Σε τεντωμένο σκοινί: Οι επόμενες κινήσεις Μέι για το Brexit

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προσπαθήσει να πείσει το κοινοβούλιο να στηρίξει τη συμφωνία της για το Brexit.

se-tentwmeno-skoini-oi-epomenes-kiniseis-mei-gia-to-brexit
SHARE THIS
0
SHARES

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να προσπαθήσει να πείσει το κοινοβούλιο να στηρίξει τη συμφωνία της για το Brexit, ζητώντας την έγκριση των βουλευτών για τρίτη φορά, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να αιτηθεί μιας μικρής καθυστέρησης στη διαδικασία εξόδου. 

Σε τρεις ημέρες ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, οι βουλευτές αποφάσισαν ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, ότι δεν θέλουν να αποχωρήσουν άνευ συμφωνίας και ότι επιθυμούν καθυστέρηση στην ημερομηνία εξόδου της 29ης Μαρτίου προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο. 

Η Μέι δήλωσε στους βουλευτές ότι έχουν δύο επιλογές: είτε να στηρίξουν τη συμφωνία της την επόμενη εβδομάδα και να βρεθούν ενώπιον μιας μικρής καθυστέρησης, είτε να την απορρίψουν και να αντιμετωπίσουν μιας μεγαλύτερης διάρκειας καθυστέρηση. 

Το Reuters εξηγεί τι αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες:

Ψηφοφορία για το Brexit, πράξη τρίτη   

Η Μέι έχει εκφράσει την προτίμησή της για μια σύντομη καθυστέρηση για το Brexit. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να διενεργήσει μια ακόμα ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 21/22 Μαρτίου. Αυτό της δίνει τρεις ημέρες την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να αντιστρέψει την ήττα που υπέστη στις 12 Μαρτίου. 

Σε τεντωμένο σκοινί 

Η κυβέρνηση δεν διαθέτει ακόμη την υποστήριξη αρκετών βουλευτών προκειμένου να κερδίσει την ψηφοφορία επί της συμφωνίας για το Brexit στο κοινοβούλιο, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χαμοντ. Επεσήμανε ωστόσο, ότι «σημαντικός αριθμός» συναδέλφων στρέφονται προς την υποστήριξη του σχεδίου.

Η Τερέζα Μέι αναμένεται να φέρει τη συμφωνία της στο κοινοβούλιο για τρίτη φορά, με τον Χάμοντ να δηλώνει πάντως, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μόνο αν πιστεύει ότι θα εγκριθεί.

«Από την περασμένη Τρίτη είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός συναδέλφων… έχουν αλλάξει γνώμη και αποφάσισαν πως οι εναλλακτικές λύσεις είναι τόσο δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από αυτούς, ώστε σκέπτονται πως η συμφωνία της πρωθυπουργού είναι ο καλύτερος τρόπος να υλοποιηθεί το Brexit», δήλωσε ο Χάμοντ στην εκπομπή του Άντριου Μαρ στο BBC. Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση διαθέτει αρκετό αριθμό βουλευτών, απάντησε: «Όχι ακόμη, είναι μια εργασία σε εξέλιξη».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, έστειλε επιστολή σε βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να ανοίξει διάλογος για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Στην επιστολή του ο Κόρμπιν απηύθυνε πρόσκληση για συνάντηση των βουλευτών με τον σκιώδη υπουργό των Εργατικών για το Brexit Κερ Στάρμερ προκειμένου να συζητήσουν πώς «θα σπάσει το αδιέξοδο του Brexit». Ως σημείο αφετηρίας του διαλόγου, ο Κόρμπιν όρισε το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών και την υποστήριξή του σε ψηφοφορία προκειμένου να αποφευχθεί ένα «καταστροφικό Brexit».

«Είναι καθήκον όλων μας, ως κοινοβουλευτικών να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε προκειμένου να εργαστούμε από κοινού και να βρούμε έναν συμβιβασμό και μια λύση που θα βάλει τέλος στην αχρείαστη αβεβαιότητα και ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για το Brexit», ανέφερε στην επιστολή του ο Κόρμπιν.

Τι λένε Παρίσι και Βερολίνο 

Το Λονδίνο πρέπει να προτείνει μία λύση για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την απόρριψη τόσο της συμφωνίας διαζυγίου της Τερέζα Μέι όσο και της εκδοχής του σκληρού Brexit, και την ψήφιση τροπολογίας με την οποία θα ζητηθεί παράταση της διαδικασίας αποχώρησης, δήλωσε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ.

«Είναι πλέον σαφές ότι τα επόμενα στάδια, η επόμενη πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί αυτό, πρέπει να προέρχονται από την Βρετανία», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ωστόσο, θέλησε να τονίσει ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε επί της αρχής ένα Brexit άνευ συμφωνίας, που θα απειλούσε με χαώδεις συνέπειες την βρετανική αλλά και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι το Λονδίνο δεν έχει ακόμη διατυπώσει επίσημο αίτημα για την αναβολή του Brexit, που επρόκειτο να γίνει την 29η Μαρτίου, την ώρα που τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ψήφισαν υπέρ της καθυστέρησης της βρετανικής εξόδου.

Το Λονδίνο οφείλει να παρουσιάσει μία «σαφή» πρόταση για το Brexit μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 21ης και 22ας Μαρτίου, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Χωρίς σαφήνεια, δεν υπάρχει λύση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία το Λονδίνο έχει να επιλέξει ανάμεσα στην έγκριση του σχεδίου της πρωθυπουργού, ενός «εναλλακτικού σαφούς και νέου» σχεδίου συμφωνίας και μίας εξόδου άνευ συμφωνίας από την ΕΕ η οποία επιβάλλεται «εάν δεν υπάρξει εφικτή εναλλακτική λύση».
Η βρετανίδα πρωθυπουργός, που έχει εισπράξει αλυσιδωτές ήττες στο κοινοβούλιο, πρέπει να παρουσιάσει αίτηση για αναβολή του Brexit στην Ευρωπαϊκή Ενωση προς εξέτασιν. Για να γίνει δεκτή, πρέπει να εξασφαλίσει την ομόφωνη υποστήριξη των 27 άλλων κρατών-μελών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Reuters 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook