Σαν σήμερα, 21 Ιανουαρίου: Ο Λουδοβίκος στη γκιλοτίνα!

Ο δήμιος Σανσόν παρουσιάζει στο κοινό το κεφάλι του Λουδοβίκου του 16ου. Ο Μαντάμ Τισό ξεκινά τη λαμπρή καριέρα της στα κέρινα ομοιώματα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σαν σήμερα, 21 Ιανουαρίου: Ο Λουδοβίκος στη γκιλοτίνα!

Ανάμεσα στα σύμβολα που χαρακτηρίζουν την Γαλλική Επανάσταση και τη Δημοκρατία στέκει και η γκιλοτίνα. Ένας γρήγορος και κυρίως θεαματικός τρόπος θανάτωσης. Αποτρόπαιη μηχανή θανάτου, υπήρξε το πιο δημοφιλές μέσο εκτέλεσης παντός εχθρού. Η εφεύρεση που στη σκέψη της τρόμαζαν όλοι ήταν σαφώς πιο πολιτισμένη από το παλούκωμα και τη δημόσια πυρά.

Ο Δρ Ζοζέφ Ινιάς Γκιγιοτέν ήταν ο Γάλλος γιατρός και που πρότεινε στις 10 Οκτωβρίου 1789 τη χρήση μιας συσκευής για την εκτέλεση θανατικών ποινών στη Γαλλία, ως λιγότερο επώδυνη μέθοδο εκτέλεσης. Ενώ ο ίδιος δεν εφηύρε τη γκιλοτίνα, και στην πραγματικότητα αντιτίθετο στην θανατική ποινή, το όνομά του έγινε ομώνυμο γι 'αυτό. Ο πραγματικός της εφευρέτης ήταν Antoine Louis.

Εκείνη την εποχή, ο αποκεφαλισμός στη Γαλλία συνήθως γινόταν με τσεκούρι ή ξίφος, τα οποία δεν προκαλούν πάντα άμεσο θάνατο. Επιπλέον, ο αποκεφαλισμός ήταν αποκλειστικά για τους άρχοντες ενώ οι κοινοί θνητοί αποκεφαλίζονταν.

Σαν σήμερα, 21 Ιανουαρίου: Ο Λουδοβίκος στη γκιλοτίνα!
Ροβεσπιέρος στη γκιλοτίνα

Με τη βοήθεια της φονικής μηχανής η Γαλλία απαλλάχθηκε από τη βασιλεία. Απαλλάχθηκε και από τον Ροβεσπιέρο και τη διαβόητη βασιλεία του τρόμου που είχε εγκαθιδρύσει. Μεθυσμένος από την εξουσία, όλο και περισσότερο έμοιαζε με τον βασιλιά που είχε εκτελέσει. Ο εκπρόσωπος του λαού συνειδητοποίησε πολύ γρήγορα ότι μπορούσε να αφανίσει οποιονδήποτε αντίπαλό του, πράγμα που τον έφερε στα όρια της κατάχρησης εξουσίας και της διαφθοράς. Ο Ροβεσπιέρος και οι ακόλουθοί του συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Στον ίδιο ωστόσο δεν άρεσε καθόλου το ενδεχόμενο να περάσει από τη λαιμητόμο, γι 'αυτό και προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Οδηγήθηκε στην γκιλοτίνα μετά από μια εβδομάδα με επιδέσμους στο πρόσωπο.Η εκτέλεσή του ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς με πρωτοφανές πλήθος να συγκεντρώνεται στο προαύλιο του Δικαστικού Μεγάρου.

O Γκιλοτέν
O Γκιλοτέν

Το μεγαλύτερο θέαμα ήταν πάντα η μεταφορά των θυμάτων με ένα ξύλινο κάρο. Επρόκειτο για το διαβόητο «tumbrel», το οποίο χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά της κοπριάς και για ένα μόνο ζώο. Στα χρόνια της Επανάστασης ωστόσο τα tumbrel άλλαξαν χρήση και πλέον χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά στις καθημερινές εκτελέσεις. Συνήθιζαν να τα βάφουν και κόκκινα όταν είχαν να μεταφέρουν προβεβλημένες προσωπικότητες, ευγενείς και μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Μαρία Αντουανέτα στη Γκιλοτίνα
Μαρία Αντουανέτα στη Γκιλοτίνα

Η Μαρία Αντουανέτα και η περιβόητη διαδρομή της από το παλάτι προς την γκιλοτίνα είναι η πιο μυθική αναφορά στον τρόπο εκτελέσεων. Οδηγήθηκε μέσα στο πλήθος που αλάλαζε, μετά από μια δίκη παρωδία, με κοντά κομμένα μαλλιά για να μπορέσει το λεπίδι να κάνει τη δουλειά του πιο άνετα και τα χέρια δεμένα. Η περίφημη βασίλισσα για τη φράση της σχετικά με το παντεσπάνι του λαού, είχε το προνόμιο να απολαύσει μια μεγάλη βόλτα για να την δουν όλοι οι κάτοικοι του Παρισιού. Το κούρεμα της δυσκόλεψε πολύ τον δήμιο να σηκώσει το κεφάλι της ψηλά για να το επιδείξει στους παριστάμενους.

Λίγους μήνες αργότερα σαν σήμερα 21 Ιανουαρίου, ο σύζυγός της και βασιλιάς της Γαλλίας εγκαινίασε την γκιλοτίνα στον βασιλικό του λαιμό. Ο λαός κραύγαζε «Ζήτω η Επανάσταση» έσπευδε να βουτήξει τα μαντίλια του στο βασιλικό αίμα. Η γκιλοτίνα χρησιμοποιήθηκε ευρέως σε πολλές γαλλικές πόλεις που εξόντωναν με αυτό τον τρόπο τους εχθρούς της επανάστασης.

Σαν σήμερα, 21 Ιανουαρίου: Ο Λουδοβίκος στη γκιλοτίνα! - εικόνα 4

Ο πρώτος άνθρωπος που εγκαινίασε την εφεύρεση ήταν ο ληστής Nicolas-Jacques Pelletier: Στις 25 Απριλίου 1792, τα πλήθη συγκεντρώθηκαν για να δουν μια διαφορετική εκτέλεση, η οποία δεν τους ικανοποίησε γιατί κράτησε πολύ λίγο. Η αγχόνη τους ικανοποιούσε περισσότερο. Υπάρχει και μια άλλη παράλληλη ιστορία με αυτή της γκιλοτίνας.

Μαντάμ Τισό
Μαντάμ Τισό

Η περίφημη από το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Μαντάμ Τισό, είχε γίνει διάσημη με το να φτιάχνει κέρινα ομοιώματα στην περίοδο της «Βασιλείας του τρόμου», συνήθιζε να φιλοτεχνεί τις διαβόητες «μάσκες θανάτου» της από διάσημα κεφάλια που έβρισκε φρεσκοκομμένα στα καλάθια των λαιμητόμων. Ανάμεσα στις διάσημες νεκρικές μάσκες ήταν της Μαρίας Αντουανέτας, του Λουδοβίκου, του Μαρά. Η Τισό κάλυπτε προσεκτικά με καυτό κερί το κομμένο κεφάλι και κατόπιν πουλούσε το έργο της. Ή το έκανε "βόλτα" στους δρόμους του Παρισιού. Την περίφημη και μακάβρια συλλογή της έβγαλε στην Βρετανία και περιόδευσε με αυτήν επί 30 χρόνια επιδεικνύοντάς τη, πριν καταλήξει τελικά στο ομώνυμο λονδρέζικο μουσείο της.

Η γκιλοτίνα είχε και χαϊδευτικό από τον εφευρέτη της ο οποίος την αποκαλούσε «Louisette» ή «Louison».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ" 07 Δεκ 2021 | 11:23

Γερμανία: Την Τετάρτη εκλέγεται καγκελάριος ο Σολτς - Επεσαν οι υπογραφές της τρικομματικής συμφωνίας

Το SPD, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) επέλεξαν το Κέντρο "Futurium", ως χώρο φιλοξενίας της τελετής. Την Τετάρτη εκλέγεται ο Σολτς.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΜΕΤ ΤΙΛ 07 Δεκ 2021 | 10:09

Τέλος στην εμβληματική έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον φόνο του μαύρου εφήβου το 1950 στον Μισισιπή

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε είχε ανοίξει ξανά την έρευνα για τη δολοφονία του μαύρου εφήβου μετά την κυκλοφορία βιβλίου.

ΑΠΟ ΤΑ 211 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΑ 130 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΤΟ 2022 07 Δεκ 2021 | 09:19

Χάος στην Τουρκία: Μαχαίρι στον προϋπολογισμό μετά από την κατάρρευση της λίρας - Στο Κατάρ κυνηγά επενδύσεις ο Ερντογάν

Στο Κατάρ για επενδύσεις πήγε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη κατάρρευση της τουρκικής λίρας, για να φέρει "ζεστό χρήμα" στη χώρα.

"ΣΚΙΑ" ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ 07 Δεκ 2021 | 08:36

Μετά τη Μέρκελ, φεύγει και ο Ζάιμπερτ: Τέλος εποχής και για τον μακροβιότερο κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ είναι ο μακροβιότερος κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Γερμανία, αν όχι σε όλο τον δυτικό κόσμο. Πάνω από 11 χρόνια στη θέση του.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ 07 Δεκ 2021 | 08:08

Γαλλία: Έκτροπα σε προεκλογική συγκέντρωση του ακροδεξιού Ζεμούρ

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν στο Παρίσι κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψήφιου για την προεδρία της χώρας Ερίκ Ζεμούρ.

ΜΕΛΕΤΗ 07 Δεκ 2021 | 07:06

ΠΟΥ: "Στοπ" στην θεραπεία κατά του κορονοϊού με πλάσμα αίματος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μη χρησιμοποιείται πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες για τη θεραπεία ασθενών με την COVID-19

25 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΜΙΚΡΟΝ 06 Δεκ 2021 | 21:54

Κορονοϊός-Νέα μέτρα στη Γαλλία: Κλείνουν νυχτερινά κέντρα για 4 εβδομάδες, τι προβλέπεται για σχολεία και τηλεργασία

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε νέα μέτρα για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΜΕΣΩ ΒΙΝΤΕΟΚΛΗΣΗΣ 06 Δεκ 2021 | 20:26

Προειδοποίηση Μπάιντεν σε Πούτιν για οικονομικές κυρώσεις - Αν αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας

Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν θα μιλήσουν αύριο μέσω βιντεοκλήσης, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν τη Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΛΑΓΑΣ 06 Δεκ 2021 | 20:13

Ισπανία: 68 γιατροί και νοσηλευτές πήγαν σε χριστουγεννιάτικο πάρτι και έφυγαν με κορονοϊό - Ολοι εργάζονται σε ΜΕΘ

Εξήντα οκτώ γιατροί και νοσηλευτές σε ΜΕΘ βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό αφού παρέστησαν σε χριστουγεννιάτικο πάρτι

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΜΠΙΛ ΝΤΕ ΜΠΛΑΖΙΟ 06 Δεκ 2021 | 18:04

Νέα Υόρκη: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα από 27 Δεκεμβρίου

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού

Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑΣ ΚΟΣΜΙΚΗΣ 06 Δεκ 2021 | 15:26

Υπόθεση Επστάιν: "Στριμωγμένη" η Γκίλεν Μάξγουελ που στρατολογούσε ανήλικες - Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τα "μασάζ"

Η 59χρονη Μάξγουελ κατηγορείται ότι στρατολόγησε και προσέγγισε τέσσερα ανήλικα κορίτσια προκειμένου να τα εκμεταλλευθεί σεξουαλικά ο Επστάιν

Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 06 Δεκ 2021 | 15:21

Κύπρος: "Τις σκότωσα γιατί κορόιδευαν την καταγωγή μου" υποστήριξε ο δράστης της άγριας δολοφονίας των δύο Ρωσίδων

"Κορόιδευαν την καταγωγή μου. Θόλωσα, όπλισα το κυνηγετικό και τις πυροβόλησα πισώπλατα", είπε ο 32χρονος που ομολόγησε τη δολοφονία των δύο Ρωσίδων.

ΥΠΕΞ Η ΑΝΑΛΕΝΑ ΜΠΕΡΜΠΟΚ 06 Δεκ 2021 | 13:44

Γερμανία: 8 γυναίκες και 8 άνδρες υπουργοί στην κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς

Ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση. Οι γυναίκες θα αναλάβουν υπουργεία κλειδιά, ανακοίνωσε ο επόμενος καγκελάριος Ολαφ Σολτς.