Σφράγισμα συνόρων και έκτακτα μέτρα στην Ευρώπη

Σφραγίζουν η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες τα σύνορά τους αρνούμενες να δεχθούν τις χιλιάδες των προσφύγων που μοιραία θα εγκλωβιστούν σε Ελλάδα και Ιταλία.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Σφράγισμα συνόρων και έκτακτα μέτρα στην Ευρώπη

Αδιαφορώντας για τους Ευρωπαΐκούς και διεθνείς κανόνες για το άσυλο, η Ουγγρική κυβέρνηση κλείνει τα νότια σύνορά της σε όλο το μήκος τους. Μετά το συρματόπλεγμα στη μεθόριο με τη Σερβία, η συντηρητική κυβέρνηση Ορμπαν ανακοίνωσε ότι σφραγίσει και κάθε πιθανό πέρασμα από την Ουγγαρία.

«Έχουμε λάβει την απόφαση να αρχίσουμε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός φράχτη που να ξεκινάει από τα ουγγρο-σερβο-ρουμανικά σύνορα και να έχει εύλογο μήκος, για την περίπτωση που η μεταναστευτική πίεση μεταφερθεί προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας» δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Σφράγισμα συνόρων και έκτακτα μέτρα στην Ευρώπη

Η Αυστρία κλείνει τα σύνορα με την Ουγγαρία

Η Αυστριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα θα αρχίσει να εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα σύνορά της με την Ουγγαρία, σε απάντηση στα μέτρα που ανακοίνωσε η Γερμανία στα δικά της σύνορα. Ο Αυστριακός υπουργός εσωτερικών ενημέρωσε την Κομισιόν και ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείεται το μέτρο να επεκταθεί και στα σύνορα με άλλες χώρες, αναλόγως με τις ροές μεταναστών και προσφύγων. Ο ίδιος αρνήθηκε να πει ποια μέτρα θα εφαρμοστούν από απόψε.

Ανησυχεί η Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων

Ορισμένα στοιχεία του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει πλέον το θέμα της διέλευσης των συνόρων της Ουγγαρίας είναι "πραγματικά ανησυχητικά" υποστηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που εμφανίζεται θορυβημένη από την ενδεχόμενη αποστολή των μεταναστών πίσω στη Σερβία, αλλά και για τον χρόνο που θα αφιερώνουν οι ουγγρικές αρχές στην εξέταση των αιτημάτων όσων ζητούν άσυλο στη χώρα.

Ο Έρνε Σίμον, ο εκπρόσωπος της UNHCR στην Ουγγαρία, επισήμανε κυρίως την απόφαση της Βουδαπέστης να χαρακτηρίσει "ασφαλή τρίτη χώρα" για τους πρόσφυγες τη Σερβία, αλλά και τις ποινικές διώξεις που περιμένουν όσους αιτούντες άσυλο επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Αμφισβήτησε επίσης τις ανακοινώσεις των αρχών ότι θα εξετάζουν τα αιτήματα για άσυλο μέσα σε λίγες ώρες, σημειώνοντας ότι "πρόκειται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα" για τόσο περίπλοκες περιπτώσεις. "Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στον νέο νόμο, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, που είναι πραγματικά ανησυχητικές", είπε ο Σίμον μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Σφράγισμα συνόρων και έκτακτα μέτρα στην Ευρώπη - εικόνα 2

Οι πρόσφυγες αναζητούν νέες διόδους

Η Ύπατη Αρμοστεία υποθέτει ότι οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν τελικά έναν καινούριο δρόμο για να φτάσουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενώ ένας πρόσφυγας άφησε να εννοηθεί ότι ο δρόμος αυτός μπορεί να περνάει από την Κροατία και τη Σλοβενία.

Η Μελίσα Φλέμινγκ, η εκπρόσωπος της UNCHR στη Γενεύη, είπε ότι συζητείται η πιθανότητα αυτή με πολλές χώρες, τις οποίες όμως δεν κατονόμασε. "Η UNHCR είναι έτοιμη να βοηθήσει (τις χώρες αυτές) όσο καλύτερα μπορεί. Θα δοθεί ο ίδιος αγώνας με αυτόν που δόθηκε στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα", πρόσθεσε.

Η Σερβία, όπου έχουν μπλοκαριστεί χιλιάδες πρόσφυγες καθώς τους απαγορεύεται πλέον η είσοδος στην Ουγγαρία, δεν είναι μέλος της ΕΕ. Όμως συνορεύει με τη Ρουμανία και την Κροατία, χώρες που είναι μέλη της ΕΕ. Η Κροατία με τη σειρά της συνορεύει με τη Σλοβενία και η τελευταία με την Ιταλία και την Αυστρία.

Κίνδυνος από τα ξεχασμένα ναρκοπέδια

Η κατάσταση πάντως στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία προς το παρόν δεν έχει αλλάξει και όλα κυλούν ομαλά αφού δεν έχει καταγραφεί καμία προσπάθεια παράνομης εισόδου στη χώρα.

Ένας άλλος κίνδυνος που επισήμαναν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι τα ναρκοπέδια που ενδεχομένως έχουν "ξεχαστεί" στην περιοχή αυτή από την περίοδο του πολέμου (1991-95). Ωστόσο, οι σερβικές υπηρεσίες διαβεβαίωσαν ότι η αποναρκοθέτηση της περιοχής έχει ολοκληρωθεί από το 2009. Το Ζάγκρεμπ, από την άλλη, επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη "ορισμένες ζώνες" με νάρκες οι οποίες όμως είναι "σαφώς οριοθετημένες και έχουν σημανθεί".

«Καραντίνα» σε Ελλάδα και Ιταλία

Το συνεχώς ογκούμενο κύμα των προσφύγων και μεταναστών οδηγεί πλέον τις ευρωπαϊκές χώρες να «σφραγίζουν» τα σύνορα τους με την Ελλάδα «εγκλωβισμένη» ως το τελευταίο ευρωπαϊκό όριο.

Χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να καταφτάνουν καθημερινά στις ελληνικές ακτές και ο κίνδυνος για τους ανθρώπους που παίζουν κορώνα - γράμμα τη ζωή τους στα άθλια φουσκωτά των δουλεμπόρων μεγαλώνει όσο θα φεύγει το καλοκαίρι.

Δεύτερη τραγωδία με 24 πρόσφυγες νεκρούς , ανάμεσά τους 4 παιδιά σημειώθηκε όταν επιχείρησαν να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στην Κω.

'Οπως διαμορφώνεται πλέον η κατάσταση όσοι φτάνουν είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ιταλία θα βρεθούν εγκλωβισμένοι με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τοπικές κοινωνίες.

Ηδη, σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT τουλάχιστον τρεις εταιρείες κρουαζιέρας έχουν αλλάξει τα δρομολόγιά τους στην Ελλάδα για να αποφύγουν να προσεγγίσουν το νησί της Λέσβου.

Κι αυτό ενώ υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν στα τουρκικά παράλια να περάσουν απέναντι.

Την Πέμπτη η απόφαση Τουσκ για έκτακτη σύνοδο κορυφής

Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα με θέμα την προσφυγική κρίση ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας 'Ανγκελα Μέρκελ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η απόφαση για την διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής θα ληφθεί την Πέμπτη. «Κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων, μερικοί ηγέτες ζήτησαν μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για την μετανάστευση. Θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις και θα ανακοινώσω της αποφάσεις μου την Πέμπτη», ανέφερε ο κ. Τουσκ στο Twitter.

Νέα υπουργική σύνοδος την Τρίτη

Οι υπουργοί Εσωτερικών θα συνεδριάσουν για ακόμη μια φορά εκτάκτως την ερχόμενη Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το Λουξεμβούργο, καθώς η σύνοδος της Δευτέρας κατέληξε σε αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα της άρνησης των σκληρών του μπλοκ, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία αλλά και άλλων χωρών.

Το Λουξεμβούργο, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι επιθυμεί από το συμβούλιο των υπουργών να συμφωνήσει έναν μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο από τις χώρες πρώτης εισόδου τους, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Το θέμα έχει διχάσει τις ευρωπαϊκές χώρες αφού οι δυτικές, με επικεφαλής τη Γερμανία, τάσσονται υπέρ της ανακατανομής των προσφύγων αυτών ενώ οι ανατολικές αντιδρούν στο σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων που έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Χρήστος Ζωής: Οι πρόσφυγες παγιδεύονται στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρομερές δυσκολίες στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων ροών προσφύγων καθώς οι μονομερείς ενέργειες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημιουργούν προβλήματα στις μετακινήσεις των ανθρώπων αυτών, προειδοποιεί ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης.

«Δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας. Δεν φρουρούμε τα σύνορα της Ελλάδας. Φρουρούμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Χρειαζόμαστε υποστήριξη. Οικονομική και ηθική υποστήριξη», δηλώνει ο έλληνας υπουργός σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.

Σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί μήπως οι πρόσφυγες εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ο κ. Ζώης απαντά: «Δεν είμαι αισιόδοξος διότι διαπιστώνω ότι όλοι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ο οποίος στο μεταξύ, εξαντλείται. Διερωτώμαι: Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι αυτό το φαινόμενο να κατασιγάσει μέσα στον επόμενο χρόνο;» διερωτάται ο υπουργός και προειδοποιεί: «Η ακτοφυλακή πραγματοποιεί επιχειρήσεις διάσωσης, υπό πολύ σκληρές συνθήκες και χωρίς ξεκούραση. Ούτε τα μέσα, ούτε οι ανθρώπινες δυνατότητες ειναι ανεξάντλητες».

Από τη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Λέοναρντ Ντόιλ δεν κρύβει την ανησυχία του: «Περιμένουμε οι ροές προσφύγων και μεταναστών να κλιμακωθούν και να προκαλέσουν τρομερές πιέσεις στις Ελληνικές αρχές.

Σφράγισμα συνόρων και έκτακτα μέτρα στην Ευρώπη - εικόνα 3

Σερβία: Να τους ξαναστείλουμε στην Ελλάδα

Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Σερβίας Νενάντ Ιβανίσεβιτς έκανε την απίστευτη πρόταση να ξαναστείλουν οι Ούγγροι τους μετανάστες στην Ελλάδα καθώς «εμείς δεν θα τους δεχτούμε». «Αν θέλουν οι Ούγγροι να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλει η Σερβία το στρατό της στα σύνορα,» φέρεται να είπε ο Ιβανίσεβιτς στο Β92, ένα ραδιοτηλεοπτικό και διαδικτυακό μέσο με έδρα το Βελιγράδι.

Σφράγισμα συνόρων και έκτακτα μέτρα στην Ευρώπη - εικόνα 4
Την ίδια ώρα, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι 4.537 πρόσφυγες έφθασαν σιδηροδρομικώς χθες στο Μόναχο παρά την επιβολή συνοριακών ελέγχων στη μεθόριο με την Αυστρία. Από το Βερολίνο, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εξετάσει μέσα άσκησης πίεσης προς τις χώρες μέλη που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων στους "28" για την αντιμετώπιση της κρίσης " Το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, άνοιξε τα σύνορα στους πρόσφυγες και εν συνεχεία ότι επανεισήγαγε τους ελέγχους έχει διχάσει την πατρίδα της . Η υπαναχώρηση της Μέρκελ έχει διχάσει τη Γερμανία κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ επισημαίνοντας ότι, ποτέ άλλοτε δεν είχαν ψυχρανθεί τόσο πολύ οι σχέσεις μεταξύ των Xριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Μέρκελ και των Βαυαρών εταίρων τους, των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Βαυαρού πρωθυπουργού , Χορστ Ζέεχοφερ "αδειάζοντας" την Γερμανίδα καγκελάριο πως, "ούτε καν ερωτηθήκαμε για το αν έπρεπε να ανοίξουμε τα σύνορα στους πρόσφυγες".

Βαθιά απογοήτευση εξέφρασε ο ΟΗΕ για την αποτυχία της ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για την μετεγκατάσταση των 120 χιλιάδων προσφύγων.


FRONTEX: Μισό εκατομμύριο μπήκαν στην Ευρώπη μέχρι τον Αύγουστο

Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου 2015, έναντι 280.000 για το σύνολο του 2014, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την προστασία των συνόρων Frontex, προειδοποιώντας όμως ότι κάποιοι ενδέχεται να έχουν καταμετρηθεί δύο φορές.

Αριθμοί ρεκόρ καταγράφηκαν επί πέντε συνεχόμενους μήνες, με 156.000 πρόσφυγες να εισήλθαν στην ΕΕ τον Αύγουστο, πρόσθεσε η Frontex.

τα ελληνικά νησιά κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ αφίξεων τον Αύγουστο, με 88.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στις ακτές τους, αριθμός έντεκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014

Παρόλα αυτά η υπηρεσία διευκρίνισε ότι ένας «μεγάλος αριθμός προσώπων που εντοπίστηκαν στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας είχαν ήδη καταγραφεί κατά την άφιξή τους από την Τουρκία στην Ελλάδα λίγες εβδομάδες νωρίτερα».

Εξάλλου τα ελληνικά νησιά κατέγραψαν αριθμό ρεκόρ αφίξεων τον Αύγουστο, με 88.000 πρόσφυγες και μετανάστες να φτάνουν στις ακτές τους, αριθμός έντεκα φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι Σύροι πρόσφυγες.

Με δεδομένη αυτή «τη μεγάλη μεταναστευτική πίεση» η Frontex ζήτησε επιπλέον προσωπικό το οποίο θα βοηθήσει στην καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών στη Λέσβο και την Κω, «που πλήττονται ιδιαίτερα», όπως δήλωσε ο Φαμπρίς Λεγκέρι, διευθυντής της Frontex, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Τουρκία κάνουν λόγο για ολοένα και πιο επιθετικούς και σκληρούς διακινητές, οι οποίοι αγνοούν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και αναγκάζουν τους πρόσφυγες να μπουν σε υπερφορτωμένες φουσκωτές βάρκες ώστε να αποκομίσουν τα μέγιστα κέρδη από κάθε ταξίδι», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Μεγάλος αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ουγγαρία, όπου στα σύνορα με τη Σερβία έχει εικοσαπλασιαστεί ο αριθμός των προσώπων που καταγράφονται κάθε μήνα, φτάνοντας τους 52.000 τον Αύγουστο, γεγονός που σημαίνει περισσότερους από 155.000 από την αρχή του έτους», τόνισε η Frontex.

Αντίθετα στην Ιταλία έφτασαν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες τον Αύγουστο, δηλαδή σχεδόν οι μισοί σε σχέση με πέρυσι. Η πλειονότητα αυτών προέρχεται από την Ερυθραία και άλλες υποσαχάριες χώρες, περνώντας από τη Λιβύη.

Τέλος, από την αρχή του έτους 106.000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, δηλαδή 6% λιγότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η πλειονότητα των διασώσεων έγινε πιο κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη απ’ ό,τι κοντά στα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, πρόσθεσε η Frontex.

Κομισιόν: Αρχίζει η εκταμίευση 30 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από τον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών, Αντώνη Μανιτάκη, όλα τα απαραίτητα έγγραφα σχετικά με τη σύσταση της ρυθμιστικής αρχής που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Επιτροπή εξετάζει τα έγγραφα αυτά με διαδικασία κατεπείγοντως, ούτως ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα τα πρώτα 30 εκατομμυρία ευρώ, από τα 450 εκατ. που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Εξάλλου, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή για την πρόθεσή τους να αποστείλουν επίσημο αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. «Είχαμε ζητήσει από την ελληνική πλευρά να το κάνει νωρίτερα», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Όσον αφορά τα κέντρα καταγραφής μεταναστών (hotspots) που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό τόνισε ότι δεν είναι ούτε κέντρα υποδοχής, ούτε κέντρα κράτησης.

Η ίδια εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έχει καθορίσει δύο βασικά κέντρα καταγραφής, ένα στη Σικελία της Ιταλίας και ένα στον Πειραιά.

Όπως εξήγησε, στα σημεία αυτά πρόκειται να μεταβεί προσωπικό από τη Europol, τη Frontex και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) προκειμένου να βοηθήσουν τις Αρχές να διεξάγουν γρήγορα δράσεις εντοπισμού, καταγραφής και λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων εισερχόμενων μεταναστών.

Στη συνέχεια το προσωπικό των τεσσάρων αυτών οργανισμών θα μεταβεί σε μικρότερα κέντρα καταγραφής μεταναστών (hotspots). Για παράδειγμα, στη Σικελία, εξήγησε η Ν. Μπερτρό, θα λειτουργήσουν τέσσερα hotspots σε διαφορετικές τοποθεσίες. Οι αιτούντες άσυλο θα διοχετεύονται αμέσως σε μια διαδικασία χορήγησης ασύλου όπου οι ομάδες στήριξης της ΕΥΥΑ θα συμβάλουν στη διεκπεραίωση υποθέσεων ασύλου το συντομότερο δυνατόν. Για εκείνους οι οποίοι δεν χρήζουν προστασίας, η Frontex θα βοηθά τα κράτη-μέλη, συντονίζοντας την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών.

Η Europol θα βοηθά στις έρευνες για την εξάρθρωση των δικτύων εμπορίας και παράτυπης διακίνησης ανθρώπων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΛ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ 21 Ιαν 2021 | 12:21

Επιφυλακτική η ΕΕ με την Τουρκία: Με μερικά κράτη, το χαστούκι λειτουργεί - Με την Τουρκία, όχι

Έτοιμοι για εξομάλυνση δηλώνουν οι Ευρωπαίοι λαμβάνοντας υπόψιν τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 21 Ιαν 2021 | 08:08

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν αναστέλλει τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών για 100 ημέρες

Ο Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη εκτελεστικά διατάγματα ώστε να καταργηθούν σκληρές πολιτικές του προκατόχου του για το ζήτημα της μετανάστευσης.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ 21 Ιαν 2021 | 07:41

Πρώτη ημέρα Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο: Ξήλωμα πολιτικής Τραμπ με το καλημέρα - Οι 17 πρώτες αποφάσεις

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε, το διάταγμα για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού. Καταργούνται σκληρές πολιτικές του Τραμπ ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης.

ΤΙ ΖΗΤΑ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 20 Ιαν 2021 | 10:56

Η Κομισιόν ζητά επιτάχυνση εμβολιασμών, υγειονονομικά πιστοποιητικά και περισσότερα τεστ

Επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όλα τα κράτη, πιστοποιητικά εμβολιασμού και περισσότερες γενετικές αναλύσεις στα τεστ ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ 19 Ιαν 2021 | 19:40

Κορονοϊός: Η Κομισιόν καλεί τις χώρες - μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τον εμβολιασμό - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

Μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού τους αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ 19 Ιαν 2021 | 14:11

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα εθνικά σχέδια χρειάζονται ακόμη πολλή δουλειά

"Πολύ αδύναμα για να προχωρήσουν" χαρακτήρισε η Κομισιόν τα εθνικά σχέδια για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τις ζημιές από την πανδημία

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟ ΝΗΣΙ 19 Ιαν 2021 | 10:51

Συνθήκες παγετού στη Λέσβο - Νεκρός πρόσφυγας από το κρύο

Νεκρός βρέθηκε άνδρας το πρωί, εξαιτίας του κρύου, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε απόκρημνη ακτή της Γέρας, νοτιοδυτικά του ομώνυμου κόλπου της Λέσβου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 16 Ιαν 2021 | 08:39

Τι συμβαίνει με τα εμβόλια της Pfizer - Γιατί καθυστερούν - Ανησυχία στην Ευρώπη

Γιατί η εταιρεία Pfizer θα μειώσει προσωρινά τις παραδόσεις του εμβολίου της για τον κορονοϊό στην Ευρώπη - Σοβαρή ανησυχία στην ΕΕ - Καθησυχάζει η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 15 Ιαν 2021 | 19:44

Ανησυχία στην Ευρώπη για τα εμβόλια: Καθησυχαστική η Φον ντερ Λάιεν - "Θα παραδοθούν κανονικά το πρώτο τρίμηνο του 2021"

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως οι δόσεις των εμβολίων θα παραδοθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα - Η ανακοίνωση της Pfizer και η επιστολή 6 κρατών της ΕΕ

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 15 Ιαν 2021 | 18:25

Κορονοϊός-Εμβόλιο: Μείωση των παραδόσεων ανακοίνωσε η Pfizer - "Σοβαρή ανησυχία" εκφράζουν 6 Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας

Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν τη "σοβαρή ανησυχία" τους για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 15 Ιαν 2021 | 15:12

Εμβόλιο κορονοϊού: H Pfizer προαναγγέλλει μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη - Γιατί συμβαίνει αυτό

Η Pfizer ειδοποιεί για μείωση των παραδόσεων του εμβολίου της για των κορονοϊό στην Ευρώπη

ΠΙΘΑΝΗ Η ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΡΕΙΑΣ 15 Ιαν 2021 | 14:11

Κορονοϊός: Το Φεβρουάριο έρχεται το τέταρτο εμβόλιο - Ελπίδες για έγκριση στην Johnson & Johnson

Ελπίδες του ΕΜΑ για αίτηση εμβολίο από την Johnson & Johnson τον Φεβρουάριο.

ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 14 Ιαν 2021 | 09:13

Αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για την άμεση επιστροφή 1.450 μεταναστών στην Τουρκία

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex για την άμεση επιστροφή 1.450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.