Η κατάσταση στην Ουκρανία μοιάζει να κρέμεται από μια κλωστή με όλους παράγοντες που εμπλέκονται σε αυτή την κρίση να επιδίδονται σε έναν κλιμακούμενο πόλεμο δηλώσεων και απειλών. Σε αυτό το κλίμα, το Κίεβο ανακοίνωσε πως εξάρθρωσε ομάδα που προετοίμαζε ενέργειες στο έδαφος της Ουκρανίας για λογαριασμό της Μόσχας.
Η Ουάσινγκτον έχει θέσει σε απόλυτη κατάσταση ετοιμότητας τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σημειώνοντας πως πρόκειται για προληπτικό μέτρο. Η απόφαση ελήφθη μετά την εκτενή ενημέρωση και συζήτηση που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με Ευρωπαίους ηγέτες για το ζήτημα ενδεχόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
8.500 αμερικανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Ευρώπη, όπως γνωστοποίησε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
"Είχα μια πολύ πολύ πολύ καλή συνάντηση, υπάρχει απόλυτη ομοφωνία με όλους τους ευρωπαίους ηγέτες", αποκάλυψε ο Μπάιντεν.
Η Μόσχα, σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στην συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Λαβρόφ και Μπλίνκεν, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στη Γενεύη, αναμένει την γραπτή αποτύπωση των θέσων της Ουάσινγκτον στο αίτημα για εγγυήσεις ως προς τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.
Στην Ευρώπη, ο γαλλογερμανικός άξονας βρίσκεται επίσης σε εγρήγορση.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετέβη στο Βερολίνο για επαφές με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ενόψεις της αυριανής συνάντησης του "σχήματος της Νορμανδίας" σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, στο Παρίσι.
Paris tente de démêler les ambiguïtés de Berlin sur l’Ukraine
— La Croix (@LaCroix) January 25, 2022
👉 Le dossier ukrainien sera au cœur de la visite d’Emmanuel Macron ce mardi 25 janvier à Berlin, alors que l’Allemagne a refusé de livrer des armes à l’Ukraine.https://t.co/HZYlCjjm2Y pic.twitter.com/JDd6Qbxvzu
Το ΝΑΤΟ ευθύνεται για την ένταση λέει το Κρεμλίνο
Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι είναι η Βορειοατλαντική Συμμαχία εκείνη που προκαλεί τις εντάσεις. Την ίδια ώρα, εκτός από τον σημαντικό αριθμό νατοϊκών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο "Χάρι Τρούμαν", που είχε σταθμεύσει στα Χανιά στις αρχές του μήνα, προστέθηκε στα μέσα που πραγματοποιούν περιπολίες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν πως πρόκειται για "δυτική υστερία". Ο Ρώσος πρέσβης στην Ιρλανδία Γιούρι Φιλάτοφ ανέφερε, απευθυνόμενος προς τους ηγέτες της Δύσης: "Αντί να σπαταλάτε πραγματικά φαιά ουσία και να προσπαθείτε να αναζητήσετε μια απάντηση σε μια μη υπαρκτή ρωσική εισβολή, η Ευρώπη θα ήταν καλύτερα να δώσει μια υπεύθυνη απάντηση στις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρωπη".
Κίεβο: "Δεν χρειάζεται πανικός" - "Εξαρθώσαμε ομάδα υποκινούμενη από τη Ρωσία"
Το Κίεβο επιβεβαίωσε, σήμερα ότι εξάρθρωσε ομάδα που προετοίμαζε ενέργειες στο έδαφός του για λογαριασμό της Μόσχας. "Οι επικεφαλής της ομάδας αυτής ετοίμαζαν μια σειρά από ένοπλες επιθέσεις με στόχο υποδομές μας" σε συντονισμό με τις "ρωσικές ειδικές υπηρεσίες", διευκρινίζεται από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών, επιχειρούσαν στο Χάρκοβο, μια μεγάλη πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα, και το Ζιτομίρ, που απέχει λιγότερο από 150 χλμ. από το Κίεβο. Δεν έχει υπάρξει ρωσική αντίδραση.
DIRECT 🔴 Crise en Ukraine : Kiev affirme avoir démantelé un groupe préparant des actions armées pour le compte de la Russie ⤵https://t.co/iwJRZaIQ2v pic.twitter.com/YBpC1hFr1V
— franceinfo (@franceinfo) January 25, 2022
Σε διάγγελμά του, ο προεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται πανικός. "Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του Ανώτατου Αμυντικού Συμβουλιου της Ουκρανίας. Τα συμπεράσματα αυτών των συνεδριάσεων δεν είναι αποφάσεις ανακοινώσιμες στα μέσα ενημέρωσης, αλλά είναι πολύ σημαντικά συμπεράσματα για την κοινωνία μας και τους Ουκρανούς πολίτες. Αλλά το νόημα είναι κάτι πολύ απλό: όλα είναι υπό έλεγχο, δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού".
Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε "ευγνώμων προς την ΕΕ για την έγκαιρη απόφαση για χορήγηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία. Η ισχυρή Ουκρανία είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η ΕΕ επιδεικνύει για άλλη μια φορά τη σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία".
Grateful to @vonderleyen for a timely EU decision to grant €1,2 bln macro-financial assistance to Ukraine. Strong Ukraine is key for European security. The EU once again demonstrates its firm support for Ukraine 🤝
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 24, 2022
Ο Ζελένσκι είχε επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ από τον οποίο ζήτησε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παραμείνουν ενωμένα στην προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Το Λονδίνο καταγγέλει "σχέδιο αναβίωσης σφαιρών επιρροής" από τη Μόσχα
Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έχει βλέψεις να ανασυστήσει τη μεγάλη Ρωσία, βάζοντας στο στόχαστρό του άλλα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης για να ξαναχτίσει αυτό που ο Βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παλιά σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
If President Putin were to choose the path of bloodshed and destruction in Ukraine, he must realise that it would be both tragic and futile.
— Boris Johnson (@BorisJohnson) January 25, 2022
My full statement: https://t.co/Ff6LatbVu8 pic.twitter.com/aenTopTO5x
"Αυτό που βασικά θέλει ο Πούτιν είναι να επιστρέψει στο παλιό σύστημα σφαιρών επιρροής, και δεν είναι μόνο η Ουκρανία… αυτό είναι το σχέδιο του", είπε ο Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Κάλεσε τους ευρωπαίους συμμάχους να είναι έτοιμοι να επιβάλλουν ένα νέο πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η ενότητα της Δύσης θα βοηθήσει στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.
"Έχουμε έτοιμο ένα σκληρό πακέτο κυρώσεων και αυτό που πιστεύω ότι θα ήταν δίκαιο να πούμε είναι ότι θέλουμε να δούμε τους ευρωπαίους φίλους μας έτοιμους να θέσουν αυτό το πακέτο μόλις υπάρξει οποιαδήποτε εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία", είπε ο Τζόνσον στο βρετανικό Κοινοβούλιο.
"Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας η Δύση να είναι ενωμένη τώρα, γιατί η ενότητά μας τώρα θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην αποτροπή οποιασδήποτε ρωσικής επιθετικότητας".
Συμπλήρωσε πως η Βρετανία δεν θα διστάσει να ενισχύσει τις κυρώσεις στη Μόσχα και θα προσπαθήσει να συμβάλει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη του ΝΑΤΟ αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Η Βρετανία και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην δώσουν δικαιολογία στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε, προσθέτοντας ότι κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν είναι διατεθειμένος να στείλει μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων για να πολεμήσουν για την Ουκρανία.
"Πρέπει να είμαι προσεκτικοί στο τι κάνουμε… που θα αποτελούσε πρόσχημα για τον ίδιο να εισβάλλει", είπε ο Τζόνσον.
"Πρέπει να υπολογίσουμε και να διαβαθμήσουμε ό,τι κάνουμε πολύ προσεκτικά και νομίζω ότι χτίζουμε ένα ισχυρό πακέτο οικονομικών κυρώσεων, συνεχίζοντας να προμηθεύουμε αμυντικά όπλα και όλα τα άλλα πράγματα που κάνουμε - αυτό είναι το σωστό πακέτο".
"Εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα διστάσουμε να ενισχύσουμε τις εθνικές μας κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση σε ό,τι μπορεί να κάνει ο πρόεδρος Πούτιν και η Βουλήθα ακούσει σύντομα περισσότερα για αυτό", τόνισε ο Τζόνσον.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι το Λονδίνο θα κοιτάξει να συμβάλει σε οποιεσδήποτε νέες αναπτύξεις του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τους συμμάχους της στην Ευρώπη αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Αν ο στόχος του Πούτιν είναι να κρατήσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας, τότε "εισβάλλοντας στην Ουκρανία μετά βίας θα μπορούσε να είναι πιο αντιπαραγωγικό", είπε.
"Δεν μπορούμε να παζαρέψουμε το όραμα μιας Ευρώπης ολόκληρης και ελεύθερης που προέκυψε σε εκείνα τα καταπληκτικά χρόνια από το 1989 έως το 1991", τόνισε ο Τζόνσον, αναφερόμενος στην πτώση του τείχους του Βερολίνου, το τέλος της κομμουνιστικής κυριαρχίας στην Ανατολική Ευρώπη και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
"Θεραπεύοντας τη διαίρεση της ηπείρου μας από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, δεν θα ανοίξουμε ξανά αυτό το χάσμα συμφωνώντας να ανατρέψουμε την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας επειδή η Ρωσία έχει βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της Ουκρανίας".
Προειδοποιήσεις της Μόσχας
Οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία σε περίπτωση που αποσυνδέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ.
Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
"Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω", δήλωσε ο Ζουραβλιόφ.
"Τελειώνει η συμφωνία του Μινσκ αν η Μόσχα προσαρτήσει Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ"
Αν η Ρωσία αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία σημαίνει ότι αποχωρεί από τις συμφωνίες του Μινσκ, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρέζνικοφ, με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην ρωσική κάτω Βουλή, την Δούμα, με την οποία ζητά από τον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες.
"Αν οι Ρώσοι αίφνης αναγνωρίσουν αυτές τις παράνομες ομάδες, στην ουσία θα δείξουν ότι αρνούνται τις συμφωνίες του Μίνσκ. Και θα πρέπει να αναζητηθούν κάποια νέα μοντέλα συνεργασίας για την έξοδο από αυτή την κατάσταση" δήλωσε ο Ρέζνικοφ σήμερα, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ρωσικού κομμουνιστικού κόμματος.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα ης Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε καταθέσει την πρόταση αυτή στις 19 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος της Δούμας Βιτσισλάβ Βολόντιν είχε δηλώσει ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις για το εν λόγω ζήτημα με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών ομάδων και εν συνεχεία σχεδιάζει να συζητήσει την πρόταση στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, αναφερόμενος στην εν λόγω πρόταση, ζήτησε από του κομμουνιστές να μην προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικούς πόντους μ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, δήλωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί δεν πρέπει να ετοιμάζουν "βαλίτσες εκτάκτου ανάγκης" καλώντας τους να διατηρήσουν την ηρεμία τους και να μην πανικοβάλλονται.
"Δεν χρειάζεται να έχετε καμία βαλίτσα εκτάκτου ανάγκης", δήλωσε ο Ρέζνικοφ.
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι επανδρωμένες και έτοιμες να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους.

Και ο Καναδάς διατάσσει αποχώρηση των πολιτών του από το Κίεβο
Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και ο Καναδάς διέταξε τις οικογένειες των διπλωματών του στο Κίεβο να φύγουν προσωρινά, λόγω της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr