Η ώρα της αλήθειας για τη φιλία Μακρόν - Τραμπ

Σήμερα το πρωί οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο. Φλέγοντα ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η ώρα της αλήθειας για τη φιλία Μακρόν - Τραμπ

Έπειτα από μια θερμή υποδοχή και ένα δείπνο με τη συνοδεία των συζύγων τους, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν θα υποβάλουν σήμερα σε δοκιμασία τη φιλία τους συζητώντας θέματα στα οποία διαφωνούν, με πρώτα τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τον εμπορικό πόλεμο.

Ο Μακρόν, που έχει κάνει τα πάντα για να αποκτήσει στενή σχέση με έναν ηγέτη το όραμα του οποίου είναι διαμετρικά αντίθετο με αυτό του υπόλοιπου κόσμου, θα προσπαθήσει να αλλάξει την άποψη του Τραμπ σε πολλά θέματα.

Η ώρα της αλήθειας για τη φιλία Μακρόν - Τραμπ

Σήμερα το πρωί οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στον Λευκό Οίκο όπου θα συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο επί μισή ώρα και στη συνέχεια για μία ώρα μαζί με τους συνεργάτες τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος την προηγούμενη εβδομάδα ταλαντεύονταν μεταξύ του προσωπικού κομπασμού του σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την Βόρεια Κορέα και του θυμού του, κατά του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί ονομαστικά κατά δημοσιογράφων μέσω του Twitter.

Χθες, προχώρησε σε αναρτήσεις σχετικά με την πρόταση του για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Ωστόσο, απέφυγε ν’ αναφερθεί σε φλέγοντα ζητήματα όπως η Συρία και το Ιράν ή οποιοδήποτε άλλο θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συζητήσεων που έχει στην Ουάσινγκτον με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη στην αμερικανική πρωτεύουσα από την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων, σχολιάζει το “Politico.”

Η ώρα της αλήθειας για τη φιλία Μακρόν - Τραμπ - εικόνα 2

Παράλληλα, την Παρασκευή αναμένεται να φτάσει την Ουάσινγκτον η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελλα Μέρκελ για την δεύτερη επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο.

Οι επισκέψεις των Ευρωπαίων ηγετών πραγματοποιούνται σε μία περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να διαχειριστεί τον αρνητικό πολιτικό απόηχο που προκάλεσε η επιδρομή πρακτόρων του FBI στο γραφείο και σε προσωπικούς χώρους του προσωπικού του δικηγόρου Μάικλ Κόεν που τελεί υπό ομοσπονδιακή έρευνα.

Καθώς ο πρόεδρος Μακρόν έφτανε χθες στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος βρίσκονταν αντιμέτωπος με νέες ερωτήσεις σχετικά με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) Σκοτ Προύιτ, που είναι το τελευταίο από τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που βρέθηκαν αντιμέτωπα με ζητήματα παραβίασης της δεοντολογίας.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο, η υπεύθυνη Τύπου Σάρα Σάντερς άλλαξε την ατζέντα των θεμάτων της παρουσίασής της για την επίσκεψη Μακρόν και την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, προκειμένου να υπερασπιστεί αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε γράψει για την εκτίμησή του, ότι ο Κόεν δεν θα αλλάξει στάση, ενώ Σάντερς δήλωσε πως ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να “μελετά” τις αποκαλύψεις σχετικά με τον Προύιτ. Μεταξύ αυτών και τις πληροφορίες ότι είχε ενοικιάσει ένα διαμέρισμα από την σύζυγο ενός λομπίστα με τον οποίο συνεργάζονταν πριν από την τοποθέτησή του στην υπηρεσία.

Η ώρα της αλήθειας για τη φιλία Μακρόν - Τραμπ - εικόνα 3

Η διαφοροποίηση που παρατηρείται μεταξύ των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων, των αναρτήσεων του Τραμπ στο Twitter, αλλά και της άσκησης των προεδρικών του καθηκόντων, αποτελεί πλέον μια καθημερινή πραγματικότητα για τον Λευκό Οίκο. “Πρόκειται για κάτι συνηθισμένο για τους ίδιους. Ο Τραμπ θα κάνει το δικό του, άσχετα με το τι κυριαρχεί στις ειδήσεις. Συνήθως, οι αναρτήσεις του αποτελούν ένα προσωπικό μίγμα αντίδρασης στην είδηση της ημέρας, αλλά και του σκανδάλου της συγκεκριμένης ημέρας,” δήλωσε χαρακτηριστικά πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ. Ωστόσο, απαιτείται να είναι περισσότερο συγκεντρωμένος στις συναντήσεις του με τους ξένους ηγέτες, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι επίσημες επισκέψεις αποτελούν σημαντικά ζητήματα για τον Λευκό Οίκο, ενώ στην προκειμένη περίπτωση ο πρόεδρος Μακρόν έφτασε στην Ουάσινγκτον προετοιμασμένος να συνεργαστεί σε μια σειρά ζητημάτων. Μεταξύ αυτών, ο πόλεμος στην Συρία, η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έχει προγραμματιστεί για σήμερα ένα επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο, ενώ στην υλοποίηση του προγράμματος επισκέψεων αρχηγών κρατών εμπλέκονται αξιωματούχοι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά κι άλλων υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αρμοδιότητες τόσο σε θέματα ασφάλειας, αλλά και οικονομίας.

Τις περισσότερες φορές στην υλοποίηση του προγράμματος μιας επίσημης επίσκεψης εμπλέκεται σχεδόν το σύνολο του προσωπικού του Λευκού Οίκου με κεντρικό στόχο, ο Αμερικανός πρόεδρος να έχει όσο το δυνατό περισσότερο διαθέσιμο χρόνο με τον επίσημο καλεσμένο του, σύμφωνα με την Τζουλιάνα Σμουτ που υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Η ώρα της αλήθειας για τη φιλία Μακρόν - Τραμπ - εικόνα 4

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος στοχεύει να μην εμπλακεί στις ανοιχτές υποθέσεις που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, γύρω από την προεδρία Τραμπ. Ο πρόεδρος Μακρόν σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News δήλωσε ότι δεν έχει σκεφτεί “ποτέ” πως ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα ολοκληρώσει την προεδρική του θητεία.

Ο στόχος της επίσημης επίσκεψης του Μακρόν στην Ουάσινγκτον είναι ξεκάθαρος. Η Γαλλία επιδιώκει ένα ουσιαστικό διμερές πλαίσιο σχέσεων με τις ΗΠΑ, ενώ μια ενδεχόμενη δυσαρέσκεια του προέδρου Τραμπ θα καθιστούσε δύσκολη την εκπλήρωση ενός τέτοιου στόχου.

Στην αυριανή ομιλία του στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος Μακρόν θα δώσει έμφαση στην σημασία των “δημοκρατικών αξιών” σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο. Μέσω της αναφοράς στις δημοκρατικές αξίες, ο Γάλλος πρόεδρος ίσως προειδοποιήσει ότι οι ίδιες αξίες διατρέχουν κίνδυνο στις ΗΠΑ.

Στο πολιτικό επίπεδο των εξελίξεων στον Λευκό Οίκο, η επίσημη επίσκεψη του προέδρου Μακρόν στην Ουάσινγκτον πραγματοποιείται καθώς ο πρόεδρος Τραμπ -μέσω του Τζον Μπόλτον- επιχειρεί την αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε οριακά τον διορισμό του σημερινού διευθυντή της CIA στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών.

Χθες στη διάρκεια του δείπνου που είχαν οι Μακρόν και Τραμπ μαζί με τις συζύγους τους συζήτησαν για την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ, «τις δημοσκοπήσεις του προέδρου Τραμπ και την προετοιμασία για τις ενδιάμεσες εκλογές» του Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Μεταξύ των άλλων ζητημάτων στα οποία αναφέρθηκαν ήταν η επιβολή ρυθμιστικών κανόνων στο Διαδίκτυο και η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, όπως και η μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Η ώρα της αλήθειας για τη φιλία Μακρόν - Τραμπ - εικόνα 5

Αναφέρθηκαν όμως και σε θέματα στα οποία διαφωνούν, όπως η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που θέλει να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Σε ό,τι αφορά το εμπόριο, τη Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιθυμούν να αποκτήσουν κοινή ατζέντα», διαβεβαίωσε η γαλλική προεδρία χθες το βράδυ, υπογραμμίζοντας και πάλι «την πολύ φιλική και προσωπική ατμόσφαιρα» που υπήρχε στη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης.

Η ώρα της αλήθειας για τη φιλία Μακρόν - Τραμπ - εικόνα 6

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί στο πιο φλέγον ζήτημα: τι θα γίνει με τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία ο Τραμπ θέλει να αποδεσμευθεί, αν δεν γίνουν πιο σκληροί οι όροι που επιβάλλονται στην Τεχεράνη.

Αυτό φοβάται η Γαλλία και οι άλλες δυνάμεις που έχουν υπογράψει τη συμφωνία.

Τις τελευταίες δύο ημέρες η Ρωσία, η Κίνα και η Βρετανία έχουν επαναλάβει ότι επιθυμούν τη διατήρηση της συμφωνίας, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση του Μακρόν, ο οποίος θα προσπαθήσει να πείσει τον Αμερικανό ομόλογό του. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει ατομική βόμβα, επανέλαβε την Κυριακή.

Η ώρα της αλήθειας για τη φιλία Μακρόν - Τραμπ - εικόνα 7

Ωστόσο η γαλλική προεδρία δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι «τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά», καθώς ο Τραμπ έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι «θα σκίσει» τη συμφωνία. Δεν πρέπει να αναμένεται κάποια «διπλωματική πρόοδος» μέσα σε δύο ημέρες, σύμφωνα με το Παρίσι, το οποίο θέλει να προτείνει ένα συμβιβαστικό κείμενο.

Η κατάσταση είναι επείγουσα διότι στις 12 Μαΐου ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποφασίσει αν οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στη συμφωνία.

Η ώρα της αλήθειας για τη φιλία Μακρόν - Τραμπ - εικόνα 8

Σε ό,τι αφορά τις απειλές της Ουάσινγκτον για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο, το Παρίσι ανησυχεί λιγότερο. Την 1η Μαΐου λήγει η προσωρινή εξαίρεση που είχε λάβει η ΕΕ, όμως η Γαλλία ελπίζει ότι η εξαίρεση αυτή θα γίνει μόνιμη. «Δεν κάνουμε εμπορικό πόλεμο με τους εταίρους μας», εκτίμησε ο Μακρόν την Κυριακή.

Η σημερινή ημέρα θα είναι διπλωματικά φορτισμένη: έπειτα από τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο και μια κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Μακρόν θα γευματίσαει με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Τζον Σάλιβαν, τον μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια θα παραστεί σε τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Άρλινγκτον.

Το βράδυ θα παρατεθεί επίσημο δείπνο προς τιμή του Γάλλου προέδρου με την παρουσία πολλών καλεσμένων στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/:Politico

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ 17 Σεπ 2020 | 16:26

Ερντογάν: Δεν υποκύπτουμε σε απειλές και πειρατείες - Παιδιάστικη η συμπεριφορά της Ελλάδας

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει και πάλι τους τόνους, κατηγορώντας την Ελλάδα για παιδιάστικη συμπεριφορά

ΣΤΟ USOPEN ΠΡΙΝ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:03

Πρώην μοντέλο καταγγέλλει σεξουαλική επίθεση από τον Τραμπ: Σοκάρουν οι περιγραφές - [Βίντεο]

Πρώην μοντέλο σοκάρει με τις περιγραφές της - Πώς την παρενόχλησε ο Ντόναλντ Τραμπ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 08:09

Κορονοϊός - Χωρίς τέλος η τραγωδία στις ΗΠΑ: 1.147 νέοι θάνατοι, 39.332 νέα κρούσματα

Τουλάχιστον 39.332 νέα περιστατικά μόλυνσης και τουλάχιστον 1.147 νέοι θάνατοι στις ΗΠΑ.

ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ 17 Σεπ 2020 | 07:40

Η Μπριζίτ Μακρόν εξομολογείται: Ήμουν αβοήθητη και τρομοκρατημένη όταν έγινα μητέρα στα 21

Όλοι μιλούν για τις δυσκολίες της μητρότητας σε ώριμη ηλικία, αλλά η Μπριζίτ Μακρόν τονίζει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και για τις μητέρες σε νεαρή ηλικία.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ CNBC 16 Σεπ 2020 | 20:42

Κορονοϊός: Προβάδισμα στο εμβόλιο της Pfizer δίνει ο Μπιλ Γκέιτς για έγκριση από τις ΗΠΑ

"Το μόνο εμβόλιο που αν όλα πάνε τέλεια θα μπορούσε να ζητήσει έγκριση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, θα ήταν της Pfizer", δήλωσε ο Γκέιτς.

FED 16 Σεπ 2020 | 13:48

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις για την οικονομία

Από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στα τέλη Ιουλίου, οι οικονομικές προοπτικές έχουν γίνει κάπως καλύτερες.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΙΛΙΝΟΚΕΤ 16 Σεπ 2020 | 08:45

Κορονο-γάμος με δεξίωση στις ΗΠΑ ξεκλήρισε επτά ανθρώπους

Παγίδα θανάτου λόγω κορονοϊού αποδείχθηκε γάμος και δεξίωση στο Μέιν.

ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΑ 16 Σεπ 2020 | 08:20

Επιμένει ο Τραμπ: Ζήτημα τριών ή τεσσάρων εβδομάδων η διάθεση εμβολίου για τον κορονοϊό

Ο Τραμπ μιλώντας σε εκδήλωση υπερασπίστηκε τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνησή του, δηλώνοντας ότι το εμβόλιο θα διανεμηθεί, σύντομα.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Σεπ 2020 | 07:31

Η αποκλιμάκωση φέρνει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία - Ο ρόλος του Βερολίνου

Πολύ κοντά στον διάλογο είναι η Ελλάδα με την Τουρκία μετά τα σημάδια αποκλιμάκωσης.

37.017 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 16 Σεπ 2020 | 07:04

Κορονοϊός: Συνεχίζουν να μετρούν πάνω από 1.000 θανάτους την ημέρα οι ΗΠΑ

Για μία ακόμα ημέρα οι θάνατοι στις ΗΠΑ είναι περισσότεροι από 1.000, ενώ τα κρούσματα φτάνουν στα 37.017.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ 15 Σεπ 2020 | 16:07

Κορονοϊός: Ο Τραμπ "υπόσχεται" εμβόλιο πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου - "Θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό"

"Υπό την ηγεσία μου, θα παράγουμε ένα εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ", δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ 15 Σεπ 2020 | 07:19

ΗΠΑ: Πλησιάζουν τις 200.000 οι νεκροί από κορονοϊό - Πάνω από 6,5 εκατ. κρούσματα

Οι θάνατοι από το νέο κορονοϊό αυξήθηκαν χθες τουλάχιστον κατά 423 στους 194.570.

«ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΕΥΚΟΛΟΙ» 14 Σεπ 2020 | 20:05

Αποκάλυψη Τραμπ για Ερντογάν: Όλοι λένε τι φρικτός τύπος αλλά εγώ τα πάω πολύ καλά μαζί του

Ο Τραμπ παραδέχτηκε ότι συνεννοείται καλύτερα με τους "σκληρούς και κακούς" ηγέτες, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Ερντογάν.