Follow us

Σαμποτάζ στον Nord Stream: Ειδική επιχείρηση με υποβρύχιο drone ή δύτες; - "Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά γίνεται"

Η υπόθεση του σαμποτάζ προκρίνεται για να εξηγηθούν οι θεαματικές διαρροές από τους αγωγούς αερίου Nord Stream

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Η υπόθεση του σαμποτάζ προκρίνεται για να εξηγηθούν οι θεαματικές διαρροές από τους αγωγούς αερίου Nord Stream, ενέργεια που θα αποτελούσε αναμφίβολα μια επιχείρηση περίπλοκη, αλλά διόλου πέραν της εμβέλειας ενός ικανού στρατού. Και τέτοιοι στρατοί είναι πολλοί στην περιοχή.

Το σενάριο των τυχαίων ταυτόχρονων βλαβών φαίνεται σήμερα να παραμερίζεται. Όμως η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε παραμένει άγνωστη, όπως και ο υποτιθέμενος δράστης.

Μια ζώνη που επιτηρείται

Οι τρεις διαρροές, που έχουν εντοπισθεί από τη Δευτέρα, βρίσκονται στη Βαλτική θάλασσα, στα ανοικτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας, ανάμεσα στη νότια Σουηδία και την Πολωνία. Μια ζώνη η οποία βρίσκεται εδώ και δεκαετίες υπό επιτήρηση.

"Στο παρελθόν, η ΕΣΣΔ στάθμευε υποβρύχια κατασκόπους με ειδικές δυνατότητες στα θαλάσσια βάθη", υπενθυμίζει στο Twitter ο ανεξάρτητος στρατιωτικός αναλυτής Χ. Ι. Σάτον.

Έκτοτε οι χώρες της Βαλτικής πέρασαν στην πλευρά του ΝΑΤΟ. Όμως οι διαρροές σημειώθηκαν στα διεθνή ύδατα, όπου όλοι μπορούν να κυκλοφορούν.

"Σήμερα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο υποβρυχίων κατασκόπων στον κόσμο. Έχουν τη βάση τους στην Αρκτική. Θα ήταν ικανά να προκαλέσουν ζημιά σε έναν αγωγό στη Βαλτική", διαβεβαιώνει ο Χ. Ι. Σάτον.

Ο ίδιος όμως θεωρεί το σενάριο αυτό "απίθανο".

Σαμποτάζ στον Nord Stream: Ειδική επιχείρηση με υποβρύχιο drone ή δύτες; - "Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά γίνεται"

Ένα περίπλοκο σαμποτάζ

Η επιχείρηση απαιτεί επέμβαση σε βάθος 70 μέτρων. "Είναι κάτι μεγάλο. Η πρόκληση ζημιών σε δύο αγωγούς αερίου στο βυθό της θάλασσας είναι ένα σημαντικό γεγονός, συνεπώς είναι πιθανό ο δράστης να είναι ένα κράτος", σημειώνει ο Λάιον Χιρθ, καθηγητής στο Hertie School του Βερολίνου, βάζοντας έμμεσα στην άκρη το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής ή εγκληματικής ενέργειας.

Όμως ένας ικανός στρατός ξέρει να το κάνει. Η ζώνη είναι "τέλεια προσαρμοσμένη για υποβρύχια τσέπης", εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος γάλλος στρατιωτικός αξιωματούχος προσθέτοντας πως υπάρχει είτε η επιλογή της αποστολής στρατιωτικών δυτών για να τοποθετήσουν εκρηκτικά είτε αυτή της κινητής νάρκης ή του υποβρύχιου drone.

"Το drone φεύγει από ένα υποβρύχιο, το οποίο μπορεί να παραμείνει σε απόσταση ναυτικών μιλίων από το σημείο που είναι στόχος. Αφήνει το drone-νάρκη που μεταφέρει, το οποίο πλέει με ταχύτητα περίπου δέκα κόμβων, κοντά στο βυθό", εξηγεί. "Ο στόχος είναι σταθερός, οπότε το πράγμα δεν είναι πολύ περίπλοκο".

Αντιθέτως η επιλογή της τορπίλης, η οποία είναι περισσότερο χρήσιμη μάλλον σε κινητό στόχο, είναι σύμφωνα με τον ίδιο λιγότερο πιθανή.

Η έκρηξη "αντιστοιχούσε σε εκατοντάδες κιλά TNT", διευκρινίζει. Το νορβηγικό ινστιτούτο σεισμολογίας NORSAR, ειδικευμένο στον εντοποισμό σεισμών και πυρηνικών εκρήξεων, υπολογίζει τη δεύτερη έκρηξη στα 700 κιλά.

εκρηξη nord stream

Επιχείρηση χωρίς ανάληψη ευθύνης

Οι κυβερνήσεις δείχνουν τη Μόσχα, η οποία από την πλευρά της δεν αποκλείει "καμιά υπόθεση" και θυμίζει πως το αέριο που διαρρέει από τους αγωγούς της ανήκει.

"Η θάλασσα της Βαλτικής είναι περιορισμένη και όχι πολύ βαθιά και σχεδόν κάθε κίνηση παρακολουθείται από τα παράκτια κράτη και τα πολεμικά πλοία τους", λέει ο Γιούλιαν Πάβλακ του πανεπιστημίου Χέλμουτ Σμιτ του Αμβούργου. "Πολεμικά πλοία και υποβρύχια είναι ικανά να αναπτύξουν εκεί στα κρυφά δύτες" καθώς και τηλεκατευθυνόμενα υποθαλάσσια οχήματα.

Όμως τίποτε δεν είναι αδύνατο για ένα στρατό εκπαιδευμένο στην τέχνη των μυστικών επιχειρήσεων.

"Αυτό αποκαλείται ειδική ναυτική επιχείρηση. Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά γίνεται", συνοψίζει η γαλλική στρατιωτική πηγή. "Αυτό που έγινε μοιάζει με κάτι καλά συντονισμένο και καλά προετοιμασμένο".

Θα χρειαστεί ίσως χρόνος για να προβάλει με αξιόπιστο τρόπο η αλήθεια. Ορισμένοι αναλυτές παρατηρούν σχετικά μ' αυτό ότι η σύγχυση ωφελεί πολλούς από τους παράγοντες στην περιοχή.

Διαβάστε Επίσης

"Ποιος έχει την πατρότητα της επιχείρησης;"

"Μένει να μάθουμε ποιος έχει την πατρότητα της επιχείρησης", προσθέτει αυτή η στρατιωτική πηγή. "Άλλες χώρες έχουν συμφέρον ο 'σωλήνας' να μην μπορέσει να λειτουργήσει ποτέ".

Εκ των πραγμάτων, οι αντίπαλοι του Nord Stream 2 είναι πολυάριθμοι εδώ και χρόνια, με πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 7 Φεβρουαρίου, λίγο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο αμερικανός πρέοδρος Τζο Μπάιντεν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο "να του βάλει τέλος".

Ερωτηθείς για τη μέθοδο που θα χρησιμοποιούσε για μια υποδομή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των γερμανών συμμάχων του, είχε απαντήσει: "σας το υπόσχομαι, θα είμαστε ικανοί να το κάνουμε". Εδώ και 24 ώρες, το σχετικό βίντεο κυκλοφορεί ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χθες, Τρίτη, εξάλλου, η Πολωνία, η Νορβηγία και η Δανία εγκαινίασαν ένα στρατηγικής σημασίας αγωγό αερίου ο οποίος θα επιτρέψει στους Πολωνούς και τους Ευρωπαίους να εξαρτώνται λιγότερο από τις παραδόσεις της Μόσχας. "Η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στον τομέα του αερίου τελειώνει", δήλωσε κατά τα εγκαίνια του αγωγού ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.

Σ' αυτό το στάδιο, δύο πράγματα είναι βέβαια: κατ' αρχάς, το γεγονός συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. "Η ναυτική διοίκηση του ΝΑΤΟ και τα συμμαχικά πολεμικά πλοία προετοιμάζονται για υβριδικές δράσεις, που περιλαμβάνουν σαμποτάζ κρίσιμης σημασίας υποδομών, στο περιθώριο του κύριου στόχου της συλλογικής άμυνας", διαβεβαιώνει ο Γιούλιαν Πάβλακ.

ΝΑΤΟ

Στη συνέχεια, αυτό δημιουργεί επιπλέον αστάθεια στην ευρωπαϊκή οικονομία. "Είναι μια βίαιη υπενθύμιση του ευάλωτου χαρακτήρα της ενεργειακής υποδομής μας", εκτιμά ο Λάιον Χιρθ.

Ο ίδιος προκρίνει το ενδεχόμενο δράστης να είναι η Ρωσία. "Αν είναι αλήθεια, είναι αρκετά ανησυχητικό. Αυτό σημαίνει πως η Ρωσία (...) στέλνει το πιο ξεκάθαρο σήμα που μπορεί, πως δεν θα παραδίδει πλέον αέριο στο εγγύς μέλλον".

Όποιοι κι αν είναι, αυτοί που επιτέθηκαν στον Nord Stream κάνουν επίσης κατανοητό ότι θα μπορούσαν να πλήξουν και άλλες ενεργειακές υποδομές οι οποίες εξυπηρετούν μια Ευρώπη που διψά για αέριο και πετρέλαιο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΞΙΤΗΡΙΟ 21 Νοε 2022 | 15:43

Θεσσαλονίκη: Αποζημίωση από την Τουρκία θα διεκδικήσει η οικογένεια της 39χρονης που τραυματίστηκε στην Πόλη

"Η περίθαλψή της έγινε στην Ελλάδα, που ουσιαστικά για μας αυτό ηταν το πρώτο ζητούμενο. Θα στραφούμε εναντίον του τουρκικού κράτους για αποζημίωση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λύτρας.

ΤΥΛΙΧΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΑΠΟΘΗΚΗ 20 Νοε 2022 | 16:46

Ρωσία: Ισχυρή έκρηξη στη Μόσχα - Πυρκαγιά σε αποθήκη, εγκλωβίστηκαν δύο άνθρωποι [εικόνες, βίντεο]

Επτά άτομα απομακρύνθηκαν από το σημείο, ωστόσο δύο άτομα είναι εγκλωβισμένα.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΟΥΗΔΟ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 18 Νοε 2022 | 10:54

NordStream: Επιβεβαιώθηκε το σαμποτάζ - Βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών στους κατεστραμμένους αγωγούς

"Η ανάλυση που έχει πλέον διεξαχθεί δείχνει ίχνη εκρηκτικών υλών σε αρκετά από τα κομμάτια που ανακτήθηκαν", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σουηδική Εισαγγελία.

ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΕΝΟΙΚΩΝ 16 Νοε 2022 | 20:27

ΗΠΑ: Έκρηξη σε συγκρότημα κατοικιών στο Μέριλαντ - Τουλάχιστον 12 τραυματίες, μεταξύ τους και παιδιά

Μεταξύ των δώδεκα τραυματιών υπάρχουν τέσσερα παιδιά - Δύο τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ 16 Νοε 2022 | 12:16

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Η δράστις της επίθεσης έκανε δυο κλήσεις σε στέλεχος των Γκρίζων Λύκων

Νέες πληροφορίες από την Τουρκία αποκαλύπτουν ύποπτες συνομιλίες της Αχλάμ Αλμπασίρ με στέλεχος των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτσελί.

ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 16 Νοε 2022 | 11:47

Θεσσαλονίκη: Χειρουργήθηκε η 39χρονη που τραυματίστηκε στην Κωνσταντινούπολη - Τηλεφώνημα Μητσοτάκη [εικόνες - βίντεο]

Σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση θραύσματος και την αποκατάσταση κατάγματος υποβλήθηκε η Ελληνίδα που τραυματίστηκε στην έκρηξη.

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ” 15 Νοε 2022 | 17:38

Ο Πλεύρης για τις αξιώσεις των Τούρκων να πληρώσει η 39χρονη τα νοσήλια: Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε για τις ενέργειες που έγιναν, ώστε να μεταφερθεί η 39χρονη από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα. Γιατί επιλέχθηκε η λύση του ασθενοφόρου.

"ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΕΙΜΑΙ ΑΡΤΙΜΕΛΗΣ" 15 Νοε 2022 | 15:59

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Οι συγκλονιστικές δηλώσεις της Ελληνίδας που τραυματίστηκε [Βίντεο]

Στη Θεσσαλονίκη αργά το απογευμα της Δευτέρας αναμένεται να επιστρέψει η Ελληνίδα που τραυματίστηκε στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ 15 Νοε 2022 | 11:23

Εκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Οι Τούρκοι θέλουν να χρεώσουν και τη νοσηλεία στην 39χρονη Ελληνίδα που τραυματίστηκε

Σοκαρισμένη παραμένει η 39χρονη Ελληνίδα, η οποία τραυματίστηκε κατά την έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη - Επιστρέφει στην Ελλάδα - Τι λέει ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας.

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 14 Νοε 2022 | 22:57

Κωνσταντινούπολη: "Φοβήθηκα πολύ, έτρεχε τόσο αίμα" - Η Ελληνίδα τραυματίας περιγράφει τις στιγμές της έκρηξης [Βίντεο]

"Ένιωσα σοκ, φόβο, τρόμο - Έκλαιγε ο κόσμος, πανικός, φωνές, μωράκια, γονείς" - Η 39χρονο νιώθει τυχερή, όπως λέει, γιατί αν ήταν 20 μέτρα πιο μπροστά, τότε ίσως και να μη ζούσε

ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ 14 Νοε 2022 | 20:35

Αυτή είναι η Ελληνίδα που τραυματίστηκε στην Κωνσταντινούπολη - Επιστρέφει στην Ελλάδα

Η νεαρή τουρίστρια έχει διαφύγει τον κίνδυνο και σε συνεννόηση με το Προξενείο θα μεταφερθεί στην Ελλάδα

ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ 14 Νοε 2022 | 19:37

Κωνσταντινούπολη: Ψάχνουν στη Βουλγαρία τον "συγκάτοικο" της βομβίστριας - Παρίσταναν τους παντρεμένους

Οι τουρκικές αρχές απέστειλαν φωτογραφίες και στοιχεία του ύποπτου "συγκάτοικου" προκειμένου να ενημερωθούν οι όμορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ 14 Νοε 2022 | 19:08

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Μεταφέρεται στην Ελλάδα η τραυματίας - Παρέμβαση Πλεύρη

Η Ελληνίδα τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσμα γυαλιού και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.