X

Σήμερα η ταφή του Αλί Χαμενεΐ: Λαοθάλασσα στους δρόμους της Μασχάντ

Το φέρετρο έφτασε σήμερα αεροπορικώς στη Μασχάντ, τη γενέτειρά του, όπου αργότερα θα γίνει η ταφή του

Γράφει: TheToc team

Κηδεύεται σήμερα την ιερή πόλη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν, ο Αλί Χαμενεΐ, ύστερα από τιμές που του αποδόθηκαν για έξι ημέρες κατά τις οποίες έγινε περιφορά της σορού του στους ιερούς τόπους της χώρας.

Το φέρετρο έφτασε σήμερα αεροπορικώς στη Μασχάντ, τη γενέτειρά του, όπου αργότερα θα γίνει η ταφή του, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Σε βίντεο που δημοσίευσε η ιρανική τηλεόραση διακρίνεται το αεροσκάφος με τα φέρετρα του Χαμενεΐ και των τεσσάρων μελών της οικογένειάς του που σκοτώθηκαν κατά την πρώτη ημέρα του πολέμου να πετάει συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών.

Μάλιστα τόσο στο αεροδρόμιο όσο και στο ιερό του Ιμάμη Ρεζά, ένας από τους ιερότερους τόπους του σιιτικού Ισλάμ, όπου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Αλί Χαμενεΐ έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για το ύστατο χαίρε στον άνθρωπο που ηγήθηκε του πεπρωμένου της χώρας για περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση διακρίνεται πλήθος κόσμου να κρατάει ιρανικές σημαίες, αλλά και τις κόκκινες σημαίες της εκδίκησης.

Η σορός του Χαμενεΐ μεταφέρθηκε στη Μασχάντ από το Ιράκ, όπου πραγματοποιήθηκαν τελετές στις ιερές πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα. Μάλιστα όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση η κηδεία, η οποία αναμενόταν σήμερα το πρωί στην πόλη Μασχάντ του Ιράν, έχει πλέον προγραμματιστεί για τις 14:30 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος), καθώς τα μεγαλύτερα από το αναμενόμενο πλήθη που συγκεντρώθηκαν στο Ιράκ προκάλεσαν καθυστέρηση στην κηδεία.

Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν στην ταφή

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ο κυβερνήτης της Μασχάντ, Χασάν Χοσεϊνί, αναμένει μαζική προσέλευση περίπου "15 εκατομμυρίων", συμπεριλαμβανομένων 4.700 ξένων πολιτικών και διπλωματικών αξιωματούχων, για να λάβουν μέρος στην αποχαιρετιστήρια πομπή.

Η νεκρική πομπή θα ξεκινήσει από την οδό Ιμάμ Ρεζά και θα καταλήξει στο ιερό προσκύνημα, με χιλιάδες πολίτες να έχουν ήδη κατακλύσει τους δρόμους της πόλης από νωρίς.

"Σκοτώστε τον Τραμπ"

Καθώς το πλήθος συνωστιζόταν στη Μασχάντ περιμένοντας την κηδεία, οι παρεβρσικόμενοι φώναζαν συνθήματα απαιτώντας εκδίκηση για τη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη και κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μαυροφορεμένες γυναίκες κρατούσαν πλακάτ με τη φράση "Σκοτώστε τον Τραμπ".

O Αλί Χαμενεΐ σκοτώθηκε σε αμερικανοϊσραηλινό πλήγμα στις 28 Φεβρουαρίου 2026 κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του πολέμου σε αεροπορικές επιδρομές με στόχο την κατοικία του και το συγκρότημα διοίκησης στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη.

Η κηδεία του Χαμενεΐ είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε καθώς ο πόλεμος στο Ιράν συνεχιζόταν.

Το Ιράν ξεκίνησε το Σάββατο τις εξαήμερες δημόσιες τελετές στο πλαίσιο της κηδείας του Χαμενεΐ, καθώς το φέρετρο έκανε στάσεις στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, στην ιερή πολή Κομ και στο Ιράκ. Σε κάθε εκδήλωση, τεράστια πλήθη συνέρρεαν στους δρόμους.

Άγνωστο αν θα δώσει το παρόν ο γιος του Αλί Χαμανεΐ, Μοτζτάμπα

Στην κηδεία είναι άγνωστο αν θα δώσει το παρόν ο γιος του Αλί Χαμανεΐ, Μοτζτάμπα , ο οποίος ανακηρύχθηκε ανώτατος ηγέτης μία εβδομάδα μετά το θάνατο του πατέρα του και τραυματίστηκε σοβαρά στην επίθεση στο συγκρότημα στην Τεχεράνη κατά την πρώτη ημέρα του πολέμου. Δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος. Έχει εκδώσει γραπτές δηλώσεις, δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία φωτογραφία, βίντεο ή ηχογράφηση του.

Ανώτερες πηγές στην Τεχεράνη έχουν δηλώσει ότι αναρρώνει, αλλά ότι δεν έχει ακόμη αναρρώσει αρκετά ώστε να μπορεί να εμφανιστεί δημόσια, ενώ οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν επίσης να περιορίσουν την έκθεσή του σε περίπτωση περαιτέρω επιθέσεων από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε Επίσης