Σαφές μήνυμα: Το Σαρλ ντε Γκωλ πλέει εδώ για 2 εβδομάδες στην κυπριακή ΑΟΖ

Η παρουσία του αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόβειο σημαίνει οτι το Παρίσι είναι αποφασισμένο να προσπισει τα γαλλικά συμφέροντα στο οικόπεδο της ΤΟΤΑΛ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Μήνυμα από το Παρίσι αποτελεί το γεγονός οτι εδώ και δυο εβδομάδες το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σάρλ ντε Γκωλ πλέει στην κυπριακή ΑΟΖ και μάλιστα συνοδεύεται και από φρεγάτες. Το μήνυμα όπως αναφέρει ο Βασίλης Νέδος στην Καθημερινή είναι οτι η Γαλλία θα παραμείνει ενεργή στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ είναι φυσικά ιδιαίτερης σημασίας οτι το γαλλικό υπερόπλο βρίσκεται στην Κυπριακή ΑΟΖ και δεν έχει πλεύσει στα Στενά του Ορμούζ όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Τι τελευταίες δύο εβδομάδες όπως αναφέρει η εφημερίδα το αεροπλανοφόρο κινείται σε μια περιοχή από τα Ανατολικά, τα νότια και εν συνεχεία τα δυτικά της Κύπρου, έχοντας πλεύσει σε πολλά από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ τα οποία παραβιάζονται συστηματικά από ερευνητικά πλοία και γεωτρύπανα της Τουρκικής εταιρείας πετρελαίων και κυρίως στο οικόπεδο 8 στο οποίο έχει κάνει γεωτρήσεις και το Γιαζούζ.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο όπως αναφέρει ο Βασίλης Νέδος δεν πλέει μόνο του αλλά συνοδεύεται από 4 φρεγάτες οι οποίες ενίοτε καταπλέουν στο λιμάνι της Λάρνακας. Με το Σαρλ ντε Γκωλ και τη ναυτική δύναμη 473 που το πλαισιώνει θα ενωθεί ξανά στις 21 Φεβρουαρίου και η φρεγάτα Ψαρά του Πολεμικού Ναυτικού και θα το συνοδεύσει στην συνέχεια.

Αν και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ δεν αποκλείεται το αεροπλανοφόρο να φύγει κάποια στιγμή από την περιοχή είναι σημαντικό οτι το τελευταίο 10ημερο του Φεβρουαρίου θα βρίσκεται εκ νέου στην περιοχή.

Η επιλογή να μείνει το Σαρλ ντε Γκωλ στην περιοχή είναι σαφές μήνυμα του Μακρόν ότι σκοπεύει να προασπίσει τα γαλλικά συμφέροντα στην περιοχή και αφετέρου οτι ποντάρει στην συμμαχία με την Λευκωσία και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αμυντική τους συνεργασία.

Αλλωστε πρίν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό από τον γαλλικό τύπο οτι Γαλλία και Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία για αγορά γαλλικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους αέρους και εδάφους επιφανείας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες Παρίσι και Λευκωσία βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την συνεργία σε επίπεδο ναυτικού και αεροπορίας.

ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Φεβ 2020 | 19:58

Συρία: Το διπλό παιχνίδι του Ερντογάν και τα παζάρια με ΗΠΑ και Ευρώπη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται να επιχειρεί να μοιράσει εκ νέου την τράπουλα, αλλά και τις ευθύνες.

21 Φεβ 2020 | 14:56

Συνάντηση Μέρκελ, Μακρόν, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε- Για προϋπολογισμό της ΕΕ

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση Μακρόν, Μέρκελ, Σάντσεθ, Μητσοτάκη, Κόντε στα γραφεία της Ισπανικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το ΠΔΠ.

ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΤΛΙΜΠ 21 Φεβ 2020 | 14:11

Συρία: Απίστευτος Ερντογάν - Τώρα ζητά βοήθεια από Μέρκελ και Μακρόν

Χθες Μακρόν και Μέρκελ συνομίλησαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΛΥΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ 20 Φεβ 2020 | 15:44

Ροζάκης για ΑΟΖ: Δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα-Πρέπει να δώσουμε κάτι

«Αν εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες στις διερευνητικές επαφές και εφόσον δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε μπορούμε να πάμε στο Δικαστήριο με τη Λιβύη.»...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ 20 Φεβ 2020 | 12:34

Μακρόν κατά ιμάμηδων: Δε θα έχουμε τουρκικούς νόμους στη Γαλλία

Μακρόν: «Η Τουρκία σήμερα μπορεί να κάνει την επιλογή να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο μαζί μας ή όχι. Δεν θα έχουμε τουρκικούς νόμους σε γαλλικό έδαφος».

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΣΤΗΡΙΞΗ 18 Φεβ 2020 | 15:44

ΑΟΖ Κύπρου: Αποφασίστηκε παραμονή του γαλλικού ναυτικού στην περιοχή

Η Γαλλία στηρίζει πλήρως την Κύπρο έναντι των τουρκικών προκλήσεων, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

06 Φεβ 2020 | 13:57

ΥΠΕΞ Μάλτας: Στήριξη στην Ελλάδα για τον καθορισμό ΑΟΖ

ΥΠΕΞ Μάλτας: Πλήρης στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος.

ΣΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 8 05 Φεβ 2020 | 15:56

Το Παρίσι απαντά: Το «Charles De Gaulle» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ

Η παρατεταμένη παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην ΑΟΖ εκλαμβάνεται ουσιαστικά ως απάντηση προς τις τουρκικές παράνομες ενέργειες.

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ 04 Φεβ 2020 | 15:38

Κυπριακή ΑΟΖ: Δύο άτομα στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Η πρόταση της RELEX θα εγκριθεί από το Συμβούλιο των κρατών μελών

04 Φεβ 2020 | 14:42

Κύπρος: Κυρώσεις ΕΕ σε δύο άτομα για τις παράνομες γεωτρήσεις

Την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων σε δύο άτομα για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αποφάσισε το πρωί της Τρίτης η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου της RELEX.