Follow us

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί - Εκατοντάδες τραυματίες και μεγάλες καταστροφές [εικόνες - βίντεο]

Ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται πως θα ανέβει - Ανησυχία για το πώς θα φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας των Ταλιμπάν που έχουν καταλάβει την εξουσία

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ο τραγικός απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το ανατολικό Αφγανιστάν, συνεχώς μεγαλώνει.

Οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για πάνω από 1.000 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι ο αριθμός των νεκρών είχε ανέλθει στους 950 αλλά με νεότερη ενημέρωση από τις αφγανικές αρχές έγινε γνωστό πως οι νεκροί είναι 920, ωστόσο με επικαιροποιημένη ανακοίνωση ο απολογισμός ξεπερνά τους 1.000 νεκρούς.

Η δόνηση των 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στην επαρχία Πακτίκα, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, και έγινε αισθητή σε μια τεράστια ακτίνα 500 χλμ από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ μέχρι την πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ αλλά και μέχρι την Ινδία. Όπως δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 610 τραυματίες ενώ ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,1 βαθμών, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) ή 5,9, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS). Σημειώθηκε στη 01:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα, 23:30 χθες, Τρίτη, ώρα Ελλάδας), την ώρα που πολλοί άνθρωποι κοιμόντουσαν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, επεσήμανε το USGS.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περίπου 44 χιλιόμετρα από την πόλη Χοστ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν, εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, όπως ανακοίνωσε το EMSC.

Δεύτερος σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών σημειώθηκε σχεδόν στην ίδια περιοχή την ίδια ώρα, σύμφωνα με το USGS.

Ταλιμπάν: Έκκληση για βοήθεια - Ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί

"Δυστυχώς χθες το βράδυ σημειώθηκε ισχυρός σεισμός σε τέσσερις περιοχές της επαρχίας Πακτίκα, από τον οποίο σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες συμπολίτες μας και καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια", ανέφερε ο Μπιλάλ Καρίμι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, στο Twitter.

"Καλούμε όλες τις υπηρεσίες αρωγής να στείλουν αμέσως ομάδες στην περιοχή για να αποτραπεί περαιτέρω καταστροφή", πρόσθεσε.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΣΕΙΣΜΟΣ

Οι περισσότεροι θάνατοι εντοπίζονται στην επαρχία Πακτίκα, όπου 255 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Σαλαχουντίν Αγιούμπι αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στην επαρχία Χοστ σκοτώθηκαν άλλοι 25 άνθρωποι και 90 έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία, πρόσθεσε ο ίδιος.

"Ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς κάποια από τα χωριά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στα βουνά και θα χρειαστεί χρόνος για να συλλέξουμε λεπτομέρειες", σημείωσε ο Αγιούμπι.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, ενώ χρησιμοποιούνται ελικόπτερα για να φτάσουν στους τραυματίες και να μεταφέρουν ιατρικό εξοπλισμό και τρόφιμα στους πληγέντες.

Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κατεστραμμένα σπίτια στους δρόμους ενός χωριού. Τοπικές πηγές από την επαρχία Πακτίκα ανέφεραν ότι λόγω του σεισμού σημειώθηκε κατολίσθηση.

Παράλληλα βίντεο δείχνουν κατοίκους των πληγέντων περιοχών να βάζουν τραυματίες σε ελικόπτερα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές στο Πακιστάν.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ δήλωσε "βαθιά λυπημένος" για την τραγωδία και επεσήμανε ότι οι πακιστανικές αρχές εργάζονται για να προσφέρουν βοήθεια στο Αφγανιστάν.

"Καλούμε τις οργανώσεις αρωγής να προσφέρουν άμεσα βοήθεια στα θύματα του σεισμού προκειμένου να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή", τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μπιλάλ Καρίμι.

"Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση (...) και είναι έτοιμη να προσφέρει έκτακτη βοήθεια", επεσήμανε στο ίδιο μέσο ο Τόμας Νίκλασον Ευρωπαίος ειδικός απεσταλμένος στο Αφγανιστάν.

Ο ΟΗΕ επίσης δήλωσε έτοιμος να εξετάσει τις ανάγκες σε βοήθεια.

Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, κυρίως στον ορεινό όγκο του Χιντού Κους που βρίσκεται πάνω στο σημείο που ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική.

αφγανισταν

Το Αφγανιστάν και η ευρύτερη περιοχή της νότιας Ασίας, όπου συναντιούνται η ινδική τεκτονική πλάκα με την ευρασιατική, αποτελεί σημείο ιδιαίτερα επιρρεπές σε ισχυρούς σεισμούς. Το 2015 ο Εγκέλαδος είχε πλήξει στα βορειοανατολικά της χώρας, σκοτώνοντας περισσότερους από 200 ανθρώπους στο Αφγανιστάν και στο όμορο βόρειο Πακιστάν.

Οικονομική κρίση μαστίζει τη χώρα

Ο σεισμός σημειώθηκε την ώρα που το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με μια σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία, πέρυσι τον Αύγουστο. Πολλές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει κυρώσεις στον τραπεζικό τομέα της χώρας, έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία της στο εξωτερικό και έχουν διακόψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν.

Ταλιμπάν

Η καταστροφή έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έπειτα από τη χαοτική απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα και τη συνακόλουθη εγκατάλειψή της από τη Δύση. Το γεγονός αυτό περιπλέκει και οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης ή και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το Μπαχτάρ, οι διασώστες μετέβησαν στην πληγείσα περιοχή με ελικόπτερο. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αμπντούλ Ουαχίντ Ραγιάν, 90 σπίτια έχουν καταστραφεί λόγω του σεισμού και δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται πως είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Τα πρώτα πλάνα από το σημείο, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, δείχνουν θύματα να αεροδιακομίζονται από την περιοχή. Φαίνονται επίσης κατεστραμμένα πέτρινα σπίτια.

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 22 Μαρ 2023 | 17:43

Τέμπη: Εξιτήριο για τον Δημήτρη που επέβαινε στα πρώτα βαγόνια - Αγωνία για τον 20χρονο Γεράσιμο [Βίντεο]

Για τον Δημήτρη Αράπη τα πιο δύσκολα πέρασαν, αφού ο νεαρός πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο και επέστρεψε σπίτι του

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 22 Μαρ 2023 | 10:17

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στην Κυλλήνη

Σεισμός 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο 14 χιλιόμετρα δυτικά νοτιοδυτικά της Κυλλήνης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21 Μαρ 2023 | 22:27

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 3 νεκροί - Αισθητή σε 8 χώρες η σεισμική δόνηση

Στο γειτονικό Πακιστάν, ένα 13χρονο κορίτσι σκοτώθηκε από κατάρρευση τοίχου στο σπίτι της, στην περιοχή Σουάτ - Δύο νεκροί στο Αφγανιστάν

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 21 Μαρ 2023 | 19:59

Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν - Αισθητός σε Πακιστάν και Ινδία

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον ορεινό όγκο του Ινδοκαυκάσου (Χίντου Κους), 47 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Ισκασίμ του Αφγανιστάν

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 21 Μαρ 2023 | 06:42

Σεισμός 4,6 Ρίχτερ στην Αμφιλοχία

Σεισμός σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Αμφιλοχίας.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ 20 Μαρ 2023 | 18:44

Σεισμός στην Τουρκία: 104 δισ. δολάρια οι ζημιές- "Αδύνατο για μια χώρα να το αντιμετωπίσει μόνη της" λέει ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτιμά τις ζημιές από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία σε περίπου 104 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ 20 Μαρ 2023 | 12:39

Σοβαρή καταγγελία Καρύδη για τους σεισμικούς ελέγχους στα σχολεία: Γίνονται από το γραφείο

Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης καταγγέλλει ότι οι έλεγχοι στα κτίρια γίνονται εξ αποστάσεως.

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 20 Μαρ 2023 | 12:18

Έκρηξη σε εργοστάσιο ιχθυοτροφών στην Πάτρα – Δύο τραυματίες

Έκρηξη σημειώθηκε σε εργοστάσιο ιχθυοτροφών στη ΒΙΠΕ Πατρών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο εργαζομένων.

20 Μαρ 2023 | 11:49

Σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία: Διάσκεψη διεθνών δωρητών οργανώνει σήμερα η ΕΕ

Περισσότερο από έναν μήνα μετά τον σεισμό, η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές παραμένει απελπιστική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΣΠ 20 Μαρ 2023 | 09:23

Λέκκας: Υποχρεωτικοί οι προσεισμικοί έλεγχοι σε σχολεία, νοσοκομεία και δημόσια κτίρια [βίντεο]

"Υποχρεωτικοί οι προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια", δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας με αφορμή τους ελέγχους σε συνολικά 35.000 σχολεία, νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 19 Μαρ 2023 | 09:27

Πάνω από το 70% των κατασκευών στην Ελλάδα έχουν χτιστεί με αντισεισμικό κανόνα πριν το 1959 - Στο μικροσκόπιο 20.000 κτίσματα

Ξεκινά ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων - Νομοθετική ρύθμιση την ερχόμενη εβδομάδα

ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΛΑΔΟΥ 19 Μαρ 2023 | 09:14

Σεισμός στον Ισημερινό: Τουλάχιστον 15 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες - Πάνω από 40 σπίτια κατέρρευσαν [Εικόνες - Βίντεο]

Ζημιές έχουν αναφερθεί σε περίπου 50 σχολεία και 30 κέντρα υγείας, ενώ δρόμοι αποκλείστηκαν εξαιτίας κατολισθήσεων

18 Μαρ 2023 | 21:14

Ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον Ισημερινό - Κατέρρευσαν κτίρια - Η στιγμή που σείεται η γη [βίντεο]

Ο ισχυρός σεισμός χτύπησε τον Ισημερινό, με κτίρια να έχουν καταρρεύσει από τη σεισμική δόνηση των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ