Follow us

Ανάλυση: Τι σημαίνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που επιβάλλει από σήμερα η Ε.Ε.- Τι σημαίνει το πλαφόν στην τιμή του

Η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αργό: Τι θα ισχύσει και από πότε.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ

Από σήμερα Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου τίθεται σε ισχύ η απόφαση για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ σήμερα τελείωσε η περίοδος προσαρμογής για το ευρωπαϊκό εμπάργκο, κάτι που σημαίνει ότι πλέον απαγορεύεται η αγορά ρωσικού αργού από κράτος-μέλος της ΕΕ. Πώς μεταφράζονται οι αποφάσεις αυτές για τους καταναλωτές και τι πραγματικό αντίκτυπο έχουν για τη Μόσχα, είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν.

Αναφορικά με το πλαφόν, πρόκειται για την απόφαση των G7, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αυστραλίας, που προβλέπει ανώτατο όριο πώλησης 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται αποκλειστικά δια θαλάσσης- με πλοία- με στόχο να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας και κατ' επέκταση η χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η απόφαση αποσκοπεί στη διατήρηση της σταθερότητας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί μια μεταβατική περίοδος 45 ημερών που επιτρέπει στα πλοία που φόρτωσαν ρωσικό αργό πριν από τη σημερινή ημερομηνία να μεταφέρουν το φορτίο τους και να εκφορτώσουν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2023 χωρίς συνέπειες, ενώ για τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, όπως το ντίζελ, το πλαφόν θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2023.

Ανάλυση: Τι σημαίνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που επιβάλλει από σήμερα η Ε.Ε.- Τι σημαίνει το πλαφόν στην τιμή του

Εκτός από την επιβολή του πλαφόν (του ανώτατου ορίου τιμής πώλησης), σε ισχύ τίθεται από σήμερα και το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό αργό. Πρόκειται για την απόφαση που είχε ληφθεί τον περασμένο Ιούνιο από τους ηγέτες των "27" και προβλέπει ότι από σήμερα τελείωσε η περίοδος προσαρμογής κατά την οποία έγινε σταδιακή εφαρμογή της απαγόρευσης. Πλέον απαγορεύονται πλήρως οι θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην απόφαση του Ιουνίου αποφασίστηκαν εξαιρέσεις για τρεις χώρες: την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, καθώς κρίθηκε ότι τα τρία αυτά κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υψηλό βαθμό εξάρτησης, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, από το ρωσικό αργό που μεταφέρεται μέσω αγωγών, ενώ δεν έχουν το χρόνο για να το υποκαταστήσουν άμεσα.

Το πλαφόν αφορά τρίτες χώρες στις οποίες δίνεται η επιλογή να αγοράσουν ρωσικό αργό, αν η τιμή του είναι στο ίδιο επίπεδο ή κάτω από το ανώτατο όριο.

Πώς θα λειτουργήσει το μέτρο του πλαφόν

Το ανώτατο όριο τιμής ορίστηκε στα 60 δολάρια ανά βαρέλι. Το πλαφόν θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες, ενώ η πρώτη αναθεώρηση θα γίνει στα μέσα Ιανουαρίου για να διασφαλιστεί ότι παραμένει τουλάχιστον 5% κάτω από τη μέση τιμή του ρωσικού αργού, όπως αυτή καθορίζεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας. Κάθε αλλαγή του ανώτατου ορίου θα πρέπει να συμφωνείται ομόφωνα και από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια από τις χώρες του G7.

Κάθε φορά που θα αποφασίζεται αλλαγή του πλαφόν στο ρωσικό αργό που πωλείται δια θαλάσσης, θα προβλέπεται περίοδος χάριτος 90 ημερών για να εξακριβώνεται ότι κανένα πλοίο δεν θα φορτώνει αργό σε τιμή που δεν ισχύει πλέον.

Τι απαγορεύεται

Οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές (σ.σ. οι ασφαλιστικές που ασφαλίζουν ασφαλιστές) εταιρείες που λειτουργούν στις χώρες των G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση και παρέχουν υπηρεσίες σε δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο, δεν θα επιτρέπεται να χειρίζονται τέτοια φορτία εκτός εάν το πετρέλαιο αγοράζεται στην τιμή του ανώτατου ορίου ή κάτω από αυτή.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν θα επιτρέπεται να παρέχουν δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά ρωσικού αργού, εκτός εάν το πετρέλαιο πωλείται στην τιμή του ανώτατου ορίου ή κάτω των 60 δολαρίων.

Τι επιτρέπεται

Η παροχή χρηματοοικονομικών και ναυτιλιακών υπηρεσιών για το ρωσικό αργό πετρέλαιο επιτρέπεται εάν αγοράζεται σε ή κάτω από το ανώτατο όριο τιμής καθώς και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα έργα που είναι απαραίτητα για την ενεργειακή ασφάλεια ορισμένων τρίτων χωρών μπορούν να εξαιρεθούν από το ανώτατο όριο τιμής.

Οι επιπτώσεις για όποιον παραβαίνει την απόφαση για το πλαφόν

Εάν ένα πλοίο υπό σημαία τρίτης χώρας μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμής, οι φορείς εκμετάλλευσης της ΕΕ θα απαγορεύεται να το ασφαλίζουν, να κάνουν χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού και να το εξυπηρετούν για 90 ημέρες μετά την εκφόρτωση του "παράνομου" φορτίου.

Τα πλοία υπό σημαία ΕΕ θα υπόκεινται σε κυρώσεις σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, αλλά η ΕΕ προετοιμάζει ρήτρα που θα προβλέπει ποινή 5% επί του παγκόσμιου κύκλου εργασιών για όλες τις εταιρείες που θα παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ.

Τι σημαίνει για τους καταναλωτές

Καθώς η πετρελαιοπαραγωγός Ρωσία πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να επαναδρομολογήσει όλο το πετρέλαιο της από την Ευρώπη, τον έως τώρα μεγαλύτερο πελάτη της σε άλλους πελάτες της, τουλάχιστον στην αρχή θα υπάρξουν αναταράξεις.

ΑΝΤΛΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Αναλυτές της γερμανικής τράπεζας Commerzbank αναφέρουν ότι το εμπάργκο και το ανώτατο όριο της ΕΕ μαζί, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε "αισθητή πίεση στην αγορά πετρελαίου στις αρχές του 2023" και αναμένουν ότι η τιμή του διεθνούς δείκτη αναφοράς για το Brent θα ανέβει στα 95 δολάρια το βαρέλι τις επόμενες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, η τιμή του Brent υποχώρησε στα 85,48 δολάρια το βαρέλι.

Αναλυτές αναμένουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από το εμπάργκο της ΕΕ μπορεί να γίνει αισθητός όχι από σήμερα αλλά στις 5 Φεβρουαρίου, όταν θα έχει λήξει η περίοδος χάριτος και θα τεθεί σε ισχύ η πρόσθετη ευρωπαϊκή απαγόρευση για τα προϊόντα διύλισης που παράγονται από πετρέλαιο, όπως το ντίζελ.

Η Ευρώπη έχει ακόμα πολλά αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ. Το καύσιμο χρησιμοποιείται επίσης για τις μεταφορές με φορτηγά για τη μεταφορά μιας τεράστιας γκάμα αγαθών στους καταναλωτές και για τη λειτουργία γεωργικών μηχανημάτων, έτσι αυτό το υψηλότερο κόστος θα μετακυληθεί σε ολόκληρη την οικονομία και κατά συνέπεια στην τσέπη του καταναλωτή.

Πώς ο Πούτιν ενδέχεται να προσπαθήσει να ξεπεράσει το πλαφόν

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο. Ωστόσο όπως σημειώνουν αναλυτές, απλώς και μόνο με το εμπάργκο και χωρίς το πλαφόν, θα ήταν εύκολο να βρεθούν νέοι αγοραστές σε τιμές αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες των G7 – Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες – παρέχουν ασφαλιστικές υπηρεσίες για το 90% του παγκόσμιου φορτίο,υ ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σημαντικός παίκτης στις θαλάσσιες μεταφορές.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν και όλες οι χώρες καλούνται να υιοθετήσουν το πλαφόν, όσες χώρες συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το πλαφόν αυτό θα πρέπει να το κάνουν χωρίς να χρησιμοποιούν δυτικές υπηρεσίες για την απόκτησή του, την ασφάλισή του και τη μεταφορά του.

Στο ερώτημα αν θα ήταν περίπλοκο να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τις υπηρεσίες που παρέχονται από ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες κυριαρχούν στη μεταφορά και την ασφάλιση δεξαμενόπλοιων, Ευρωπαΐος αξιωματούχος που μίλησε στον ιστότοπο ευρωπαϊκών ειδήσεων Euractiv απάντησε, ότι θα ήταν "εξαιρετικά επικίνδυνο" και ότι "κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ και των G7 θα πρέπει να παρακολουθεί τις εταιρείες που εδρεύουν στην επικράτειά του.

Η Ρωσία θα μπορούσε να επιχειρήσει να δημιουργήσει τον δικό της στόλο δεξαμενόπλοιων, τα οποία θα εκμεταλλεύεται και θα ασφαλίζει η ίδια, αλλά οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι "η δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος εν μία νυκτί θα είναι πολύ περίπλοκη".

Σε κάθε περίπτωση, το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι δεν αναγνωρίζει το μέτρο του πλαφόν.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

01 Φεβ 2023 | 14:42

Ουκρανία: Εστησαν επιχείρηση για να διασώσουν ένα 6χρονο κορίτσι από το πολιορκημένο Μπαχμούτ- Η πορεία στο χιόνι

Η μικρή Αρίνα βρέθηκε να ζει με τους παππούδες της σε ένα ερειπωμένο κτίριο στο Μπαχμούτ, που έχει σφυροκοπηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ 01 Φεβ 2023 | 12:02

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι περικυκλώνουν την πόλη Μπαχμούτ

"Το Μπαχμούτ είναι τώρα επιχειρησιακά περικυκλωμένο, οι δυνάμεις μας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη" ισχυρίζονται οι Ρώσοι.

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 01 Φεβ 2023 | 10:18

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Το πακέτο θα συμπεριλάβει ανταλλακτικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, πυρομαχικά ακριβείας και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.

«ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ» 30 Ιαν 2023 | 12:52

Τσαβούσογλου για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Μπορεί να αξιολογήσουμε τις αιτήσεις χωριστά

Η νέα γραμμή Ερντογάν συζητήθηκε από τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Φινλανδίας - Η Σουηδία συνεχίζει να στηρίζει τους Κούρδους του PKK, δήλωσε ο Τσαβούσογλου

ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ 30 Ιαν 2023 | 12:43

Το Κρεμλίνο απαντά στον Μπόρις Τζόνσον: Λέει ψέμματα πως ο Πούτιν τον απείλησε με πύραυλο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ότι ψεύδεται

"ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ " 30 Ιαν 2023 | 12:34

Ουκρανία: Οι Ρώσοι αυτονομιστές προελαύνουν στο Βουγλεντάρ

Μονάδες έχουν φτάσει στο ανατολικό τμήμα της Βουγλεντάρ και συνεχίζεται το έργο τους στα περίχωρα, σημείωσε ο Ρώσος αυτονομιστής Πουσίλιν.

ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ 30 Ιαν 2023 | 07:29

"Μ’ έναν πύραυλο, ένα λεπτό θα πάρει" - Ο Μπόρις Τζόνσον αφηγείται πώς τον απείλησε ο Πούτιν

Ο Μπόρις Τζόνσον αφηγείται στο πλαίσιο ντοκιμαντέρ του BBC πώς ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον "απείλησε" μερικές ημέρες προτού διατάξει την εισβολή του στρατού του στην Ουκρανία.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΖΕΛΕΝΣΚΙ 30 Ιαν 2023 | 06:37

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί σε ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Χερσώνα και Χάρκοβο

"Ο ρωσικός στρατός βομβάρδιζε βάρβαρα τη Χερσώνα όλη μέρα", είπε ο Ζελένσκι.

«ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» 29 Ιαν 2023 | 22:28

Έκκληση Ζελένσκι στην Δύση: Χρειαζόμαστε νέα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τις συνεχείς ρωσικές επιθέσεις

"Η κατάσταση είναι πολύ σκληρή. Μπαχμούτ, Βούλενταρ και άλλοι τομείς στην περιφέρεια του Ντονέτσκ -- υπάρχουν συνεχείς ρωσικές επιθέσεις", είπε ο Ζελένσκι.

ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΜΕ ΠΟΥΤΙΝ 29 Ιαν 2023 | 21:01

Δεν τίθεται θέμα αποστολής μαχητικών αεροσκαφών ή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, λέει ο Σολτς

Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, προϋπόθεση για την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία είναι η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

ΑΠΟΨΕΙΣ 29 Ιαν 2023 | 18:29

DW: Γίνεται η Γερμανία εμπόλεμο μέρος στέλνοντας τα Leopard στην Ουκρανία; - Τι λένε οι ειδικοί

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο εκτιμούν ότι η Γερμανία δεν εισέρχεται στον πόλεμο με την αποστολή βαρέων αρμάτων Leopard.

ΠΟΤΕ ΜΙΛΗΣΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ 29 Ιαν 2023 | 13:44

Κρεμλίνο: "Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε επαφές με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς"

"Ο Πούτιν ήταν και παραμένει ανοιχτός σε επαφές", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.

ΣΤΗΝ ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΦΚΑ 28 Ιαν 2023 | 23:18

Ουκρανία: Τρεις νεκροί και 14 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα στα ανατολικά της χώρας

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, η Ρωσία πραγματοποίησε επιθέσεις στην Κονσταντίνοφκα, με πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων.