Η Σανγκάη σκοπεύει να άρει το lockdown για τον κορονοϊό ξεκινώντας από την 1η Ιουνίου. Μετά τα εφιαλτικά μέτρα που επιβλήθηκαν στους πολίτες με την αυστηρή καραντίνα, τους κατ'οίκον περιορισμούς και τις υποχρεωτικές μεταφορές σε ειδικά κέντρα για νοσούντες με κορονοϊό, όπου επικρατούσαν άθλιες συνθήκες, η χώρα χαλαρώνει τα μέτρα καθώς η οικονομικοί δείκτες κάνουν βουτιά.
Οι κάτοικοι της οικονομικής πρωτεύσουας της Κίνας που έχει πληθυσμό 25 εκατ. έχουν εξαντληθεί από την παρατεταμένη καραντίνα που έχει ήδη διαρκέσει πάνω από έξι εβδομάδες και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τη λειτουργία των καταστημάτων που στέγνωσαν την αγορά.
Τόσο το λιανεμπόριο όσο και οι βιομηχανικοί δείκτες κατέγραψαν υποχώρηση τον μήνα Απρίλιο πλήττοντας την κινεζική οικονομία και προκαλώντας φόβους ότι η οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί το δεύτερο τρίμηνο. Το παρατεταμένο lockdown έχει προκαλέσει τριγμούς στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και το διεθνές εμπόριο.
Τα πρόσφατα στοιχεία ήταν ζοφερά: τα έσοδα από την εστίαση μειώθηκαν κατά 22,7%. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων κατέρρευσαν κατά 47,6%. Οι πωλήσεις ακινήτων κατ' αξία σημείωσαν πτώση 46,6%.
"Τα δεδομένα δίνουν μια εικόνα μιας οικονομίας σε στασιμότητα και μιας οικονομίας που χρειάζεται πιο επιθετικά κίνητρα και ταχεία χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό", σχολίασε ο Μιτούλ Κοτέτσα, επικεφαλής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TD Securities.
Καθώς η ανθεκτικότητα της ανάκαμψης θεωρείται αβέβαιη και ασυμβίβαστη με την πολιτική "μηδενικού COVID" της Κίνας, οι αρχές παρουσίασαν το σχέδιο σταδιακής επιστροφής σε φυσιολογικούς ρυθμούς με το άνοιγμα από σήμερα για σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα και φαρμακεία.
Ο αντιδήμαρχος της Σανγκάης Ζονγκ Μινγκ δήλωσε ότι η πόλη θα ανοίξει σταδιακά διατηρώντας ορισμένους περιορισμούς στις μετακινήσεις μέχρι τις 21 Μαΐου ώστε να μην υπάρξει νέα έκρηξη κρουσμάτων.
"Από την 1η Ιουνίου έως τα μέσα και τα τέλη Ιουνίου, εφόσον ελέγχονται οι κίνδυνοι ανάκαμψης των λοιμώξεων, θα εφαρμόσουμε πλήρως την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, θα ομαλοποιήσουμε τη διαχείριση και θα αποκαταστήσουμε πλήρως την κανονική παραγωγή και τη ζωή στην πόλη", είπε.
Οι περιορισμοί θεωρούνται από τους κατοίκους της Σανγκάης αλλά και άλλων πόλεων όπου επιβάλλονται, συμβίβαστοι με τον υπόλοιπο κόσμο που προχωρά σε άρση των περιορισμών για τον κορονοϊό.
This is the concentration camp established by the Chinese Communist Party, even though the Communist Party calls it "Fangcang Hospital"! There are not many doctors here, more are the police!#AmazingChina#XiJinping #Taiwan #Web3 #photooftheday #Shanghai #Beijing #Ukraine pic.twitter.com/aNg38iBzkn
— 小鱼儿 (@Melton14Yvonne) May 8, 2022
Σκεπτικισμός και δυσπιστία από τους κατοίκους
Οι ανακοινώσεις των αρχών αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από κατοίκους της Σανγκάης που έχουν απογοητευτεί βλέποντας ξανά και ξανά να γίνεται αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα για την άρση των περιορισμών.
"Σαγκάη, Σαγκάη... υποτίθεται ότι ακόμα μπορώ σε πιστεύω;" έγραψε ένας χρήστης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo.
"Παρακαλώ μη μας λέτε ψέματα" έγραψε ένας άλλος χρήστης αναφερόμενος στις αλλεπάληλες αλλαγές στους σχεδιασμούς.
Αρχικά οι αρχές υποστήριζαν ότι η αυστηρή καραντίνα που ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου, θα διαρκούσε μέχρι τις 5 Απριλίου.
Την περασμένη εβδομάδα, πολλά συγκροτήματα κατοικιών έλαβαν ειδοποιήσεις ότι θα ήταν σε "αθόρυβη λειτουργία" για τρεις ημέρες, πράγμα που σημαίνει τυπικά ότι δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν παραδόσεις τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
Στις 15 Μαΐου, στη Σαγκάη αναφέρθηκαν λιγότερα από 1.000 νέα κρούσματα όλα εντός περιοχών που βρίσκονται υπό τους αυστηρότερους ελέγχους, ενώ 15 από τις 16 συνοικίες της πόλης είχαν φτάσει στο "μηδενικού COVID".
Απαγορεύσεις στο Πεκίνο
Την Κυριακή, το Πεκίνο επέκτεινε τα περιοριστικά μέτρα για την μετάβαση για εργασία από το σπίτι σε τέσσερις περιοχές. Έχει απαγορεύσει τις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού από εστιατόρια και έχει περιορίσει τις δημόσιες συγκοινωνίες μεταξύ άλλων μέτρων, πυροδοτώντας εκνευρισμό.
This was happened in Beijing last night
— Addison Mosby (@bruceUS2000) May 15, 2022
The students of Peking University were protesting about lockdown,
It’s hybrid area, where living residents and students, residents are allowed in and out,but students have to stay at dormitory #China#Beijing
pic.twitter.com/yEvAUNtix0
Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας έδειχναν φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου να απαιτούν την απομάκρυνση των περιφράξεων που έχουν τοποθετηθεί γύρω από ορισμένους κοιτώνες. .
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr