"Οπλο" ενάντια στον κορονοϊό: Το ελπιδοφόρο φάρμακο που κέντρισε την προσοχή του Σωτήρη Τσιόδρα

Αγώνα δρόμου δίνει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με στόχο την παρασκευή ενός εμβολίου ή φαρμάκου ενάντια στο νέο κορονοϊό

Δημήτρης Κρικέλας
ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΚΡΙΚΕΛΑς
φαρμακο

Αγώνας δρόμου για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα με στόχο την παρασκευή ενός εμβολίου ή φαρμάκου ενάντια στο νέο κορονοϊό, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 55.000.

Επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα σε Κίνα, Αυστραλία, Ευρώπη, Ισραήλ και ΗΠΑ, δίνουν νυχθημερόν μάχη με το χρόνο και όπως πολλοί χαρακτηριστικά λένε "κάνουμε δουλειά δύο ετών μέσα σε λίγες εβδομάδες".

Δεκάδες ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις ανά τον κόσμο, σε καθημερινή βάση ενημερώνουν για την πορεία των ερευνών, ωστόσο όταν μια έρευνα τυγχάνει της προσοχής του δικού μας και πάντα φειδωλού, Σωτήρη Τσιόδρα, τότε σίγουρα αποκτά ξεχωριστή σημασία, ειδικά όταν αυτή η έρευνα, σύμφωνα με τον έλληνα λοιμωξιολόγο, θεωρείται "ελπιδοφόρα".

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην Κίνα γίνεται ήδη δοκιμή ενός πολύ ελπιδοφόρου νέου φαρμάκου, που ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αλλά δίνει πολύ καλά αποτελέσματα.

Οπως τόνισε οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ένα φάρμακο που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από ότι τα προηγούμενα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται με τόσο θερμά λόγια για ένα νέο φάρμακο, έστω και αν τα πειράματα στην Ακαδημιών Επιστημών της Κίνας συνεχίζονται.

Πρόκειται έναν ισχυρό αναστολέα σύντηξης, τον EK1C4, ο οποίος σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται να έχει την ικανότητα να εμποδίζει τη μόλυνση του ανθρώπου από τον κορονοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι έγραψαν οι επιστήμονες - Πως λειτουργεί το EK1C4

"Το πρόσφατο ξέσπασμα της νόσου του κοροναϊού (COVID-19) που προκαλείται από τη μόλυνση με SARS-CoV-2 στο Wuhan της Κίνας αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία.

Για την ανάπτυξη συγκεκριμένων θεραπευτικών και προφυλακτικών αντι-κορονοϊών, πρέπει πρώτα να καθοριστεί ο μοριακός μηχανισμός που βασίζεται στην ιογενή μόλυνση. Ως εκ τούτου, προσδιορίσαμε τη δοκιμή σύντηξης κυττάρου-κυττάρου με τη μεσολάβηση πρωτεΐνης SARS-CoV-2 και βρήκαμε ότι το SARS-CoV-2 έδειξε ανώτερη ικανότητα σύντηξης μεμβράνης πλάσματος σε σύγκριση με εκείνη του SARS-CoV.

Επιλύσαμε την κρυσταλλική δομή ακτίνων Χ του πυρήνα των έξι ελικοειδών δεσμών (6-ΗΒ) των περιοχών HR1 και HR2 στην υπομονάδα S2 της πρωτεΐνης SARS-CoV-2 S, αποκαλύπτοντας ότι πολλά μεταλλαγμένα υπολείμματα αμινοξέων στην περιοχή HR1 μπορεί να είναι αυτά που σχετίζονται με βελτιωμένες αλληλεπιδράσεις με τον τομέα HR2.

Προηγουμένως αναπτύξαμε έναν αναστολέα σύντηξης παχέος-κορωναϊού, EK1, ο οποίος στοχεύει την περιοχή HR1 και θα μπορούσε να αναστείλει τη μόλυνση από διαφορετικούς ανθρώπινους κορονοϊούς που εξετάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV και MERS-CoV.

Εδώ δημιουργήσαμε μία σειρά λιποπεπτιδίων προερχόμενων από την EK1 και βρήκαμε ότι η EK1C4 ήταν ο πιο ισχυρός αναστολέας σύντηξης κατά της μεσολάβησης με SARS-CoV-2 S και μόλυνσης με ψευδοϊό με IC50 1,3 και 15,8 ηΜ, περίπου 241 και 149 φορές πιο ισχυρό από το αρχικό πεπτίδιο ΕΚ1, αντίστοιχα.

Η EK1C4 ήταν επίσης πολύ αποτελεσματική κατά της σύντηξη μεμβράνης και της μόλυνσης άλλων ψευδοϊών ανθρώπινου κορονοϊού που δοκιμάστηκαν, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV και MERS-CoV, καθώς και των SARSr-CoVs και αναστέλλει δραστικά την αντιγραφή 5 εξεταζόμενων ανθρώπινων κορονοϊών, συμπεριλαμβανομένων των SARS-CoV- 2.

Η ενδορινική εφαρμογή του EK1C4 πριν ή μετά την πρόκληση με HCoV-OC43 προστάτευσε τα ποντίκια από τη μόλυνση, υποδηλώνοντας ότι η EK1C4 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και τη θεραπεία της λοίμωξης από το SARS-CoV-2 που κυκλοφορεί σήμερα και άλλα αναδυόμενα SARSr-CoVs".

Μία ακόμη σημαντική έρευνα από Κίνα

Στο μεταξύ, μια ομάδα κινέζων επιστημόνων έχει απομονώσει αρκετά αντισώματα που λένε ότι είναι "εξαιρετικά αποτελεσματικά" στο να εμποδίσουν την ικανότητα του νέου κορονοϊού να εισέλθει σε κύτταρα, τα οποία τελικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία ή την πρόληψη του COVID-19.

Ο Zhang Linqi στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου δήλωσε ότι ένα φάρμακο που παρασκευάζεται με αντισώματα όπως αυτά που έχει βρει η ομάδα του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικότερα από τις τρέχουσες προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ονομάζεται "οριακή" θεραπεία όπως το πλάσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πλάσμα περιέχει αντισώματα αλλά περιορίζεται από τον τύπο αίματος.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η ομάδα του Zhang Linqi και μια ομάδα στο 3ο Λαϊκό Νοσοκομείο στο Shenzhen ξεκίνησαν να αναλύουν αντισώματα από αίμα που ελήφθησαν από ασθενείς με COVID-19 που ανάρρωσαν, απομονώνοντας 206 μονοκλωνικά αντισώματα που έδειξαν αυτό που χαρακτήρισε ως "ισχυρή" ικανότητα δέσμευσης με τις πρωτεΐνες του ιού.

Στη συνέχεια διεξήγαγαν μια άλλη δοκιμή για να διαπιστώσουν αν μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να εισέλθει σε κύτταρα, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Μεταξύ των 20 πρώτων δοκιμασμένων αντισωμάτων, τέσσερα μπόρεσαν να μπλοκάρουν την είσοδο στον ιό και από αυτά τα δύο ήταν "εξαιρετικά καλά", δήλωσε ο Zhang.

Η ομάδα επικεντρώνεται πλέον στην ταυτοποίηση των ισχυρότερων αντισωμάτων και ενδεχομένως στο συνδυασμό τους για τον μετριασμό του κινδύνου μετάλλαξης του νέου κορoνoϊού.

Αν όλα πάνε καλά, οι ενδιαφερόμενοι προγραμματιστές θα μπορούσαν να τα παράγουν μαζικά για δοκιμή, πρώτα σε ζώα και τελικά σε ανθρώπους.

Η ομάδα συνεργάζεται με μια βιοτεχνολογική επιχείρηση της Κίνας, την Brii Biosciences, σε μια προσπάθεια "να προωθήσει πολλαπλούς υποψήφιους για προφυλακτική και θεραπευτική παρέμβαση", σύμφωνα με δήλωση του Brii.

"Η σημασία των αντισωμάτων έχει αποδειχθεί στον κόσμο της ιατρικής εδώ και δεκαετίες", δήλωσε ο Ζανγκ. "Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία του καρκίνου, των αυτοάνοσων ασθενειών και των μολυσματικών ασθενειών".

Φωτογραφία: Reuters

"ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΔΩΡΟ" Ο ΙΟΣ 28 Μαϊ 2020 | 19:17

Ο Τραμπ σπάει τη σιωπή του για τους 100.000 νεκρούς στις ΗΠΑ - Νέα "επίθεση" στην Κίνα

Με αναρτήσεις στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται στους θανάτους από τον κορονοϊό

102 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΕΛΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘ. 28 Μαϊ 2020 | 18:27

Κορονοϊός: Δύο ακόμη θάνατοι και μόλις 3 νέα κρούσματα, στους 175 οι νεκροί

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2906, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

NEW YORK TIMES 28 Μαϊ 2020 | 18:13

Απίστευτος Τραμπ: Τώρα απειλεί με απέλαση χιλιάδες κινέζους φοιτητές

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι πολλοί έχουν δεσμούς με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις.

ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ 28 Μαϊ 2020 | 17:52

Τάκης Ζαχαράτος: Ντύνεται... Σωτήρης Τσιόδρας και χαρίζει άφθονο γέλιο [Βίντεο]

Ο γνωστός κωμικός και μίμος δίνει... ρέστα υποδυόμενος τον καθηγητή που αγάπησαν όλοι οι Έλληνες

ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ 28 Μαϊ 2020 | 17:24

Αυτή θα είναι η πρώτη εμφάνιση Τσιόδρα μετά το συγκινητικό "αντίο" από την καθημερινή ενημέρωση

Η ψηφιακή συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω livestreaming στην ιστοσελίδα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΙΛΑΝΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 16:06

Ιταλία. Πρωτοποριακή μεταμόσχευση σε 18χρονο που ο κορονοϊός σχεδόν "έκαψε" τους πνεύμονές του

Πριν μολυνθεί, ο νέος ήταν απόλυτα υγιής αλλά ο κορονοϊός προκάλεσε τεράστια προβλήματα στο αναπνευστικό του σύστημα.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 90 ΗΜΕΡΕΣ 28 Μαϊ 2020 | 15:01

Ξεκινούν στις 15 Ιουνίου οι πτήσεις της Austrian Airlines - Πτήσεις και για Αθήνα

Κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της επανεκκίνησης θα πραγματοποιηθούν πτήσεις προς 37 προορισμούς.

ΔΥΟ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟΝ 28 Μαϊ 2020 | 14:53
BABY BOOM 28 Μαϊ 2020 | 14:40

Σιβηρία: Έξαρση γεννήσεων σε ζωολογικό κήπο λόγω της καραντίνας του κορονοϊού

Έξαρση γεννήσεων παρατηρήθηκε σε έναν ζωολογικό κήπο της Σιβηρίας την περίοδο της καραντίνας που ήταν κλειστός για τους επισκέπτες

ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 28 Μαϊ 2020 | 14:32

Ο κορονοϊός αλλάζει και τα λεξικά: Ποιοι όροι γίνονται λήμματα στο έγκριτο λεξικό Petit Robert

Μερικές φορές όλα επιταχύνονται γύρω μας και λέξεις που δεν προβλέπαμε έρχονται αίφνης να μας επιβληθούν μαζικά στην καθημερινή χρήση της γλώσσας.

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ "ΝΕΑ" 28 Μαϊ 2020 | 14:00

Άρθρο εγκώμιο Ανδρέα Ξανθού σε Τσιόδρα - Ηχηρό άδειασμα σε Καρτερό και Φίλη

"Όσοι συνεργαστήκαμε μαζί του στο παρελθόν ξέραμε. Ελπίζω τώρα, έστω και καθυστερημένα, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι να κατάλαβαν", αναφέρει.

ΕΙΝΑΙ ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 28 Μαϊ 2020 | 13:53

Έρευνα του ΑΠΘ: Από τις 6 Μαΐου "εξαφανίστηκε" ο κορονοίός στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Οι μετρήσεις του ΑΠΘ επιβεβαιώνουν την ορθότητα της απόφασης της Ελληνικής Πολιτείας για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 28 Μαϊ 2020 | 13:41

Ερευνα ΕΚΠΑ: Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στα πανεπιστημιακά ιδρύματα

Μεγάλες οι οικονομικές επιπτώσεις στα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.