Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ψηφοφορίας, ο Φρίντριχ Μερτς εξελέγη με 325 ψήφους.
Ο 69χρονος Φρίντριχ Μερτς κατάφερε τελικά να εκλεγεί καγκελάριος με τη δεύτερη ψηφοφορία, συγκεντρώνοντας 325 ψήφους, 9 περισσότερες από την απαραίτητη πλειοψηφία των 316. Κατά ψήφισαν 289 ενώ καταγράφηκε μία αποχή και εννέα άκυρα.


Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών αποδέχτηκε την εκλογή και μετέβη στο προεδρικό μέγαρο όπου συναντήθηκε με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.



Η ορκωμοσία του θα γίνει, απόψε, περίπου στις 19:15 ώρα Ελλάδας.

Η Άλις Βάιντελ, επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία" (AfD), έσπευσε πάντως να συγχαρεί τον Φρίντριχ Μερτς.

Ανακούφιση έπειτα από μία δύσκολη μέρα για τη Γερμανία
Σε τεντωμένο σχοινί βρέθηκε η Γερμανία από το πρωί όταν ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς απέτυχε να εκλεγεί καγκελάριος. Η συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου ξεκίνησε εκ νέου λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) και έπειτα από σύντομες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων, οι βουλευτές προσήλθαν στις κάλπες για τη δεύτερη κρίσιμη ψηφοφορία που τελικά είχε θετική έκβαση για τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.
Δείτε live την εικόνα μέσα από το γερμανικό κοινοβούλιο:
Ο Μερτς, ο οποίος ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού του μπλοκ CDU/CSU και των Σοσιαλδημοκρατών, επέστρεψε στην αίθουσα λίγο μετά τις 16:10 (ώρα Ελλάδας).


Ο χρυσός αριθμός: 316
Ο Μερτς χρειαζόταν 316 ψήφους για να εκλεγεί. Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται διαθέτει κοινοβουλευτική δύναμη 328 εδρών και τελικά κατάφερε να λάβει 9 περισσότερες ψήφους από όσες απαιτούνταν. Μόνο τρεις από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού δεν τον ψήφισαν.

Νωρίτερα, όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες ψήφισαν υπέρ της διαδικαστικής πρότασης για τη διεξαγωγή δεύτερης ψηφοφορίας το απόγευμα της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ.

Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων
Στην παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος της "Εναλλακτικής για τη Γερμανία" παραδέχθηκε ότι η Γερμανία χρειάζεται κυβέρνηση και για αυτό το λόγο το κόμμα θα συμμετάσχει στην διαδικασία. Επέμεινε όμως ότι η κυβέρνηση Μερτς θα είναι μια ασταθής κυβέρνηση. H AfD έχει σήμερα αρκετές φορές επαναλάβει μέσω εκπροσώπων της ότι είναι έτοιμη να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, ενώ η Άλις Βάιντελ ζήτησε προκήρυξη εκλογών.

Μια παράπλευρη συνέπεια της σημερινής ασυνήθιστης κοινοβουλευτικά ημέρας είναι ότι για πρώτη φορά με τόσο εμφατικό τρόπο επισφραγίζεται η αναγνώριση του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) ως ενός κόμματος του δημοκρατικού τόξου, κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό αρνούνταν να παραδεχτούν τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης.
Όλες οι συνεννοήσεις για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε το πρωί, έγιναν σε συνεννόηση των δύο κυβερνητικών εταίρων με τις κοινοβουλευτικές ομάδες των Πρασίνων και της Die Linke.
Η στιγμή που ο Μερτς πάγωσε ακούγοντας το αποτέλεσμα της 1ης ψηφοφορίας
Η πρωινή συνεδρίαση διακόπηκε μετά την παγωμάρα που επικράτησε μέσα στη Μπούντεσταγκ όταν η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γιούλια Κλέκνερ ανακοίνωσε το πρώτο αποτέλεσμα.
310 υπέρ του Μερτς, 307 κατά, 3 αποχές, ένα άκυρο και 9 βουλευτές που απουσίαζαν. Ο Μερτς χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία για να εκλεγεί, δηλαδή 316 ψήφους, το 50% + 1 των 630 μελών της Μπούντεσταγκ.
Οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν στις ώρες που μεσολάβησαν ήταν πυρετώδεις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr