«Σήματα μορς» από άλλο γαλαξία άκουσαν οι επιστήμονες

Οι αστρονόμοι προσπαθούν να βρουν την πηγή ενός επαναλαμβανόμενου ήχου που μοιάζει με σύντομη έκρηξη, ο οποίος εκπέμπεται από κάποιο σημείο έξω από τον γαλαξία μας.

simata-mors-apo-allo-galaksia-akousan-oi-epistimones
SHARE THIS
0
SHARES

Εναν ήχο από το απώτερο διάστημα που επαναλαμβάνεται ακούνε εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες μέσω των πανίσχυρων ραδιοτηλεσκόπιων και προσπαθούν να εντοπίσουν το σημείο στο αχανές διάστημα από το οποίο εκπέμπεται.

Εχει «ακουστεί από τα ραδιοτηλεσκόπια 17 φορές έως σήμερα και η πηγή του βρίσκεται εκτός του δικού μας γαλαξία

Ο ήχος έχει διάρκεια μόλις 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου και χαρακτηρίζεται ως «γρήγορη έκρηξη». Εχει «ακουστεί από τα ραδιοτηλεσκόπια 17 φορές έως σήμερα και η πηγή του βρίσκεται εκτός του δικού μας γαλαξία. Αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν ότι επρόκειτο για έναν ήχο που κάθε φορά προέρχεται από ένα μοναδικό και διαφορετικό γεγονός. Ομως η ενδελεχής μελέτη δείχνει τελικά ότι πρόκειται για μια αλληλουχία ενός συγκεκριμένου ήχου που επαναλαμβάνεται.

Μηνύματα από άλλους κόσμους;

Οι επιστήμονες λένε ότι κάτι ασυνήθιστο προκαλεί αυτούς τους ήχους και κάνουν λόγο για ένα συγκεκριμένο μοτίβο επανάληψης, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και να παράγονται από κάτι με νοημοσύνη με την βρετανική εφημερίδα Independent να μιλά μάλιστα για «μηνύματα».

Ενα από τα βασικά ερωτήματα είναι «τι θα μπορούσε να προκαλέσει αυτόν τον επαναλαμβανόμενο ήχο».

«Πιάνουμε αυτούς τους ήχους από πολύ μακριά που σημαίνει ότι είναι πολύ ισχυροί. Μόνο λίγες αστροφυσικές πηγές μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες εκρήξεις και πιστεύουμε ότι το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για αστέρες νετρονίων σε άλλους γαλαξίες» αναφέρει ο Τζέιμς Κορντς, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Cornell. 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook