Σάλος με την επικεφαλής του ΔΝΤ: Η Γκεοργκίεβα "κατηγορείται" ότι πίεζε υπέρ της Κίνας όταν ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, φέρεται να άσκησε πίεση υπέρ της Κίνας ενώ ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να εξετάσουν μια έκθεση που ισχυρίζεται ότι η επικεφαλής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, άσκησε πίεση στο προσωπικό του ΔΝΤ υπέρ της Κίνας ενώ ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε την Παρασκευή πηγή του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

"Είναι ένα σοβαρό θέμα. Η ανεξάρτητη έκθεση δεν είναι κρίση και η επιτροπή δεοντολογίας του ΔΝΤ και το συμβούλιο πρέπει να μελετήσουν την έκθεση, να ακούσουν τον διευθύνοντα σύμβουλο και να παρουσιάσουν τα συμπεράσματά της", είπε η πηγή, όπως αναφέρει το Reuters.

"Πάνω αυτή τη βάση, η Γαλλία θα είναι σε θέση να αξιολογήσει πλήρως την κατάσταση", δήλωσε η πηγή, αντιδρώντας στην Έκθεση.

Από την πλευρά της η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι διαφωνεί "θεμελιωδώς με τα ευρήματα και τις ερμηνείες" της έκθεσης και ενημέρωσε το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Σάλος με την επικεφαλής του ΔΝΤ: Η Γκεοργκίεβα "κατηγορείται" ότι πίεζε υπέρ της Κίνας όταν ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα

Τι αναφέρει η ανεξάρτηση έρευνα

Όπως αναφέρει το Capital.gr, oι ηγέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένης της τότε επικεφαλής Γκεοργκίεβα, άσκησαν "αδικαιολόγητες πιέσεις” στο προσωπικό για να αυξήσουν την κατάταξη της Κίνας στο "Doing Business 2018” report της τράπεζας, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα που κυκλοφόρησε την Πέμπτη.

Η έρευνα, που προετοίμασε η δικηγορική εταιρεία WilmerHale κατόπιν αιτήματος της επιτροπής δεοντολογίας της Τράπεζας, εγείρει ανησυχίες για την επιρροή της Κίνας στην Παγκόσμια Τράπεζα και στην κρίση της Γκεοργκίεβα -τωρινή επικεφαλής του ΔΝΤ- και στον τότε πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim.

Η Παγκόσμια Τράπεζα την Πέμπτη ακύρωσε ολόκληρο το report Doing Business για το επιχειρηματικό κλίμα, δηλώνοντας ότι οι εσωτερικοί έλεγχοι και η έρευνα της WilmerHale έχει εγείρει "ηθικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς πρώην στελεχών του δ.σ. του δ.σ., καθώς και τωρινών ή πρώην στελεχών της Τράπεζας”.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα, δήλωσε ότι αναλύει τα "σοβαρά ευρήματα” όπως τα χαρακτήρισε.

Το report της WilmerHale ανέφερε "άμεσες και έμμεσες πιέσεις” από ανώτερα στελέχη στο γραφείο του Kim να αλλάξει η μεθοδολογία της έκθεσης ώστε να ανέβει η βαθμολογία της Κίνας, και είπε ότι πιθανότατα συνέβη μάλιστα.

Διαβάστε Επίσης

Αναφέρει ακόμη ότι η Γκεοργκίεβα και ο βασικός της σύμβουλος Simeon Djankov, είχε πιέσει το προσωπικό να κάνει "συγκεκριμένες αλλαγές στα στοιχεία της Κίνας” και να αυξήσει την κατάταξη της σε μια περίοδο που η τράπεζα ζητούσε την υποστήριξη της Κίνας για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.

Η κατάταξη της Κίνας στο Doing Business 2018 report, που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2017, αυξήθηκε επτά θέσεις στην 78η μετά τις αλλαγές μεθοδολογίας των δεδομένων, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Το εν λόγω report, Doing Business, κατατάσσει τις χώρες με βάση το ρυθμιστικό και νομικό τους περιβάλλον, το πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσουν εταιρείες, τη χρηματοδότηση, τις υποδομές και άλλες μετρήσεις επιχειρηματικού κλίματος.

Η έκθεση της WilmerHale επίσης έκανε λόγο για πιέσεις που σχετίζονται με τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για να προσδιοριστεί η κατάσταση για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Αζερμπαϊτζάν στο report Doing Business 2020 που δημοσιεύθηκε το 2019, αλλά δεν βρήκε στοιχεία ότι κάποιο μέλος του γραφείου της προέδρου ή του εκτελεστικού συμβουλίου είχε εμπλακεί σε αυτές τις αλλαγές.

Η Σαουδική Αραβία σκαρφάλωσε 30 θέσεις στην 62η, στο report Doing Business 2020.

"Προχωρώντας, θα εργαστούμε για μια νέα προσέγγιση για την αξιολόγηση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος”, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Το report ανέφερε πως η πίεση για ενίσχυση της κατάταξης της Κίνας ήρθε σε μια στιγμή που η διοίκηση της Τράπεζας βρισκόταν σε "ευαίσθητες διαπραγματεύσεις” για μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και είχε να αντιμετωπίσει την απογοήτευση της Κίνας για τη χαμηλότερη από ό,τι ανέμενε κατάταξη.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε στους ερευνητές της WilmerHale ότι "διακυβεύεται η πολυμέρεια” καθώς και ότι η Τράπεζα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με "βαθιά προβλήματα” εάν η εκστρατεία έχανε τους στόχους της, σύμφωνα με το report.

Η Παγκόσμια Τράπεζα το 2018 ανακοίνωσε αύξηση κεφαλαίου 13 δισ. Δολαρίων που αύξηση τη συμμετοχή της Κίνας στο 6,01% από το 4,68%.

Η WilmerHale δήλωσε ότι η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ επισκέφτηκε το σπίτι ενός διευθυντή του "Doing Business” για να αποκτήσει ένα αντίγραφο της τελικής έκθεσης που αντικατόπτριζε τις αλλαγές που ανέβασαν την κατάταξη της Κίνας, και τον ευχαρίστησε για τη βοήθεια του "στην επίλυση του προβλήματος”.

Το report κάνει λόγο για "τοξική κουλτούρα” και "φόβο για αντίποινα” τα οποία περικλείουν την έκθεση Doing Business, και αναφέρει ότι μέλη αυτής της ομάδας "αισθανόταν πως δεν θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν μια εντολή του προέδρου ή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας χωρίς να κινδυνεύσει η θέση τους”.

Η ΜΚΟ Oxfam χαιρέτισε την απόφαση της Τράπεζας να διακόψει το report Doing Business, δηλώνοντας ότι εδώ και καιρό ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να μειώσουν τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τους εταιρικούς φόρους για να βελτιώσουν τη θέση τους στην κατάταξη.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Paul Romer, εξέφρασε για πρώτη φορά ανησυχίες για την ακεραιότητα του report Doing Business το 2018, δηλώνοντας ότι η κατάταξη της Χιλής μπορεί να ήταν προκατειλημμένη εναντίον του τότε προέδρου (σοσιαλιστή) Michelle Bachelet.

Ο Romer αποχώρησε από την Τράπεζα αμέσως μετά τις δηλώσεις του.

Με πληροφορίες από Reuters, Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΣ 12 Οκτ 2021 | 07:06

ΔΝΤ: Παραμένει στο "τιμόνι" η Γκεοργκίεβα παρά τις κατηγορίες

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιβάλλει με την "πλήρη εμπιστοσύνη του" τη Γενική Διευθύντρια του, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη διατηρεί στη θέση

11 Οκτ 2021 | 10:42

Νέα θεωρία για την προέλευση του κορονοϊού: Αναπτύχθηκε στο σώμα... κινέζου ανθρακωρύχου πριν δέκα χρόνια

Μια νέα θεωρία σχετικά με την προέλευση του κορονοϊού έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

ΥΠΕΣΤΗ ΖΗΜΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 08 Οκτ 2021 | 07:05

Θρίλερ στη Νότια Σινική Θάλασσα: Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο

Το USS Connecticut συγκρούστηκε συγκρούστηκε με άγνωστο αντικείμενο ενώ περιπολούσε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Νότια Σινική Θάλασσα.

07 Οκτ 2021 | 21:51
06 Οκτ 2021 | 07:03

ΕΕ: Οι 27 σε αναζήτηση επιρροής και θέσης απέναντι σε ΗΠΑ και Κίνα

Ποια είναι η θέση της Ευρώπης απέναντι στις δύο αντίπαλες υπερδυνάμεις, τις ΗΠΑ και την Κίνα;

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 05 Οκτ 2021 | 23:34

Λευκός Οίκος: Συνομιλίες υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο στη Ζυρίχη αυτή την εβδομάδα

Ο Τζέικ Σάλιβαν θα συναντήσει την Τετάρτη στη Ζυρίχη τον Γιάνγκ Τζιεσί για να συνεχίσουν τον διάλογο για σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ 03 Οκτ 2021 | 19:05

ΗΠΑ: Ανησυχία για την αυξανόμενη στρατιωτική κινητικότητα του Πεκίνου κοντά στην Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ανησυχούν από την αυξανόμενη στρατιωτική κινητικότητα της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν

ΤΗΣ ΒΙΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ CLOVER 30 Σεπ 2021 | 10:11

Νέο κινέζικο εμβόλιο: Αποτελεσματικότητα 100% κατά της βαριάς Covid και 79% κατά της μετάλλαξης Δέλτα

Το νέο υποψήφιο κινεζικό εμβόλιο Clover παρέχει προστασία 79% κατά της παραλλαγής Δέλτα στην πρώτη διεθνή δοκιμή του.

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ…. 29 Σεπ 2021 | 18:50

Απίστευτο: Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Μακρόν με sms για την ακύρωση των υποβρυχίων

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Μακρόν για την συμφωνία AUKUS αφού δεν μπόρεσε να τον βρει στο τηλέφωνο

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ Ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 21 Σεπ 2021 | 08:56

Ανάλυση Forbes: Γιατί η Evergrande δεν θα είναι μια νέα Lehman Brothers

Η Evergrande βαρύνεται με χρέος ύψους 300 δισ. δολαρίων, ωστόσο απέχει πολύ από το να μετατραπεί σε μία νέα Lehman Brothers, αναφέρει το Forbes σε ανάλυσή του.

ΥΠΟΧΩΡΟΥΣΕ ΚΑΤΑ 15% 20 Σεπ 2021 | 07:52

Κίνα: Κατακρημνίζεται η μετοχή της Evergrande εξαιτίας του κινδύνου χρεοκοπίας της

Η Evergrande έχει μπει σε φάση διαχείρισης κρίσης. Η μετοχή της Evergrande κατακρημνίζεται εξαιτίας του κινδύνου χρεοκοπίας της.

«ΧΑΣΑΜΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ» 16 Οκτ 2021 | 12:50

Θλίψη στη Βρετανία: Ο Τζόνσον επισκέφθηκε την εκκλησία που δολοφονήθηκε ο βουλευτής Ντέιβιντ Έιμες [Εικόνες]

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε την εκκλησία, στην οποία ο βουλευτής Ντέιβιντ Έιμες δολοφονήθηκε