Σε πανικό ο Κάμερον ταξιδεύει εκτάκτως στη Σκωτία

Σε πανικό ο Ντέιβιντ Κάμερον λίγo πριν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας. Ταξιδεύει εκτάκτως στο Εδιμβούργο για την εκστρατεία υπέρ του «όχι».

se-paniko-o-kameron-taksideuei-ektaktws-sti-skwtia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Ντέιβιντ Κάμερον μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών και ο Φιλελεύθερος Νικ Κλέγκ, ταξιδεύουν εκτάκτως αύριο στην Σκωτία για εκστρατεία υπέρ του «όχι».

«Μας χωρίζουν πολλά, αλλά σε ένα πράγμα συμφωνούμε όλοι με πάθος: Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καλύτερο αν μείνει ενωμένο» ανέφεραν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων σε κοινή τους ανακοίνωση την Τρίτη.

Οι πολιτικοί δεν θα ταξιδέψουν μαζί, ούτε θα διεξάγουν κοινή εκστρατεία, διευκρινίζεται από το γραφείο του Μίλιμπαντ.

«Θα κάνω ότι μπορώ για το όχι»

Μετά την ανακοίνωση του ταξιδιού, ο Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε εκ νέου έκκληση στην Σκωτία να μην ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στο BBC, ο Κάμερον είπε: «Θα κάνω ό,τι μπορώ» για το «όχι». «Στο τέλος, η απόφαση είναι των ίδιων των Σκωτσέζων, αλλά θέλω να γνωρίζουν πως το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, και μιλώ ως πρωθυπουργός, θέλει να μείνετε».

Η προσφορά από το Λονδίνο

Το Λονδίνο έχει δεσμευτεί να περάσει με ταχείες διαδικασίες νόμους που θα διασφαλίζουν στη Σκωτία μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών εσόδων και μεγαλύτερες αρμοδιότητες στο πεδίο των κοινωνικών παροχών. Πακέτο που μπορεί να φτάσει τα 13 δισ. λίρες.

Τίποτα καινούργιο στην προσφορά του Λονδίνου

Ο Σκωτσέζος εθνικιστής ηγέτης Άλεξ Σάλμοντ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει τίποτα νέο στην προσφορά που έκανε το Λονδίνο να εκχωρήσει μεγαλύτερες εξουσίες στη Σκοτία και υποστήριξε ότι η εκστρατεία των ενωτικών καταρρέει ενόψει του δημοψηφίσματος της επόμενης εβδομάδας.

Ο Σάλμοντ τόνισε ότι η προσφορά εκχώρησης περισσότερων εξουσιών στη Σκοτία την οποία υιοθέτησαν τα τρία μεγάλα κόμματα της Βρετανίας αποτελεί «ένα προχειρογραμμένο μη-σχέδιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα τίποτε νέο σε αυτό το πακέτο. Πρόκειται για μια επεξεργασία, μια παρουσίαση σε νέο περιτύλιγμα, μια αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος αυτών που μας έλεγαν την άνοιξη», δήλωσε ο Σάλμοντ στους δημοσιογράφους στο Εδιμβούργο.

«Εντέλει η εκστρατεία υπέρ του "όχι" διαλύεται», πρόσθεσε ο Σάλμοντ.

Ο Σάλμοντ εκτίμησε ότι η εκστρατεία αυτή της ύστατης στιγμής των υποστηρικτών του "όχι" δεν θα έχει αποτέλεσμα. «Θα κερδίσουμε σε αυτό το δημοψήφισμα υπέρ της Σκοτίας», είπε.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook