθε κανείς. Και τότε, το απόγευμα, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Πούτιν θα ανοίξει λογαριασμό, η Τράπεζα γέμισε κόσμο. Όλα τα είδη ανθρώπων -διάσημοι, απλοί άνθρωποι- ήρθαν να ανοίξουν λογαριασμούς στη Ρωσική Εμπορική Τράπεζα», υποστήριξε ο Καβάλτσουκ.

Στη λίστα των ανεπιθύμητων

Οι δηλώσεις αυτές του τραπεζίτη έγιναν στην εκπομπή του Ντμίτρι Κισέλεφ, που έχει απασχολήσει κατά καιρούς με τις προκλητικές του δηλώσεις.

Αλλωστε και ο τραπεζίτης και ο παρουσιαστής ανήκουν στη λίστα των Ρώσων υπηκόων στους οποίους απαγορεύτηκε να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Οι κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν έπειτα από την «παράνομη» προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία -όπως τη θεωρούν οι ηγέτες της Δύσης- περιλαμβάνουν και τη δήμευση των όποιων περιουσιακών τους στοιχείων στην αμερικανική επικράτεια.

Ο Ρώσος τραπεζίτης απευθυνόμενος στους Ρώσους μεγιστάνες, αφήνοντας υπαινιγμό κατά του ιδιοκτήτη της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Απευθυνόμενος στους άλλους Ρώσους μεγιστάνες, ο Καβάλτσουκ -ο οποίος χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως ο «προσωπικός τραπεζίτη των Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων»- επισήμανε ότι «ο κόσμος καταλαβαίνει από διαίσθηση σε ποια μεριά του οδοφράγματος είναι μια επιχείρηση. Μπορεί να έχεις ένα διαμέρισμα στο εξωτερικό ή μια βίλα στη (Γαλλική) Ριβιέρα. Θαυμάσια. Το ερώτημα είναι, πού βρίσκεται το σπίτι σου; Και το σπίτι κάποιου δεν είναι απλά λεφτά. Πού είναι η οικογένειά σου, πού πάνε τα παιδιά σου στο σχολείο, πού δουλεύουν;».

Για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς

Μετά από αυτή την αναφορά ο Ρώσος τραπεζίτης, άφησε έναν υπαινιγμό για τον ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος ζει στο Λονδίνο. «Και ποιας αθλητικής ομάδας είσαι χορηγός; Οι επιχειρήσεις είναι κάτι διαφορετικό — κάποιος μπορεί να είναι σπόνσορας, ας πούμε, μιας σοβαρής ομάδας στο αγγλικό πρωτάθλημα, κάποιος άλλος χορηγός μιας ανοργάνωτης ομάδας. Αυτό δεν είναι σημαντικό. Το ερώτημα είναι πού βρίσκεται αυτή η ομάδα, εδώ ή έξω από τη χώρα σου;», πρόσθεσε.

Από τις αναφορές του Καβάλτσουκ δεν γλίτωσαν κι άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, αλλά τις φέρουν ως τίτλο τιμής και δηλώνουν πως αδιαφορούν για τις συνέπειές τους. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει αναφερθεί ειρωνικά στην αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων, αλλά Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει «ότι το Κρεμλίνο θα απαντήσει ανταποδίδοντας τα ίσα».

Ο τραπεζίτης -μεταξύ άλλων- επισήμανε ότι η Ρωσία πρέπει να αποφασίσει πόσα θέλει να θυσιάσει για να αποσπάσει την έγκριση και την αποδοχή της Δύσης. «Πρέπει να απαντήσουμε μόνοι μας: σε ποιο βαθμό είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε σε μιαν άλλη δομή, και σε ποιο βαθμό μας εξυπηρετεί», είπε.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ