Σάλος με την απόφαση αποφυλάκισης του δολοφόνου του Ρόμπερτ Κένεντι - Ενδοοικογενειακή κόντρα

Aπόφαση της εισαγγελίας στην Καλιφόρνια να απονείμει χάρη, έπειτα από 53 χρόνια στον δράστη της δολοφονίας του Γερουσιαστή, Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι, Σιρχάν Σιρχάν.

μπομπι κενεντι 2.J

Σάλος έχει προκληθεί στις ΗΠΑ από την απόφαση της εισαγγελίας στην Καλιφόρνια να απονείμει χάρη, έπειτα από 53 χρόνια στον κατ΄ ομολογία δράστη της δολοφονίας του Γερουσιαστή και υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις τότε προεδρικές εκλογές, Ρόμπερτ Φιτζέραλντ Κένεντι, Σιρχάν Σιρχάν.

Σάλος με την απόφαση αποφυλάκισης του δολοφόνου του Ρόμπερτ Κένεντι - Ενδοοικογενειακή κόντρα

Ο Παλαιστίνιος πρόσφυγας είχε δολοφονήσει τον Ρόμπερτ Κενέντι - μικρότερο αδελφό του Τζον Φ. Κένεντι - στις 5 Ιουνίου 1968 " (δύο μήνες μετά από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ), έξω από το ξενοδοχείο Αμπάσαντορ στην Καλιφόρνια.

μπομπι κενεντι 1

Ο Σιρχάν, 24 χρονών τότε, είχε ισχυρισθεί μέτα από τη σύλληψη του πως σκότωσε τον τότε Γερουσιαστή της Νέας Υόρκης- και για πολλούς φαβορί στις επικείμενες προεδρικές εκλογές - επειδή "διαφωνούσε με τη φιλική στάση που έδειχνε προς το Ισραήλ".

Οι 15 προηγούμενες αιτήσεις για την απονομή χάριτος του 77χρονου σήμερα Σιρχάν , δεν είχαν καμία τύχη, όπως υπενθύμισε η Washington Post.

Ωστόσο η 16η, που εξετάστηκε την περασμένη Παρασκευή, έγινε αποδεκτή, αν και από μόνη της η απόφαση δεν αρκεί για να αφεθεί ελεύθερος, σημείωσε το Associated Press. Μέσα στις επόμενες 90 ημέρες θα κρίνει την αίτηση το αρμόδιο συμβούλιο της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Έπειτα θα αποσταλεί στο γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας, ο οποίος έχει άλλες 30 ημέρες για να εγκρίνει την απόφαση αποφυλάκισης ή να την απορρίψει ή ακόμη και να τροποποιήσει την απόφαση.

Διαβάστε Επίσης

Σε περίπτωση που ο Σιρχάν Σιρχάν αποφυλακισθεί θα παραμείνει έξι μήνες σε κατ΄οίκον περιορισμό όπου θα παρακολουθεί ειδικό πρόγραμμα σωφρονισμού και θα συμμετέχει σε συνεδρείες Ανώνυμων Αλκοολικών.

Ο βενιαμίν της οικογένειας Κένεντι είναι υπέρ της αποφυλάκισης του δολοφόνου του πατέρα του.

Ο λόγος για τον οποίο η Εισαγγελία της Καλιφόρνια εισηγήθηκε την αποφυλάκιση υπό όρους του Σιρχάν Σιρχάν, ήταν η συγκατάβαση ενός από τα συνολικά οκτώ παιδιά του εκλιπόντος Γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, ο οποίος γεννήθηκε λιγές μόνο ημέρες πριν από τη δολοφονία του πατέρα του.

μπομπι κενεντι 2.J

Σε σχετική του επιστολή, προς την Εισαγγελία της Καλιφόρνια ο Κένεντι - ο οποίος το 2018 είχε συναντήσει τον Σιρχάν στη φυλακή, όπου ο δολοφόνος του ζήτησε τον συγχωρέσει για το έγκλημα που διέπραξε - αναφέρει ότι : " Αφού κανείς δεν είναι σε θέση να μιλήσει για λογαριασμό του πατέρα του, ο οποίος θα βασιζόταν στις αρχές της συγχώρεσης και απονομής δικαιοσύνης, είμαι πεπεισμένος πως και ο ίδιος (σ.σ. ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι) θα ζητούσε την απονομή χάριτος στον Σιρχάν Σιρχάν, εξαιτίας της ειλικρινούς μεταμέλειας που επεδειξε για το έγκλημά του." .

μπομπι κενεντι 2.J

Τα άλλα έξι παιδιά του Ρομπερτ Φ. Κένεντι είναι αντίθετα ως προς την απονομή χάριτος στον Σιρχάν Σιρχάν

Η προοπτική της απονομής χάριτος στον Παλαιστίνιο καταδικασμένο σε ισόβια δράστη της δολοφονίας του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, έχει προκαλέσει κόντρα μεταξύ των απογόνων του Γερουσιαστή.

μπομπι κενεντι 2.J

Έξι από τα υπόλοιπα παιδιά του, αντιτίθενται στην πρόταση του Εισαγγελέα για την απονομή χάριτος και με επιστολή τους προς τον Δημοκρατικό Κυβερνήτη της Καλιφόρνια ζητούν να απορρίψει την πρόταση του Εισαγγελέα.

" Στέρησε τον πατέρα μας από την οικογένεια του και τον ίδιο από την Αμερική", αναφέρουν οι κληρονόμοι σε χαρακτηριστικό απόσπασμα της επιστολής, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

μπομπι κενεντι 2.J

Tη δεκαετία του ’80, ο Σιρχάν είχε δηλώσει ότι αισθάνεται μεγάλη ντροπή και έχει τύψεις για την πράξη του και ότι συναισθάνεται τον πόνο των Κένεντι για αυτό που πέρασαν.

Ποιος σκότωσε τον "Μπόμπι Κένεντι"

Κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών, τραυματίστηκαν άλλα πέντε άτομα που βρίσκονταν γύρω του, στο ξενοδοχείο Αμπάσαντορ του Λος Αντζελες. Ενας από αυτούς ήταν ο βοηθός και φίλος του Κένεντι, Πολ Σρέιντ.

Διαβάστε Επίσης

Ο Σρέιντ, 96 ετών σήμερα, είναι υπέρμαχος της θεωρίας ότι υπήρχε και δεύτερος εκτελεστής, από τις σφαίρες του οποίου σκοτώθηκε ο RFK. Ηταν μάλιστα στην τελευταία ακροαματική διαδικασία, υποστηρίζοντας την αποφυλάκιση του Σιρχάν.

μπομπι κενεντι 2.J

Η νύχτα της δολοφονίας

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουνίου του 1968, πέντε χρόνια μετά την δολοφονία του αδελφού του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Ντάλας, ο 42χρονος Κένεντι ανακηρύχθηκε νικητής των προκριματικών εκλογών των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια και ήταν η νέα μεγάλη ελπίδα του κόμματος για την προεδρία.

Εβγαλε έναν σύντομο λόγο στην κατάμεστη από υποστηρικτές του μεγάλη αίθουσα χορού του ξενοδοχείου Αμπάσαντορ και περπάτησε με την κουστωδία του προς την αίθουσα όπου τον περίμεναν οι δημοσιογράφοι για τη συνέντευξη Τύπου, διασχίζοντας τον διάδρομο πίσω από την κουζίνα.

Εκεί, μπήκε ξαφνικά μπροστά του ο Σιρχάν πυροβολώντας τον και τραυματίζοντας άλλους πέντε, προκαλώντας πανδαιμόνιο. Μία σφαίρα βρήκε τον Κένεντι στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να πεθάνει 26 ώρες αργότερα, στο νοσοκομείο, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών.

μπομπι κενεντι 2.J

Ο Σιρχάν συνελήφθη επί τόπου και καταδικάστηκε από σώμα ενόρκων το 1969. Ολες οι εφέσεις του απορρίφθηκαν.

Τα αναπάντητα, έως και σήμερα. ερωτήματα και οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη δολοφονία

Ομως, τα ερωτήματα είναι πολλά: Ο Κένεντι πυροβολήθηκε τέσσερις φορές εξ επαφής στην πλάτη, ενώ ο Σιρχάν ήταν μπροστά του. Η θανατηφόρα σφαίρα τον βρήκε από τόσο κοντά στο κεφάλι, που στα μαλλιά του υπήρχαν ίχνη πυρίτιδας, όπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής Τόμας Νογκούτσι. Υπήρχε δεύτερος εκτελεστής;

Παράλληλα, βρέθηκαν πολλές τρύπες από σφαίρες στο ταβάνι και τις κάσες στις γύρω πόρτες, πολύ περισσότερες από οκτώ που χωρούσε το περίστροφο του Σιρχάν. Οι εισαγγελείς στη δίκη και κάποιοι ειδικοί, είπαν ότι ο Κένεντι φαίνεται να γύρισε την πλάτη του στον Σιρχάν προσπαθώντας να διαφύγει και έτσι τον βρήκαν οι σφαίρες και επίσης ότι οι τρύπες στους τοίχους δεν ήταν από σφαίρες…

Υπήρχε δεύτερος εκτελεστής ;

Ο Σρέιντ είπε ότι αυτός και οι υπόλοιποι που στέκονταν πίσω από τον Κένεντι, πυροβολήθηκαν από τον Σιρχάν, αλλά ότι ένας δεύτερος εκτελεστής σκότωσε τον Κένεντι. Είπε επίσης ότι ο επικεφαλής ερευνητής της αστυνομίας, είπε ψέμματα όταν κατέθεσε στη δίκη ότι δοκίμασε το όπλο του Σιρχάν και οι σφαίρες ήταν ίδιες με αυτές που είχαν χτυπήσει τον Κένεντι και άλλους δύο. Περαιτέρω έρευνα κατέδειξε ότι οι σφαίρες δεν ήταν οι ίδιες και ότι τάχα επρόκειτο για λάθος κάποιου υπαλλήλου στην υπηρεσία.


μπομπι κενεντι 2.J

Ο επικεφαλής της έρευνας αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε παραποιήσει στοιχεία και σε άλλες σημαντικές υποθέσεις. "Δεν είναι αυτός ο ένοχος", επιμένει ο Σρέιντ. "Το σημαντικό είναι να τον βγάλουμε από τη φυλακή και μετά να βρούμε τον δεύτερο εκτελεστή".

Τα τελευταία χρόνια, η αστυνομία του Λος Αντζελες δεν απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την υπόθεση της δολοφονίας του Ρόμπερτ Κέννεντι.

Λόγω ηλικίας, ο Σρέιντ έστειλε εκπρόσωπο στην ακροαματική διαδικασία για να στηρίξει την αποφυλάκιση του Σιρχάν.

Ο αδελφός του κατ΄ ομολογία δολοφόνου τον περιμένει

Τον Σιρχάν περιμένει ο αδελφός του, Μουνίρ, ο οποίος εξακολουθεί να ζει στο ίδιο σπίτι στην Πασαντίνα, όπου μεγάλωσαν τα αδέλφια όταν ήρθαν πρόσφυγες από το Ισραήλ. "Το σπίτι του τον περιμένει", είπε στην Post, ενώ γείτονές του έχουν γράψει επιστολές συμπαράστασης στον Παλαιστίνιο, ο οποίος αν βγει, κινδυνεύει με απέλαση, καθώς δεν πήρε ποτέ την αμερικανική υπηκοότητα. Εχει πει μάλιστα ότι δεν τον πειράζει να φύγει από τις ΗΠΑ. Υπάρχουν πολλές χώρες στον αραβικό κόσμο που έχουν δηλώσει έτοιμες να τον υποδεχθούν, είπε ο αδελφός του.

Πηγή φωτό: Robert F Kennedy tribute account στο instagram

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, Guardian

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ» 22 Οκτ 2021 | 21:52

Αποκαλύψεις "φωτιά" για τον συζυγοκτόνο των Γλυκών Νερών: Δύο συγκλονιστικές μαρτυρίες

Τα πάνω – κάτω στην υπόθεση τω Γλυκών Νερών μέσα από δύο συγκλονιστικές μαρτυρίε

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΣΤΑΡ 22 Οκτ 2021 | 21:25

Σοκ στη Σουηδία: Εκτέλεσαν εν ψυχρώ γνωστό ράπερ - Απαγωγές και αυξανόμενη βία στη σκηνή της "gangsta rap"

Θεωρείτο ένα από τα αστέρια της σουηδικής χιπ χοπ: ο Einar, ένας Σουηδός ράπερ ηλικίας 19 ετών δολοφονήθηκε στη Στοκχόλμη το βράδυ της Πέμπτης

"ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ" ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ 22 Οκτ 2021 | 21:07

"Κλείδωσαν" οι συναντήσεις Βαρθολομαίου με Μπάιντεν, Μπλίνκεν και Πελόζι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρώτα θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και κατόπιν στη Νέα Υόρκη.

ΠΗΡΕ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 19:36

Αυτός είναι ο 19χρονος μητροκτόνος του Αιγάλεω: Οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα - Τη Δευτέρα η απολογία του

Την Δευτέρα θα απολογηθεί ο 19χρονος που κατηγορείται για την δολοφονία της μητέρας του

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:04

Έγκλημα στο Αιγάλεω: Με αίματα της μητέρας του πάνω στη μπλούζα του παραδόθηκε ο 20χρονος - Τι είπε στους αστυνομικούς

Ο 20χρονος που μαχαίρωσε την 55χρονη μητέρα του μέσα στο σπίτι τους στο Αιγάλεω, οδηγείται το απόγευμα στον εισαγγελέα

ΜΕ ΕΝΕΣΗ 22 Οκτ 2021 | 10:23

Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στην Αλαμπάμα - Είχε καταδικαστεί πριν από 30 χρόνια για τη δολοφονία μιας γυναίκας

Ο Γουίλι Σμιθ κρίθηκε ένοχος το 1991 για τον φόνο της 22χρονης Σάρμα Ρουθ Τζόνσον, αδελφής αστυνομικού, στο Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα και τα 30 τελευταία χρόνια περίμενε να εκτελεστεί.

ΣΤΗ ΓΑΔΑ 22 Οκτ 2021 | 10:16

Εγκλημα στο Αιγάλεω: "Ήρθα να παραδοθώ, σκότωσα τη μάνα μου", είπε ο 20χρονος στους αστυνομικούς

Στη ΓΑΔΑ παραδόθηκε ο 20χρονος που σκότωσε τη μητέρα του στο Αιγάλεω.

ΗΤΑΝ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΟΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 22 Οκτ 2021 | 07:50

Δολοφονία Γκάμπι Πετίτο: Στον καταζητούμενο Λόντρι ανήκουν τα λείψανα που βρέθηκαν σε πάρκο της Φλόριντα [εικόνες - βίντεο]

Τα λείψανα του Μπράιαν Λόντρι βρέθηκαν περίπου 40 λεπτά πεζοπορίας στο βαλτώδες πάρκο, όπου πήγε μια βόλτα αφού έφυγε από το σπίτι των γονιών του στις 13 Σεπτεμβρίου.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ 22 Οκτ 2021 | 07:07

Στιβ Μπάνον: Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ

Ποινική δίωξη κατά του Στιβ Μπάνον εισηγήθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 22 Οκτ 2021 | 00:02

"Χαστούκι" στην Τουρκία: Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Μπλίνκεν να μην πουληθούν F-16

Με μια διακομματική επιστολή, Αμερικανοί βουλευτές εκφράζουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την αντίθεσή τους στην πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία

ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΕΛΑΣ 21 Οκτ 2021 | 19:12

Απίστευτη καταγγελία: Διαζευγμένος πατέρας έψαχνε στο Facebook εκτελεστή για να σκοτώσει την πρώην γυναίκα του

Ένας διαζευγμένος 58χρονος πατέρας αναζητούσε τρόπους για να κλείσει συμβόλαιο θανάτου και να σκοτώσει την πρώην σύζυγό του, μέσω σελίδας στο Facebook

ΓΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΠΑΙΑΤ 21 Οκτ 2021 | 18:02

Απάντηση ΝΔ σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας αφήσει τα κλισέ κι ας απαντήσει στον πρέσβη των ΗΠΑ που δηλώνει "έκπληκτος"

"Είναι όπως τα μνημόνια. Πρώτα θα τα έσκιζαν και στη συνέχεια έγιναν οι καλύτεροι μαθητές" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ 21 Οκτ 2021 | 15:15

Ερντογάν σε ΗΠΑ: "Τα λεφτά μας πίσω" για τα F-35 - Άγρια επίθεση σε Μακρόν και... σύγκριση με Σιράκ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πάρει πίσω το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει για τα F-35