
Στο σκοτάδι εξακολουθούν να κινούνται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του Αιγυπτιακού Airbus τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Μεσόγειο Θάλασσα νοτίως της Κρήτης, αν και οι περισσότεροι σχολιαστές εκτιμούν ότι το αεροσκάφος είναι πιθανότερο να έπεσε ως αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.
Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια για το τι μπορεί να συνέβη στην πτήση 804 των Αιγυπτιακών αερογραμμών.
Ο υπουργός πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου Σερίφ Φάτι, μετά από πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων και παρά την επιμονή του να μην παρασυρθεί σε υποθέσεις, δήλωσε ότι η εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας είναι πιο πιθανή από το σενάριο της μηχανικής βλάβης.
Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών Αλεξάντερ Μποτνίκοφ, είπε ότι «κατά πάσα πιθανότητα» τοπ αεροσκάφος κατερρίφθη ως αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες μιλούν για έκρηξη
Σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι στο αεροσκάφος προκλήθηκε έκρηξη. Ο αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία βασίζει την εκτίμηση αυτή σε στοιχεία που προέρχονται από «υπέρυθρες φωτογραφίες και απεικονίσεις ευρέως χρωματικού φάσματος».
Το αμερικανικό δίκτυο NBC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ουάσιγκτον δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συγκεκριμένη περιοχή, και οι υπηρεσίες της συλλέγουν κάθε πληροφορία από ήχητικά κύματα έως εικόνες από θερμικές κάμερες.
«Δεν είναι συμπέρασμα, αλλά εικασία. Το ερώτημα είναι αν υπήρξε έκρηξη, τι την προκάλεσε. Μηχανική Βλάβη. Εκρηκτικά; Δεν έχουμε ιδέα στο παρόν στάδιο.» δήλωσε ο αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο.
Ολα τα βλέμματα στραμμένα στο Σαρλ ντε Γκολ
Οι αρχές της Γαλλίας από την οποία αναχώρησε το αεροσκάφος εξετάζουν το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να κατερρίφθη με τον ίδιο τρόπο που προκλήθηκε η τραγωδία με το Ρωσικό αεροσκάφος στην Χερσόνησο του Σινά πέρυσι. Παράλληλα οι γαλλικές υπηρεσίες συγκεντρώνουν στοιχεία για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στο Airbus πριν αυτό αναχωρήσει για το Κάιρο.
Ηδη ελέγχονται όλες οι λήψεις από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου. «Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη σε τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι έρευνες γίνονται για παν ενδεχόμενο» δήλωσε μια πηγή στο Παρίσι.
Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα καυτά ερωτήματα, καθώς η χώρα με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολαντ τελεί ακόμη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου.
Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τη Γαλλία θα συστήσει διεθνή επιτροπή για την διερεύνηση της υπόθεσης. Στην Ουάσιγκτον η Εθνική Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων (NTSB) ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στις έρευνες. Σύμφωνα με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών μια χώρα στην οποία έχουν κατασκευαστεί μέρη του αεροσκάφους που εμπλέκεται σε αεροπορική τραγωδία επιβάλλεται να πάρει μέρος στις έρευνες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της EgyptAir το αεροσκάφος μπορεί να ειναι της Ευρωπαϊκής Airbus αλλά οι κινητήρες του κατασκευάστηκαν από την αμερικανική Pratt & Whitney.
Λευκός Οίκος: Πολύ νωρίς για συμπεράσματα
Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε το βράδυ της Πέμπτης ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.
"Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε οριστικά τι μπορεί να προκάλεσε αυτήν την καταστροφή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Και οι ερευνητές θα εξετάσουν όλους τους πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στη συντριβή", πρόσθεσε.
Η Ουάσινγκτον εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και προσφέρθηκε να παράσχει βοήθεια στις χώρες που ερευνούν την υπόθεση.
Ολα τα σενάρια για την συντριβή
Ο ειδικός σε ζητήματα πολιτικής αεροπορίας Ζεράρ Φελτζέ, θεωρεί απίθανα το σενάριο μιας μεγάλης τεχνικής βλάβης, καθώς το αεροσκάφος μιας απολύτως αξιόπιστης εταιρίας της Airbus, βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το 2003. «Είναι το αεροπλάνο μέσων αποστάσεων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα A320 προσγειώνεται ή απογειώνεται», τονίζει ο Φελτζέ.
Οι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά ασύναμη την εκδοχή το αεροσκάφος να κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους - αέρος όπως εικάζεται ότι έγινε στην πτήση 17 της Malaysia Airlines τον Ιούλιο 2014 πάνω από την Ουκρανία και εξηγούν ότι το σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος είναι πολύ μακριά από περιοχές όπου δρουν οργανώσεις φανατικών στη Μέση Ανατολή. Τονίζουν μάλιστα ότι το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 11.000 μέτρων, ύψος απαγορευτικό για τέτοιου είδους όπλα.
Το σενάριο που μοιάζει εκ τον προτέρων ως το πιθανότερο είναι η εκ των έσω έκρηξη. Το γεγονός ότι δεν εστάλη κανένα μήνυμα συναγερμού σημαίνει πως υπήρξε ένα «βίαιο γεγονός» Κι ενώ το ενδεχόμενο να μπήκαν τα εκρηκτικά στο αεροκάφος από το Παρίσι δεν έχει αποκλειστεί, οι ειδικοί δεν αποκλειουν το ενδεχόμενο αυτό να έγινε στο αεροδρόμιο του Καΐρου πριν το αεροσκάφος πετάξει για την Γαλλική πρωτεύουσα.
Ωστόσο όλοι οι ειδιοί τονίζουν ότι την απάντηση εκτός από τα μαύρα κοτιά θα δώσουν και τα συντρίμια του αεροσκάφου, καθώς από τις στρεβλώσεις των μετάλλων θα εξαχθουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης πάνω από τη Μεσόγειο.
Αλαλούμ για την έυρεση συντριμιών
Για πολλές ώρες μετά τον διεθνή συναγερμό που σημανε από την εξαφάνιση του αεροσκάφους, οι Αιγυπτιακές αρχές προέβαιναν σε αλλεπάλληλες και αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις για το εάν όντως είχαν βρεθεί συντρίμια.

Τον γύρο του κόσμου έκαναν φωτογραφίες από αντικείμενα να επιπλέουν στην θάλασσα τις οποίες δημοσίευσε στο Facebook ένας Αιγύπτιος ναυτικός ο οποίος με το καράβι του, στο γερμανικής πλοιοκτησίας Sofia Express κινείται στην περιοχή. Η EgyptAir αρχικά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για έυρεση συντριμιών, αλλά τελικά η εταιρία τις επιβεβαίωσε επικαλούμενη επίσημη ενημέρωση από τις Ελληνικές αρχές.
Η ανακοίνωση της EgyptAir έχει ως εξής:
Η EgyptAir εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στις οικογένειες και τους φίλους των επιβατών της πτήσης 804. Οι συγγενείς των επιβατών και του πληρώματος ε΄χουν ήδη ενημερωθεί και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους ανθρώπους αυτούς.
Εν τω μεταξύ η Αιγυπτιακή ομάδα ερευνών σε συνεργασία με την αντίστοιχη ελληνική εξακολουθεί να αναζητά συντρίμμια του αγνοούμενου αεροσκάφους».

Νέα συγχυση με τα «λευκά και μπλέ» συντρίμια
Ομως το κλίομα συγχυσης εντάθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Αιγύπτιος επιτετραμμένος στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν την Αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα, ότι βρέθηκαν συντρίμμια χρώματος λευκού και γαλάζιου, δηλαδή στα χρώματα που ήταν βαμμένο το αεροσκάφος.
Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ελληνικού Υπουργείου Αμύνης διέψευσε την πληροφορία ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν είναι μπλε και λευκά. «Δεν εντοπίσαμε τέτοια συντρίμμια» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με το Reuters.
Το Ελληνικό Πεντάγωνο από το απόγευμα της Πέμπτης είχε επιβεβαιώσει την εύρεση πλαστικών αντικειμένων με σχοινιά, μπλε και πορτοκαλί χρώματος, 50 μίλια νοτιανατολικά από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους.
.

Σύμφωνα με την λίστα επιβατών στο αεροσκάφος επέβαιναν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 1 Βέλγος, 1 Πορτογάλος, 1 Βρετανός, δύο Ιρακινοί, 1 Καναδός, 1 υπήκοος του Κουβέιτ, 1 υπήκοος Σαουδικής Αραβίας, 1 υπήκοος του Τσαντ.
Σπαράκτικές σκηνές εκτιλίχθηκαν τοσο στα γραφεία της EgyptAir στο Κάιρο, όσο και σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού, όπου είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς και φίλοι των επιβαινόντων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr