
Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο Μαρόκο ανήλθε σε 1.037, μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών.
Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές
Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.
Εκτακτη πτήση επαναπατρισμού Ελλήνων από το Μαρακές
Οσον αφορά τους Ελληνες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για τον επαναπατρισμό τους. Σε αυτήν αναφέρει ότι "με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, οι υπηρεσίες του υπουργείου κινούνται συντονισμένα για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Μαρόκο.
Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Ελλάδας στο Ραμπάτ και με την εταιρεία Aegean Airlines, η οποία δρομολόγησε σχετική πτήση επαναπατρισμού. Η ειδική πτήση θα αναχωρήσει από το Μαρακές τα ξημερώματα της Κυριακής, 10 Σεπτεμβρίου 2023, 02:10 (τοπική ώρα), με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος της Αθήνας.
Όσοι βρίσκονται στο Μαρακές και επιθυμούν να επαναπατριστούν μπορούν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Εξωτερικών στα τηλέφωνα +30 210 3681730 / 1350 και με την εταιρεία Aegean Airlines στο τηλέφωνο κέντρο +30 210 6261000".
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες αγνοούμενους ή τραυματίες από τον σεισμό 7 Ρίχτερ στην περιοχή.

ΗΠΑ, Βρετανία και Ισπανία δηλώνουν έτοιμες να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια--Συλλυπητήρια απέστειλε η Κίνα, αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους εκφράζει ο πάπας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σήμερα "την βαθιά του θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν και για την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός στο Μαρόκο", σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Νέο Δελχί, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της G20.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να "εγγυηθούν ότι οι Αμερικανοί υπήκοοι στο Μαρόκο είναι ασφαλείς" και "είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε απαραίτητη βοήθεια στον μαροκινό λαό", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι στέκονται "στο πλευρό του (του) φίλου βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ' σε αυτή την δύσκολη στιγμή".

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε σήμερα έτοιμο να παράσχει βοήθεια στο Μαρόκο μετά τον σεισμό.

"Οι σκέψεις μου είναι με όλους όσοι επλήγησαν από τον τρομερό σεισμό στο Μαρόκο χθες το βράδυ", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X .
"Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει υποστήριξη στους Μαροκινούς φίλους μας", πρόσθεσε.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να "στηρίζει τους Βρετανούς υπηκόους στην περιοχή".
Η Ισπανία πρότεινε την αποστολή σωστικών συνεργείων στο Μαρόκο μετά τον ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.
"Η Ισπανία προσφέρει στο Μαρόκο, αν το κρίνει απαραίτητο, ομάδες διάσωσης, που είναι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή, αλλά και τη βοήθειά της για ανοικοδόμηση, μόλις περάσει αυτή η στιγμή", είπε ο υπουργός σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδία.
Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε "συλληπητήριο μήνυμα" στο Μαρόκο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση CCTV.
"Στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ του Μαρόκου για τον ισχυρό σεισμό" στη χώρα αυτή, σύμφωνα με το CCTV.
Την "έντονη αλληλεγγύη" του στο Μαρόκο εξέφρασε ο πάπας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού.
Ο προσωρινός απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό ανήλθε στους 820 νεκρούς, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο σεισμός μεγέθους 7 βαθμών, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας του Μαρόκου (CNRST), προκάλεσε επίσης τραυματίες 672, εκ των οποίων 205 σοβαρά, ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου.
"Είμαστε όλοι καλά"
Είμαστε όλοι καλά, είπε στην ΕΡΤ ο Γεωλόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης, Χαράλαμπος Φασουλάς, ένας από τους 21 ‘Ελληνες που βρίσκονταν στο Μαρόκο την ώρα του σεισμού των 7 Ρίχτερ.
Η δόνηση ήταν αρκετά ισχυρή και μεγάλη σε διάρκεια, περιγράφει ο ‘Ελληνας μεταφέροντας σκηνές από το χάος και τις καταστροφές στο Μαρακές.
Οι 21 ‘Ελληνες συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο των γεωπάρκων της UNESCO στο Μαρακές με 1.500 συμμετέχοντες από 50 χώρες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr