X

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Ξεπέρασαν τους 1.400 οι νεκροί - Χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια από τη Δύση εξαιτίας των Ταλιμπάν

Σκληρό χτύπημα του Εγκέλαδου σε μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο με τον μισό πληθυσμό σε επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Γράφει: Σμαραγδα Κοσκινα

Σε τουλάχιστον 1.400 νεκρούς ανέρχεται ο τραγικός απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ που συγκλόνισε την επαρχία Κουνάρ, κοντά στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Τζαλαλαμπάντ.

Ο σεισμός σημειώθηκε τη νύχτα της Κυριακής, 31/08, προς Δευτέρα.

Εκτός από τους εκατοντάδες νεκρούς, τουλάχιστον 3.251 άνθρωποι τραυματίστηκαν και πάνω από 8.000 σπίτια καταστράφηκαν από τον σεισμό. Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν το έργο τους ενώ για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων η προσέγγιση στις απομακρυσμένες περιοχές γίνεται με ελικόπτερα.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία προέρχονται από την αφγανική πτέρυγα της Ερυθράς Ημισέληνου, της μεγαλύτερης ανθρωπιστικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη χώρα.

Η απόσυρση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας κάτι την κατάσταση τραγική

Το χτύπημα του Εγκέλαδου γίνεται ακόμα πιο σκληρό για τους κατοίκους της χώρας καθώς μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν, το 2021, η διεθνής κοινότητα απέσυρε την οικονομική στήριξη προς το νέο καθεστώς. Ακόμη και η ανθρωπιστική βοήθεια που διανέμεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις, έχει περιοριστεί σημαντικά. Από τα 3,8 δισ. δολάρια το 2022 έπεσε στα 767 εκατ. το 2025.

Χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία αλλά και άλλες, προχώρησαν σε δραστικό περιορισμό ή και "κόψιμο" των προγραμμάτων τους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Επιπλέον, οι περικοπές που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στη διεθνή αμερικανική βοήθεια με το "πάγωμα" των προγραμμάτων αρωγής της υπηρεσίας USAID επέφεραν ένα ισχυρό πλήγμα στο Αφγανιστάν. Το 45% της ανθρωπιστικής βοήθειας που έφτανε στη χώρα μέχρι και το 2024, πριν αναλάβει ο Τραμπ την προεδρία των ΗΠΑ, προερχόταν από τα προγράμματα της USAID.

Η συνολική απόσυρση της διεθνούς βοήθειας προς το Αφγανιστάν, μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, εξαιτίας της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οδήγησε σε κλείσιμο δομών υγείας, από μεγάλα νοσοκομεία μέχρι περιφερειακά, τοπικά ιατρεία, και σε απώλεια θέσεων εργασίας στον τομέα της υγείας.

Η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού της 31ης Αυγούστου είναι για τους Ταλιμπάν η μεγαλύτερη κρίση που καλούνται να αντιμετωπίσουν την ώρα που στη χώρα επιστρέφουν εκατομμύρια άνθρωποι που είχαν διαφύγει το 2021. Πρόκειται για Αφγανούς που είχαν βρει καταφύγιο στο Πακιστάν και το Ιράν, οι οποίοι απελαύνονται και υποχρεώνονται να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο μισός πληθυσμός του Αφγανιστάν (η χώρα έχει συνολικό πληθυσμό 42,65 εκατ.) έχει επείγουσα ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια καθώς μαστίζεται από οξεία επισιτιστική κρίση σε μια χρονιά που ολόκληρο το βόρειο Αφγανιστάν έχει πληγεί από ακραία ξηρασία.

Μετά τον σεισμό, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απεύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια. Ο ΟΗΕ έχει ήδη εκταμιεύσει έκτακτα κεφάλαια, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών (1,3 εκατομμύρια δολάρια).

Διαβάστε Επίσης