Πάνω από 4 εκατ. ψήφισαν στις εκλογές της Γαλλικής κεντροδεξιάς

Εκλογές θρίλερ διεξάγονται στη Γαλλία για την ανάδειξη του υποψηφίου που διεκδικήσει εκ μέρους τψν δεξιών "ρεπουμπλικάνων" την προεδρία της χώρας την Ανοιξη.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Πάνω από 4 εκατ. ψήφισαν στις εκλογές της Γαλλικής κεντροδεξιάς

Για πρώτη φορά στην ιστορία της συντηρητικής παράταξης στη Γαλλία, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, επιλέγει τον υποψήφιο που θα διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του ερχόμενου Απριλίου.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ψηφοφόροι ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια. Τα περίπου 10.000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα έκλεισαν στις 20.00 ώρα Ελλάδος αν και σε ορισμένα η ψηφοφορία συνεχίστηκε και για λίγη ώρα μετά, προκειμένου να ψηφίσουν όσοι είχαν προσέλθει εγκαίρως και περίμεναν τη σειρά τους, μετά από σχετική άδεια που έδωσε η εφορευτική επιτροπή του κόμματος.

Η διαδικασία ήταν ανοικτή σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι για να ψηφίσουν θα έπρέπε να καταβάλλουν 2 ευρώ και να υπογράψουν μια διακήρυξη που θα δηλώνουν ότι συμμερίζονται «τις δημοκρατικές αρχές της δεξιάς και του κέντρου».

Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 50% των ψήφων, η εκλογές θα επαναληφθούν την επόμενη Κυριακή, με διεκδικητές του χρίσματος τους δύο υποψηφίους που θα συγκεντρώσουν στον πρώτο γύρο τα μεγαλύτερα ποσοστά.

Επτά προσωπικότητες

Πάνω από 4 εκατ. ψήφισαν στις εκλογές της Γαλλικής κεντροδεξιάς
Νικολά Σαρκοζί

Επτά υποψήφιοι –έξι άνδρες και μόλις μία γυναίκα-,μάχονται για το χρίσμα, με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τους πρώην πρωθυπουργούς Αλέν Ζιπέ και Φρανσουά Φιγιόν να είναι οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δεν έχουν καταφέρει να αναδείξουν κάποιον με ξεκάθαρο προβάδισμα, γεγονός που σημαίνει ότι η εκλογή θα είναι θρίλερ.

Αλέν Ζιπέ
Αλέν Ζιπέ

Υποψήφιοι είναι επίσης οι πρώην υπουργοί Ζαν-Φρανσουά Κοπέ 52 ετών και Μπρινό λε Μερ 48 ετών, ο 53χρονος Ζαν-Φρεντερίκ Πουασόν ως εκπρόσωπος της υπερσυντηρητικής δεξιάς, η 43χρονη Ναταλί Κοσιουσκό- Μοριζέ.

Το θολό εκλογικό σώμα αστάθμητος παράγοντας

Καθώς πρόκειται για τις πρώτες προκριματικές εκλογές που διοργανώνει η δεξιά, το ποσοστό συμμετοχής παραμένει ο μεγάλος άγνωστος και εκτιμάται στα 2 με 4 εκατομμύρια.

Φρανσουά Φιγιόν
Φρανσουά Φιγιόν

Το γεγονός της ανοικτής εκλογικής διαδικασίας θέτει το ερώτημα για το εάν το αποτέλεσμα θα επηρεαστεί από τη συμμετοχή των υποστηρικτών της αριστεράς και της άκρας δεξιάς. Στο μέτρο που ο υποψήφιος της δεξιάς, όποιος κι αν είναι, φαίνεται μέχρι στιγμής βάσει των δημοσκοπήσεων ότι περνάει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με μεγάλη πιθανότητα απέναντι του να έχει τη Μαρί Λεπέν, πολλοί δηλώνουν έτοιμοι να συμμετάσχουν στις προκριματικές για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Όμως τίποτα δεν εγγυάται ότι θα πάνε όντως να ψηφίσουν.

Οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν θρίλερ

Αν και ο Σαρκοζί και ο Ζιπέ εμφανίζονται ως τα μεγάλα φαβορί, ο Φιγιόν φαίνεται να κερδίζει σε δημοτικότητα τις τελευταίες ημέρες.

Μια μεγάλη κινητοποίηση της πιο σκληροπυρηνικής δεξιάς θα ωφελήσει τον Σαρκοζί και τον Φιγιόν, ενώ μια μεγαλύτερη συμμετοχή των κεντροδεξιών ψηφοφόρων θα ευνοούσε τον Ζιπέ.

Το 2012 στις εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του κόμματος της δεξιάς που τότε ονομαζόταν UMP, αντίπαλλοι ήταν ο Φιγιόν και ο Κοπέ. Τελικά κέρδισε ο δεύτερος αν και υπήρχαν υπόνοιες για νοθεία. Το συμβάν έχει αφήσει τα σημάδια του, αν και δύο χρόνια αργότερα η εκλογή του Σαρκοζί στην προεδρία του κόμματος, που μετονομάστηκε σε “Ρεπουμπλικάνοι”, διεξήχθη χωρίς προβλήματα.

Δημοσκόπηση Ifop: Μπροστά ο Ζιπέ αλλά με συνεχείς απώλειες

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ αναμένεται ότι θα δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσει το χρίσμα απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop-Fiducial για λογαριασμό του ραδιοφωνικού δικτύου Sud Radio.

Η έρευνα δείχνει ότι στον σημερινό πρώτο γύρο, ο Ζιπέ συγκεντρώνει ποσοστό 31% ενώ ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τον ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, με ποσοστό 30%. Στην τρίτη θέση, αλλά με μικρή διαφορά, έρχεται ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά στο διάστημα 10-17 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή 744 προσώπων που θα ψηφίσουν στις προκριματικές. Το ποσοστό του Ζιπέ εμφανίζεται μειωμένο κατά 2 μονάδες σε σύγκριση με μια άλλη δημοσκόπηση που έγινε στο διάστημα 31 Οκτωβρίου-14 Νοεμβρίου. Το ποσοστό του Σαρκοζί παραμένει στα ίδια επίπεδα ενώ ο Φιγιόν ενισχύεται κατά 7 μονάδες.

Αν στον δεύτερο γύρο περάσουν ο Ζιπέ με τον Σαρκοζί, τότε ο πρώτος αναμένεται ότι θα κερδίσει το χρίσμα με ποσοστό 57%.

Ipsos: Καλπάζει ο Φιγιόν

Την διαρκή βελτίωση των ποσοστών του Φιγιόν επιβεβαιώνει και η δημοσκόπηση της Ipsos, που έγινε γνωστή το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Φιγιόν πήρε το προβάδισμα με 30% στην πρόθεση ψήφου για πρώτη φορά σε μεγάλης κλίμακας δημοσκόπηση που διενήργησε η Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde.

Οι κυριότεροι αντίπαλοί του--οι Αλέν Ζιπέ και Νικολά Σαρκοζί--εμφανίζονται αμφότεροι να συγκεντρώνουν το 29%.

Έτσι, οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι φαίνεται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος με το προβάδισμα του Φιγιόν να βρίσκεται εντός του περιθωρίου σφάλματος της δημοσκόπησης. Στη δημοσκόπηση απάντησαν 9.574 άνθρωποι χθες Παρασκευή, εκ των οποίων οι 807 είχαν σαφή πρόθεση να ψηφίσουν στον αυριανό πρώτο γύρο των προκριματικών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΤΟΝΟΙ 22 Νοε 2020 | 16:41

Το γαλλικό μήνυμα στην Τουρκία: "Αναμένουμε "πράξεις", οι κατευναστικές δηλώσεις δεν επαρκούν"

"Δεν αρκεί το ότι εδώ και δύο, τρεις ημέρες διαπιστώνουμε κατευναστικές δηλώσεις, χρειάζονται πράξεις", είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ 21 Νοε 2020 | 17:34

Αυξάνεται το πρέσινγκ της Γαλλίας στην Τουρκία - "Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι"

Το Παρίσι άφησε αιχμές πως το επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο μπορεί να πιέσει "πολύ περισσότερο" την Άγκυρα.

ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ 20 Νοε 2020 | 08:23

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Επιβεβαιώθηκε η οριακή νίκη Μπάιντεν στη Τζόρτζια μετά την επανακαταμέτρηση των ψήφων

Η ανακαταμέτρηση αποφασίστηκε να γίνει διότι με βάση τα ανεπίσημα αποτελέσματα ο Μπάιντεν επικράτησε με διαφορά μόλις 14.000 ψήφων.

ΓΙΑ "ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ" 18 Νοε 2020 | 07:18

Απτόητος ο Τραμπ, καθαίρεσε μέσω Twitter τον διευθυντή της Κυβερνοασφάλειας

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε χθες Τρίτη πως καθαιρεί τον διευθυντή της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών (CISA).

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΜΕ 16 Νοε 2020 | 20:30

Γαλλία: Στο νοσοκομείο εκτάκτως ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν εισήχθη σε νοσοκομείο της πόλης Τουρ.

ΟΣΟ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΕΧΑΣΕ 16 Νοε 2020 | 14:07

Αμερικανικές εκλογές 2020: Πρωτοσέλιδο της Liberation για Τραμπ - "Γαμώτο, δυο μήνες ακόμα"

Σαρκαστικό και δηκτικό το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation που χλευάζει επί της ουσίας τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ 14 Νοε 2020 | 22:14

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές στον Λευκό Οίκο μετά από "προκλητήριο" Τραμπ - "Σταματήστε την κλοπή"

Ο Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις "αυθόρμητες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα" και είπε ότι ίσως να περνούσε από τη διαδήλωση "για να πει μια καλημέρα".

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 14 Νοε 2020 | 21:37

Παρίσι: Παράνομο κορονο-πάρτι με 400 άτομα - Ανάμεσά τους και θετικός στον ιό

Η αστυνομία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει ποιος οργάνωσε το πάρτι.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 14 Νοε 2020 | 17:10

Lockdown: Στην... "εντατική" η Χριστουγεννιάτικη αγορά του Παρισιού - Κλειστά τα πολυκαταστήματα, άδειες οι λεωφόροι

"Είναι λυπηρό. Βρισκόμαστε έξω από το Galeries Lafayette και τα πάντα είναι κλειστά", αναφέρουν Γάλλοι πολίτες.

ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ 12 Νοε 2020 | 21:00

Κορονοϊός-Γαλλία: Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος μπαίνει σε νοσοκομείο - 1 στους 4 θανάτους οφείλεται σε Covid-19

Ένας στους τέσσερις θανάτους στη Γαλλία αυτή τη στιγμή αποδίδεται στον κορονοϊό

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 12 Νοε 2020 | 16:31

Κορονοϊός: Συγκινεί άνεργος Γάλλος τενόρος - Επιβιώνει με πατάτες και μακαρόνια και τραγουδάει στο μπαλκόνι του [Βίντεο]

Ο Γάλλος τενόρος Στεφάν Σενεσάλ επιβιώνει με μακαρόνια και πατάτες από τότε που η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε τις αίθουσες όπερας να κλείσουν.

11 Νοε 2020 | 15:20

Χολιγουντιανές ειδήσεις που πέρασαν στα ψιλά λόγω των αμερικανικών εκλογών

Όσο τα φώτα ήταν στραμμένα στην αναμέτρηση Biden-Trump, το ρεπορτάζ έτρεχε στον θαυμαστό κόσμο της showbiz.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ 7 ΧΩΡΕΣ 11 Νοε 2020 | 08:02

Ο Πομπέο θα επισκεφθεί την Τουρκία αλλά δεν θα δει τον Ερντογάν: Συνάντηση μόνο με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο Πομπέο θα κάνει περιοδεία σε επτά χώρες-συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο.