Το 2023 είναι εκλογική χρονιά για την Τουρκία που ζει σε ρυθμούς ατέρμονης εκλογολογίας και σεναρίων. Η ημερομηνία των εκλογών είναι ένας σταθερός πονοκέφαλος για τον Ερντογάν που κατά πληροφορίες του τουρκικού Τύπου δεν αποκλείεται να επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 14 Μαϊου.
Τα εκλογικά σενάρια που παρουσιάζει η εφημερίδα Hurriyet επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο κυβερνητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), βλέπουν κάλπες πέντε εβδομάδες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία που είναι στις 18 Ιουνίου.
Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023 θα συμπέσουν με την 100η επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, που κατά τον Ερντογάν, θα σηματοδοτήσει ένα ορόσημο για την ανάπτυξη και τη διεθνή θέση της χώρας.
Η 14η Μαϊου είναι πέντε μέρες πριν την εθνική εορτή για την έναρξη του πολέμου της ανεξαρτησίας της Τουρκίας στις 19 Μαϊου του 1919.
Οι φωνές εντός του κόμματος AKP πληθαίνουν και επικαλούνται σειρά παραγόντων που ο Ερντογάν πρέπει να λάβει υπόψη του.
Seçimlerde 14 Mayıs planı: İşte kulislerde konuşulanlar... @nuray_babacan haberihttps://t.co/OhRQSVvT89
— Hürriyet.com.tr (@Hurriyet) June 22, 2022
Το κόλπο Ερντογάν για τρίτη προεδρική θητεία
Πέρα και πάνω απ'όλα, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εξυπηρετεί τον Ερντογάν για να μπορέσει να διεκδικήσει τρίτη φορά την προεδρία της Τουρκίας.
Αν και το Σύνταγμα προβλέπει μέχρι δύο θητείες για έναν πρόεδρο, στη συνταγματική μεταρρύθμιση που πέτυχε να περάσει το 2017, εισήχθη με το άρθρο 106 του τουρκικού Συντάγματος η πρόβλεψη ότι αν διενεργηθούν πρόωρες εκλογές τότε η θητεία του προέδρου δεν μετρά ως ολοκληρωμένη και έτσι, με αυτό το παραθυράκι που ο ίδιος δημιούργησε, ο Ερντογάν θα μπορέσει να διεκδικήσει και τρίτη θητεία.
Τα επιχειρήματα που προβάλλονται ως αιτίες πρόωρων εκλογών
Ένας από τους βασικούς λόγους για την προκήρυξη εκλογών τον Μάιο είναι για να αποτραπεί η διεξαγωγή ενός πιθανού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών τον Ιούλιο, όταν πολλοί Τούρκοι ψηφοφόροι πάνε για διακοπές, ενώ οι αγρότες θα βρίσκονται στα χωράφια τους για τον θερισμό, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.
Παράλληλα τον Ιούνιο διεξάγονται εξετάσεις στα σχολεία, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες για οικογένειες και φοιτητές προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ τυχόν εκλογές τον Μάιο θα διεξάγονταν μετά τον ιερό για τους μουσουλμάνου μήνα του ραμαζανιού.
Τέλος, ο Μάιος θεωρείται καλύτερος μήνας καθώς οι πολίτες έχουν αποτινάξει την αρνητική ψυχολογία του χειμώνα.
Ερντογάν vs Κιλιτσντάρογλου
"Υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας είναι ο Ταγίπ Ερντογάν", ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος στις 10 Ιουνίου προκαλώντας ταυτόχρονα τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να ανακοινώσει την δική του υποψηφιότητα για την προεδρία.
Erdoğan cumhurbaşkanı adayı olmayacak mı https://t.co/VQtXZYvQFR @hurriyetcomtr aracılığıyla sayın selvi, ne güzel anlatıyorsunuz başörtüsü ile ilgili ayrımcılığı, bir de şu Aleviler niye başsavcı, genel müdür, rektör olamıyor, cemevleri niye camiler gibi eşit muamele görmek
— cemal özçelik (@cozcelik61) June 21, 2022
Έντονη ήταν για κάποιο διάστημα στην Τουρκία η φημολογία ότι ο Ερντογάν επρόκειτο να κατεβάσει άλλο υποψήφιο για την προεδρία και να συναινέσει στο επιτακτικό αίτημα της αντιπολίτευσης για κατάργηση του προεδρικού συστήματος και επιστροφή στο κοινοβουλευτικό.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ερντογάν θα μπορούσε να διεκδικήσει την επιστροφή του στην πρωθυπουργία.
Ο Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο, θεωρεί ότι είναι απίθανο να καταφύγει ο Τούρκος πρόεδρος σε αυτό το τέχνασμα. "Ο Ερντογάν μιλάει λες και ετοιμάζεται για τις εκλογές στον προγραμματισμένο χρόνο τους, αλλά στην πραγματικότητα θα γίνουν πρόωρες εκλογές κι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος. Αλλά, Θεού θέλοντος, θα τον στείλουμε για πάντα στη σύνταξη", ανέφερε σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr