X

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Κολομβία: Δεκάδες νεκροί, αγνοούμενοι και εγκλωβισμένοι - Τεράστιες καταστροφές [βίντεο]

Τουλάχιστον 20 κτίρια έχουν καταρρεύσει στο Κάλι της Κολομβίας από τον σεισμός, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε αυτά

Γράφει: TheToc team

Δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και εγκλωβισμένους σε κτίρια που κατέρρευσαν, άφησε ο ισχυρός σεισμός των 7,4 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κολομβία και έγινε αισθητός μέχρι την Βενεζουέλα και τον Ισημερινό.

Ο δήμαρχος της ορεινής πόλης, Περέιρα, Μαουρίσιο Σαλασάρ., δήλωσε στο Caracol Radio ότι 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι δύο σκοτώθηκαν στο Πανισάλες, είπε ο δήμαρχος της πόλης, Χόρχε Εδουάρδο Ρόχας, σε συνέντευξή του στο Blu Radio.

Τουλάχιστον 20 κτίρια έχουν καταρρεύσει στο Κάλι, ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης, Αλεχάντρο Έντερ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι σε αυτά.

Η πόλη έχει ζητήσει την αποστολή ομάδων από τη Μπογκοτά και το Μεντεγίν για να συνδράμουν στις προσπάθειες διάσωσης, πρόσθεσε.

H Αρχή Αεροπορίας της Κολομβίας ενημέρωσε ότι έξι αεροδρόμια – Περέιρα, Μανισάλες, Κίμπντο, Αρμένια, Καρτάγο, Μπουεναβεντούρα – ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους αφού υπέστησαν ζημιές μετά τον ισχυρό σεισμό.

Νωρίτερα, η κυβερνήτρια της επαρχίας Τσόκο, ανέφερε ότι υπήρχαν τραυματισμοί και σημαντικές ζημιές σε κτήρια, εκφράζοντας την ανησυχία της για τυχόν μετασεισμούς.

"Μόλις βιώσαμε έναν ισχυρό σεισμό στην επαρχία του Τσόκο. Ανησυχούμε για τυχόν μετασεισμούς. Αν και το επίκεντρο βρισκόταν κοντά στο Σαν Χοσέ ντελ Παλμάρ, υπάρχουν τραυματίες και σημαντικές ζημιές σε κτήρια στην πρωτεύουσα, το Κίμπντο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την εκτίμηση των ζημιών και θα εκδώσουμε την πρώτη επίσημη αναφορά σύντομα", έγραψε η Νούμπια Καρολίνα Κόρδοβα-Κούρι στo X.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) και το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 Ρίχτερ, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 110 και 107 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Η γεωλογική υπηρεσία της Κολομβίας εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 6,7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός τόσο στα νοτιοδυτικά της χώρας, στο Κίτο του Ισημερινού, όσο και στα ανατολικά, στη Βενεζουέλα.

Η Εθνική Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών (UNGRD) ανέφερε ότι ο σεισμός σημειώθηκε στις 7:34 π.μ. τοπική ώρα (15:34 ώρα Ελλάδας).

Πρόεδρος Κολομβίας: "Δεν είστε μόνοι - Αναλαμβάνουμε δράση"

Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αμπελάρδο Ντε Λα Εσπριέγια, ο οποίος ορκίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, δήλωσε ότι ανέλαβε προσωπικά τον συντονισμό της επιχείρησης έκτακτης ανάγκης μετά τον σεισμό των 7,4 ρίχτερ που έχει οδηγήσει σε τουλάχιστον 20 νεκρούς.

Γράφοντας στο X, αναφέρει: "Διέταξα τη δημιουργία ενός Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων για τον συντονισμό της αντιμετώπισης των ζημιών και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες".

"Θα βρίσκομαι επίσης ο ίδιος στην Περέιρα για να σταθώ στο πλευρό των πληγέντων και να παρακολουθήσω την αντίδραση της κυβέρνησης. Δεν είστε μόνοι. Η κυβέρνηση είναι εδώ και αναλαμβάνει δράση", προσθέτει.

Διαβάστε Επίσης