Σάλος στη Βρετανία: Άκουσα τον Τζόνσον να λέει "αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες", επιβεβαιώνει ο Κάμινγκς

Ο πρώην σύμβουλος του Τζόνσον επιβεβαίωσε στην κατάθεσή του ότι άκουσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να λέει "αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες",

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, ο Ντόμινικ Κάμινγκς, επιβεβαίωσε την Τετάρτη στην κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της βρετανικής βουλής ότι άκουσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να λέει "αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες" όταν συζητούσε αν θα πρέπει να κηρύξει ένα τρίτο lockdown στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο Τζόνσον έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα ότι έκανε αυτή τη δήλωση, αλλά όταν ο Κάμινγκς ρωτήθηκε αν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει αυτά τα λόγια, απάντησε: "Ναι", επιβεβαιώνοντας την αρχική αποκάλυψη του BBC. "Το άκουσα αυτό στο γραφείο του πρωθυπουργού" είπε ο πρώην σύμβουλος στην επιτροπή της Βουλής.

Σάλος στη Βρετανία: Άκουσα τον Τζόνσον να λέει "αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες", επιβεβαιώνει ο Κάμινγκς

Νωρίτερα, οι συνεργάτες του υπουργού Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ απέρριψαν τη δριμύτατη κριτική που του άσκησε ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τον εμβολιασμό και θα στηρίξει το εθνικό σύστημα υγείας.

Καταθέτοντας στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Κάμινγκς εκτίμησε ότι ο Χάνκοκ θα έπρεπε να απολυθεί επειδή έλεγε ψέματα στο υπουργικό συμβούλιο για την Covid-19. Υποστήριξε ότι μεταξύ άλλων είπε ότι όλοι οι ασθενείς λάμβαναν τη θεραπεία που χρειάζονταν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

"Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Κάμινγκς για τον υπουργό Υγείας" ανέφερε η ομάδα του Χάνκοκ, σύμφωνα με το BBC. "Ο υπουργός Υγείας θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον πρωθυπουργό για τους εμβολιασμούς, για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι τους οποίους θέτουν οι παραλλαγές (του νέου κορονοϊού) και για τη στήριξη του NHS", πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Δεν πίστευε στον κορονοϊό, τον έλεγε παραμύθι Kung flu"

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, ζήτησε συγγνώμη ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου για τα λάθη που διέπραξε η βρετανική κυβέρνηση στα πρώτα στάδια της πανδημίας του κορονοϊού, λέγοντας ότι υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των Βρετανών.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος προειδοποίησε ότι έχει στοιχεία και κείμενα μηνυμάτων στο WhatsApp για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του, δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θεωρούσε ότι η νόσος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο.

Την χαρακτήριζε "τρομακτικό παραμύθι σαν την γρίπη των πτηνών" έναν μήνα πριν από την επιβολή του πρώτου lockdown στην Βρετανία και προσφέρθηκε να μολυνθεί από τον ιό σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει τίποτε για να φοβάται κανείς, την ώρα που οι υπουργοί του βρίσκονταν σε διακοπές για σκι και η κυβέρνηση αποτύγχανε παταγωδώς στα πρώτα στάδια της επιδημίας της Covid-19, την οποία ο Μπόρις Τζόνσον αποκαλούσε "kung flu".

"Η αλήθεια είναι ότι κορυφαίοι υπουργοί, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κορυφαίοι σύμβουλοι όπως εγώ, δεν στάθηκαν αντάξιοι των απαιτήσεων που το κοινό δικαιούται να έχει από την κυβέρνησή του σε μία κρίση σαν αυτή", είπε κατά την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, μιλώντας για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και για τα διδάγματα που πρέπει να αντληθούν από τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τζόνσον.

"Την ώρα που οι άνθρωποι μας χρειάζονταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε", είπε.

Ο πρώην σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ αποκάλυψε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Μπόρις Τζόνσον συμμετείχαν στις συνεδριάσεις της επιτροπής Cobra στα πρώτα στάδια της επιδημίας, λέγοντας ότι οι συναντήσεις συχνά δεν ήταν κάτι παραπάνω από παρουσιάσεις PowerPoint και ότι υπήρχαν πολλές διαρροές.

"Θα ήθελα να πω σε όλες τις οικογένειες όσων πέθαναν αναίτια πόσο λυπάμαι για τα λάθη που έγιναν και για τα δικά μου λάθη", είπε.

Εξι μήνες μετά την αποχώρησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ εξαιτίας ερίδων μεταξύ φατριών, ο αρχιτέκτονας της νικηφόρας εκστρατείας του 2016 για το Brexit και της συντριπτικής εκλογικής νίκης του Μπόρις Τζόνσον το 2019 εμφανίζεται πλέον ανηλεής απέναντι στον βρετανό πρωθυπουργό.

Μπορις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός είναι παλαβό...

Το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός είναι παλαβό. Το ίδιο παλαβό είναι το ότι και ο ίδιος είχε κορυφαίο ρόλο ως σύμβουλος της κυβέρνησης, είπε ο Ντόμινικ Κάμινγκς.

Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που θα προσέφεραν καλύτερες ηγετικές ικανότητες από τους δύο άνδρες που ήταν υποψήφιοι στις εκλογές του 2019 - τον Τζόνσον και τον Τζέρεμι Κόρμπιν, πρόσθεσε. "Είναι τελείως παλαβό ότι κάποιος σαν εμένα ήταν εκεί, όπως παλαβό είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι εκεί".

Μπόρις Τζόνσον

Χωρίς σχέδιο

Κατά την κατάθεσή του, που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ώρες, αναφέρεται σε όλα τα θέματα της διαχείρισης της κρίσης: την δειλία του πρωθυπουργού στην λήψη κρίσιμων αποφάσεων, τα διαδοχικά lockdown, την πολιτική των συνόρων, την μυστικοπάθεια των θεσμών, την αποτυχία εκπομπής ξεκάθαρων μηνυμάτων από την κυβέρνηση προς τους Βρετανούς...

Στις 14 Μαρτίου 2020 είπαμε στον Μπόρις Τζόνσον ότι πρέπει να κηρύξει lockdown, αλλά η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο για την επιβολή lockdown, δεν υπήρχε σχέδιο, είπε ο Ντόμινικ Κάμινγκς.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, ο Ματ Χάνκοκ, θα έπρεπε να έχει απολυθεί διότι έλεγε ψέματα στις κυβερνητικές συνεδριάσεις για την Covid-19, είπε.

"Πιστεύω ότι ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ έπρεπε να έχει απολυθεί για τουλάχιστον 15, 20 λόγους, στους οποίους περιλαμβάνεται ότι έλεγε ψέματα πολλές φορές από συνεδρίαση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και δημόσια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συλλογική ανοσία και πτώματα σε σωρούς

Με κείμενά του σε blog και έναν ποταμό από tweet, ο Ντόμινικ Κάμινγκς είχε δώσει μία πρόγευση της επίθεσης που προετοίμαζε.

Ο Κάμινγκς θεωρεί ότι η Βρετανία θα είχε αποφύγει τα διαδοχικά lockdown, εάν υπήρχαν οι σωστές προετοιμασίες και ικανοί αξιωματούχοι. Και για να στηρίξει τις θέσεις του έχει υποσχεθεί να παρουσιάσει "κρίσιμης σημασίας ιστορικό ντοκουμέντο".

"Το σχέδιο για την Covid υποτίθεται ότι θα ήταν "πρώτης τάξεως", αλλά τελικά ήταν εν μέρει σε καταστροφή και εν μέρει ανύπαρκτο", έχει δηλώσει ο Κάμινγκς.

"Αν είχαμε τις σωστές προετοιμασίες - ικανούς ανθρώπους στις θέσεις ευθύνης - πιθανότατα θα είχαμε αποφύγει το lockdown1 και σίγουρα τα lockdown 2&3".

Οι βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν εγκαίρως τα διδάγματα από την Ασία, αντιστάθηκαν στις νέες ιδέες νέων επιστημόνων, υπήρξαν υπερβολικά μυστικοπαθείς, υπερβολικά γραφειοκράτες και δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο εκ μέρους των ενδοτικών εγχώριων μέσων ενημέρωσης".

Στην αρχή της επιδημίας, η βρετανική κυβέρνηση είχε ως στόχο την "συλλογική ανοσία". Η θέση αυτή εγκαταλείφθηκε στις αρχές του Μαρτίου 2020, όταν η Ντάουνινγκ Στριτ έλαβε την προειδοποίηση ότι θα οδηγούσε σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, σε καταστροφή. Οι διαψεύσεις του Ματ Χάνκοκ για το θέμα είναι "μαλ...κίες", έχει δηλώσει ο Ντόμινικ Κάμινγκς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 15 Οκτ 2021 | 17:41

Κορονοϊός: 496 νέα κρούσματα στην Αττική και 423 στη Θεσσαλονίκη - "Εκτινάχθηκαν" Λάρισα και Ημαθία

Επιμένει ο κορονοϊός στη Βόρεια Ελλάδα - Αυξητικές τάσεις στην Αττική - Τριψήφια νούμερα σε Λάρισα και Ημαθία

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 15 Οκτ 2021 | 17:36

Κορονοϊός: Εφθασαν τους 368 οι διασωληνωμένοι - 2.665 νέα κρούσματα και 27 θάνατοι

Σήμερα Παρασκευή, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.665 νέα κρούσματα - Οι νεκροί αυξήθηκαν σε 15.317, με 27 νέους το τελευταίο 24ωρο

ΣΤΟ ΕΣΣΕΞ 15 Οκτ 2021 | 16:02

Σοκ στη Βρετανία: Πέθανε ο βουλευτής των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Έιμες - Τον μαχαίρωσαν [Βίντεο]

Νεκρός ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος David Amess που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι μέσα σε εκκλησία - Συνελήφθη ο δράστης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Οκτ 2021 | 15:24

ΑΧΕΠΑ - Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Σε αναμονή για μία κλίνη ΜΕΘ 6 διασωληνωμένοι

Έξι ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες covid, περιμένοντας να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΔΟΣΗ 15 Οκτ 2021 | 12:39

Θεμιστοκλέους: Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν έχει χτιστεί τείχος ανοσίας

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους σημειώνει πως αν και η πανδημία δείχνει να ελέγχεται ουδείς μπορεί να πει εάν έχεο χτισθεί τείχος ανοσίας.

ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 15 Οκτ 2021 | 12:07

Καταγγελία Γιαννάκου (ΠΟΕΔΗΝ): Εξι διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ στη Θεσσαλονικη

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, 6 ασθενείς βρίσκονται διασωληνομένοι εκτός ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Θεσσαονίκης.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 15 Οκτ 2021 | 10:28

Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να έχουν υψηλό φορτίο μεταδοτικού κορονοϊού

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι εξίσου ικανοί με τους ενήλικες να μεταφέρουν υψηλά φορτία μεταδοτικού κορονοϊού στο σώμα τους.

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΚΠΑ 15 Οκτ 2021 | 09:39

Δημόπουλος: Ο ΕΟΔΥ πρέπει να λέει πόσοι εμβολιασμένοι και πόσοι ανεμβολίαστοι είναι στις ΜΕΘ και πεθαίνουν

"Καμπανάκι" για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην χώρα έκρουσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 15 Οκτ 2021 | 09:13

Κορονοϊός: Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου σε ΜΕΘ για τους πολύ παχύσαρκους ασθενείς

Διπλάσιος ο κίνδυνος μακρόχρονης παραμονής ή θανάτου σε ΜΕΘ για τους πολύ παχύσαρκους ασθενείς με Covid-19, σύμφωνα με σουηδική μελέτη

ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ "ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΦΑΝΩ" ΣΕ ΔΥΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 14 Οκτ 2021 | 23:41

Πρόβλεψη: Ο κορονοϊός δεν θα φύγει τα επόμενα χρόνια - Επιστροφή στην κανονικότητα μετά την άνοιξη του 2022

Ένας εκ των δημιουργών του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο Ουγκούρ Σαχίν, εκτίμησε ότι με τη βοήθεια του εμβολίου θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, μετά την άνοιξη του 2022

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 14 Οκτ 2021 | 19:16

Κορονοϊός: 481 νέα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα - Ξεπέρασαν τα 10.000

Κυριάρχη η μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα - Αναλυτικά η γονιδιωματική ανάλυση των κρουσμάτων κορονοϊού την περίοδο 14 Σεπτεμβρίου 2021 έως 4 Οκτωβρίου 2021.

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 14 Οκτ 2021 | 17:46

Κορονοϊός: 548 νέα κρούσματα στην Αττική - 404 στη Θεσσαλονίκη, πάνω από τα 200 η Λάρισα

Στο "κόκκινο" παραμένουν Θεσσαλονίκη και Λάρισα όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 14 Οκτ 2021 | 17:34

Κορονοϊός: Ασχημα νέα με 46 νεκρούς σήμερα - Στα 2.601 τα νέα κρούσματα, 347 οι διασωληνωμένοι

Συνολικά 15.289 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα - Αυξημένα τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι