Σενάρια τρομοκρατίας και θρίλερ με τα συντρίμια

Στο σκοτάδι εξακολουθούν να κινούνται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του Αιγυπτιακού Airbus τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Μεσόγειο. Ο θρήνος των συγγενών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σενάρια τρομοκρατίας και θρίλερ με τα συντρίμια

Στο σκοτάδι εξακολουθούν να κινούνται οι έρευνες για τα αίτια της συντριβής του Αιγυπτιακού Airbus τα ξημερώματα της Πέμπτης στη Μεσόγειο Θάλασσα νοτίως της Κρήτης, αν και οι περισσότεροι σχολιαστές εκτιμούν ότι το αεροσκάφος είναι πιθανότερο να έπεσε ως αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.

Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια για το τι μπορεί να συνέβη στην πτήση 804 των Αιγυπτιακών αερογραμμών.

Ο υπουργός πολιτικής αεροπορίας της Αιγύπτου Σερίφ Φάτι, μετά από πιεστικές ερωτήσεις δημοσιογράφων και παρά την επιμονή του να μην παρασυρθεί σε υποθέσεις, δήλωσε ότι η εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας είναι πιο πιθανή από το σενάριο της μηχανικής βλάβης.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών Αλεξάντερ Μποτνίκοφ, είπε ότι «κατά πάσα πιθανότητα» τοπ αεροσκάφος κατερρίφθη ως αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες μιλούν για έκρηξη

Σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι στο αεροσκάφος προκλήθηκε έκρηξη. Ο αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία βασίζει την εκτίμηση αυτή σε στοιχεία που προέρχονται από «υπέρυθρες φωτογραφίες και απεικονίσεις ευρέως χρωματικού φάσματος».

Το αμερικανικό δίκτυο NBC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ουάσιγκτον δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συγκεκριμένη περιοχή, και οι υπηρεσίες της συλλέγουν κάθε πληροφορία από ήχητικά κύματα έως εικόνες από θερμικές κάμερες.

«Δεν είναι συμπέρασμα, αλλά εικασία. Το ερώτημα είναι αν υπήρξε έκρηξη, τι την προκάλεσε. Μηχανική Βλάβη. Εκρηκτικά; Δεν έχουμε ιδέα στο παρόν στάδιο.» δήλωσε ο αξιωματούχος στο αμερικανικό δίκτυο.

Ολα τα βλέμματα στραμμένα στο Σαρλ ντε Γκολ

Οι αρχές της Γαλλίας από την οποία αναχώρησε το αεροσκάφος εξετάζουν το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να κατερρίφθη με τον ίδιο τρόπο που προκλήθηκε η τραγωδία με το Ρωσικό αεροσκάφος στην Χερσόνησο του Σινά πέρυσι. Παράλληλα οι γαλλικές υπηρεσίες συγκεντρώνουν στοιχεία για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στο Airbus πριν αυτό αναχωρήσει για το Κάιρο.

Ηδη ελέγχονται όλες οι λήψεις από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου. «Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη σε τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι έρευνες γίνονται για παν ενδεχόμενο» δήλωσε μια πηγή στο Παρίσι.

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα καυτά ερωτήματα, καθώς η χώρα με πρωτοβουλία του Φρανσουά Ολαντ τελεί ακόμη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου.

Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τη Γαλλία θα συστήσει διεθνή επιτροπή για την διερεύνηση της υπόθεσης. Στην Ουάσιγκτον η Εθνική Υπηρεσίας Ασφάλειας Πτήσεων (NTSB) ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στις έρευνες. Σύμφωνα με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών μια χώρα στην οποία έχουν κατασκευαστεί μέρη του αεροσκάφους που εμπλέκεται σε αεροπορική τραγωδία επιβάλλεται να πάρει μέρος στις έρευνες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση της EgyptAir το αεροσκάφος μπορεί να ειναι της Ευρωπαϊκής Airbus αλλά οι κινητήρες του κατασκευάστηκαν από την αμερικανική Pratt & Whitney.

Λευκός Οίκος: Πολύ νωρίς για συμπεράσματα

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε το βράδυ της Πέμπτης ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους.

"Είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε οριστικά τι μπορεί να προκάλεσε αυτήν την καταστροφή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Η έρευνα είναι σε εξέλιξη. Και οι ερευνητές θα εξετάσουν όλους τους πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στη συντριβή", πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και προσφέρθηκε να παράσχει βοήθεια στις χώρες που ερευνούν την υπόθεση.

Ολα τα σενάρια για την συντριβή

Ο ειδικός σε ζητήματα πολιτικής αεροπορίας Ζεράρ Φελτζέ, θεωρεί απίθανα το σενάριο μιας μεγάλης τεχνικής βλάβης, καθώς το αεροσκάφος μιας απολύτως αξιόπιστης εταιρίας της Airbus, βγήκε από τη γραμμή παραγωγής το 2003. «Είναι το αεροπλάνο μέσων αποστάσεων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα A320 προσγειώνεται ή απογειώνεται», τονίζει ο Φελτζέ.

Οι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά ασύναμη την εκδοχή το αεροσκάφος να κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους - αέρος όπως εικάζεται ότι έγινε στην πτήση 17 της Malaysia Airlines τον Ιούλιο 2014 πάνω από την Ουκρανία και εξηγούν ότι το σημείο που συνετρίβη το αεροσκάφος είναι πολύ μακριά από περιοχές όπου δρουν οργανώσεις φανατικών στη Μέση Ανατολή. Τονίζουν μάλιστα ότι το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 11.000 μέτρων, ύψος απαγορευτικό για τέτοιου είδους όπλα.

Το σενάριο που μοιάζει εκ τον προτέρων ως το πιθανότερο είναι η εκ των έσω έκρηξη. Το γεγονός ότι δεν εστάλη κανένα μήνυμα συναγερμού σημαίνει πως υπήρξε ένα «βίαιο γεγονός» Κι ενώ το ενδεχόμενο να μπήκαν τα εκρηκτικά στο αεροκάφος από το Παρίσι δεν έχει αποκλειστεί, οι ειδικοί δεν αποκλειουν το ενδεχόμενο αυτό να έγινε στο αεροδρόμιο του Καΐρου πριν το αεροσκάφος πετάξει για την Γαλλική πρωτεύουσα.

Ωστόσο όλοι οι ειδιοί τονίζουν ότι την απάντηση εκτός από τα μαύρα κοτιά θα δώσουν και τα συντρίμια του αεροσκάφου, καθώς από τις στρεβλώσεις των μετάλλων θα εξαχθουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι συνέβη τα ξημερώματα της Πέμπτης πάνω από τη Μεσόγειο.

Αλαλούμ για την έυρεση συντριμιών

Για πολλές ώρες μετά τον διεθνή συναγερμό που σημανε από την εξαφάνιση του αεροσκάφους, οι Αιγυπτιακές αρχές προέβαιναν σε αλλεπάλληλες και αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις για το εάν όντως είχαν βρεθεί συντρίμια.

Σενάρια τρομοκρατίας και θρίλερ με τα συντρίμια

Τον γύρο του κόσμου έκαναν φωτογραφίες από αντικείμενα να επιπλέουν στην θάλασσα τις οποίες δημοσίευσε στο Facebook ένας Αιγύπτιος ναυτικός ο οποίος με το καράβι του, στο γερμανικής πλοιοκτησίας Sofia Express κινείται στην περιοχή. Η EgyptAir αρχικά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για έυρεση συντριμιών, αλλά τελικά η εταιρία τις επιβεβαίωσε επικαλούμενη επίσημη ενημέρωση από τις Ελληνικές αρχές.

Η ανακοίνωση της EgyptAir έχει ως εξής:

«Η EgyptAir ανακοινώνει ότι το Αιγυπτιακό υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας μόλις πήρε μια επίσημη επιστολή από το Αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών που επιβεβαιώνει την έυρεση συντριμμιών του αγνοούμενου αεροσκάφους της πτήσης 804 κοντά στην Κάρπαθο.

Η EgyptAir εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στις οικογένειες και τους φίλους των επιβατών της πτήσης 804. Οι συγγενείς των επιβατών και του πληρώματος ε΄χουν ήδη ενημερωθεί και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους ανθρώπους αυτούς.

Εν τω μεταξύ η Αιγυπτιακή ομάδα ερευνών σε συνεργασία με την αντίστοιχη ελληνική εξακολουθεί να αναζητά συντρίμμια του αγνοούμενου αεροσκάφους».

Σενάρια τρομοκρατίας και θρίλερ με τα συντρίμια - εικόνα 2

Νέα συγχυση με τα «λευκά και μπλέ» συντρίμια

Ομως το κλίομα συγχυσης εντάθηκε ακόμη περισσότερο όταν ο Αιγύπτιος επιτετραμμένος στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές αρχές πληροφόρησαν την Αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα, ότι βρέθηκαν συντρίμμια χρώματος λευκού και γαλάζιου, δηλαδή στα χρώματα που ήταν βαμμένο το αεροσκάφος.

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ελληνικού Υπουργείου Αμύνης διέψευσε την πληροφορία ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν είναι μπλε και λευκά. «Δεν εντοπίσαμε τέτοια συντρίμμια» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ελληνικό Πεντάγωνο από το απόγευμα της Πέμπτης είχε επιβεβαιώσει την εύρεση πλαστικών αντικειμένων με σχοινιά, μπλε και πορτοκαλί χρώματος, 50 μίλια νοτιανατολικά από το σημείο που χάθηκαν τα ίχνη του αεροσκάφους.

.

Σενάρια τρομοκρατίας και θρίλερ με τα συντρίμια - εικόνα 3

Σύμφωνα με την λίστα επιβατών στο αεροσκάφος επέβαιναν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 1 Βέλγος, 1 Πορτογάλος, 1 Βρετανός, δύο Ιρακινοί, 1 Καναδός, 1 υπήκοος του Κουβέιτ, 1 υπήκοος Σαουδικής Αραβίας, 1 υπήκοος του Τσαντ.

Σπαράκτικές σκηνές εκτιλίχθηκαν τοσο στα γραφεία της EgyptAir στο Κάιρο, όσο και σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ του Παρισιού, όπου είχαν συγκεντρωθεί συγγενείς και φίλοι των επιβαινόντων.

Σενάρια τρομοκρατίας και θρίλερ με τα συντρίμια - εικόνα 4

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 15 Ιαν 2021 | 16:52

Τσαβούσογλου: Ο Μακρόν έστειλε επιστολή στον Ερντογάν με πρόταση για ομαλοποίηση των σχέσεων

Ο Ερντογάν αντέδρασε θετικά στην επιστολή Μακρόν σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 14 Ιαν 2021 | 20:06

Σκληρό lockdown στη Γαλλία από το Σάββατο - Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 6 μ.μ. (τώρα είναι από τις 8 μ.μ.) για τουλάχιστον 15 ημέρες στη Γαλλία - Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Ζαν Καστέξ

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ 13 Ιαν 2021 | 14:24

Financial Times: Και όμως, η Ελλάδα τα πάει καλύτερα με τον κορονοϊό από τη Γερμανία και τη Γαλλία

Γράφημα των Financial Times αποτυπώνει την βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης του κορονοϊού

ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ 13 Ιαν 2021 | 14:01

Δεν χρειάζεται να κλείσουν τα σχολεία παρά τη μετάλλαξη του κορονοϊού, λέει ο Γάλλος "Τσιόδρας"

Τα αγγλικά δεδομένα για το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού δεν επαρκούν για να οδηγήσουν σε κλείσιμο των σχολείων στη Γαλλία.

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ 11 Ιαν 2021 | 14:01

Ερχονται στην Ελλάδα τα σούπερ γαλλικά μαχητικά Rafale: Αόρατα από τα ραντάρ, με πυραύλους meteor

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου ξεκινάει η διαδικασία για να έρθουν στην Ελλάδα τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 10 Ιαν 2021 | 13:41

Ινδονησία: Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing - Δείγμα DNA από τους συγγενείς για την αναγνώριση

Η αστυνομία ζήτησε από τους συγγενείς των επιβατών και του πληρώματος να δώσουν δείγματα DNA, ώστε να βοηθήσουν στην αναγνώριση των θυμάτων.

ΣΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΕΠΙΠΕΔΟ 09 Ιαν 2021 | 21:40

Το πριγκιπάτο του Μονακό προχωρά σε αυστηρό lockdown - Kλειστά τα εστιατόρια το βράδυ, "μπλόκο" στους επισκέπτες

Σήμερα, το Μονακό περιόρισε την είσοδο των μη κατοίκων του, οι οποίοι δεν έχουν σοβαρή δικαιολογία για να εισέλθουν στη χώρα.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΙΒΗ 09 Ιαν 2021 | 20:27

Αεροπορική τραγωδία στην Ινδονησία: Συγκλονιστικό βίντεο με επιβάτες, λίγη ώρα πριν επιβιβαστούν στη μοιραία πτήση

Μια από τους επιβάτες του αεροπλάνου ανέβασε στο twitter βίντεο, όπου αποχαιρετά τους συγγενείς της λίγο πριν επιβιβαστεί στην πτήση της Sriwijaya Air.

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΑ ΜΕΤΡΑ 09 Ιαν 2021 | 19:19

Γαλλία: Αυστηρότερο lockdown φέρνουν τα κρούσματα στη Μασσαλία - Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6

Η αυστηρότερη απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Μασσαλία θα αρχίζει να εφαρμόζεται από το βράδυ της Κυριακής.

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 09 Ιαν 2021 | 12:26

Θετική στον κορονοϊό η Μπριζίτ Μακρόν - Τι λένε τα γαλλικά μέσα

Η Μπριζίτ Μακρόν βρέθηκε θετική στον νέο κορονοϊό στις 24 Δεκεμβρίου. Δεν παρουσίαζε κανένα σημαντικό σύμπτωμα και τα δύο επόμενα τεστ, στις 30 και 31 Δεκεμβρίου, βγήκαν αρνητικά.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ 07 Ιαν 2021 | 23:15

Γαλλία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα άφησε ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα σε όλη τη Γαλλία θα παραταθεί τουλάχιστον έως τις 20 Ιανουαρίου, είπε ο Καστέξ

ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΕΞ 07 Ιαν 2021 | 23:03

Χείρα φιλίας από τον Τσαβούσογλου: Έτοιμη η Τουρκία να εξομαλύνει τη σχέση της με τη Γαλλία

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι εντάσεις προήλθαν από το γεγονός ότι η Γαλλία αντιτίθεται στην Τουρκία αφότου ξεκίνησε η τουρκική επίθεση στη Συρία.

Ο ΟΛΙΒΙΕ ΝΤΥΑΜΕΛ 05 Ιαν 2021 | 18:06

Σάλος στη Γαλλία: Διάσημος πολιτικός αναλυτής βίαζε τον 14χρονο γιο του γνωστού πρώην υπουργού Κουσνέρ [Εικόνες]

Θύμα σεξουαλικής επίθεσης από διάσημο πολιτικό επιστήμονα της Γαλλίας έπεσε ο γιος του πρώην υπουργού Μπερνάρ Κουσνέρ