Σερβία: Μην πετάτε πυρομαχικά στα σκουπίδια!

Η απίστευτη αυτή έκκληση έγινε από την κυβέρνηση της Σερβίας, με την ελπίδα να σταματήσουν τα ατυχήματα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Έκκληση στους πολίτες της να μην πετούν χειροβομβίδες ή άλλα πυρομαχικά στα σκουπίδια, απηύθυνε την Τρίτη η κυβέρνηση της Σερβίας, με την ελπίδα να ελαχιστοποιηθούν τα ατυχήματα.

Εκτιμάται ότι στη Σερβία υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες όπλα τα οποία δεν είναι δηλωμένα, μετά τους πολέμους που έλαβαν χώρα κατά τη δεκαετία του 1990 στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Σε αυτά δεν συγκαταλέγονται τα 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένα όπλα.

Το κοινοβούλιο της χώρας ψήφισε τον περασμένο μήνα ένα νομοσχέδιο το οποίο επιβάλει αυστηρούς κανόνες για την κατοχή πυροβόλων όπλων, μετά την αύξηση της εγκληματικότητας και περιστατικών που σχετίζονται με την οπλοκατοχή.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα έως την 4η Ιουνίου να παραδώσουν τα όπλα τους στην αστυνομία αλλιώς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έως και 5 χρόνια φυλάκισης για παράνομη κατοχή. Ωστόσο, φοβούμενη η κυβέρνηση ότι οι ιδιοκτήτες όπλων θα προτιμήσουν να τα ξεφορτωθούν, το υπουργείο Εσωτερικών απηύθυνε την Τρίτη έκκληση:

«Το υπουργείο… απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην πετούν χειροβομβίδες και πυρομαχικά στους κάδους απορριμμάτων… αντ’ αυτού καλούνται να καλέσουν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα και αξιωματικοί θα φτάσουν το συντομότερο δυνατόν για να απομακρύνουν τα πυροβόλα όπλα», αναφέρεται.

Αξιωματούχος της αστυνομίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Δεν έχουμε σαφή εικόνα σχετικά με τον αριθμό των παράνομων όπλων, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν μεταξύ 200.000 και 900.000, οπότε όσα περισσότερα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τόσο το καλύτερο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ