Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν

Εξαιρετικά αμφίρροπη προβλέπεται η κούρσα της διαδοχής του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με 12 υποψηφίους να μάχονται για την επίζηλη θέση του προέδρου της Κομισιόν

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν

Με ενάμιση σχεδόν χρόνο να απομένει μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου του 2019 που θα αναδείξουν τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, οι 12 βασικοί υποψήφιοι που εποφθαλμιούν τον επίζηλο θώκο τελούν ήδη σε... "προεκλογικό" -τρόπον τινά- mood.

Όπως σημειώνει το Politico, και με δεδομένη την απουσία του Γιούνκερ που δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, "υπάρχουν ήδη κάποια αδιαφιλονίκητα φαβορί, αλλά όχι φυσικά ακόμη ένας υποψήφιος πάνω στον οποίο θα μπορούσε κάποιος να... ποντάρει τα λεφτά του. Κι ας μην ξεχνάμε, πως τέτοια εποχή, κατά την προηγούμενη εκλογική διαδικασία, κανείς δεν θα πόνταρε στην επικράτηση του νυν προέδρου Γιούνκερ". Πάντως, ο Γάλλος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, φαίνεται να πρωταγωνιστεί στην ανάληψη της προεδρίας.

Θα είναι, άλλωστε, η δεύτερη φορά που ο επικεφαλής της Κομισιόν θα προκύψει από την διαδικασία των Spitzenkandidaten (γερμανιστί «κορυφαίων υποψηφίων») -η πρώτη ήταν κατά την εκλογή Γιούνκερ το 2014.

Αυτή η διαδικασία προβλέπει ότι όλες οι πολιτικές ομάδες θα υποδείξουν τον δικό τους υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν μετά από επιλογή εντός των πολιτικών κομμάτων.

Σε γενικές γραμμές υποψήφιος της πολιτικής ομάδας που θα εκλέξει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι ο Πρόεδρος της επόμενης Κομισιόν.

Ωστόσο, οι επικριτές υπογραμμίζουν ότι το εν λόγω σύστημα έχει πολιτικοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα αποτελεί ζήτημα που διακυβεύει ανησυχίες για την εθνική κυριαρχία έναντι των Βρυξελλών.

«Το 2014 υπήρξε κάποια απογοήτευση σε αρκετές πρωτεύουσες για το γεγονός ότι η διαδικασία που οδήγησε στον διορισμό του κ. Γιούνκερ δεν ήταν αρκετά διαφανής», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Ένας επιπρόσθετος φόβος αφορά στο γεγονός ότι αν οι ευρωσκεπτικιστικές ομάδες κερδίσουν τις επόμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, θα μπορούσαν να επιλέξουν έναν υποψήφιο, όπως την Μαρίν Λε Πεν ή τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Ωστόσο, οι Ευρωβουλευτές επιμένουν ότι το σύστημα αντιτίθεται στην αύξηση των ευρωσκεπτικιστών, αναδεικνύοντας την ΕΕ ως το πιο δημοκρατικό θεσμό, δεδομένου ότι αφορά άμεσα το Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε σχετικά πως η επιλογή του Προέδρου της Κομισιόν μέσω της μεθόδου Spitzenkandidaten που χρησιμοποιήθηκε το 2014 αποτελεί ορόσημο για μια πιο δημοκρατική και πιο πολιτική Ευρώπη: “πρέπει να ενισχύσουμε αυτήν τη διαδικασία και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσεγγίσουμε την Ευρώπη και τα θεσμικά της όργανα με τους πολίτες της και να τους εμπλέξουμε στις αποφάσεις που επηρεάζουν το μέλλον τους”, δήλωσε ο Α.Ταγιάνι.

Ποιοι είναι οι 12 υποψήφιοι

Μισέλ Μπαρνιέ: ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ διόρισε πέρσι τον Μπαρνιέ στη θέση του επικεφαλής διαπραγματευτή, υπεύθυνου για την προετοιμασία και τη διενέργεια των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ο Μπαρνιέ έχει επίσης διατελέσει Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν

Αντόνιο Ταγιάνι: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ο τρίτος Ιταλός, μετά τον Μάριο Ντράγκι και τη Φεντερίκα Μογκερίνι, ο οποίος κατακτά σημαντική θέση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο Ταγιάνι πήρε πτυχίο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης, προτίμησε όμως να σταδιοδρομήσει στον χώρο της δημοσιογραφίας. Μετά τη σύντομη παρουσία του στο ραδιόφωνο της δημόσιας RAI, εντάχθηκε στο γραφείο της Ρώμης της κεντροδεξιάς εφημερίδας Il Giornale, που εξέδιδε και διηύθυνε στο Μιλάνο ο γνωστός και στην Ελλάδα δημοσιογράφος Ίντρο Μοντανέλι.

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν - εικόνα 2

Έντα Κένι: ο τέως πρωθυπουργός της Ιρλανδίας από τις 9 Μαρτίου 2011 μέχρι τις 14 Ιουνίου 2017 είναι αυτή τη στιγμή το μέλος της Κάτω Βουλής της Ιρλανδίας με την μεγαλύτερη παρουσία στην Κάτω Βουλή, γεγονός για το οποίο του δόθηκε ο ανεπίσημος τίτλος του Πατέρα της Κάτω Βουλής της Ιρλανδίας.

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν - εικόνα 3

Γίρκι Κατάινεν: ο Φινλανδός πολιτικός φιλοδοξεί να κάνει το "βήμα παραπάνω" στην πολιτική του καριέρα, καθώς σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα.

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν - εικόνα 4

Αλεξάντερ Στουμπ: ο δεύτερος Φινλανδός της λίστας, είναι πρώην Πρωθυπουργός στη χώρα του και νυν αντιπρόεδρος και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ο Στουμπ έχει επίσης διατελέσει Υπουργός Οικονομικών, Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εμπορίου και Ευρώπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας.

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν - εικόνα 5

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκτός από την θέση του προέδρου της Κομισιόν, "καλοβλέπει" επίσης και την θέση του νυν γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν λήξει η θητεία του το 2020, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί έτσι σε πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Συμμαχίας.

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν - εικόνα 6

Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε: επίτροπος της ΕΕ που διατέλεσε πρόεδρος της Λιθουανίας το 2009 και το 2014, ενώ στο παρελθόν υπηρέτησε στη χώρα της κι ως υπουργός Οικονομικών.

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν - εικόνα 7

Φεντερίκα Μογκερίνι: η Ιταλίδα πολιτικός επί του παρόντος κατέχει το αξίωμα της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας -ταυτόχρονα είναι και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν - εικόνα 8

Κριστίν Λαγκάρντ: η Γαλλίδα πολιτικός είναι Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ από το 2011. Στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Οικονομίας (από το 2007 ως τις 29 Ιουνίου 2011), υπουργός Γεωργίας και Αλιείας, καθώς και υπουργός Εμπορίου, στην κυβέρνηση του Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν - εικόνα 9

Γκι Φερχόφστατ: τέως πρωθυπουργός του Βελγίου από το 1999 ως το 2008, είναι σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, ενώ από το 2009 ηγείται της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, της τρίτης μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου.

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν - εικόνα 10

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι αυτή που ρυθμίζει την εμπορική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη. Ο βρετανικός «Guardian» είχε πρόσφατα περιγράψει τη Βεστάγκερ ως «μια ισχυρή υπενθύμιση ότι οι Βρυξέλλες, όταν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, έχουν δύναμη». Η Βεστάγκερ, μέλος του κεντροαριστερού κόμματος των Κοινωνικών Φιλελευθέρων της Δανίας, διορίστηκε επίτροπος Ανταγωνισμού ύστερα από μια λαμπρή σταδιοδρομία στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν - εικόνα 11

Ματέο Ρέντσι: ο 56ος πρωθυπουργός της Ιταλίας, από το Φεβρουάριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2016, εχει εκλεγεί, επίσης, δήμαρχος της Φλωρεντίας το 2009. Μετά την ήττα του κόμματος του τις πρόσφατες εκλογές στην χώρα του, υπέβαλε την παραίτηση του από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Δώδεκα «μνηστήρες» στην κούρσα της διαδοχής για την Κομισιόν - εικόνα 12

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ 09 Σεπ 2020 | 14:20

Κορονοϊός: Συμφωνία Κομισιόν με την Biontech/Pfizer για την εξασφάλιση 200 εκατ. δόσεων του πειραματικού εμβολίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξασφάλισε 200 εκατ. δόσεις του πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού της Biontech/Pfizer.

ΠΙΤΕΡ ΣΤΑΝΟ 08 Σεπ 2020 | 15:34

Μήνυμα Κομισιόν σε Άγκυρα: Να σταματήσουν οι προκλήσεις - Αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο

Σημαντική η αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ζητώντας να σταματήσουν οι προκλήσεις

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΕΡΤ Ο ΠΙΤΕΡ ΣΤΑΝΟ 04 Σεπ 2020 | 21:58

"Στριμώχνει" την Τουρκία η Κομισιόν: "Έτοιμοι για περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Άγκυρας"

"Επιβολή κυρώσεων εφόσον η Τουρκία δεν προχωρήσει σε αποκλιμάκωση" είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν

Ο ΠΙΤΕΡ ΣΤΑΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΤΑΛΙ ΤΟΤΣΙ 03 Σεπ 2020 | 14:28

Η Κομισιόν "αδειάζει" τη σύμβουλο του Μπορέλ μετά το προκλητικό tweet για τα ελληνοτουρκικά

Η απάντηση του Πήτερ Στανό στην άστοχη ανάρτηση της συμβούλου του Μπορέλ για τα ελληνοτουρκικά.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ 02 Σεπ 2020 | 14:44

Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο Β για πιθανό "ατύχημα" στην Αν. Μεσόγειο- Εστιάζουμε στην αποκλιμάκωση

Η ΕΕ εστιάζει στην εξεύρεση λύσης η οποία θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 01 Σεπ 2020 | 14:04

Αυστηρό μήνυμα Κομισιόν σε Άγκυρα: Αν δεν σταματήσετε τις προκλήσεις, έρχονται κυρώσεις

Τα χρονοδιαγράμματα και τα μέτρα προς την Τουρκία είναι ξεκάθαρα αν συνεχίσει τις προκλήσεις ανέφερε ο Πήτερ Στάνο.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ 31 Αυγ 2020 | 13:33

Παρέμβαση Κομισιόν: Αναμένουμε ειρηνική λύση για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Η ΕΕ περιμένει από την Τουρκία μία ειρηνική λύση στις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΕΜΠΡΟΥ ΤΙΜΤΙΚ 29 Αυγ 2020 | 10:13

Νέο χαστούκι της Κομισιόν στην Τουρκία: Να δείξει πρόοδο στο κράτος δικαίου και τις ελευθερίες

"Η Τουρκία πρέπει επειγόντως να επιδείξει συγκεκριμένη πρόοδο στο κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες", λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ 27 Αυγ 2020 | 14:15

Κορονοϊός: Έπεσαν οι υπογραφές Κομισιόν - AstraZeneca για την προμήθεια του πιθανού εμβολίου

Η Κομισιόν υπέγραψε συμβόλαιο με την βρετανική φαρμακοβιομηχανία για την προμήθεια του πιθανού εμβολίου της κατά του κορονοϊού

ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ MRNA. 24 Αυγ 2020 | 18:03

Κορονοϊός-εμβόλιο: Σε συνομιλίες και με την αμερικανική Moderna η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε σήμερα διερευνητικές συνομιλίες με τη Moderna για την αγορά πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ SURE 24 Αυγ 2020 | 14:28

Κομισιόν-κορονοϊός: 2,7 δισ. ευρώ για την απασχόληση στην Ελλάδα - Στους κερδισμένους η χώρα μας, δήλωσε ο Μ. Σχοινάς

Χρηματοδότηση 2,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα προτείνει η Κομισιόν. Η Ελλάδα από τους κερδισμένους, δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ‘ΕΝΩΣΗ ΑΓΑΠΗΣ’ 22 Σεπ 2020 | 19:37

Αρρώστησε η διάσημη γάτα της Αγίας Σοφίας - Η πολυκοσμία επιδείνωσε την υγεία της [Εικόνες]

H Gli είναι εξίσου διάσημη με την κατοικία της, την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ 22 Σεπ 2020 | 18:45

Σάλος στη Βρετανία: Ο παιδεραστής Επστάιν "πάσαρε" κοκκινομάλλες στον πρίγκιπα Άντριου

Ο Τζέφρι Επστάιν πήγαινε κοκκινομάλλες στον πρίγκιπα Άντριου αποκαλύπτεται σε βιβλίο που αναμένεται να δημοσιευτεί