Follow us

Σεισμός στην Τουρκία: 104 δισ. δολάρια οι ζημιές- "Αδύνατο για μια χώρα να το αντιμετωπίσει μόνη της" λέει ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτιμά τις ζημιές από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία σε περίπου 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στην Τουρκία από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου θα αγγίξει "περίπου τα 104 δισεκατομμύρια δολάρια", εκτίμησε σήμερα (20/3) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας μέσω βίντεο σε διεθνή διάσκεψη στις Βρυξέλλες για τη συγκέντρωση πόρων μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα.

"Όποια και αν είναι η οικονομική της κατάσταση, είναι αδύνατο για μια χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της μια καταστροφή αυτού του μεγέθους", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σεισμός στην Τουρκία: 104 δισ. δολάρια οι ζημιές- "Αδύνατο για μια χώρα να το αντιμετωπίσει μόνη της" λέει ο Ερντογάν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανοίγοντας τη διάσκεψη ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα παράσχει 1 δισεκατομμύριο ευρώ ως βοήθεια για την ανοικοδόμηση στην Τουρκία και 108 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 56.000 ανθρώπους σε αυτές τις δύο χώρες.

Διαβάστε Επίσης

Στη Συρία, οι ζημιές υπολογίζονται στα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ΟΗΕ και το κόστος των επειγουσών επισκευών σε 14,8 δισεκατομμύρια.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) εκτίμησε τη "συνολική οικονομική επιβάρυνση της καταστροφής του σεισμού" στην Τουρκία στα 103,6 δισεκατομμύρια δολάρια και δήλωσε ότι αυτό ανέρχεται στο 9% του εκτιμώμενου ΑΕΠ της χώρας για το 2023.

Το UNDP είχε εκφράσει τη λύπη του πριν από ένα δεκαπενθήμερο για την μικρή ανταπόκριση στην έκτακτη έκκληση του ΟΗΕ στα μέσα Φεβρουαρίου να συγκεντρωθούν περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την Τουρκία και σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια για τη Συρία.

Για την Τουρκία η χρηματοδότηση μέχρι στιγμής φτάνει μόνο στο 16% του ποσού για το οποίο απηύθυνε έκκληση ο ΟΗΕ να συγκεντρωθεί.

Διαβάστε Επίσης


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΘΗΤΕΙΑ 03 Ιουν 2023 | 15:29

Ορκίστηκε ξανά πρόεδρος της Τουρκίας ο Ερντογάν - Αναμένεται εξορθολογισμός στα οικονομικά

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη στην προεδρία της Τουρκίας.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ 03 Ιουν 2023 | 14:14
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 03 Ιουν 2023 | 11:17

Σκέρτσος για τον βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ: Επιλογή που προκαλεί ερωτηματικά για την εξωτερική πολιτική

Σαφείς αιχμές για τη στάση και τη ρητορική που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του βουλευτή του, Φερχάτ Οζγκιούρ, στη Ροδόπη.

ΣΤΙΣ 14:00 Η ΤΕΛΕΤΗ 03 Ιουν 2023 | 08:13

Στο τιμόνι της εξουσίας ο Ερντογάν για τρίτη δεκαετία: Σήμερα η τελετή ορκωμοσίας, 20 ξένοι ηγέτες θα δώσουν το παρών

Ο Ερντογάν θα ορκιστεί σήμερα στην Άγκυρα για μια νέα πενταετή θητεία και στη συνέχεια θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης - Ποιοι θα παραστούν.

ΤΟΥΡΚΙΑ 03 Ιουν 2023 | 00:00

Στην ορκωμοσία του Ερντογάν θα παραστεί ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Βασίλης Κασκαρέλης - Παρών και στο δείπνο

Ο υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί και στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων.

ΚΙ ΟΜΩΣ 02 Ιουν 2023 | 22:00

Τουρκία: Έκπληξη - Στην ορκωμοσία Ερντογάν θα παραστεί ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν

Η Αρμενία και η Τουρκία δεν έχουν συνάψει επισήμως διπλωματικές σχέσεις και τα κοινά σύνορά τους παραμένουν κλειστά από τη δεκαετία του 1990

ΜΑΖΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ 02 Ιουν 2023 | 19:19

Στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του Ερντογάν - Χρωστά 5 εκατ. λίρες στον αδερφό του

Η δήλωση περιουσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγού του, Εμινέ.

ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 02 Ιουν 2023 | 15:21

Τουρκία: Με 20 ηγέτες, έφιππο σώμα και Στόλτενμπεργκ η ορκωμοσία Ερντογάν - Τα επικρατέστερα ονόματα της νέας κυβέρνησης

Αύριο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ 02 Ιουν 2023 | 09:16

Προβληματισμός και ανησυχία στην Αγκυρα για την αγορά των F-35 από την Ελλάδα

"Η Ελλάδα διαθέτει ήδη F-16 Block- 70, η Τουρκία πρέπει να καλύψει το κενό στην ισορροπία δυνάμεων" αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 01 Ιουν 2023 | 20:29

Τουρκία: Τέλος ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης μετά την ήττα από τον Ερντογάν

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία καθώς διαλύθηκε η Εθνική Συμμαχία, ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης που στήριζε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΚΟΥΡΔΟΣ ΗΓΕΤΗΣ 01 Ιουν 2023 | 20:08

Τουρκία: Αποχωρεί από την ενεργό πολιτική ο Ντεμιρτάς - "Θα συνεχίσω τον αγώνα μου με αντίσταση από τη φυλακή"

Ο Ντεμιρτάς είναι στη φυλακή από το 2016 - Κινδυνεύει με ισόβια, κατηγορούμενος ότι υποκίνησε τις διαδηλώσεις του 2014.

ΣΧΕΔΟΝ 10% ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΦΕΤΟΣ 31 Μαϊ 2023 | 13:21

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η ισοτιμία της λίρας έναντι του δολαρίου - Ο Ερντογάν ετοιμάζει το νέο υπουργικό συμβούλιο

Για τρίτη ημέρα απωλειών στη σειρά, η λίρα υποχώρησε σχεδόν κατά 1,5% πέφτοντας στο ιστορικό χαμηλό των 20,75 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ 31 Μαϊ 2023 | 10:36

Μενέντεζ: Η Τουρκία να υιοθετήσει μια "λιγότερο πολεμοχαρή" στάση έναντι των συμμάχων του ΝΑΤΟ

"Αν έχουμε τα ίδια, ή κι άλλα από τα ίδια, όπως αυτά που έχουμε δει, τότε θα εξακολουθήσω να έχω τις ίδιες θέσεις που είχα πριν", πρόσθεσε ο Μενέντεζ.